A 44. gyermek / Child 44 (2015)
2015. április 16. írta: danialves

A 44. gyermek / Child 44 (2015)

child-44-06.jpgKrimit 2015-en szinte lehetetlen eladni a nézőnek, hacsak nem szolgál valamilyen különleges vonással. A 44. gyermek esetében ez a sztálinista Szovjetunió által nyújtott környezet lett volna, habár valószínűleg sokkal többen kapták fel a fejüket Tom Hardyék kamu orosz akcentusára az előzetesben. De szerencsére ebben a filmben csak a kiejtés mesterkélt, más tekintetekben viszont egy teljes mértékben autentikus és mködőképes darabról számolhatok be.

Lev Gyemidov (Tom Hardy) árvaként nőtt fel, azonban a II. világháborúnak hála beindult a karrierje, 1953-ban pedig már magas rangú belbiztonsági tiszt, egy gyönyörű feleséggel (Noomi Rapace) és fényűző élettel. ami annyira irigylésre méltó, hogy egyik sértett kollégája (Joel Kinnaman) az első adandó alkalommal megfúrja, pont akkor, amikor titokzatos gyerekgyilkosságok kerülnek a szervezet látóterében. Illetve egész pontosan balesetek, hiszen a kommunista utópiában nem létezik gyilkosság - a kegyvesztett Lev viszont ki szeretné deríteni az igazságot.

Arra számítottam, a 44. gyermek egy szovjet környezetbe ágyazott krimi lesz, a helyzet azonban pont fordított: ez a film maga a kommunista életérzés, amelybe helyeként egy bűnügyi történet elemeit csepegtetik. Az iparvárosok hátborzongató képsoraitól az események kilátástalanságán át egészen a rendszerre annyira jellemző karakterekig a produkciót velejéig áthatja az 50-es évek Szovjetúniójának nyomasztó atmoszférája, és nem ereszti a nézőt sem. Daniel Espinosa egy skandináv krimi sötét stílusjegyeit egyesíti a szocializmust átható groteszkséggel, és csak akkor látni rajta, hogy tapasztalatlanabb direktorral van dolgunk, amikor egy-egy akciódúsabb jelenethez érkezve előkapja mániákus kézikamerázását, azokat látványelemekből inkább hangulati elemekké degradálva. A forgatókönyv (és az eredeti regény) írója is minden bizonnyal tisztában volt ezzel, ugyanis a mű sokkal inkább szól a rendszer mozgatórugóiról, az általa felvetett morális kérdésekről, mint arról, hogy ki a gyilkos és hogyan lehetne elkapni - a karakterek kiszámíthatatlan dinamikája és mondanivaló szempontjából pedig ez kiváló választásnak bizonyul.

child-44-10.jpgAbból a szempontból már kevésbé, hogy így egy kifejezetten összecsapott és gyenge bűnügyi szálat láthatunk, amely rendre visszavesz a produkció lendületéből és erejéből, ahányszor előtérbe kerül - és végül nem is feltétlenül érteni, mire akart kifutni. Más tekintetben viszont jellemzően túlságosan is egyértelmű az alkotás, látszik, hogy minden mélysége ellenére elsősorban a plázák közönségére kalibráltak, akiknek - biztos, ami biztos - nem lehet semmit túlhangsúlyozni. Azonban akiknek már egy jól megkomponált kép is bőven elég, azoknál néhány jelenet minden bizonnyal felesleges köröket fog futni, és valószínűleg azt is nehezen fogják megbocsátani, hogy a finálé is inkább az amerikai nézők lelkivilágára lett igazítva.

A színészgárda ellenben a legkevésbé sem esik túlzásokba, Hardynak vagy Rapace-nak ugyan nem ez a legeredetibb alakítása, de hozzák a tőlük elvárható színvonalat, Kinnaman őszinte megelpetésemre a mű egyik legjobbja volt Paddy Considine mellett, és a rengeteg mellékszereplő mindegyikét is csak dicsérni lehet. Még a szándékosan felvett orosz akcentusuk sem érződik izzadságszagúnak, sőt, inkább hozzátesz az atmoszféra hitelességéhez - legalábbis azoknál, akik képesek megvalósítani, mert például a szerepeiben újabban egyre fásultabb Gary Oldman ilyen tekintetben itt sem erőlteti meg magát.

Az ilyen apróságok is jelzik, hogy végül egy kicsit kommerszebb irányba ment el a 44. gyermek ahhoz képest, mint ami igazán egészséges lett volna a téma szempontjából, mégis azt kell mondanom, hogy alapvetően egy olyan műfaji filmről van szó, amely nem fél a szokványosnál egy kicsit mélyebben beleásni a témájába. Ezen keresztül pedig egy erős, jellegzetes hangulatú noir születik belőle.

8/10

A 44. gyermek teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr887356298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gorbacsov homlokán a májfolt 2015.04.16. 18:28:23

Ha le lesz szinkronizálva, akkor kurva sokat fogunk hallani az eredeti hangból, a színész erőltetett orosz akcentusából.

:-D

Tulajdonképpen azért ragadtam billentyűzetet, mert van egy olyan viszkető érzésem, hogy ez a film az 1995-ös "X polgártárs" c. film rimékje.

port.hu/x_polgartars_citizen_x/pls/fi/films.film_page?i_topic_id=2&i_film_id=78322&i_city_id=-1&i_county_id=-1

www.imdb.com/title/tt0112681/?ref_=nm_flmg_act_74

McKinney 2015.04.16. 19:15:08

A ruszkik meg jól betiltották mert rossz fényt vet rájuk. Ezzel igazolva, hogy joggal, plusz ingyenreklám a filmnek és a saját végtelen hülyeségüknek.
De mindig is ilyenek voltak.

2015.04.16. 19:46:02

Bruce Willis és Richard Gere szerintem (joggal) alig ismert Sakál című filmje elrettentő példa lehetne,minden oroszokkal kapcsolatos sablont hoz:a nyomozó csajszi láncdohányos, moszkvai diszkóban csillogó diszkógömb, ócska autók,diszkóban pezsgőznek, vérbosszút esküsznek a megölt tesóért, mindent pénzzel intéznek el,mindenkit lefizetnek.Kellenek ezek a sablonok,mert ettől ruszki a ruszki? akcentussal beszélik az angolt,ez igen:)

Killary Fucking Clingon 2015.04.16. 19:57:16

@Gorbacsov homlokán a májfolt: Nem csak neked van olyan érzésed, még komplett szövegrészek is át lettek emelve..

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.04.16. 23:00:05

@Gorbacsov homlokán a májfolt: Akkor esetleg feliratosra kell menni belőle. ;)

Nem véletlenül van olyan érzésed egyébként, az eredeti könyv írója bevallotta, hogy ez az eset inspirálta.

Nyílméregbéka 2015.04.16. 23:14:13

Remélem a szinkronban nem lesz ez a kínosan gagyi, és teljesen indokolatlan orosz akcentus ami a trailerben is volt, akkor érdekelne...

Zombi elvtárs · http://www.zombielvtars.blog.hu 2015.05.26. 18:25:08

Mikor adnak már Gary Oldmannek Oscart? Jobban mondva, mikor játszhat olyan filmben, amiben a szokásos színvonalát hozva kiérdemli az Oscart?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.08.08. 10:45:57

szerintem a nyomozós szál is működött, de kétségtelenül a korhangulat volt a meghatározóbb.

Csak felejtenék már el az amcsi filmek ezt, hogy attól lesz valaki orosz, hogy oroszországban orosz akcentussal beszéli az angolt.

Az utolsó jelenet az árvaházban a legbrutibb, mikor hardy beszél a gyerekekkel, na ott látszik, hogy nem semmi színész a csávó.

De, ha hátulról megy akkor mint egy boxoló minden filmjében az nem semmi. Olyan csuklyái vannak, hogy csak bunyós lehet. :D

Minden szereplő nagyon ott volt, még az öreg lannister is, a maga egy jelenetében.
süti beállítások módosítása