Totoro - A varázserdő titka / Tonari no Totoro (1988)
2015. január 04. írta: NY124

Totoro - A varázserdő titka / Tonari no Totoro (1988)


totoro1.jpgIde kattintva megtekinthetitek az összes blogon megjelent filmkritikát Miyazakival kapcsolatosan!

Ha olyan filmet szeretnénk látni, amely teljesen lecsupaszítva mutatja be nekünk azt a szeretetre méltó üzenetet, azt a látásmódot, amit Miyazaki próbál nekünk átadni, amivel próbál minket felvértezni, akkor a legkiválóbb választás egyértelműen a Totoro. Hogy miért? Mert ez a film vegytisztán tartalmazza és mutatja be azt a változatlan lényeget, amit minden filmje tartalmaz. Mentes azoktól az (egyébként kiválóan kidolgozott) elemektől, amelyekkel például a Princess Mononoke esetében felruházza az alkotásait. Az életről szól, sablonoktól és sallangoktól teljességgel mentesen, de korántsem üresen.

A történet szerint két kislány, Satsuki és Mei édesapjukkal vidékre költözik, ám az új helyszín, a ház és a közeli erdő felfedezésekor különleges dolgokra bukkannak. A hely, ahol élnek tele van szellemekkel és különleges lelkekkel. Közülük a legérdekesebbet Totorónak nevezik el.

Hogy milyen összképet alkot az első bekezdésben felvázolt helyzet? Egy olyan film született, amiben a humor megmosolyogtató, nevettető, de nem küzd mindenáron azért, hogy a nézőt nevetésre bírja. Amiben bár vannak misztikus, akár még feszültségkeltő elemek is, nem ijesztő, nem okoz stresszt vagy frusztrációt. Egy film, ami úgy tud mese maradni, hogy hiányzik belőle a végletesen jó vagy rossz karakterek, hajtóerő, nincsenek benne elnyomó szülők, legyőzendő akadályok. Könnyed, mégis komoly, érdekfeszítő, mégsem tolakodó. Mondanivalója a kellő helyre van beszúrva a csodás történetbe.

Egyetlen dolgot helyez előtérbe, a képzelőerőt és a szeretetet. Azt próbálja a tudomásunkra juttatni, hogy ez a kettő az egyetlen olyan változatlan tényező az életünkben, amelyre mindig támaszkodhatunk az élet problémáinak kezelésében, a folyamatosan változó közegben. A konkrét történetben ezekből a gondokból akad bőven, még akkor is, ha egy alapból vidám és könnyed sztorit ismerünk meg. Ebből az egyik ugye a költözés. A másik, lényegesebb az az, hogy Satsuki és Mei édesanyja kórházban van (érdekes megfigyelni, hogy ilyen történeti elem nyugati animációs filmekben kevésszer létezik). A Totoro ezt a helyzetet teljesen a helyén kezeli. Nem dramatizálja túl, nem menekül az érzelgősségbe és a pózokba. Elfogadóan, tényszerűen tudomásul veszi. Pontosan ugyanekkora mértékben dolgozza ki ezt a szálat. Megkapjuk a kellő információt, de nem hangsúlyozza ki feleslegesen, nem is hagyja elsikkadni. Belefér még egy gyerekmesébe is, csak a jól kell kezelni. Szomorú, hogy ez nálunk mennyire sokszor nem megy.

totoro2.jpgA rejtélyes elemek továbbra is a japán folklórt idézik, autentikusnak hatnak. Bár Totoro például Miyazaki fejéből pattant ki. Ezek a lények nem démoniak vagy angyaliak, Miyazakival kapcsolatosan már említettem a szürke zónát. Ez továbbra is fennáll: a létezésük nem egy duális értékrenden, hanem azok árnyalt sávján történik. A misztikus szállal összevegyülő álomszerű, képzelettel kapcsolatos üzenet kiválóan van bemutatva. Teljes mértékben soha nem dől el, hogy valóban megtörténnek-e egyes események, de ez minden bizonnyal nem is fontos a végkifejletben. Külön dicséretes, hogy az apuka a lányok élményeihez mindig a megfelelő arányban asszisztál, példamutatóan teszi. A családi összetartás, a családtagok egymáshoz való viszonya is remekül sikerült. A nagy szőrmók karaktere pedig az egyik legjobban eltalált, amit animációs filmben láttam, különleges dolgokra képes, ám mindezt szívmelengetően teszi. A buszmegállós jelenet a legikonikusabb, tökéletes megvalósítással, tanítani lehetne.

A visszatérő elemekből most is feltűnik néhány, de a készítők nagyon figyeltek, hogy ez a teljes letisztultságból ne vehessen el. Az erdő és a természet elemei, Joe Hisaishi a kiváló zenéje (különösen a lassabb részeknél), illetve a folyamatos tökéletességre törekvés a vizualitás terén a Ghiblitől.

Összességében a Totoro méltán dobogós, okkal sorolható a méltán elismert nagymester legjobbjai közé. Rendkívül életszerű, tiszta élmény. Annyira ki lettek belőle szortírozva a felesleges alkotóelemek, hogy a végére egy nyolcvanhat perces film lett belőle. Pedig ezt még órákig szívesen nézné az ember. De ne legyünk mohók, marad hát a későbbi újranézés.

10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr776932265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.01.04. 23:21:08

A Totoro tényleg nagyon jól sikerült, az óvodások és a felnőttek is egyaránt élvezni tudják. Tavaly vagy tavalyelőtt végre Magyarországon is bemutatták szinkronizálva.

Joe Hisaishi zenéje a legjobb filmzenék között van, rajongóknak ajánlom a Youtube-on megnézni a Studio Ghiblivel való együttműködésének 25. évfordulójára rendezett koncertet: www.youtube.com/watch?v=X9mGQU7rGGM

Bikli néni 2015.01.05. 00:54:28

Oh köszönöm, imádom Miyazaki műveit, de ezt sajna pont nem láttam. Viszont, picit off, de a listában miért nem találom a kedvencemet, Chihirot? Ezerszer láttam, de bármikor újra tudnám nézni.

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.01.05. 01:47:04

@Bikli néni: Örülök, hogy tudott újat mutatni a poszt. Azért nincs még a Chihiro rajta a listán, mert még nem készült róla poszt, ugyanis a Miyazakival foglalkozó sorozat még nem ért a végére a blogon. Minden héten érkezik egy új iromány az egyik általa rendezett filmről, az összes sorra fog kerülni. A Chihiro sem kivétel, ajánlom, hogy kövesd a blogot valamilyen formában és akkor nem maradsz le semmiről. :)

László Fenyvesy 2015.01.05. 06:55:21

Londonig kellett mennem Totoro relikviákért, de megérte ;)
Nálunk ő a "nullpont" hogy miért? Nézzétek meg párszor a filmet.
Amúgy az Apuka karaktere igazán zseniális, magamat mégis inkább Totorohoz hasonlítanám. Csak sajnos nem megy a fanövesztés egy éjszaka alatt. :D

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2015.01.05. 11:24:25

Totoro egyébként olyasfajta természetisten, mint az Erdő Szelleme (csak kedvesebb), vagyis nem más, mint maga a Természet.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.01.05. 16:15:57

Ezt az animációs filmet még én is szeretem, pedig nem épp a zsánerem :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.01.05. 17:25:26

@Werewolfrulez: Ha már animációs film és a zsánered, a Happy Tree Friends-et ismered? :D

wim · http://sajatszoba.blog.hu/ 2015.01.06. 15:00:28

A korábbi írásaidat is elolvastam (elfogult vagyok a téma iránt), kiderül belőlük, hogy alaposan ismered a Miyazaki-filmeket. Ebben a cikkben két dolog mégsem világos a számomra:
Az egyik: nem értem, mitől sallangmentesebb neked a Totoró, mint pl. a Mononoke vagy a Chihiró, mik azok a felesleges alkotóelemek? Talán úgy érted, hogy mentes a meseszerű elemektől, kalandoktól? Mert azt éppenséggel mondhatjuk, hogy ez az egyik leghétköznapibb Miyazaki-történet, de nekem attól még a Chihiró is abszolút „vegytiszta”, nálam például az az etalon.

A másik dolog, ami miatt hiányérzetem van: jó lett volna, ha pár szóval kifejted, mi is az a változatlan lényeg a Miyazaki-művekben, szerintem kicsit nagyvonalúan intézted el a kérdést. Különben örültem a cikknek :)

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.01.07. 21:53:29

@wim: Örülök, hogy örültél a cikknek. :) Igen, pontosan így értettem ahogy mondod, szerintem a Chihiro még nem olyan hétköznapi, bőven vannak benne varázslatos, meseszerű elemek (ahogy a Totoróban is, bár ebben jóval visszafogottabb mértékben). De abban teljesen egyetértek, hogy ehhez talán a Chihiro van még a legközelebb.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.08.06. 22:22:52

Egy megindító történet a képzelet, a mesék, a hiedelmek erejéről amikre kisgyerekként nagyon nagy szükségünk van és amit ahogy növünk egyre inkább elnyomunk, elfeljtünk.
süti beállítások módosítása