Kingsman: A titkos szolgálat / Kingsman: The Secret Service (2015)
2015. február 15. írta: danialves

Kingsman: A titkos szolgálat / Kingsman: The Secret Service (2015)

kingsman_eggsy_hart_wardrobe.jpgSzomorú vagyok. Ugyanis tudom, hogy 30 év múlva a nézők már nem élhetik át ugyanazt a Kingsman nézése közben, amit én átéltem, mint ahogy én sem tudom már tökéletesen átélni azt, ami egy Aliens vagy A szakasz vetítésén hatalmába kerítette először a közönséget. De egyben mégis boldogsággal tölt el, hogy ez a lenyűgöző élmény előbb-utóbb mindennapossá fog válni, ugyanis akármennyire is jó volt mérföldkőként megélni Matthew Vaughn művét, ennél már csak az lesz a jobb, ha a jövőben minél több hasonló alkotással kápráztatnak el minket.

A Kingsman a világ egyik legmenőbb titkosszolgálata, a lehető legbritebb vonásokkal: makulátlan szabású öltönyök, tökéletes whiskyk és kifogástalan modorú úriemberek fémjelzik. Azonban ők sem működnek hiba nélkül, Galahad kódnevű ügynöküket (Colin Firth) például évtizedek óta kísérti tanítványa halála. Jóvá akarván tenni hibáját, az illető fiát (Taron Egerton) keresi meg, amikor üresedés támad az ügynökség soraiban. Azonban a londoni gettó lecsúszott fenegyerekéből nem lesz egyszerű szuperkémet faragni, az őrült milliomos Richmond Valentine (Samuel L. Jackson) ármánykodása miatt mégis szükségük lesz minden emberre.

kingsman.jpgVaughn a Kick-Ass után ismét egy Mark Millar-képregényhez nyúlt, de tudomásom szerint meglehetősen szabadon értelmezte az alapanyagot. Ennek megfelelően a Kingsmanből egyszerre köszön vissza egy bespeedezett Bond-film, máskor pedig a szintén Vaughn-munka X-Men: Az elsőkhöz hasonló tradicionálisabb képregény-adaptáció. Ez utóbbihoz képest viszont sokkal jobban áll ennek a filmnek a brit rendező kissé egyszerű ecsetvonásokkal megrajzolt világa (legyen szó akár magukról díszletekről, akár a szereplőkről vagy a cselekményről), ráadásul itt sokkal inkább a Vaughnnak sokkal jobban álló humoros és ultraerőszakos atmoszféra köszön vissza a Kick-Assből. És ha már Bond, a direktor nem is tagadja, hogy a klasszikus kémfilmek inspirálták, sőt, tudatosan beemeli ezeket az utalásokat és nem egyszer szatirikusan reflektál is rájuk. Az egyik legnagyobb erénye pedig egyértelműen az a produkciónak, hogy Vaughn ezt a mérhetetlen merítést nem saját kreativitása behelyettesítésére használja fel, hanem, hogy ezekből építkezve túlnőjön példaképein, jelentse ez éppen begyöpösödött klisék meghaladását, vagy csak a klasszikus elemek hihetetlen felturbózását.

Éppen ezért nagyon feltűnő az a néhány elem, ahol ez nem sikerül: a kiképzős szál meglehetősen egy kaptafára épül, valamint az újonc Sophie Cookson karakterét meglehetősen körülményes indokokkal tüntetik el a végső leszámolás környékéről. Jackson főgonosza pedig csak azért mondható valamennyire egyedinek, mert az alkotók mindennel megpróbálkoznak, hogy azzá tegyék (a pöszeségtől a baseballsapkákon át a vériszonyig), de terve még így bántóan a Utopia hasonló összeesküvésének nyúlása. Pedig ő maga is kimondja azt az axiómát, hogy minden sztori annyira erős, mint az antagonistája, viszont szerencsére a Kingsman sokkal inkább Taron Egerton filmje, akire mintha ráöntötték volna ezt a szerepet, ennek köszönhetően pedig remekl. Olyan rutinos színészlegendákkal megtámogatva pedig, mint Firth, Strong vagy Caine, még ellenfelük helyenkénti gyengélkedése is alig tűnik fel.

Már csak azért sem, mert Vaughn ez alatt a két óra alatt eszeveszett tempót és borzasztóan szórakoztató stílust önt művére, amelynek csak egyik oldala a titkosszolgálat kifogástalan úriemberei és a brit utcákon nevelkedett suhanc összeeresztéséből fakadó hibátlan kémia és az időről időre meglepetésszerűen elővillanó humor, a produkció gerincét ugyanis az év (ha nem az évtized) legjobb akciói adják. Méghozzá annyira laza hozzáállással, hogy a messze legemlékezetesebb zúzást egy teljesen indokolatlan szituáció szüli. De ezt még alkalmunk sincs végiggondolni, mert hol az elképesztő koreográfiák és az ezt vágatlanul, felváltva lassítva-gyorsítva lekövető kameramunka adnak okot a szájtátásra, hol pedig az emberi felfogóképesség határán táncoló, de mégis tökéletesen értelmes képekből álló vágások nyűgöznek le. Nehéz elképzelni, hogy ez lehetséges, de akciófilmes téren egy ámulatba ejtően kreatív és egyelőre utánozhatatlan munkával állunk szemben.

Úgyhogy ha már túlestél A szürke ötven árnyalatán (nincsenek illúzióim...), vagy azon kivételes esetek közé tartozol, hogy helyette keresel valamit, tessék beiktatni ezt az alkotást is a programba, mert ezt itt bizony filmtörténelmi pillanat. Amely talán egy fokkal emlékezetesebb lett volna (és az újranézhetőségi faktora is magasabb lenne), ha Vaughn nem áll meg félúton az önreflexivitásban, és a forgatókönyv minden elemét tökéletesre polírozza, de amikor azt mondom, hogy "a templomos jelenet" (és majd amikor évek múltán is így fogjuk emlegetni), senkinek nem ez fog az eszébe jutni. Hanem az, hogy milyen utánozhatatlan élménnyel szolgált a Kingsman.

9,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr837176111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

robertdani · http://robbiedani.tumblr.com 2015.02.15. 09:24:48

Remek film, nem vitás. Sok év múlva is emlegetni fogunk belőle pár jelenetet.

jetgum 2015.02.15. 10:24:16

Taron Egerton lesz az a Tamsin

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.02.15. 11:09:27

@jetgum: Az lesz tényleg, köszi. Nem elég, hogy egzotikus neve van a srácnak, még könnyen össze is keverhető máséval. :D

Jegkoko 2015.02.15. 12:22:07

Nagyon jó film lett, az idei legjobb amit eddig láttam.Pedig a madár embert agyon istenítették, hogy annyira jó, közben meg elég gyenge volt.

gabuschka 2015.02.15. 20:34:15

Remek blog! Mar egy ideje olvasom, anno a Don Jon-t is a kritikatok miatt neztem meg es nagyon tetszett. Ezt a filmet is biztos megnezem.

fogyasztói magastartás 2015.02.15. 21:10:46

Közepes. Elcsépelt. Humortalan. Gyenge.

Mr.Treeger 2015.02.16. 12:47:58

50 mellett csak ezt vetítették:) Nem volt rossz. Az akció jelenetek kifejezetten jók lettek, és remekül egyensúlyoztak a poén és az akció határán. Egerton meglepően jó volt, jól hozta a külvárosi suttyót.
Jókor jó helyen volt tisztelgés a régi filmek előtt.
A svéd hercegnős jelenet és mondta: "Ha megmented a világot, csinálhatjuk seggbe is", simán epic. Ilyen jó mondta szerintem az 50-ben sem hangzott el.
A zene erősen 80-as évek, Firth Tom Ford öltönye maga a csoda.

walter sobchak 2015.02.17. 21:08:00

Nekem kicsit csalódás volt a film, ezzel a Vaughn-féle feleslegesen sok erőszakkal már a Kick-Ass 2-ben sem voltam kibékülve (igen, a templomos jelenet, de én ide számítom az finálé "világverekedős" részeit, élén a csávó anyjának a Ragyogásos jeleneteivel, azzal tényleg nem tudtam mit kezdeni).

Amúgy egyetértek az írással. A moziból kifelé elkaptam párat a szokásos "persze, ez nem is lehetséges, tehát szar volt"-féle véleményekből, pedig szerintem a filmnek pont ez volt az egyik előnye (amikor Galahad és Samuel L. Jackson beszélgetnek, akkor tulajdonképpen kiszóltak nekünk :D). Én szinkronosan néztem, sajnos Michael Caine ugye már nem Fülöp Zsigmond hangján szólal meg :S, ettől eltekintve nem volt vészes (bár leszokhatnának arról, hogy a Cockney-angolt egyszerű paraszt tájszólásként ültetik át magyarra). A svéd királykisasszony (L). :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.02.17. 21:16:05

@walter sobchak: Na igen, nem említettem meg konkrétan, de ez is egy borzasztó rossz szokás, hogy egy tök függetlenül szenvedő családtagot is muszáj ilyenkor belekeverni a fináléba...
Így olvasva, azt hiszem, nem hoztam nagyon rossz döntést, hogy szokás szerint az OV mellett tettem le a voksom. Bár mindenki olyan borzasztóan beszélt, hogy néhány mondatról egy az egyben lemaradtam.

Az erőszak kapcsán meg abszolút igaz, amit írsz, sokszor teljesen ízléstelen, de én egyértelműen látom, hogy Vaughn csak egy hatalmas középujjat lebegtet ezzel (meg pl. a királynős poénnal) Hollywood álszemérmességének.
(Btw a Kick-Ass 2-höz Vaughnnak pont nem sok köze volt, legalábbis rendezőként. :D)

walter sobchak 2015.02.17. 21:40:30

@danialves: Persze, nyilván egy nagy középső ujj, de volt benne ezek nélkül is elég olyan jelenet, amivel be lehetett inteni a PG-13-nek (pl. a pengelábú csaj intrója, hogy mást ne mondjak). Nekem inkább az az érzésem, hogy úgy vannak vele, ha már R kat, akkor legyen kövér.

Ja, ezt benéztem, tényleg nem ő volt a rendező, de egyébként ez már az első Kick-Assre is igaz volt, és a 2 stílusban azt vitte tovább, még több vérrel, lefejezéssel és káromkodással, meg ártatlan emberek viccesnek szánt lemészárlásával. Ez itt is megvolt. Ja igen, és az most miért volt vicces, hogy Samuel L. Jackson pöszén beszél? Ha megmarad a normális hangja, és ugyanez a szöveg meg stílus maradt volna, ugyanazt a hatást éri el a karaktere. Ha már a James Bond - Holdkelte sztoriját, főgonoszát (és henchmanjét, kis túlzással) nyúlják vicces kivitelben.

Nem volt amúgy rossz a szinkron a maiakhoz képest. Felirat nélkül nézted? Én brit (pláne Londonban játszódó) filmet képtelen vagyok úgy megérteni, a Blöff, Smoking Barrels, RocknRolla hármassal (egy ilyen nevű blogon csak a rend kedvéért: szintén volt köze hozzájuk Vaughn-nak :D) is tettem egy próbát, a második percnél adtam fel. :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.02.17. 21:48:06

@walter sobchak: Nyilván nem patikamérlegen mérik ki, hogy hány jelenet lesz jó, Vaughnnak egyszerűen ez a stílusa, nem fogja vissza magát és kész.

Ez a pöszeség erőltetett volt tényleg, nagyon látszott, hogy próbálnak valahogy jelleget adni neki. (Btw a legenda szerint ezt Jackson vitte bele az egyik próbán, addig szó sem volt erről.)

A forgalmazó sok választást hagyott ám, hogy felirattal vagy anélkül akarom-e nézni... :D Nálam amúgy ez már akkor eldőlt, amikor az eredeti előzetes után láttam a szinkronosat, egyszerűen lehetetlen visszaadni az egész stílusát. De egyébként szerintem nem volt vészes, Jacksonnak több szövegét nem értettem, mint a briteknek. Azért ez mégiscsak egy blockbuster, úgyhogy az amerikaiak agyához is el kell jutnia, ebből meg egyenesen következik, hogy nem fogják túlzásba vinni sem az akcentust, sem a szlenget.

walter sobchak 2015.02.17. 22:10:39

@danialves: Ja, az igaz, ezt az upper-middle class meg working class meg mit tudom én milyen akcentusokat egyszerűen lehetetlen átvinni magyarra, ahogy pl. az amerikai filmekben a déli, New York-i, minnesotai nyelvjárásokat is. Na mindegy, a Corvinban meg csak szinkronosan ment, hát ez van. :D

Valamelyik angol fórumon olvastam, hogy lesz benne egy nagy cameo, hát, így a londoni olimpia után átvillant az agyamon, hogy a királynő lesz benne, ehelyett egy laza Mark Hamillt kaptunk (na jó, ő meg a királynő testvére, hö-hö-hö).

Na mindegy, összességében soha rosszabb kémparódiát, és ahogy olvasom, lesz folytatás, azt is megnézem.

AldoWinnfield 2015.02.19. 22:47:39

Én ettől az agyamat eldobtam (jó értelemben). Szórakoztatás magasfoka, szinte teljesen egyetértek DaniAlves kollégával. Mondom még egyszer: EGYETÉRTEK vele. Két dolog: nem tudom, angolul hogy hangzik (majd mindjárt meglesek egy trailert), de szinkronnal nálam nagyon működött a pöszeség. Másrészről pedig az erőszakkal és a vérrel pont ugyanolyan stílusosan bánt Vaughn, mint minden mással ebben a filmben, egy pillanatra sem éreztem, hogy sok lenne.

Mondjuk az is igaz, hogy volt egy korszakom, amikor áldoksit néztem japán haláltáborokban kísérletet végző tudósokról (Akik igazán 'szerették" áldozataikat), meg Cannibal Holocaustot és minden létező véres horrort, szóval lehet, hogy nem mérvadó a véleményem az átlagos fogyasztó erőszaktűrésével kapcsolatban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.02.20. 13:46:15

@AldoWinnfield: Pont annyira volt erőszakos, mint amennyire vagány Vaughn. Túlzások ugyan voltak, de tökéletesen illeszkedtek a filmbe. Nálam "csak" 8 pont. Túl nagy lett a kontraszt az utolsó fél óra és az első másfél óra között. Előbbi volt a csúcs.

AldoWinnfield 2015.02.20. 14:02:00

@REMY: Nem tudom, nálam a végig magas színvonalat csak tovább fokozta a finálé egyre nagyobb és stílusosabb marhulása. :) Áh mi poénok voltak ott :D :D :D Mondjuk a verekedésekben egyértelműen a templomi jelenet volt a legjobb, de az utolsó fél órára is maradt még bőven ötlet Vaughn tarsolyában.

Han Solo. 2017.12.02. 22:01:23

Rákerestem miután megnéztem, hogy ki milyennek látta, így akadtam erre a posztra. Itt 9,5 pontot kapott, vagyis tökéletesnek tartotta a poszt írója. ... Én viszont rettenetesen csalódtam a filmben, előre félek megnézni a második részt. (Főleg ugyanis emiatt néztem meg az előzmény fejezetet, ... hogy mielőtt a friss részt megtekintem, képben legyek) Viszont túl gyerekesnek éreztem, a főszereplőt pedig erőtlennek. Gyengécske film az az igazság.
süti beállítások módosítása