Országúti diszkó / Road House (1989)
2015. május 13. írta: FilmBaráth

Országúti diszkó / Road House (1989)

orszaguti_diszko.jpgEgyetlen pasi volt a 80-as években, aki miatt hajlandó voltam megnézni egy diszkó témájú filmet (a musical és a rockopera az én műfajom, egyetlen egyszer voltam életemben ilyen típusú műintézményben, ahonnan rövid időn belül sietve távoztam, nagyon nem volt az én világom). Nem, nem John Travoltáról van szó, hanem Patrick Swayze-ről. Máig hatalmas kedvencem a Piszkos tánc (viszont érdekes módon a Ghost-ot soha nem tudtam megszeretni), ma is ugyanúgy el tud bűvölni ez a bájos kis műremek, amely semmit sem érne a dögös tánctanár nélkül. Naná, hogy megnéztem anno az Országúti diszkót is a kedvéért, és természetesen teljesen odavoltam érte. Most nagyon sok év után újráztam, és döbbenten kérdeztem magamtól: mit szerettem én annyira ezen a filmen, hiszen egy tipikus 80-as évekbeli közepes B-mozi, nincs benne semmi különös, ha leszámítjuk Swayze szobortestét. Nem nézhetetlen, de ma már tényleg érthetetlen, hogyan lehetett ekkora kultusza ennek az alkotásnak. Egyszer mindenképpen érdemes megnézni, de túl sokat ne várjunk tőle!

Dalton (Patrick Swayze) első osztályú munkát végez kidobóemberként, ezért jó pénzért szerződtetik egy teljesen lepukkant szórakoztató intézmény reputációjának helyrepofozására. Neki is kezd a rendcsinálásnak, amelynek köszönhetően sikeresen szembekerül a város keresztapájával, Brad Wesley-vel (Ben Gazzara). Egy jó barátja, Wade Garrett (Sam Elliott) a segítségére siet, és a szerelem is rátalál, de az események véresen elfajulnak...

Egyetlen mentsége van a filmnek: a 80-as években tényleg ez a stílus volt a menő. Jött egy kemény csávó, helyretette a helyi menő csávók fejét, ágyba döntötte a legszebb lányt, és látványosan szétrúgta a főgonosz hátsó felét. Ha ilyen szemmel nézzük, az alkotás hozta a szintet, más kérdés, hogy mára már erősen fogott rajta az idő, elsősorban a főszereplő miatt érdemes megnézni. Mert hiába játszotta erősen túl Swayze a szerepét, egyrészt nagyon jól nézett ki, másrészt pedig nagyon jól állt neki ez a karakter. Ben Gazzara pedig volt olyan jó színész, hogy méltó ellenfél volt, így a mára már komikusnak ható akciójelenetek ellenére is jól lehet szórakozni a filmen, egyszeri megtekintésre tökéletesen alkalmas még ma is.

A történet nem sok szót érdemel, faék egyszerűséggel haladnak előre az események. A karakterek viszont erősen túlírásra kerültek, ami ezzel a műfajjal nem igazán passzolt össze. Mert ugyebár van nekünk egy kidobóemberünk, aki egyébként egyetemet végzett filozófia szakon, józan és egészséges életet él, sokat olvas. Amúgy pedig az a munkája, hogy embereket ver laposra, ha a helyzet úgy kívánja. Viszont van stílusa, amellyel természetesen nevet tudott szerezni magának a szakmájában. Ne firtassuk, hogy ez mennyire életszerű, ez csak egy film! A főgonosz viszont vegytisztán rossz ember, terrorizálja a lakosokat, és természetesen abba a nőbe szerelmes, akivel Dalton  összejön. A szép szőke doktornő főleg azért van jelen a történetben, hogy egy jót khm, táncoljon a főszereplővel (nem kicsit Dirty Dancig utánérzéssel, de hát ezt zabálta a nép akkoriban, akkor ezt kapta!). Még jó, hogy Garrett elég érdekes figurára sikeredett, nagyon ráfért erre a nem kicsit felemás filmre az ő extrém alakja. 

Női szemmel nézve többször feminista roham közeli állapotba lehet kerülni a film megtekintése során (főleg a sztriptíz környékén), de szerencsére éppen eleget legeltethetjük a szemünket Swayze nem megvetendő izmain, úgyhogy éljen az egyenjogúság, és hagyjuk a témát. A zene nem az én műfajom, de tökéletesen illik a film hangulatához. Hosszan lehetne sorolni a hibákat (rémes szöveg, túljátszott akciók, tökéletesen kiszámítható történet és karakterek stb), de tényleg nem érdemes ezzel foglalkozni, akinek bejönnek a 80-as évek kliséi, az nagyon jól fog szórakozni rajta, akinek nem, az úgysem fogja végignézni. Igazi időutazás a film, amelyben tényleg semmi igazán extra sincs, főleg ennyi év távlatából.

orszaguti_diszko2.jpgPatrick Swayze nem volt különlegesen jóképű, de nagyon kisportolt testtel és egyedi karizmával rendelkezett, ami még ma is hatni tud a filmvásznon, még egy ilyen B-kategóriás alkotásban is. Ben Gazzara hozta a kötelezőt, Sam Elliot vitte a show-t, Kelly Lynch szép volt, Marshall  R. Teague jól nézett ki.

Erősen javallott rákészülni a filmre, ha ki tudjuk kapcsolni a kritikus énünket és ráhangolódunk a 80-as évekre, remekül fogunk szórakozni rajta, hogy aztán gyorsan el is felejtsük a látottakat. Egyáltalán nem maradandó alkotásról van szó, de egyszeri kikapcsolódásnak megteszi. Patrick Swayze rajongóknak kötelező darab, a többiek csak akkor fogjanak hozzá a megtekintéséhez, ha szeretnek nosztalgiázni.

Közepes akciófilm a 80-as évekből, amelyet Patrick Swayze és Sam Elliott miatt érdemes egyszer megnézni!

6/10

Az Országúti diszkó teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr267454390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.05.13. 13:18:27

Semmi extra? Attól ahogy Swayze kitépi az egyik rosszfiú gigáját, még MacGrubernek is könnybe lábadna a szeme.

Mr.Treeger 2015.05.13. 13:29:33

Ez egy szuper B film. Bármikor újrázom. De Sam Elliot nem tud öregedni, ma is pont így néz ki.

FilmBaráth 2015.05.13. 15:17:55

@Lazók György: Tudom, hogy ez azért van, mert lány vagyok, de nekem inkább Swayze izmaitól lábadt könnybe a szemem:-)

Dr_utcai_arcos 2015.05.13. 20:28:50

"ágyba döntötte a legszebb lányt"? a falnak asszony! a falnak! :DD! Egyébként pár hete adta le a F+ és én is újra nekiültem sok sok év után, és kicsit megdöbbentő volt látni, hogy szegény Patrick (bocs...) milyen kis bütyök. Én is egy izomkolosszusra emlékeztem, de hát, ez van. A film egyébként tényleg bugyutácska, de rá mernék tenni egy kisebb összeget, hogy volt és még mindig van hasonló műintézmény az Államokban. Sam Elliott pedig nagyot tolt a szekéren, az már igaz! Eszméletlen fazonja a filmes világnak. Gazzara nem kevésbé volt jó a keménytökű tekszasi főgeczi szerepében, akkori mértékkel nézve, ez A listás szereposztás lehetett! Ajánlott.

Nyílméregbéka 2015.05.14. 00:19:20

" Egyáltalán nem maradandó alkotásról van szó..." Szerintem nincs olyan 35-45 éves filmkedvelő ember, akinek ne lenne ez az egyik kedvence a korból, és ne nézte volna rongyosra anno VHS kazettáján... A zenét meg Jeff Healey, a világ egyik legjobb blues-rock gitárosa, és bandája nyomta...

FilmBaráth 2015.05.14. 08:19:53

@Nyílméregbéka: 39 éves filmkedvelő ember vagyok, és nekem nem ez az egyik kedvencem a korból:-)

FilmBaráth 2015.05.14. 08:22:24

@Dr_utcai_arcos: Nem vagyok asszony, még nem találtam meg azt az embert, akinek a kedvéért a házasság rabigájába hajtanám a frissen szőkére festett buksimat:-) Igazad van, valóban falhoz döntötte Swayze a lányt a filmben:-)

Nyílméregbéka 2015.05.14. 10:32:26

@FilmBaráth: Érdekes, kert az elején ezt írtad "Naná, hogy megnéztem anno az Országúti diszkót is a kedvéért, és természetesen teljesen odavoltam érte."
Annak idején videotékám volt, és ezen a filmen kaszáltam a legnagyobbat, három kópia hónapokig folyamatosan kint volt. Ha abból a korsztályból megkérdezel valakit, hogy mondjanak egy jó Swayze filmet, szerintem a férfiak többsége ezt a filmet mondja (a nők persze a Dirty Dancinget). Merész kijelentés ezért tőled, hogy "egyáltalan nem maradandó" filmről van szó. :)

FilmBaráth 2015.05.14. 11:00:59

@Nyílméregbéka: Nem vagyok szívbajos típus:-) Tiniként természetesen odavoltam a fimért, mert Swayze játszott benne, de ahogy írtam is, felnőtt fejjel már más a véleményem:-)

STIRLITZ 2015.05.15. 12:31:17

Amikor az Országúti diszkót forgatták és már a középiskolás éveim végén jártam. Annak idején amikor megnéztem: nagyon tetszett. Kitűnt a többi akciófilm közül, és az az igazság, hogy ma is kitűnik! Hogy miért? Nézzük!

1.) Egészen más az alapkonfliktus, mint a korabeli tucatfilmekben! Itt nem a "számolatlanul gyilkolom az arctalan embereket, amíg le nem győzöm a főgonoszt" típusú a helyzet, hanem valós a probléma. Egy kisvárosban istent játszó, helyi hatalmasság ellen lép fel egy egyszerű kidobóember, aki ráadásul legjobb barátját is kénytelen megbosszulni. Közben felszedi álmai nőjét és leckét ad a vidéki tahóknak is emberségből. Nagyjából ennyi. Ám ez mégis több, mint a 80-as évek legtöbb akciófilmjében fellelhető máz! Jó a sztori, hiteles a konfliktus.

2.) A történetben van egy plusz is: kisváros lakói elszenvedői az uraskodó helyi vezérnek, ám a végén összefognak a kidobóemberrel és együtt "nyomják le" a város urát. Nekem mindig is tetszett ez a "megközelítés" mert emberivé tette az egészet.

3.) Újdonság volt akkoriban az a "konfliktus kezelés" amit a filmbeli Dalton (Swayze) bemutat. Szép szóval, a másik méltóságát megtartva elintézni a bunkókat, sanszot adva az elegáns visszavonulásra. Ez rendhagyó volt 89-90 -ben. Minden akciósztár szarrá vert mindenkit, nem volt divat az ilyesmi.

Összességében jó film, a korabeli átlag felett! Még saját kategóriájában is!
süti beállítások módosítása