Aeon Flux (2005)
2015. május 23. írta: FilmBaráth

Aeon Flux (2005)

aeonflux.jpgRemélem, már mindenki látta a Mad Max-et (aki nem, az sürgősen foglalja le a jegyet, nehogy lemaradjon az év filmjéről!), és velem együtt jól rácsodálkozott arra, hogy Charlize Theron milyen jól tolja az akciót. Ennek örömére eszembe jutott, hogy eddig kimaradt az életemből az Aeon Flux című gigabukta, amelyet az azóta Oscar-díjjal elismert színészi játék sem tudott megmenteni a feledéstől. Minden negatív kritika ellenére kíváncsi voltam a filmre, amelynek valóban lenyűgöző látványvilága van, és az akciójelenetek sem hétköznapiak, azonban összességében sajnos egy teljesen felejthető darabról van szó, zavaros és széteső történettel, harmatgyenge színészi alakításokkal és valami rémesen gyenge szöveggel. Nem veszítünk semmit, ha kihagyjuk az életünkből!

Az emberi faj a végső pusztulás szélére kerül egy vírus miatt, egy mesterségesen létrehozott városban élik boldognak látszó életüket a túlélők. A Goodchilde-ok irányítják a várost, azonban az ellenük lázadó monikánok megbízzák Aeon Flux-ot (Charlize Theron), a profi bérgyilkost, hogy ölje meg az elnököt. El is jut hozzá, azonban egy hirtelen feltörő emlék miatt képtelen végrehajtani a feladatot. Kiderül, hogy a világ, amelyben élnek, csak illúzió, így a lányt és Trevort (Marton Csokas) mindenki üldözőbe veszi, hogy kiiktassák az egyenletből..

Lány lévén engem nem hatott meg Charlize Theron dekoratív külseje (bár női szemmel nézve nagyon menő ruhákban rohangált és persze az sem volt utolsó, ahogyan szétrúgta a pasik hátsó felét), ráadásul Marton Csokas sem a dögös külsejét mutatta ebben a filmben, vagyis nagyon gyorsan ráuntam a filmre, amely egy nagyon látványos lufi, amely legkésőbb az alkotás felénél szétpukkan, és lassan, de biztosan teljes unalomba fullad. Nem ismerem a rajzfilmet, amely alapján készült, de nem hiszem el, hogy nem lehetett volna egy érdekesebb történetet kihozni belőle, sokkal jobban megírt karakterekkel és átgondoltabb forgatókönyvvel. Mert ez bizony nagyon gyengus lett, amit nagyon sajnálok, mert látszik, hogy rengeteget dolgoztak a külcsínyen, de mivel a belbecsre sajnos már nem marad energia, ezért a végeredmény egy zavaros film lett, amely nem véletlenül hasalt el anno a mozipénztáraknál.

Kár ezért a filmért, mert nagyon sok mindent ki lehetett volna hozni az alapsztoriból (az emberek száma vészesen lecsökken, klónozás, öröklét, az élet utat tör magának stb.), viszont paradox módon éppen az volt a legnagyobb probléma, hogy túl sok mindent akartak belezsúfolni, így végül egy parttalan kliséhalmaz lett. Nem volt központi szál, így össze-vissza keringett a történet, a karakterek elveszetten bolyongtak benne, így végül maradt a lenyűgöző, de üres látvány, és ez nem volt elég egy jó filmhez. Hihetetlenül unalmas és érdektelen szöveget kellett elmondania a jobb sorsra érdemes színészeknek, akik nem nagyon tudtak mit kezdeni a szerepükkel, holott egyáltalán nem szenvednek tehetséghiányban. Ilyen vérszegény karakterekbe azonban még ők sem tudtak életet lehelni, semmi újdonság nincs a történetben, egyetlen váratlan fordulat sem található benne. Egyetlen percig sem kétséges a végkifejlet, azon pedig már csak szomorkodni tudtam, hogy Sithandra egyetlen emlékkép hatására változtat a parancson, holott korábban semmi sem utalt arra, hogy Aeon Flux oldalán állna. Az akciójelenetek dinamikusak, de nem felejthetetlenek, dögösek, de nem vágnak falhoz. A látványvilág és a design viszont tényleg egyedülálló, kár, hogy ennyiben ki is merül a kreativitás.

A cool akciófilm a vége felé egyre inkább misztikusabb thriller akar lenni, azonban a műfaji váltás túl gyors, így elvész belőle a dinamika és csak az unalmas szócséplés marad belőle, mert nem tudnak semmi komolyabb tartalmat kihozni belőle az alkotók. Aeon karaktere is elszürkül a végére, Trevor eleve nem volt izgalmas egyéniség (pedig lehetett volna, mégis csak ő az, aki megmenti az emberiséget), Oren karakterében is sokkal több volt, de neki sem jutott más, mint néhány nem túl maradandó jelenet dögunalmas szöveggel- Abszolút nem tudott megérinteni a film, egyszer-kétszer elámultam a látványon, de amúgy végig tökéletes időpocsékolásnak gondoltam a megtekintését. 

aeonflux2.jpgCharlize Theron hozta a kötelezőt, tisztességesen tolta az akciót, próbált mélységet adni a karakternek, nem az ő hibája, hogy ez most nem sikerült. Marton Csokas hihetetlenül semmilyen volt, mintha ott sem lett volna a jelenetekben, ennél tud ő nagyon sokkal többet is. Johnny Lee Miller sem tudott mit kezdeni a karakterével, ahogyan Frances McDormand  sem, Pete Postlethwaite túl kevés jelenetet kapott ahhoz, hogy maradandót tudjon alkotni, a többiek sem váltották meg a világot.

Karyn Kusama finoman szólva sem tudott sok értelmeset kihozni a történetből, megmaradt a felszínen, a színészvezetésben is akadtak szarvashibák, melynek következtében kiváló művészek szenvedtek sehová sem fejlődő karakterükben. A látványra viszont nem lehet panaszunk, igazából csak ezért, és a jól koreografált akciójelenetekért érdemes egyszer megnézni ezt a jobb sorsa érdemes filmet, amely méltán tűnt el a süllyesztőben.

Dögunalmas, üres látványfilm, amelyet még a színészek sem tudnak megmenteni.

4/10

Az Aeon Flux teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr687482060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása