Star Wars: Egy új remény?
2015. április 25. írta: AldoWinnfield

Star Wars: Egy új remény?

870ae77d2c2310133b4fc937959c42d92b5bb4e6.jpg

Bő egy hete jött ki a The Force Awakens második teaser előzetese, s az internet két napig szinte csak George Lucas messzi-messzi galaxisával foglalkozott. Amikor a Disney megvette az említett úriembertől a Star Wars jogait, a helyzet talán még durvább volt: rekordgyorsasággal készültek a 9GAG-re a különböző képek, mémek, a világ egy kissé megőrült. Annyi biztos, hogy az emberek megosztottak voltak az egeres cég szerepvállalását tekintve, az azóta eltelt időben viszont úgy veszem észre, hogy a többség lelkesen áll hozzá az új Csillagok háborúja filmekhez. Mindez persze korántsem véletlen: bár hozott néhány nem túl népszerű döntést a Disney (az Expanded Universe törlése, legendák kategóriába sorolása), az eddig közölt, illetve kiszivárgott információk és a kiadott előzetesek alapján jó kezekbe került a franchise.

star-wars-force-awakens-chrometrooper.jpg

Egyelőre két filmről lehet tudni érdemi híreket: a harmadik trilógia kezdő darabjának szánt Az ébredő erőről és a Rouge One névre keresztelt önálló részről. Utóbbiról túl sok minden azért még nem derült ki: az biztos, hogy az általam tehetségesnek tartott (bár a Godzilla gyengén sikerült) Gareth Edwards fogja rendezni és a Halálcsillag terveinek ellopásáról fog szólni. A direktor szerint más lesz, mint az eddigi Star Wars mozik, s ez részemről teljesen rendben van. Egy ekkora és ilyen részletesen kidolgozott univerzum számos lehetőséget ad arra, hogy ne minden csak a jedikről és fénykardokról szóljon, s mindenképpen jó pont, hogy a Disney el mer szakadni az erőhasználóktól. Fő a változatosság! Nem lenne rossz egyébként az sem, ha bátrabb témaválasztással dolgoznának majd a közeljövőben: a pletykált Han Solo és Yoda eredetfilmek helyett szívesebben néznék olyan darabokat, amelyek új karakterekkel, új történekkel próbálnak elkápráztatni. Ha még a korszakot is eltolnák pár száz évvel, vagy éppen egy évezreddel, az még jobban tetszene: nem lenne semmilyen megkötés, bármit csinálhatnának a készítők, s még a régi kedvenceket sem kellene beleerőltetni a cselekménybe.

Itt van például mindjárt a The Force Awakens: a Millenium Falcon feltűnése, vagy épp Chewbaccáék pár másodperce mind azt bizonyítja, hogy Abrams egy kókler, aki nem mer és nem tud kitörni a klasszikus trilógia árnyékából. A továbbfejlesztett járművek persze szépek, de szinte ugyanezeket a formákat láttuk már a New Hope-ban is. Ráadásul vicces az is, hogy míg Han Solo már szépen megőszült, addig wookie társának minden szőrszála teljes pompájában ragyog...

star-wars-7-force-awakens-teaser-trailer-2-han-chewie.jpg

Mielőtt elkezdenétek írni a felháborodott kommenteket, jelezném, hogy az utóbbi pár sort a legkevésbé sem gondoltam komolyan, s tisztában vagyok azzal is, hogy milyen kiváló sampont használ Chewie. (Ha-ha-ha...) Amikor J.J. megkapta a rendezés jogát, én őszintén szólva úgy éreztem, hogy a lehető legjobb ember kapta meg a karmesteri pálcát, s az eddigi információk alapján azt gondolom, hogy nem tévedtem. Két, alig másfél perces teaserből persze felesleges nagy következtetéseket levonni, de mindkettő nagy bizakodással töltött el. Abrams láthatóan tisztelettel nyúlt az alapanyaghoz, ami nem véletlen, hiszen nagy kedvelője a Star Wars világnak. Miközben az előzetesekből egy ízig-vérig 2015-ös látványvilággal megáldott film képe bontakozik ki, az eredeti trilógia hangulata is átszűrődik a traileren. Az atmoszféra ráadásul nem csak azért tűnik ismerősnek, mert beköszön a vagány űrcsempész, vagy feltűnik a galaxis leggyorsabb ócskavasa: az egész univerzum élőnek tetszik. Egy poros, háború sújtotta, kissé elhasználódott, rozsdás világkép rajzolódik ki abból a pár minutumnyi anyagból, amit már mi, a nagyközönség is láthattunk. Egyértelmű, hogy Abramsék igyekeznek visszanyúlni a prequelek előtti időkhöz, amikor még nem minden CGI-jal volt megoldva. Amit lehetett, azt megépítettek, még az új R2D2 pótléknak tetsző kis gömbrobot, BB8 is teljesen működőképes a valóságban. Talán buta kifejezés, de földhözragadtabb, realistább lesz így, lehet így a kész film, ami nagyon jó lépésnek tűnik az előzmény trilógia műanyagszerű, steril megközelítése után. Eddig úgy néz ki, hogy az új mű látványvilága jól ötvözi a kor elvárásait a régi szép idők ismerős vizualitásával.

Az ébredő erő középpontjában a fiatal, új karakterek lesznek. A döntés érthető, hiszen Harrison Fordék egy kissé megöregedtek, a mai trendekbe pedig nem feltétlenül fér bele egy olyan Star Wars film, amelynek korosabbak a főszereplői. Pontosabban fogalmazva: a közönség vevő az Expendables-féle akciómozikra és örömmel nosztalgiázik másfél-két óráig, de ha belegondolunk, akkor mind az előzmény, mind a klasszikus trilógia főszereplői épp csak felnőttként kerültek bele az események közepébe. Bár semmi kétségem sincs afelől, hogy Han Solo ne volna a végletekig tökös nyugdíjas korában is, ő, Leia és Luke valószínűleg át fogják venni azt a szerepet, amit Kenobi töltött be a New Hope-ban, vagy Qui-Gon Jinn a Phantom Menace-ben. Biztos vagyok benne, hogy a régi kedvencek fontos szerepet kapnak és lesznek majd erős jeleneteik, okos kikacsintásaik a korábbi eseményekre, de a nyilatkozatok alapján John Boyega, Daisy Ridley és Oscar Isaac  lesznek majd a fókuszban. Ha minden jól megy, akkor Abrams ügyesen fogja beosztani az időt, egyensúlyban lesznek az új és régi karakterek játékpercei, s ezzel kiszolgálja a tinédzserek és régi motorosok igényeit is.

screen-shot-2015-04-16-at-11019-pm-131828.jpg

Ha volt valami értelme az Expanded Universe eltörlésének, akkor talán az, hogy a hozzám hasonló, képregényt csak ritkán olvasó embereknek lett egy logikus belépési pontja az írott-rajzolt világba. Az újonnan megjelent, hivatalos művekből elolvastam a Darth Vaderes sorozat kivételével az összes megjelent számot, s bár a Leiáról szóló annyira nem tetszik (durvák a rajzok és valahogy a hercegnő karaktere sem kompatibilis teljesen a korábban látottakkal), a többi jó minőséget szállít, s méltó társa a filmeknek. Ha ehhez hozzáteszem, hogy minden előzetes negatív benyomásom ellenére a Rebels című, sokszor gyerekes, sokszor viszont rendkívül hangulatos, lendületes és kalandos animációs sorozat is meggyőzött létjogosultságáról, akkor nyugodtan kijelenthetem, hogy mostanság Star Wars fronton minden rendben, s nem látok baljós árnyakat feltűnni.

I have a good feeling about this, mondhatnám, s az egyetlen igazán nagy félelmem mostanában az, hogy a kezdeti nagy lelkesedés után a Disney átáll sorozatgyártásra és egy kicsit úgy fogunk járni, mint a Marvel mozik esetében. Néhány szórakoztató, de egészen feledhető SW filmre fog jutni egy kiemelkedő, a nagy dömpingben pedig már negyedannyira sem lesz majd érdekes várakozni egy újabb darabra. Még nyolc hónap van hátra a The Force Awakens bemutatójáig, de én már most nagyon élvezem a felhajtást és szívesen ülök fel a hype-űrjáratra. Érzem, hogy J.J.-vel van az Erő, és nem fogunk csalódni benne...

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr997383448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.04.25. 10:01:00

Akkor asszem itt kell elbüszkélkednem azzal, hogy én akkor hipsztermajom vagyok, hogy még nem láttam az új trailert. De tényleg, már visszataszító ez a hype, és főleg az, hogy 2013-ban még nekem kellett bizonygatni, hogy JJ. nem egy amatőr balfasz, aki csak lensflare-ezni tud, mindenki kurvaanyázta a Disneyt, amikor eladták a Lucasfilmet, most meg mutatnak három képkockányi Millenium Falcont meg Csubakkát, aztán mindenki a gatyájába élvez. :D

Innentől kezdve kb. tényleg azon fog múlni a film megítélése, hogy JJ mennyire hajlandó kiszolgálni a rajongók nosztalgiáját, miközben persze azért a saját lábán is meg kéne állnia a filmnek, ez a sok elvárás pedig szerintem kicsit agyonnyomhatja az egészet. Mindenesetre engem a Rogue One egyelőre sokkal jobban izgat, Edwards koncepcióit mindig is imádtam, plusz ott a casting is nagyon jól alakul.
Egyébként éppen ezért vitatkoznék a poszt végével is: a Marvellel nem igazán az a baj, hogy nincs kiemelkedő filmjük, hanem azért tűnik így, mert hajlamos magába szürkülni az egész univerzum. A Phase II produkciói (a GotG kivételével talán) mind remek darabok lettek volna, ha nem látunk előttük már 8 másik Marvelt. A Star Warst viszont szerintem ez a veszély nem fenyegeti, pont a Rogue One-hoz hasonló elképzelések miatt, rögtön másodikra húztak egy olyat, mintha a Marvel szuperhősök nélkül készítene filmet. Ráadásul ez azt is mutatja, hogy itt hagynak teret a rendezők víziójának (khmm... Edgar Wright - Hangya... khmm...). Ettől persze még simán lehetséges, hogy a sorozatgyártás miatt ráununk, vagy valamelyik csak simán gyenge lesz (elvégre a Hamupipőke forgatókönyvírója jegyzi a Rogue One-t...), de úgy érzem, a hozzáállás itt alapvetően más, mint a Marvelnél.

AldoWinnfield 2015.04.25. 11:33:34

Speciel nem tudom mit vártál, hogy majd szép csendben bekúszik a mozikba az új SW? Persze, hogy nagy a hype, helyes. Az meg nem baj, ha a kétkedőket is meggyőzi a két trailer, maximum akkora lesz a koppanás, mint a Bajós árnyak esetében... :)

J.J. szerintem a Star Trekkel (inkább csak az elsővel) vagy éppen a Super 8-al is tök jól egyensúlyozott a nosztalgia és az újdonságok között, mind a kettő teljesen jól megállt a lábán. Ha ezt hozza, nagy baj nem lehet, és ha kapott egy jó forgatókönyvet, nem is lesz.

Marvel kapcsán meg pont ugyanazt mondod, mint én. Rouge persze, hogy érdekes, de épp az a kérdés, hogy mennyire mernek majd kísérletezni a továbbiakban is...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.04.25. 12:19:02

@AldoWinnfield: Nemtom, mondjuk azt, hogy az emberekben több következetesség és kevesebb csordaszellem lesz, akár Abrams rendezői kvalitásai, akár a Disney-SW házasság megítéléséről van szó. De tudom, idealista vagyok. ;)

Egyébként abban biztos vagyok, hogy szinte mindenki csalódni fog a filmben, egyrészt, mert annyira agyon van hájpolva, másrészt, mert az összes rajongó a lehetetlen elvárásait vetíti ki rá.

Marvel kapcsán sztem maximum csak a sorozatgyártás kapcsán mondjuk ugyanazt, én nem gondolom, hogy feledhető és kiemelkedő filmek váltanák egymást. Sőt, a Marvel (részben ennek a sorozatgyártásnak is köszönhetően) egyre inkább minőségi standard (pl. ha megnézed, amit tavaly nyáron írtam erről), az már más kérdés, hogy ennek a standardizáltságnak ára van a kockázatvállalás terén. Azt, hogy mennyire mernek majd kísérletezni, sztem igazán a Rogue One fogadtatása dönti el, de ne felejtsük el, hogy addigra már az epVIII és a második spin-off is készülőben lesz, szóval szerintem az első 4 film simán fogja hozni ezt a vonalat.

AldoWinnfield 2015.04.25. 12:52:41

Nagyon idealista szemlélet, igen, fura is tőled... :D

A harmadik rész is hatalmas hype-ot kapott, és abban azért annyian nem csalódtak. (A Baljóst és a Klónokat hagyjuk inkább...) Ha jó lesz a film, akkor is lesznek olyanok, akik sírni fognak miatta, de ha kap a nép egy jó SW filmet, szerintem nem lesz baj a fogadtatással a nagy hype ellenére sem.

Marvelnél három-négy szórakoztató, de felejtős darabra húznak egy jót. Én szeretem az összes filmjüket kb., de a többség 6-7 pontos és csak ritkán dobbantanak nagyobbat. (Galaxis őrzői, Amerika Kapitány 2... első fele :) Remélem, hogy a SW-nél bevállalósabbak lesznek, de félek, hogy a közönség nem lesz annyira vevő a Rouge One féle darabokra.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.04.25. 14:47:07

@AldoWinnfield: Miért is nem lepődöm meg, hogy szerinted pont A galaxis őrzői dobbantott nagyobbat? :D

AldoWinnfield 2015.04.25. 16:02:23

@danialves: Talán mert annyira egyértelműen kilógott a Marvel filmek közül, hogy egy ilyen hipsztermajom, mint te, nem is tudja értékelni...:D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.04.25. 16:51:36

@AldoWinnfield: Ja, nagyon egyértelműen lógott ki a Marvel-filmek közül, az Avengersnek pl. csak egy az egyben vette át a karakterdinamikáját. :D

billy reed 2015.04.26. 03:02:37

"Ráadásul vicces az is, hogy míg Han Solo már szépen megőszült, addig wookie társának minden szőrszála teljes pompájában ragyog..."

Remélem, ezt tényleg poénnak szántad...ha nem, akkor a wookie-k életkoráról keress infót a neten.

Anno én is védtem a Disney-üzletet, és igen bizakodó voltam. Nem azért, mert George nem tudta volna mit akar, hisz mindkét trilógia zseniális, mérföldkő. /Nem hiba nélküli, de olyan nincs is./
Persze, ma divat fikázni az előzményfilmeket, de azt kellene megérteni, hogy egy jóval összetettebb sztorit és karaktereket kellett filmre vinni, és biza itt nem volt elég poros párafarmok mutogatása...és nem abból álltak a filmek, hogy X-szárnyúak a TIE-vadászok ellen...

SW 7.
Hatásvadász az egész. Fanservice.
J.J ennyit tud, na! Most mit vártunk?

Lucas egy zseni. Egy művész.
J.J egy közepes tehetségű iparos.
Mint a Star Trek esetében, kapunk majd felmelegített karaktereket, kocsmai szintű filozófiát, és rengeteg akciót, hogy mindezt elfedje.
Ettől féltem a SW univerzumot.

Engem Vader sisakjánál már el is veszített. Meg kellene érteni: van, amihez soha nem nyúlunk, és kész! Ez olyan szintű pofátlanság és gyávaság volt, hogy nincs is rá mit mondani.
Gyáva, biztonsági játék lesz ez. Semmi bátor újragondolás, amire most lett volna lehetőség.
Persze így a tuti. Beülni a készbe, nem kell sokat bajlódni új történettel, karakterekkel, mint pl. egy teljesen más idősíkban játszódó SW esetén kéne.
Új sztorit kitalálni olyan macerás.
Így csak beül a fan, és jön a TIE-vadász, meg a stormtrooper, és máris árad a csííííí!
Meg a dollár.

Őszintén: semmi olyan nem volt benne, amit ne láttunk volna a korábbi filmekben / Falcon üldözése, csak itt nem a Halálcsillag járataiban, X-szárnyúak csatában - random bármelyik csatajelenet, vicces robot, kemény csaj stb./
A főgonosz meg...király lenne A bolygó kapitányá-ban. Az a tök röhejes maszk: a Vasember és Darth Revan keveréke.

Illúzióromboló. Ez a jó szó rá.
Szerintem.

Természetesen, aki szereti, szeresse nekem semmi gondom ezzel

Én 1979-ben láttam az első filmet. És mindegyiket vagy 30x /külön-külön/ moziban, tehát oda-vissza kellene lennem a gyönyörtől a 7. rész kapcsán.
És mégsem.

☉ ☾ 2015.04.26. 06:13:17

Kedves "rajongók", ti áldozatok vagytok. A fanatizmus áldozatai, aminek az adóját tőletek szedi be a filmipar.

különvélemény2 2015.04.26. 09:29:43

@danialves:
Aha, szóval filmes bloggerként büszke vagy rá, hogy nem láttad az új trailert.

Éééértem.

Leone_510 2015.04.26. 09:40:40

@danialves: esetleg teljes inkompetencia? de ez nem új, az a baj, hogy nem is érted vagy nem akarod vagy tudatosan trollkodsz...te...itt... nálad, vagy sima ostobaság, kár rád többé egy karakter is

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.04.26. 09:46:49

@Leone_510: Miért lenne teljes inkompetencia?

Ja, bocs, veled szemben túl nagy elvárás volt eddig is, hogy meg is magyarázd ezeket a nagypofájú, szentenciózus benyögéseidet. :D
Pedig ezek után már arra is kíváncsi lennék, hogy a te fejedben vajon mi lehet a tudatos trollkodás koncepciója.

AldoWinnfield 2015.04.26. 10:16:33

@billy reed: Természetesen poén volt az őszülő Chewbaccás mondat is. Egyébként pedig Lucas nem zseni. Pontosítva: az üzlet és marketing terén az, filmkészítőként nem. Pont erre ékes bizonyíték az előzmény trilógia, amelynél a harmadik részt sikerült csak úgy összeraknia, hogy igazán élvezetes moziról beszélhessünk, és még az is sokkal jobb lehetett volna, ha mellőzi a sokszor megjelenő színpadiasságot, csiszolja még a párbeszédeket és Anakin jellemfejlődése is némileg elsietett. Szóval amellett, hogy a SW univerzum kitalálásáért és a régi trilógiáért örökké hálás leszek neki, kritizálni is merem, mert azt is megérdemli.

Én Abrams kapcsán úgy érzem, hogy forradalmat nem fog csinálni, de egy szuper filmet igen. Az előzetes engem meggyőzött, és le is írtam, hogy miért. Azt persze én sem bánnám, ha majd egyszer el mernének szakadni ettől az érától, de ezt is leírtam már.

@☉ ☾: Amíg jó filmeket csinálnak SW címszóval, örömmel fogom kifizetni a mozijegyet, az éves adót.

@különvélemény2 , @Leone_510: : Én őszintén szólva nem hiszem, hogy baj az, ha valaki nem néz meg egy trailert. Ha csak a kész filmet akarja valaki megnézni, miért ne? Még ha Danialves írta volna a cikket, megértem a felháborodást, elvégre miért ír olyanról, amit nem is látott, de én írtam, innentől meg nem tökmindegy, hogy látta-e?

steery 2015.04.26. 13:17:59

A közönség elvárásai olyan nagyok és annyira szerteágazóak, hogy pont ez fogja a folytatásokat kevésbé sikeresekké tenni. Túl sokat akarunk, így biztos a csalódás. A fő kérdés inkább az, hogy az alkotók beleesnek-e abba a csapdába, hogy túl sokaknak tetszőt akarnak-e alkotni? Mert akkor biztos a kudarc. A kevesebb több lenne.

Üres locsogás ez a blog 2015.04.26. 15:45:44

"Az még jobban tetszene: nem lenne semmilyen megkötés, bármit csinálhatnának a készítők"

Ha neked bármi tetszene, akkor egy kalap szart sem ér a véleményed. Kár volt ennyi karaktert pazarolni rá.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.04.26. 16:30:01

@Üres locsogás ez a blog: Rád viszont a szövegértés oktatását volt kár pazarolni... :D

Túrós (törölt) 2015.04.26. 17:23:12

Nem gáz hogy Han lőtt először, tudta hogy amúgy meg gáz lenne

AldoWinnfield 2015.04.26. 18:48:26

@Üres locsogás ez a blog: Nem mondtam azt, hogy bármi tetszene. Azt mondtam, hogy tetszene az, ha el mernének szakadni az eddigi filmekben megjelent időszaktól. Lehetne merészebb dolgokat is csinálni. Aztán vagy jó lesz a végeredmény, vagy sem. Minden szarnak nyilvan nem fogok örülni.

Sith Lord 2015.04.26. 22:19:23

Bocs, de ha valahol az elôzmény trilógia bármelyik részérôl egyetlen jó szót is olvasok, ellenállhatatlan késztetést érzek hogy ezt belinkeljem. [Meg lehet hogy valaki még nem látta.]

RedLetterMedia Star Wars I - III Reviews: www.youtube.com/playlist?list=PL9A12F8F947849C30
süti beállítások módosítása