A fekete ruhás nő 2. - A halál angyala / The Woman in Black: Angel of Death (2015)
2015. február 19. írta: !Márk!

A fekete ruhás nő 2. - A halál angyala / The Woman in Black: Angel of Death (2015)

wm.jpgBiztos fordult már veletek elő olyan filmnézés közben, hogy amikor az adott művet figyeltétek, egy idő után tudatosul bennetek, hogy akármi jön a folytatásban, ez a hajó bizony el fog süllyedni. Persze a nagy múltú rendezőnek (Tom Harper) biztos kapóra jött, hogy a mérhetetlenül gagyi és ingerszegény projektjére rá lehetett aggatni egy olyan címet, ami korábban egy színvonalas alkotást jelölt. A horror műfaja sajnos továbbra sem tud kikelni a sírból...

A történet semmilyen módon nem kapcsolódik a Daniel Radcliffe nevével fémjelzett 2012-es filmhez. Új szereplőgárda, új alkotóbrigád, új szinopszis, mely egy bepillantást enged az angliai életbe a második világháború idején. Két tanárnő nyolc gyerekkel összecsomagolva útra kél, hogy egy isten háta mögötti, régi házban húzzák meg magukat, amíg a tengelyhatalmak ilyen veszélyt jelentenek az országra. A kellemes pihenést és a tanulást azonban egyre furcsább jelenségek zavarják meg, melyeknek az egyik kulcsfigurája az anyukáját nemrégiben elveszítő, visszahúzódó Edward (Oaklee Pendergast).

woman_in_black_angel_of_death_01.jpgA film engem már ott elveszített, hogy kínzóan lassan indul be. Hosszú percekig az égvilágon semmi nem történik, sőt, egy ideig felmerült bennem a gyanú, hogy jó filmet nézek-e és véletlenül nem egy világháborús szociológiai drámára ültem be. Nincs meg az ideális egyensúly dráma és horror között, ráadásul úgy érzem, hogy az előbbiből jóval több van. Viszont amit horror címszó alatt produkált Tom Harper, az egész egyszerűen kriminális. Egyszerűen annyira borzalmas, amit ez az ember művel, hogy még a szokásos horrorkliséket sem tudja kijátszani. Túlzás nélkül, a lehető legkomolyabban mondom, hogy a jump scare-en kívül nincs más ijesztegetési forma a filmben. Nem tud másból gazdálkodni, minthogy hirtelen feltekerje a hangerőt és egy arc bevillanjon a kamera elé. Nincs hangulatfokozás, a zene szót sem érdemel, nem képes mással hatást gyakorolni a nézőkre.

woman-black-2.jpgEl kell ismerni, hogy a fényképezés nagyon jó, gyönyörű nagytotálokat kapunk a ködös vízpartokról, és arányaiban véve egész jól sikerült megeleveníteni a '40-es évek angolszász kultúráját. De ennyi édeskevés egy igazán színvonalas horrorhoz. Ha agyonvernének sem tudnám megmondani, hogy A fekete ruhás nő 2. miről akart szólni. Vezetgetik a történetet, mintha a végén fény derülne valami vérfagyasztó titokra, de annyira zavaros és kapkodó az egész, hogy képtelen voltam azt kimazsolázni, hogy hova akart a történet kilyukadni. Mit akart tőlem ez a film? Mi volt az üzenete? Ezek a kérdések azért merülnek fel bennem, mert nekem nem jött le más azon kívül, hogyha a múltba révedve búslakodsz és depresszióra utaló jelek uralkodnak rajtad, akkor azonnal mássz ki belőle, mert a szellemek addig fognak cseszegetni, amíg meg nem halsz.

woman-in-black-2-angel-of-death-review.jpgAz gondolom már nem is okoz meglepetést ezek után, ha azt mondom, hogy mindennemű eredetiséget mellőz a franchise második része. Sem történeti, sem horrori, de még drámai szempontból sem találkozunk olyannal, amit korábban már ne láttunk volna valahol. A karakterek borzasztóan lettek megírva, sőt, abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán volt-e forgatókönyve ennek a produkciónak. A szereplők gyakran nagyon logikátlanul, megmagyarázhatatlan módon hoznak döntést, és ebben a filmben valamiért mindenki Edward-megszállott volt. De olyan szinten, hogy előbb az ő életét mentik a szereplők a sajátjuk helyett, ráadásul rendszeresen veszélybe sodorják magukat azért, hogy a sérült lelkű kisfiúnak jobb legyen. Ilyet én még életemben nem láttam, hogy ennyire egy karakter köré épüljön a cselekmény, egyszerűen mindennek ő az alfája és az omegája, nincs olyan pillanat, ahol ne lenne az események közelében.

Van valami nagyon minimális szórakoztató faktora a filmnek, de ha az összképet kell nézni, akkor értetlenül állok azelőtt, hogy ez az alkotás megszülethetett. Fogalmam sincs, hogy hogyan mondhatták erre a szakmában dolgozó emberek, hogy ez egy kész projekt. A történet tele van lyukakkal, egyáltalán nem hatásos és kegyetlenül fárasztó darab. Az utóbbi évek horrorfilmtermésének legrosszabbjai között lehet létjogosultsága, de semmi gond, hiszen már készül a harmadik rész is. Azért iszogatós, filmnézős estéhez nem egy rossz választás, hiszen a társaság garantáltan jól fog szórakozni a filmből áradó ostobaságok tömkelegén.

3/10 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr387187533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bajtai András · http://bajtaiandras.hu 2015.02.19. 13:32:17

"A történet semmilyen módon nem kapcsolódik a Daniel Radcliffe nevével fémjelzett 2012-es filmhez." Ez nagy tévedés!

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.02.19. 18:13:04

@Bajtai András: Ezt úgy értettem, hogy teljesen más történetet kaptunk egy teljesen más szereplőgárdával. Kicsit AHS-szerű az efféle történetvezetés.

Bajtai András · http://bajtaiandras.hu 2015.02.19. 18:28:44

Ez rendben is van, de ettől függetlenül a második rész története több szálon is (Alice Drablow, Nathaniel Drablow, Jennet Humpfrye) kapcsolódik az első részhez. De nem akarok szőrszálhasogató lenni, csak a pontosság miatt jegyeztem meg.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.02.20. 21:20:26

Egyáltalán nem bánom, hogy nem tepertem jobban ezért a "remekműért" :)
süti beállítások módosítása