Újjászületés / Spring (2015)
2015. április 03. írta: danialves

Újjászületés / Spring (2015)

spring.jpgLegnehezebb dolga ennél a filmnél egy kritikusnak minden bizonnyal a besorolásával lesz, ugyanis alapvetően nem könnyű megmondani, Justin Benson alkotása valójában egy horror, fantasy, romantikus film, vagy éppen valami ezeket is egy teljesen új kategóriába emelő egyveleg. Szívesen mondanám, hogy sikerült ez a bravúr, de az Újjászületés első és utolsó egyértelmű pozitívuma csak annyi, hogy különleges.

Evan (Lou Taylor Pucci) gyakorlatilag néhány nap alatt veszíti el édesanyját, aki miatt karrierjét is feladta, állását, és még a rendőrséggel is összetűzésbe kerül. Éppen ezért elérkezettnek látja az időt arra, hogy régi álmát megvalósítva Olaszországba utazzon, ahol rövid utazgatás után egy festői kisvárosban köt ki. Itt találkozik Louise-zal (Nadia Hilker), akivel úgy néz ki, kölcsönös vonzalom alakul ki közöttük. Azt azonban Evan nem is sejti, hogy választottjának kifejezetten bizarr titkai vannak, és valószínűleg nem véletlen volt a találkozásuk sem.

spring2.jpgAdott tehát egy sztori, ami egy műben egyesíti a Mielőtt felkel a nap, a Halhatatlan szeretők, és nagyjából az összes klasszikus horror meghatározó vonásait. És ezekből képes is jó dolgokat átemelni, a hangulatos kisváros utcáin zajló egysnittes beszélgetéseket akár Linklater is forgathatta volna, a misztikus vonal ötletei is kifejezetten eredetiek, és az egész forgatókönyv mögött meghúzódó koncepció is értelmes és következetes.

Azonban a film ott csúszik el, hogy ezekből az ügyesen megalkotott panelekből sehogyan sem tud valami ennél is több kinőni, mint ahogy az ennyi mindenbe belekapó produkciók többségénél (ld. Cold in July). A romantika csak addig hangulatos, amíg az idő szorítása nem teszi kapkodóvá és erőltetetté (végül pedig már egyenesen giccsessé), az újjászületés-toposz tulajdonképpen már az első húsz perc végére elfárad, a mű legfőbb érdekességét szolgáltató fantasztikum pedig túlságosan is partvonalra szorul ahhoz, hogy mindezért kompenzálni tudjon. Így hiába kezdtem azzal, hogy ügyesen idéz meg klasszikus és kevésbé klasszikus darabokat, végül inkább tűnik azok lélektelen utánzatának. De az elvitathatatlan, hogy az atmoszféra egyedi és működőképes, az effektek a film kaliberéhez képest több, mint korrektek, és ha a főszereplők nem is feltétlenül, de a mellékkarakterek is kiválóak.

Úgyhogy vannak bizonyos vonásai az Újjászületésnek, ami miatt akár még maradandó is lehet, de összességében inkább egy lapos és jelentéktelen alkotás képét mutatja. Az viszont biztos, hogy nehéz hozzá hasonlót találni, úgyhogy akinek Linklater Before-trilógiájában kevés volt a bizarr vonás, az még akár egy egészen kellemes élménnyel is gazdagodhat.

6/10

Az Újjászületés teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr297326752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.04.03. 21:35:15

Kösz a kritikát, majd azért én megnézem, van egy olyan gyanúm, hogy a feleségemnek tetszeni fog :)

K.Leslee 2015.09.04. 14:47:14

Ez a film jobb volt, mint amire szamitottam. Tetszett, hogy a parkapcsolatra helyezte a hangsulyt es nem a horrorra, bar egyetertek hogy az utobbi nagyon hatterbe szorult. Ez lehetett volna sokkal jobb is, de ugy fog bennem is megmaradni mint egy jo probalkozas egy szep, bar talan tul giccses befejezessel.
süti beállítások módosítása