Fácángyilkosok / Fasandræberne (2014)
2015. március 20. írta: Gaben No.1

Fácángyilkosok / Fasandræberne (2014)

facan1.jpgAz első rész eseményei után, ami olyan volt, mint egy jobb Döglött akták epizód, folytatódnak a Q ügyosztály kalandjai, de olybá tűnik, a rendező nem tanult a saját hibáiból, hanem inkább azok számát gyarapította. Jöjjenek azok a bizonyos Fácángyilkosok!

Carl (Nikolaj Lie Kaas) és Assad (Fares Fares) új ügyön dolgoznak. Most egy 20 éve lezárt ikergyilkosságon, mely egy befolyásos szülők gyerekeit tanító internátus volt lakóinak kivizsgálásához és egy onnan rég eltűnt lányhoz vezet. Eközben pedig egy titokzatos maszkos csoport ver szarrá embereket.

Egy krimi akkor működik jól, ha egészen a végkifejletig nem tiszta a néző számára, hogy pontosan hogyan is történt a bűneset. Ezt eléggé elszúrta az első rész azzal, hogy a nyomozáson kívül is csepegtette az információkat a bejátszásokkal, meg a túl hamar leadott vége - montázzsal. Pedig egy nagyon érdekes és csavaros sztorija volt. A második résznek még ennyije sincsen. A gyilkos kiléte már az elejétől nyilvánvaló, és maguk a történések is könnyedén kitalálhatóak előre. Ami egy kicsit is érdekes, az pedig magához a bűnesethez egyáltalán nem kapcsolódik (pl. a megerőszakolós tanár).

facan2.jpgAz első rész minimális kémiáját a két szereplő között konkrétan kidobták az ablakon, mert Assad semmit nem csinál az egész filmben. Annyira felesleges a nyomozás szempontjából, mintha csak az árnyéka lenne Carlnak. Meg ez az új titkárnő maca is baromi fontos volt, a felénél el is felejtettem, hogy létezik. Struktúrájában pedig, mint akár egyik Columbo epizód a másikhoz képest, semmi újat nem nyújt. Külön röhejes volt, amikor újra beleerőltették ezt a rendőrfőnöki ”azonnal szálljatok le az ügyről” problémát, ami még az első részben elfogadható volt a helyzetükből adódóan, itt már csak szimplán logikátlan.

Máig nem értem, hogy ez a két nagyjátékfilm, hogy lehet ennyire TV-sorozat szagú. Mindkét mozinál ugyanaz a súlytalan „már mindent tudunk, csak még ezt az a feszkós, akciózást lenyomjuk” lezárást használták, ami kiborítóan amatőrnek hat. Az egészre pedig még egy lapáttal rádob az érdektelen, kiszámítható sztori. Csak a skandináv hangulat és fényképezés miatt tudom egy leheletnyivel jobbnak nevezni a közepesen semmilyen szórakoztatástól.

És végezetül, kérem, valaki magyarázza meg, hogy hol volt ebben a filmben fácán? Maximum balfácánok, de közülük is valószínűleg az a legnagyobb, aki a moziszékben reméli, hogy valami normális krimit fog kapni.

6/10

A Fácángyilkosok teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr827283477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AldoWinnfield 2015.03.20. 07:48:36

Az első rész jobb, de ez sem rossz darab. Azt felróni a film ellen, hogy tudjuk, ki a gyilkos már az elejétől, nem fair:nem is nagyon titkolják. Csak a részleteket tudjuk meg később. Fácánoknak meg nem ertem, miért kellene szerepelnie va filmben. A címben fácángyilkosokról van szó, azok pedig vannak bent, ha belegondolsz teljesen egyértelmű:)

Gaben No.1 2015.03.20. 09:49:49

@AldoWinnfield: Oké, hogy nem titkolják, de annyira minimális lesz így a feszültség. Pláne, hogy magát a bűnesetet is sokkal könnyebb kitalálni, mint az előző részben. Az azért szerintem jóval kreatívabb volt ilyen téren.
Jó, értem, persze, de annyira azért vehetné komolyan a film a saját címét, hogy legalább a vadászós jelenetben lőnek fácánt. Vagy csak lőnek vaktölténnyel és találnak egy kitömött fácánt. Ennyi erővel lehettek volna zebragyilkosok is, és arra legalább lett volna némi utalás. :D

MrHeroicBloodshed 2015.03.20. 11:31:34

azt azért érdemes lett megemlíteni, hogy egy regénysorozat adaptációjáról van szó és a Q-ügyosztály regényekben szintén 2 szálon fut a cselekmény (múlt + jelen idejű nyomozás)!

Gaben No.1 2015.03.20. 12:02:18

@MrHeroicBloodshed: Nem gondolom, hogy érdemes lett volna megemlíteni, mert én a filmet kritizáltam, nem a könyvet. Attól még, hogy valami könyvben működik (bár ezt nem tudom, mert nem olvastam), egyáltalán nem biztos, hogy a filmben is. Ezért a legtöbb könyvet adaptálás során módszeresen átdolgozzák, hogy filmként (is) működőképes legyen. De ha ez mégis annyira a világ sajátja, hogy nem szabad úgy átdolgozni, különben úgymond "meggyalázzuk" az eredetit, akkor felmerül a kérdés, hogy muszáj-e adaptálni egy ilyen könyvet.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.03.28. 14:42:57

@Gaben No.1: a filmben ott, ahol azt a fekete-fehér vadászos képet nézik nyomozóink, amin rajta vannak a gazfickók, a lefényképezett emberek lábánál van egy csomó kiterített fácán (leginkább kupacoknak látszódnak, szabályosan elrendezve a földön, kb. 1-1 méterre egymástól). Ezt csak azért írom, hogy vannak benne lelőtt fácánok, bár valóban marginálisan.
süti beállítások módosítása