A szürke ötven árnyalata / Fifty Shades of Grey (2015)
2015. február 12. írta: danialves

A szürke ötven árnyalata / Fifty Shades of Grey (2015)

50shades.jpgÚgy néz ki, az égiek szeretnek viccet űzni belőlem, ugyanis amint leírtam tegnap, hogy "ritkán látni ennyire utánozhatatlanul izgalmas módon rossz filmet", rögtön kaptam még egyet. Mert be kell vallanom, A szürke ötven árnyalata (filmen) egyáltalán nem olyan borzalmas, mint amennyire démonizálva van, de ettől még gyenge, méghozzá a maga sajátos és egészen bizarr módján.

Anastasia Steele (Dakota Johnson) nagyon realisztikus módon lakótársa helyett ugrik be interjút készíteni a sármos, sikeres és gazdag Christan Grey-jel (Jamie Dornan) - akiről remélhetőleg a trilógia végére megtudjuk, hogy mivel foglalkozik. A rámenős férfi az első pillanattól elbűvöli a visszahúzódó és félénk lányt, legnagyobb meglepetésére pedig viszonozza is ezt az érdeklődést. Anastasianak egyszerre félelmetes és izgató a férfi titokzatossága és irányításmániája, ez pedig csak fokozódik, amikor kiderül, hogy Grey egyedül a szado-mazo szexért él.

Tudom, hogy úgyis mindenkit ez érdekel, szóval kezdjük először a pornóval. Ami várható módon nem is pornó, hiszen az amerikai szemérem korhatárbizottságnál ki kellett bulizni az R kategóriát az annál sokkal durvább filmeknek (pl. Killer Joe) fenntartott NC-17 helyett. Ennek megfelelően a szexjelenetek igazán jellegükben sem meghökkentőek (ld. a tamponos jelenet kidobása), másrészt minden explicitségük ellenére a kamera rendre szemérmesebb szögekből mutatja a szereplőket, mint egy valódi felnőtt filmben. De ez nem is baj, ugyanis Sam Taylor-Johnson képsorai nem a nyers, izgató szexualitásra alapoznak, hanem igyekeznek tényleg művészetté alakítani a két karakter együttléteit - meglepően bravúrosan. Danny Elfman zenéjével és Seamus McGarvey a szokásosnál visszafogottabb, de még mindig zseniális operatőri munkájával megtámogatva igencsak stílusos jeleneteket láthatunk, amelyek a várthoz képest teljesen más úton, de valóban fénypontjai a produkciónak. Már csak egyetlen hatalmas erényük miatt is: ilyenkor a szereplők nem beszélnek.

fifty-shades-of-grey-movie.pngUgyanis egyetlen dologban biztosan rokon A szürke ötven árnyalata a pornóval, és azok a párbeszédek. Legtöbbször annyira nevetséges és összefüggéstelen szövegek kerülnek Anastasia és Christian szájába, hogy jóformán többet röhögtünk, mint egy vígjátékon. A forgatókönyv (illetve gondolom, eredetileg E. L. James fércműve) bámulatos indokolatlansággal keveri a legbanálisabb romantikus szövegeket és egy standard pornó művészi igényességét, így lehet az, hogy egy tetszőleges beszélgetés közepén Christian felkiált, hogy "Addig baszlak, amíg mindent elfelejtesz." Szerencsére a játékidő második felére ezek a borzasztó pillanatok a nézhetőség határán mozgó, semmitmondó és felesleges jelenetekké szelídülnek, néhány mondat erejéig beugró családtagokkal és mellékszereplőkkel. És azzal sem vádolhatom a filmet, hogy túlságosan mély és részletes karakterábrázolást követne el, magam sem értem, hogy hogyan, de a szkript sikeresen visszafogja magát, hogy 3 mondatos háttértörténeteknél és fejenként 1 db jellemvonásnál messzebb jusson.

Ami viszont azért válik hirtelen hihetetlenül érdekessé, mert így akarattal vagy akaratlanul, de a produkció tökéletesen ragadja meg a férfi-nő kapcsolatok alapvető dinamikáját. Méghozzá annyira jól eltalált szatirikus ábrázolásmóddal, hogy nehezemre esik elhinni, hogy nem egy Gillian Flynn-féle zsenivel, hanem egy kvázi-írástudatlan Twilight-fannal állunk szemben szerzőként. Mert itt a férfi deklaráltan, gyakorlatilag írásba foglalva kimondja, hogy őt a szexen kívül semmi nem érdekli és uralkodni akar a nőn, a nő pedig a mérhetetlen pénz és a nagyszabású gesztusok által lenyűgözve belemegy ebbe, mert azt gondolja, hogy ezt az apróságot majd úgyis megváltoztatja - és nem sikerül neki. (És feltételezem, az irónia része, hogy mindeközben a deklaráltan feminista Beyoncé dallamai szólnak.) Ez az archetipizálás pedig valamilyen szinten élettel tölti meg mind Anastasia, mind Christian karakterét, igaz, utóbbihoz hozzátartozik, hogy Jamie Dornannek félelmetesen karizmatikus jelenléte van a vásznon.

Természetesen ettől még nem lesz jobb film a végeredmény, de ha túl sok értéke nincs is, az alkotásnak megvannak azok a vonásai, amelyek miatt kifejezetten érdekfeszítő és izgalmas nézni. Ugyan fájni mindenképpen fog egy kicsit (elvégre szado-mazo - he-he-he), de engem az előzetes várakozásaimhoz képest pozitív csalódásként ért végeredményben a színvonal (a Blackhat szintjét például nem múlják alul a látottak). És így még egy kicsit arról is megfeledkeztem, hogy mekkora szégyen, hogy erre elővételben 50 ezres nagyságrendben kelnek el a jegyek, miközben a Whiplashre 3500 ember volt kíváncsi...

4,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr167162735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.12. 16:22:46

többnyire egyetértek (????) kivéve a pontozással, ennyi dicséret után odabaszni egy 4,5-öt pffff ezt te sem gondoltad komolyan

nekem egyedül a vége fájt, mert nem tudtam hogy ez nem egy önálló alkotás

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.02.13. 00:12:47

@scal: Mégis mennyit adjak egy eleinte nevetségesen szar, utána meg már többnyire csak unalmas és lapos filmre? :D
Minél többet gondolkodom rajta, teljesen ugyanaz volt az élmény, mint a Blackhatnél, csak ott nem a szex-, hanem az akciójelenetek húzták fel az egydimenziós karaktereket és az iszonyatos szövegeket.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.13. 20:59:01

@danialves: nehéz kérdés, sajnos már nem tudom az ilyen filmeket olyan szemmel nézni mint te :)

btw: gratulálok a tegnapi negyedik helyetekhez, szép volt

AldoWinnfield 2015.03.01. 13:25:58

Megnéztem. (mert minden szart megnézek) Nincsenek szavak. Azért ha valamire már azt sem lehet rásütni, hogy 'Still a better love story than Twilight!", akkor az már elég masszív foshalmaz lehet, nem gondoljátok? :D :D :D Egyébként jókat nevettem rajta és a legkisebb mértékben sem értem a sikert.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.03.01. 13:35:13

@AldoWinnfield: Pedig ez simán Still a better love story than Twilight.

K.Leslee 2015.04.11. 11:54:33

En vegkepp nem tudok napirendre terni az izlesedet illetoen:-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.04.11. 15:51:18

@K.Leslee: Csak szerintem kölcsönösen nem tudunk napirendre térni egymás ízlése felett? :D

K.Leslee 2015.04.11. 21:15:09

@danialves: ugy ertem csak szerinted nem lehet napirendre terni az izlesemmel csak rosszul fogalmaztam:-). Amugy 90 %-ban egyetertek a kritikakkal a blogon, peldaul Nolan munkassagaban is egyetertunk, de neha-neha belefutol egy olyan wtf cikkbe mint ez, de ez minden jobb blogon elofordul:-). ....de a Mr.Nobody akkor sem egy nagyon jo film(hahhaha)
süti beállítások módosítása