Terminátor 2. - Az ítélet napja / Terminator 2: Judgment Day (1991)
2015. április 30. írta: FilmBaráth

Terminátor 2. - Az ítélet napja / Terminator 2: Judgment Day (1991)

1991-terminator-2_2030195i.jpg1997. augusztus 29. - a nap, amikor szerencsére nem tört ki a harmadik világháború. Mert nincs végzet, csak, ha bevégzed. Minden valamire való filmrajongó eszébe bevésődött ez a dátum, akkora élmény volt, van és lesz ez a kiváló alkotás, amelyen nem tud fogni az idő. Sok évvel a bemutatója után is konstansan szájtátva nézzük az effekteket, mondjuk a szereplőkkel a kívülről tudott szöveget, dobjuk el az agyunkat Arnie-n és az elfolyó másik terminátoron, emeljük kalapunkat Cameron előtt ezredjére is. Mert ez az alkotás minden kétséget kizáróan, a 90-es évek legjobb akciófilmje! 

A jövőben elkeseredett háború zajlik a gépek az emberek között. A Skynet-nek új ötlete van az ellenállás vezetőjének, John Connor-nak a kiiktatására. Mivel az édesanyja megölésére beprogramozott gyilkológép korábban nem járt sikerrel, ezért most úgy döntöttek, hogy a gyerek John-t (Edward Furlong) fogják megölni egy csúcstechnikai halálosztóval a múltban. El is küldik a gépet a feladat végrehajtására, de az emberek nem hagyják ennyiben a dolgot, a fiú védelmére meglepő módon egy Terminátort (Arnold Schwarzenegger) küldenek. És a múltban összecsap a két kiborg, és a tét minden túlzás nélkül a jövő...

Egyetlen perc üresjárat sincs a filmben, zúdulnak ránk az eszméletlen jelenetek és beszólások (amelyből csak egy a legendássá vált Hasta la vista, Baby!), levegőt venni nincs időnk, olyan jól adagolják az alkotók az akciót, az érzelmeket és a látványt, hogy zéró időnk van unatkozni, együtt élünk a történettel. A legmeglepőbb dolog az, hogy nincs tömegmészárlás a filmben, hiszen Arnie azt a parancsot kapta kis főnökétől, hogy ne öljön embert (miért? mert nem teheted!), és ő ennek megfelelően cselekszik. Vagyis csak mindent feléget, lelő, szétver, de embert azt tényleg nem öl. És nagyon jól áll neki, akárcsak az előző részben az, hogy ennek a teljes ellentétét cselekedte, azaz ő volt a halálosztó. Ilyen stílusváltást is csak Arnie-nak nézünk el!

Cameron nem volt szívbajos, bevállalta a folytatást a gigasiker után. Amíg az első rész abszolút hozta a 80-as évek hangulatát, addig a második a 90-es éveket szimbolizálta teljes mértékben. A világ természetesen nem fog elpusztulni, meg lehet változtatni a jövőt, a jó legyőzi a rosszat, de azért előtte jól szétrúgják egymás hátsó felét, miközben máig idézhető szellemes szövegeket vágnak egymás fejéhez a szereplők, na és persze akkoriban egyedülálló látványvilágot varázsoltak elénk az alkotók (talán nem véletlen, hogy a T2 után csak az Avatáron tátottam el a szám ennyire a moziban). A zene ismét nagyon menő volt, és természetesen kiválóan festette alá a történetet. A coolságfaktort pedig, bármilyen hihetetlen, még az első részhez képest is sikerült feljebb tornázni.

A karakterekre ismét rengeteg időt és energiát fordítottak az alkotók, és ez meg is látszik a filmen. Sarah hatalmas változáson ment keresztül az előző részhez képest, az egyszerű pincérlányból harcos amazon lett, aki tudatában van annak, hogy milyen jövő vár az emberiségre, ezért mindent megtesz, hogy felkészítse a fiát arra, hogy majd kiváló vezető legyen belőle. De elfelejti, hogy John még csak kisfiú, akinek elsősorban szerető édesanyára van szüksége, és paradox módon éppen egy gép döbbenti rá erre a hibájára. A  jó Terminátor ugyanis kicsit apa és barát szerepet is betölt a rettentően magányos kisfiú életében (nagyon szomorú, hogy a való életben nem így alakultak a dolgok, Eward Furlong élete sajnos félrecsúszott). Nem öl embert, képes a fejlődésre, de alapvetően mégis egy gép, akinek szinte már érzelmei vannak, és természetesen ő csal a végén könnyeket a szemünkbe. Na és persze übercool a megjelenése (bőrnaci, napszemüveg, hatalmas fegyverek, motor), és nagyon egyedi módon tud virágot szállítani. A rossz Terminátor is egyedi, olyan, mint egy macska, folyamatosan figyel, minden momentumot felhasznál a céljai elérése érdekében, szinte teljesen elpusztíthatatlan. De szerencsére azért mégis van gyenge pontja, ezért sorsa csak a pusztulás lehet, de addigra már rengeteg jelenet beleégett a retinánkba neki köszönhetően (kamionos üldözéses jelenet!).

1991_terminator_2_004.jpgArnold Schwarzeneggerről szólt ez a film, lássuk be. Nem véletlen, hogy máig Terminátornak hívja mindenki a már erősen nagypapakorban lévő egykori kormányzót, aki még mindig nagyon jól néz ki korához képest, és amíg illúziókeltő lesz a filmvásznon, mi sprintelni fogunk a moziba, és addig nézzük párás szemekkel a bőrszerkót és a napszemüveget, amíg lehet! Linda Hamilton nagyon jól kigyúrta magát a szerep érdekében, a 90-es évek női akciósztárja lett ennek köszönhetően, csak Ripley hadnagy versenyezhetett vele ezért a címért. De mivel jó színésznőről van szó, ezért természetesen nem csak a látványos jelenetekre korlátozódott a tehetsége, Sarah Connor karakterét is kiválóan megmutatta. Edward Furlong tökéletes volt az ifjú John alakjában, pimaszul volt sebezhető a jövendőbeli vezér. Robert Patrick is élete szerepét játszhatta el, kiválóan.

4 Oscar díj járt a filmnek, méltán, hiszen valódi remekmű született, amelyben egyszerűen minden a helyén volt, a történet, a látvány, a szöveg, a színészek. A  kiváló forgatókönyv volt mindennek az alapja, amelyhez akkoriban egyedülálló effektek társultak, na és persze itt volt nekünk Arnie,  és ez így együtt egy olyan moziélményt adott a nézőknek, hogy máig nem felejtették el. 

Schwarzenegger legjobb filmje, a 90-es évek egyik legnagyobb klasszikusa, kötelező darab!

10/10

A Terminátor 2. - Az ítélet napja teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr147392136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dreamhotep 2015.05.08. 23:22:32

minden szavaddal egyetértek, 10/10

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.06.28. 11:16:21

"Egyetlen perc üresjárat sincs a filmben"
Biztos ugyanazt a filmet láttuk? :D
Eléggé szét van húzva (a rendezői még inkább), pontosan azért, amit írsz is, hogy rengeteg energiát fektetettek a karakterekbe, de azért ezt a film tempója (főleg a közepén) kicsit megsínylette. A második felvonásból nagyon hiányzik a T-1000-es, Sarah kiszabadítása és Cyberdyne ostroma között nélküle nincs semmi izgalom.
Persze nyilván túlhasználni sem lett volna jó meg elkapkodni a filmet, de úgy érzem, igazán tökéletes akkor lehetett volna, ha egy kicsit összeszedettebben sikerül mondjuk egy 2 óra környéki játékidőre leszorítani.

Ami egyébként vicces még benne, hogy miközben elképesztő dolgokat rendezett meg Cameron, ez egyáltalán nem olyan moneyshotokként van megcsinálva, mint az lenne mondjuk most, 2015-ben. Ettől pedig van egy kis egyedisége, hogy a rendező nem tol mindent az ember képébe, hogy "fú, látod milyen látványos"

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.06.28. 19:28:49

@danialves: szerintem sincs üresjárat a filmben. Mit hagynál ki belőle, hogy leszorítsd 2 órára? Szerintem pont a film egyénisége veszne el akkor, ha bármit lenyesnél belőle. A pörgős tempó oltárán hatalmas hiba lett volna feláldozni bármit a gyerek és a T-800-as viszonyából, vagy Sarah dilemmájából (egy ember élete vs. a világ sorsa). A rendezői verzióval sincs semmi baj, az az Arnie mosoly mindent megért :).

Ami még érdekes és fontos kiemelni: a film reklámkampánya nagyon becsapós volt anno, hiszen mindenki azt hitte a trailer alapján, hogy Arnie ismét rossz fiú, míg a zsaru a jó. A film is tökre félrevezető, hiszen a játéktermi John Connor-T-800-T-1000 hármas találkozásig semmi nem utal arra, hogy a T-800-as nem ártani akar Connoréknak, illetve arra, hogy a zsaru robot, és rosszat akar. Parádés fordulat (már ha előzetese nem láttad a filmet, és soha nem is hallottál az egészről)!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.06.28. 19:42:21

@Werewolfrulez: Nem nyesegettem volna ki semmit, mert akkor tényleg értékes információk vesztek volna el, eleve úgy kellett volna megírni, hogy egy kicsit összeszedettebb legyen. Ezért 10/10 pl. a Fury Road, és ezért nem 10/10 ez a film.

Amúgy Dyson első jelenetét + az ő megtámadását simán le lehetett volna szorítani pár percre különösebb fájdalom nélkül, ennek az Enrique-féle társaságnak sem láttam sok funkcióját, de igazából sztem egy T1000es jelenet kellett volna a közepére, hogy ne legyen ilyen sok kevésbé mozgalmas pillanat ott.

"A film is tökre félrevezető, hiszen a játéktermi John Connor-T-800-T-1000 hármas találkozásig semmi nem utal arra, hogy a T-800-as nem ártani akar Connoréknak, illetve arra, hogy a zsaru robot, és rosszat akar"
A T1000-esnek konkrétan az az első jelenete, hogy megöl egy zsarut, akinek aztán az identitását felveszi. ;)
Amúgy nyilván nem vágom, hogy hogy promózták a filmet, de a napokban kikerült Honest Trailer meg pont arra panaszkodik, hogy anno már az előzetesekben ellőtték ezt a poént. (Csak úgy, mint most a Genisysben is az egyiket.)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.06.28. 19:49:48

@danialves: én egy pillanatot sem vágnék ki belőle, úgy tökéletes, ahogy van. A Mad Max is 10/10, meg a T2 is, persze nem ugyanazzal a recepttel dolgoznak.

A T-1000-esnek nem az az első jelenete, hogy megöl egy zsarut. Ártalmatlanná tesz egy zsarut. Nem mutatják, hogy megöli. Simán le is üthette. A zsaru arcát nem veszi át, csak a ruháját és a kocsiját.

A Honest trailer bullshit, a T2 diszdobozos DvD kiadásán ugyanis rajta van az original trailer, és a film audiokommentárjában is elmondják, hogy mekkora csavarra építették fel a reklámkampányt. Itt figyel a polcon a lemez, nem a levegőbe beszélek :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.06.28. 20:29:26

@Werewolfrulez: Ahh bakker, szólhattál volna előre, hogy kár bármit is írnom a kérdésedre, mert csak ennyi lesz a reakció, hogy "úgy tökéletes, ahogy van". :D

Egyébként igazad van, én már túlságosan is ezen a szemüvegen keresztül néztem, de abszolút felfogható úgy is, hogy nem öli meg a zsarut. Arra meg már nem emlékszem, első nézésnél ezek a dolgok hogyan csapódtak le, egyáltalán tudtam-e már erről az egészről.

==T== 2015.07.17. 08:52:00

Így van, ez egy vitán felül 10/10-es film, kategóriájában - akciófilm - máig a legjobb.

Ráadásul az a film, aminek a mozis változata a legjobb, a bővített verzió csak érdekesség. Talán csak egy jelenetet - a processzorátkapcsolósat - tettem volna bele a mozisba.

Ez is jelzi mennyire jó rendező Cameron.
süti beállítások módosítása