Batman - A denevérember / Batman (1989)
2015. február 01. írta: FilmBaráth

Batman - A denevérember / Batman (1989)

batman_4.jpgMindenkinek az a színész vésődik be az agyába örökre egy szuperhős megtestesítőjeként, akivel először látta a filmvásznon. Korom okán az én Batman-em Michael Keaton volt, van és lesz (természetesen Hirtling István hangján, mert akkoriban még első osztályú volt a magyar szinkron). Viszont mivel alapjáraton nem vagyok oda a képregényfilmekért, ezért a Birdman kellett ahhoz, hogy azonnal eszembe jusson a franchise első darabja. Az elmúlt években nem nagyon néztem újra, pedig tiniéveim egyik legnagyobb kedvence volt. Ennek a filmnek köszönhetően nagyon sokáig Tim Burton volt a kedvenc rendezőm, máig tartó Jack Nicholson-mániám is innen eredeztethető, arról meg inkább nem is mesélek, hogy autómárka-analfabéta létemre (=a családban fellelhető gépjárműveken kívül egyetlen egyet sem sikerült megjegyeznem) a Batmobil-t bármikor felismerem (máig emlékszem, mekkora ováció fogadta egykoron a tatabányai moziban). Vagyis nagyon szép emlékek fűznek ehhez az alkotáshoz, éppen ezért kicsit félve újráztam, de hamar megnyugodtam: habár már kicsit fogott  rajta az idő, még mindig kiváló alkotásról van szó!

Gotham Cityben egyre aggasztóbb mértékben terjed a bűnözés, a rendőrség nem áll a helyzet magaslatán, ugyanakkor egyre több hír terjed egy titokzatos fekete alakról, aki rendre leszámol a rossz fiúkkal. Senki nem tudja, ki lehet ő, ezért az ambiciózus fotóriporter, Vicki Vale (Kim Basinger) is a rejtély nyomába ered. Közben megismerkedik a fiatal milliárdossal, Bruce Wayne-nel (Michael Keaton), akinek azonban nem sok ideje van szívügyekre, mert a várost egy igazi őrült gonosztevő, Joker (Jack Nicholson) fenyegeti...

Jó ideje mosolygok azon, hogy mennyit dicsérik Nolan-t azért, mert annyira dark-osra vette Batman figuráját. Pedig Tim Burton még nála is stílusosabban vitte filmvászonra  a szuperhős történetét, csak nem mostanában, ezért nem ő jut a nézők eszébe elsőként, ha a franchise-ról van szó. Gotham városának éppen a sötét hangulat, a hősért kiáltó katasztrofális bűnözési helyzet az igazi védjegye, Batman pedig a titokzatos igazságosztó, aki jól szétrúgja a rosszak hátsó felét, jól megment mindenkit, nagyon dögös naciban, még dögösebb verdával és akkor a repülőgépéről még nem is beszéltem. Elsőre egyszerűnek tűnik, hogy ezt a cool szuperhőst mozivászonra álmodják az alkotók, de ha jobban belegondolunk, nagyon is nehéz eltalálni a képregény hangulatát, nem véletlenül választották Burton-t a feladatra, hiszen hozzá teljes mértékben passzolt ez a stílus, sikerre is vitte a filmet.

Nem kis bátorság volt Tim Burton-től, hogy Keaton-ra bízta a főszerepet (a rajongók felháborodása elementáris volt, csak a jól összerakott trailer higgasztotta le a kedélyeket), azonban a rendező által megálmodott Batman -képnek tökéletesen megfelelt a színész. Nem az akcióhősségen volt a hangsúly, hanem az érzelmi sebezhetőségen és a szuperhős/átlagember kettősségen, és ezt a karaktert Keaton nagyon jól hozta. Ugyanakkor korántsem Batman volt a legjobban megírt alak a történetben, hanem természetesen Joker, amely nem véletlenül lett az isteni Jack emblematikus szerepe (és egyébként elég sokat hozott neki a konyhára, mert okosan százalékot kért a bevételből). Nicholson szabadjára engedhette az egoját, le is mosott mindenkit a filmvászonról, lubickolt Joker alakjában, ezt a pszichopata őrültet nála jobban senki nem tudta volna eljátszani, Heath Ledger-ig nem is volt olyan főgonosza a sorozatnak, amelyik a nyomába ért volna. 

A forgatókönyv jól sikerült (ami azért nagy szó, mert éppen akkoriban írósztrájk volt, ami nem könnyítette meg Burton életét), a karakterek nem lettek felszínesek, a történet mindvégig fenntartja az érdeklődést, dacára annak, hogy igazi akcióorgia csak a film végén látható. De a sikerhez az egyedi látványvilág kellett alapvetően - a színészi játékon túl természetesen - , ebben nincs is hiba, az Oscar-díj is ezért járt, és ki ne hagyjuk a zseniális zenét, amelyet Danny Elfman szállított első osztályú minőségben. De az sem utolsó jelenet, amikor Prince zenéjére veri szét Nicholson és bandája a múzeumot. A rendező rá jellemzően ügyelt a részletekre, az akció és az érzelem egyensúlyban van, jó néhány jelenet bevésődik a néző agyába (a zárójelenet simán zseniális!), a rajongók megkapták, ami jár nekik: egy übercool szuperhőst egy hozzá méltó főgonosszal, a férfi nézők pedig Kim Basinger-en és Jerry Hall-on legeltethették a szemüket. Néhány logikai bukfencbe bele lehetne kötni (mi az ördögnek megy a templomba Joker, miért nem fogta el a rendőrség a fesztiválon, amikor tévén jelentette be, hogy ott lesz, stb), de ennél nagyobb bajunk ne legyen, így is a sorozat második legjobb darabját tette le az asztalra Tim Burton, amely mai szemmel nézve is szórakoztató, látványos és korántsem üres szuperhősfilm.

batman2_1.jpgMichael Keaton-nek nagyon nehéz dolga volt, hiszen a korábbi szerepeihez képest hatalmas váltás volt a szuperhős szerep, de tisztességesen megállta a helyét, fel tudott nőni Nicholson-hoz, nem lett felejthető az alakítása. Az isteni Jack hozta saját magát, kiválóan egyensúlyozott a ripacskodás határán, zseniálisan volt őrült a filmben. Kim Basinger szép, Michael Gough tökéletes Alfred volt. Mindenképpen azt javaslom mindenkinek, hogy szinkronnal nézze meg a filmet, mert Hirtling István, Sinkó László és Udvaros Dorottya miatt érdemes!

Tim Burton és Batman tökéletes párosítás volt, egészen Nolan-ig nem tudták megközelíteni sem azt a stílusbravúrt, ami jellemzi ezt a filmet. Jó volt alámerülni Gotham sötét világában, élmény volt egy zseniális főgonoszt utálni, és persze a fekete ruhás igazságosztó is belopta magát a szívünkbe, a látvány lenyűgöző volt, a nézők boldogok voltak, hogy kaptak egy menő szuperhőst és egy nagyon jó filmet, a producerek sem panaszkodhattak a bevételt számolgatva, a színészek lubickolhattak a szerepükben, azaz mindenki jól járt, kiválóan indult a franchise, talán túl jól, nem is sikerült túlszárnyalni, csak jóval később. 

Látványos, stílusos Batman-film, Nicholson zseniális játékával, kötelező darab!

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr937086167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoltanek 2015.02.01. 13:30:09

Mondanám hogy fejezd be a kritika írást, de az lenne a legostobább tanácsom. Nagyon ügyes vagy és továbbra is jó az ízlésed. :)
Sajnos a Birdman-ben Csankó Zoltán szinkronizálta Keaton-t, pedig Hirtling István még mindig aktív és önreflektívebb lett volna a magyar változat.

FilmBaráth 2015.02.01. 19:49:16

@zoltanek: Köszönöm:-) Eszem ágában sincs abbahagyni a kritika írást:-) Csankó Zoltán a kevés kiváló szinkronszínész egyike, de nálam akkor is Hirtling =Keaton.:-)

walter sobchak 2015.02.01. 21:00:09

@FilmBaráth: Szerintem Dörner György is jó Keaton-nek. Csankó Zoltan elmegy, de sajnos ő már kezd túlhasznált hang lenni, de ez betudható a magyar szinkron helyzetének. Egyébként egyértelműen Sinkó László miatt ász a magyar változat. Egyszerűen hihetetlen, volt olyan, hogy csak egy-két Jokeres jelenet kedvéért megnyitottam a filmet. Amikor a halálos kézbúgató (vagy hogy mondják azt az izét :D) által szénné égetett maffiafőnök hullájához beszél: "Örülök, hogy hulla vagy!", és utána az a röhögés :DDD, áááh. Kiskoromban de be voltam szarva a Jokeres jelenetektől :). Amúgy a Batman eredeti nyelven is jó (ha ma adnák, és ugyanezzel a szinkronnal menne, az eredetinyelv-sznobok tuti itt is azzal jönnének, hogy szinkron nélkül kell nézni, mer...).

Ja, és itt a film "5 másodperces" változata. Most mondjátok, hogy nem erről szólt :D

www.youtube.com/watch?v=WDkwB4ipei8

shred 2015.02.01. 21:26:54

Nekem a Burton-féle változat az igazi Batman. Igazi mese Sohaországban (Burton Gotham-je úgy lóg a semmiben, mint a Dark City városa). Nolan világa is sajátos, de túl realista nekem: a trilógia bármelyik jelenetében ki lehetne cserélni a címszereplőt Jason Bourne-ra:)

Bihar Valatonon 2015.02.02. 06:09:18

Érdekes ezt így olvasva, mert igazsáűg szerint nálam lemosta az egész régi emlékeket a Nolan féle Batman, és az új Superman is. Sokkal jobban átéreztem az egész feelingjét', mint a "klasszikus" változatoknál.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.02.02. 08:30:48

nem lehet elégszer leírni, hogy ezelőtt a west féle batman sori volt ahhoz képest mikor ez kijött kőrealista volt, kábé, mint a begins batmane mikor kijött nekünk.

Lauro 2015.02.02. 10:44:14

Filmbaráth (A holló kritika, 2014):
"A 90-es években nem sikerültek még olyan jól a képregény adaptációk, mint mostanában"
Lauro: "Ezzel vitatkoznék, nemcsak azért, mert már Tim Burton Batman-filmjei is eléggé magasra tették a mércét a kilencvenes években" (stb.)
Filmbaráth: "@Lauro: a Batman - filmek, a Spawn, és a Pókember sem volt az igazi, legalábbis szerintem nem:-) De lehet, hogy megint egy meredek általános kijelentés tőlem:-)"

Most pedig: "Az elmúlt években nem nagyon néztem újra /a Batmant/, pedig tiniéveim egyik legnagyobb kedvence volt. Ennek a filmnek köszönhetően nagyon sokáig Tim Burton volt a kedvenc rendezőm, máig tartó Jack Nicholson-mániám is innen eredeztethető"

Végérvényesen elvesztettem a fonalat.

eßemfaßom meg áll 2015.02.02. 11:38:58

"Mindenképpen azt javaslom mindenkinek, hogy szinkronnal nézze meg a filmet, mert Hirtling István, Sinkó László és Udvaros Dorottya miatt érdemes!"

Szerintem azért Keaton, Nicolson, Basinger se rossz és ugyebár ök a film szereplői akiket a rendező választott nem Hirtling, Sinkó, Udvaros

FilmBaráth 2015.02.02. 14:12:51

@Lauro: Pedig nem olyan bonyolult, technikai értelemben értettem, hogy nem voltak jó képregény-adaptációk:-)

FilmBaráth 2015.02.02. 14:14:50

@eßemfaßom meg áll: a szinkront azért emeltem ki, mert rendkívül színvonalasra sikerült. Természetesen nem kötelező azzal nézni:-)

Lauro 2015.02.02. 16:54:35

@FilmBaráth: De igen, bonyolult, ha az olvasónak fogalma sincsen, hogy a szerző éppen mikor, mit és hogyan gondol, mert amit leír, az egy hatalmas önellentmondás. :-)
(A Burton-féle Batman pedig technikailag is kortalan, időtálló és zseniális, a legjobb képregényadaptációk egyike.)
(Szerintem jobban oda kéne ezekre figyelned, a saját munkád hitelteleníted azzal, hogy nem egyértelműen fogalmazol.)

K.Leslee 2015.02.04. 13:08:49

Nemreg neztem ujra gyerekkorom eggyik kedvencet. Rengeteg baromsagot vettem benne eszre, ami gyerekkent nem tunt fel. Peldaul mikor Batman kilovi a drotkoteleket a falba Joker feje mellett majd kicsuszik rajta az ajton Kim Basingerrel a karjaban. Osszesen kb 5 metert csuszik a kotelen. Semmi ertelme:-)
Vagy mikor ugyanazt a stop motion felvetelt hasznaljak a Batmobil pajzsanak fel- es leengedesehez csak visszafele. Attol fuggetlenul imadom ezt a filmet.
süti beállítások módosítása