Sorozat: Wayward Pines - pilot
2015. május 16. írta: danialves

Sorozat: Wayward Pines - pilot

wayward-pines-season-1-episode-1-ethan.jpgÉn magam csak Jurassic Park-effektusnak hívom azt a jelenséget, amikor egy mű előáll egy nagyon erős koncepcióval, a nézője pedig az előzetes / beharangozó szövegek által felcsigázva szinte kínként éli meg, mire a megfelelő események megtörténnek. Legjellegzetesebben ugyanis Spielberg művénél lehet tapasztalni, hogy borzasztó nyűggé válik (könyvben főleg) az első szakasza, amikor az ember azt várja, hogy végre szabaduljanak már el a dínók. A Wayward Pines pilotja pedig 43 percnyi dózis ugyanebből az érzésből.

Mert azt már előzetesen is megtudtuk, hogy a címszereplő kisvárossal valószínűleg komoly gáz lesz, és főszereplőnk, Ethan Burke különleges ügynök (Matt Dillon) nem igazán tudja majd elhagyni. Az első rész pedig nem tesz mást, mint elmondja ugyanezt, lelkesen megbolondítva még idő- és térparadoxonokkal, Stephen King-horrorokba illően hátborzongató figurákkal, de ahelyett, hogy megdöbbentő rejtélyeket nyitna, tulajdonképpen csak megerősít abban, amit a szűz szemet leszámítva már mindenki látott eddig is.

wayward-pines-episode-1-beverly-e1431531670118.jpgAzt meg kell hagyni ettől függetlenül, hogy a Wayward Pines olyan lendülettel nyitogatja a mystery boxokat, hogy attól még Damon Lindelof is elsírná magát örömében. Azonban ezek többsége a már említett beharangozott misztérium elemei, maradékük pedig nem fogja sokkolni azokat, akik az Alkonyzóna / X-akták típusú sorozatok révén már hozzá vannak szokva az effajta misztikumhoz. Ráadásul a nyitóepizód megszállottan minden erőfeszítését a városka minél kísértetiesebb és rejtélyesebb lefestésére fordítja, ahelyett, hogy inkább a karaktereket és az ő dinamikájukat alapozná.

A főszereplőből például annyit kapunk, hogy van egy mai napig feldolgozatlan, sok áldozatot követelő melléfogása, egy régi, tiltott szerelme - esetleg még egy apakomplexust kellett volna beledobni a koktélba, hogy előálljon a világ legklisésebb zsaruja. Otthon ragadt családja még ennyi vonással sem rendelkezik, és gyanítom, ők fogják szolgáltatni a további részek kínos kötelező körét. Wayward Pines lakóitól pedig éppen csak annyira futotta, hogy tiszteletüket tegyék a képernyőn, és rövid cameoikban hitelesen adjanak elő egy testrablós horror szereplőihez hasonló állapotot.

Márpedig rengeteg példa (Prison Break, Heroes) mutatja azt, hogy amennyiben egy sorozat minden energiáját a misztikum építésére fordítja, az könnyen visszafelé sülhet el, ha idővel frappáns válaszok helyett ügyetlen magyarázatot vagy rejtélyek egyre mélyülő spirálját kapjuk, az esetleges karakterívek pedig megfelelő alapozás híján szintén nem tudják kielégíteni a nézőt. Természetesen a Wayward Pines-nak megvan minden lehetősége arra, hogy ne ezt az utat kövesse (gondoljunk csak arra, A hátrahagyottak is milyen gyönyörűen tudott váltani egy ilyen alapállásból), de egy olyan sorozat esetében, amelynek egy komplett epizód kellett az előzetese utoléréséhez, ebben nem tudok őszintén reménykedni.

A Wayward Pines teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr907463056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.05.16. 12:40:10

Szerintem jó felvezetés volt, nem éreztem, hogy máris húznák az időt. Míg például A búra alatt seperc alatt kivetett magából, a Wayward Pines kezdőrésze bevont. Erre az alapra lehet építeni, aztán majd pár rész után kiderül az is, hogy tudnak-e.

+Örömteli, hogy M. Night Shyamalan nem felejtett el teljesen rendezni.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.05.16. 12:43:42

@Lazók György: De mit értesz alap alatt, amire lehet építeni?
Mert tapasztalatom szerint két út van ezekből a felállásokból: vagy adnak valami nagyon ötletes választ a felmerülő kérdésekre (ez általában nem sikerül), vagy próbálják addig sorakoztatni és mélyíteni a rejtélyeket, amíg csak lehet.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.05.16. 14:38:23

@danialves: Amit jól megalapozott szerintem az a város rejtélye. Pont annyi infót közölt amennyit kell. Megismertük a várost Ethan szemén keresztül annak határaival. A következő részekben rá lehet gyúrni jobban a karakterekre. Azt nagyon remélem, hogy a sorozat nem követi el ugyanazokat a hibákat, mint a Lost és társai, de elvileg itt most van három könyv, melyek irányt adhatnak, így elvileg kisebb a veszélye, hogy a készítők belegabalyodnak a saját hálójukba. Nem várok irdatlanul frappáns megoldást, viszont, ha csak annyira futja tőlük, hogy egy kérdésre egy újabb kérdéssel válaszolnak, akkor rövid úton kaszálom a sorozatot.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.05.16. 15:05:05

@Lazók György: Ebben abszolút igazad van, lefektette a szabályokat, de én őszintén szólva ennél többet vártam volna egy pilottól.

Pl. SPOILER nekem a kórházban menekülős jelenet alapozás szempontjából kifejezetten redundáns és túlnyújtott volt, ráadásul olyan furcsán jött ki az is, hogy utána egyszerűen magára hagyta a csaj, ő meg nekiállt grasszálni abban a városban, ahol éppen ki tudja mit akartak vele csinálni...
Ahelyett számomra bőven elfért volna valami olyan, ami extra információt tartalmaz.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.05.16. 15:25:31

@danialves: A kórházi jelenet fontos volt, mert ez volt az első konkrét veszélyhelyzet, ami mutatta, hogy nem csupán szórakoznak a főszereplő agyával.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.05.16. 15:29:41

@Lazók György: Én elsősorban a menekülést éreztem feleslegesnek és túl hangsúlyosnak. Persze mindenre lehet indokot találni, de úgy érzem, miközben pl. karakterek terén ennyire lagymatag a sorozat, ez egy kicsit túl sok idő volt egy pilot részéről arra, hogy bemutassa, hogy "nem csupán szórakoznak az agyával".

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.05.16. 15:58:37

@danialves: Lényegében ez volt az egyetlen "akció" a részben, ami ráadásul elég izgalmasra sikeredett, szóval nem mondanám, hogy az időt pazarolták vele.
süti beállítások módosítása