Másodvélemény: Terminátor - A halálosztó / The Terminator (1984)
2015. április 28. írta: FilmBaráth

Másodvélemény: Terminátor - A halálosztó / The Terminator (1984)

Danialves kritikáját itt olvashatjátok.

terminator1.jpgÉlő szövet a fém belső vázon. Stílszerűen ez a jelző jutott eszembe, amikor egyre nagyobb aggodalommal telve néztem a nem sokára érkező Terminátor-film előzetesét. Biorobotoknak tűnnek a színészek (bizony, még a sárkányok anyja is!), a képek sem vágtak a földhöz, kizárólag Arnie miatt fogok majd elzarándokolni a moziba és megnézni ezt a látványos, de eléggé üresnek ígérkező sokadik folytatást (ne legyen igazam!). Viszont azonnal leküzdhetetlen vágyat éreztem, hogy újrázzam a legendás első részt, amelyből mára már franchise lett, és bármilyen hihetetlen, már több, mint 30 év telt el a bemutatója óta. Régen láttam a teljes filmet, ezért kicsit aggódtam, de teljesen feleslegesen, gyermekkorom kedvence még mindig kiváló alkotás, függetlenül attól, hogy az effektek már nem kicsit váltak elavulttá. Megunhatatlan!

A nem túl távoli jövőben a gépek és az emberek élet-halál harcot vívnak. A mesterséges intelligencia vesztésre áll, köszönhetően annak, hogy az élők kiváló vezetővel rendelkeznek John Connor személyében. A gépek úgy döntenek, a múltban oldják meg ezt a problémát, visszaküldenek 1984-be egy halálosztót, azaz Terminátort (Arnold Schwarzenegger), hogy ölje meg John anyját, Sarah Connort (Linda Hamilton), így a jövőbeli hős nem fog megszületni. Azonban a számításukba hiba csúszik, az emberek megtalálják az időgépet, és átküldik Kyle Reese őrmestert (Michael Biehn), hogy védje meg a lányt. És a halálos küzdelem elkezdődik...

A Terminátort egy álomnak köszönhetjük. James Cameron éppen a "filmtörténeti jelentőségű" Piranha II című alkotást forgatta, amikor megbetegedett, és lázálmában egy fém csontváz mászott ki a tűzből és lassan felé haladt. Vérbeli filmesként azonnal tudta, hogy ez egy remek ötlet, amelyből "csak" egy jó forgatókönyvet kell gyártani. Ez meg is történt, és annyira beleszeretett a saját sztorijába, hogy ő maga akart belőle filmet rendezni. Nem kevés nehézségek után elkezdődhettek az előkészületek a forgatásra. A főszerepet eredetileg Lance Henriksen-nek szánták, aztán egy szép napon Arnie besétált a Kyle szerepére tartott castingra(!) bőrnaciban és napszemüvegben. A többi pedig már filmtörténelem.

Pusztán az effektek miatt nem maradt volna meg a nézők szívében és emlékezetében ez a film, a forgatókönyv volt az, aminek köszönhetően ma sem unalmas az alkotás. Kiválóan felépített thriller, az utolsó percig lehet izgulni azon, hogy véghez tudja-e vinni a Terminátor halálos küldetését. Az effektek a saját korukban abszolút újdonságnak számítottak, mai szemmel nézve persze már látszanak a trükkök, de a filmnek olyan erős hangulata van, hogy csak megbocsátóan mosolyogni tudunk ezen. Abszolút jól eltalálták a 80-as évek hangulatát, a zenével és a bemutatott környezettel együtt, valódi időutazás ez a film annak, aki akkoriban már élt. A látványos jelenetek (a kezdőkép szerintem mindenkinek a retinájába égett, aki gyerekkorában látta először), az akció-érzelem jól eltalált aránya ("érted utaztam át az időn, Sarah!"), na és az übercool Terminátor (és a védjegyévé vált: "Visszatérek") miatt nem véletlenül lett órási siker a film.

A karakterek nagyon jól ki lettek találva. Sarah egy egyszerű lány, aki nem hiszi el, hogy egyszer majd ő lesz az emberek vezetőjének az anyja, aki megtanítja mindenre, ami ahhoz kell, hogy le tudják győzni a gépeket. Sokáig csak egy védtelen lány, azonban lassan, de biztosan elkezd változni a személyisége, erősebbé teszik az átélt események. Kyle a jövőből érkezett, ezért eléggé idegenül mozog 1984-ben, teljesen más, mint a többi ember, tényleg egy másik világból pottyant ide. Az ő szemében Sarah egy hős, de mégis az emberbe szeret bele igazán, így semmi akadálya sincs annak, hogy ebben az őrült rohanásban időt szakítsanak arra, hogy a kis John-t összehozzák. De a Terminátor alakja mindent vitt, egy igazi robot volt, aki utolsó leheletéig küzd azért, hogy végrehajtsa a küldetést, azaz megsemmisítse Sarah-t. Ritka jó csillagállás alatt született meg ez a film, így jöhetett létre minden idők egyik legjobb időutazós filmje!

terminator2_1.jpgA színészek a forgatáskor természetesen még nem tudták, de mindannyian életük szerepét játszották. Arnold Schwarzenegger valószínűleg nem gondolta, hogy még 2015-ben is terminátorkodni fog, de igazából ezzel a szereppel írta be magát a filmtörténelembe, a rajongók még ma is alig várják, hogy visszatérjen az ezredik folytatásban. Arnie kiválóan formálta meg a szerepet, amely abszolút ráillett, nem véletlenül forrt össze  a neve egy életre a halálosztóval. Linda Hamilton is Sarah Connor maradt mindörökre, bár igazán a második részben lett ikonikussá a szerepe, de az első felvonásban is erős volt a jelenléte. Michael Biehn-ről is Kyle ugrik be elsőre, másodjára és sokadjára is, amúgy méltán, hiszen kiválóan játszotta a szerepét.

James Cameron túlzás nélkül filmtörténelmet írt a Terminátorral, egyrészt a korban teljesen újszerű effekteket alkalmazott, másrészt pedig a halálosztó robottal minden idők egyik legjobb gonoszát hívta életre, akinek übercool külseje, utánozhatatlan fegyverhasználata (Arnie hónapokig gyakorolt a forgatás előtt, hogy hiteles legyen a kamerák előtt), és máig fogalomnak számító egysorosa legendát teremtett. Ezredjére is végigizguljuk gyerekkorunk kedvencét,  nagyon jó film ez még mindig!

Látványos, izgalmas sci-fi, a Terminátort nem lehet megunni!

10/10

A Terminátor - A halálosztó teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr567391346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.04.28. 12:34:05

Na, végre egy igazi kritika a filmről. Nem az a 7/10-es valami... :P :D

Terézágyú 2015.04.28. 12:51:40

Teccik látni a képen, az eredeti terminátornak ILYEN volt a haja...
Csak a film későbbi részében, a jelenben "égett meg" tüsire...

Mégis amikor a második részben visszajön az eredeti robot, akkor már tüsihaja volt... És a harmadik részben is...

Is 2015.04.28. 13:55:51

@Terézágyú: Nem ugyanaz jött vissza, csak egy ugyanolyan modell. Ugyan, miért nem lehetne más a hajuk?

Terézágyú 2015.04.28. 14:38:55

@Is:
"Nem ugyanaz jött vissza, csak egy ugyanolyan modell."
Stimmt. Erről beszélek.

"Ugyan, miért nem lehetne más a hajuk?"

Miért lenne más? Direkt megnyírták a másodszorra visszaküldött robot fejét?

Is 2015.04.28. 20:21:28

@Terézágyú: Miért ne? Hiszen tudták, hogy más korba küldik vissza. A '80-as évek hajviseletével eléggé kilógott volna a'90-es évekből, és beszivárgó egységként el kell vegyülnie addig, amíg a célt teljesíti. :)

Terézágyú 2015.04.29. 11:46:56

@Is:
"Miért ne? Hiszen tudták, hogy más korba küldik vissza. A '80-as évek hajviseletével eléggé kilógott volna a'90-es évekből, és beszivárgó egységként el kell vegyülnie addig, amíg a célt teljesíti. :)"

Miért a kilencvenes években mindenki tüsihajat hordott? Pont olyat, amilyenre az ő haja égett meg az első részben?????
Milyen véletlen...

Is 2015.04.29. 12:45:56

@Terézágyú: Mindenki nem, de Scwarzenegger igen. Ez a gép meg nagyon hasonlít rá :P :D
süti beállítások módosítása