Mad Max 3. - Az Igazság Csarnokán innen és túl / Mad Max Beyond Thunderdome (1985)
2015. május 12. írta: FilmBaráth

Mad Max 3. - Az Igazság Csarnokán innen és túl / Mad Max Beyond Thunderdome (1985)

mad-max-31.jpgKettő megy be, egy jön ki. Az Igazság Csarnokában nincsenek szabályok. Aha, oké, jól nézett ki Mel Gibson a láncfűrésszel, de most tényleg ezért van oda mindenki? Nagyon sokáig nem értettem a Mad Max-mániát, ma már tudom, ennek legfőbb oka az volt, hogy életkorom okán először a harmadik részt láttam, és már tíz éves koromban sem voltam oda érte, nemhogy később. Aztán persze később pótoltam az első két részt, amelyek nagyon tetszettek, és naná, hogy alig várom már a Tom Hardy-féle újragondolását a legendának. Ennek örömére nagyon sok év után újráztam a harmadik részt, és sikerült ugyanúgy kiborulnom rajta, mint tinikoromban. A trilógia harmadik felvonása egy méltatlan fejezet minden idők legjobb posztapokaliptikus történetében, matinénak elmegy, de szégyenletesen felhígított folytatása a méltán klasszikus első két résznek. 

Mad Max -et  (Mel Gibson) kirabolják a sivatagban, ezért betér Cserevárosba, hogy visszaszerezze, ami az övé. A város vezetője, Néni (Tina Turner) hamar ráébred az egykori rendőr különleges képességeire, ezért megbízza azzal, hogy szabadítsa meg az alvilágot irányító Velőtől (Angelo Rossitto). Az Igazság Csarnokában Max legyőzi Verőt (Paul Larsson), azonban képtelen megölni, így a sorskerék dönt a sorsáról. A sivatagban a halál várna rá, azonban rátalál egy gyerekcsapat, akiknek az az álmuk, hogy elrepüljenek ebből a földi pokolból egy jobb világba, melynek emlékét megőrizték annyi éven át...

A rocknagyi hatalmas kedvencem, ahogyan Mel Gibson is, de ezt a filmet ők sem tudták megmenteni. Az Igazság Csarnokában a harc valóban látványos, de ezzel el is lövik a puskaport az alkotók, a későbbiekben nem sikerül emelni a tétet, lassan, de biztosan teljes unalomba fulladnak az események. Eléggé kaotikus a történet, a karakterek is igen halványak, a gyerekcsapatnak pedig véleményem szerint nem sok keresnivalója van egy Mad Max történetben. Rendben, hogy ők képviselik a reményt, de azért egy épkézláb történetet írhattak volna ehhez az alaphelyzethez, mert így csak néz ki a fejéből szerencsétlen néző, hogy ezek az elszállt kölykök hogyan csöppentek ide. Így tényleg csak matiné lesz a végeredmény, tökéletesen hiányzik belőle a coolságfaktor, a jellegzetes hangulat, és még akcióhiányban is szenved, miért kellett sárba (vagyis inkább stílszerűen trágyába) tipornia George Millernek azt a legendát, amelyet saját maga teremtett?

A történetben semmi különös nincs, gyakorlatilag a második részt kaptuk meg kilúgozva, de ez az újrahasznosítás egyáltalán nem tett jót a filmnek. Miért kell csak a pénzért leforgatni egy teljesen felesleges folytatást, amikor az égvilágon semmit nem tudtak hozzátenni Mad Max karakteréhez? Aranyosak a gyerekek, de azzal, hogy a szebb jövőre helyezik a hangsúlyt az alkotók, éppen a reménytelen hangulatot hagyják ki a történetből, amely a franchise igazi védjegye. Dögös akciókban is komoly hiányt szenvedünk, Gibson eléggé light-osan hősködik, arról meg ne is beszéljünk, hogy mennyire nem érdekfeszítő az események folyása. hol vannak az előző részek izgalmas és látványos képei? A végkifejlet pedig tényleg a mese kategória, megértem én, hogy Tina Turner -nek nem áll jól a gonosz szerepe, de könyörgöm, kicsit nem lehet rossznak lenni! Most akkor mi lett volna a karakter célja Max-szel? Ha már utánérzés a záró jelenet, és kellett egy csavar, miért pont ez lett belőle? Tényleg csak én dühöngtem ezen a zavaros fordulaton?

A karakterek csak ide-oda bolyonganak a történetben, Mad Max is csak halvány utánérzése saját magának. Cool verda és igazi főgonosz helyett marad neki a kölykök istápolása, a már megszokott autós üldözés, a menő cuccok hiánya (hol a bőrszerkó? Tina Turner kosztümje is volt már jobb, akármelyik koncertjén). Azt pedig tényleg hagyjuk, hogy a második részben szereplő pilóta ismét felbukkan a történetben, de ezúttal csak jelzésértékűen, éppen olyan semmitmondó, üres karakter lesz, mint mindenki más ebben a dögunalmas részben. Nem nézhetetlen a film, de nem sok köze van a franchise-hoz, gyerekeknek bármikor le lehet vetíteni, a felnőttek pedig van min elaludni. Még a zene is lejjebb lett csavarva, pedig a rocknagyinak igazán írhattak volna néhány dögösebb számot, biztosan elő tudta volna adni, és legalább ezzel fel lehetett volna turbózni ezt a filmet.

tina_turner.jpgMel Gibson mentette a menthetőt, még ebben a rémes sztoriban is hiteles tudott maradni Mad Max karakterében. Tina Turnert nagyon tisztelem, de nem váltotta meg a világot a színésznői képességeivel, igaz, szégyent sem vallott az alakításával. Bruce Spence ezúttal nem sok jelenetet kapott, Angello Rossitto hozta a kötelezőt, Helen Buday bájosan volt felejthető.

Nyilván a korszellemnek megfelelőre akarták szabni Mad Max alakját, na és persze a bevételt is szem előtt tartották (ha családbaráttá teszik a történetet, többen ülnek be rá a moziban), ezzel rövid távon talán sikert értek el, de a franchise-nak egyáltalán nem tettek jót, nem véletlen, hogy ennyi évet kellett várni arra, hogy újra filmvászonra kerüljenek az egykori rendőr kalandjai.

Felejtsük el sürgősen a harmadik részt, inkább örüljünk annak, hogy nemsokára jön Tom Hardy és reménykedjünk abban, hogy legalább ugyanolyan jól fogunk szórakozni a negyedik részen, mint az első kettőn!

5/10

A Mad Max 3. - Az Igazság Csarnokán innen és túl teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (mafab) oldalán.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr867449670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.05.13. 10:03:46

Azt olvastam, hogy Miller régi barátja meghalt a forgatás megkezdése előtt nem sokkal, ezért a rendező elvesztette az érdeklődését és csak az akciójelenetekkel foglalkozott.

FilmBaráth 2015.05.13. 15:19:38

@Lazók György: Ezt én is olvastam, de ez sajnos nem mentség arra az én szememben, hogy a harmadik rész sokkal gyengébb lett, mint az első kettő.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.05.13. 15:35:54

@FilmBaráth: Tényleg nem mentség, de némileg árnyalja a képet.
süti beállítások módosítása