A 10 legjobb film 2014-ben - FroG szerint
2015. január 01. írta: FroG

A 10 legjobb film 2014-ben - FroG szerint

Bár korábban sosem próbálkoztam év végi toplisták összeállításával, tavaly mégis nyélbe ütöttem egy ilyet, és nem bántam meg. Ennek okán idén is megpróbálom összeszedni azokat az alkotásokat, amelyek számomra kedvesek voltak, és ahogyan azt már a tavalyi filmmustránál is leszögeztem, idén sem állítok konkrét rangsort a filmek között. Azokat a filmeket tekintem 2014-esnek, amelyek az óévben lettek elérhetőek itthon. (A filmcímekre kattintva elérhetitek a róluk írt kritikákat.)

+1 A berni követ

bernikovet.jpg

Bár minőségileg talán nem ér fel a lista többi tagjához, A berni követ lehetőségeihez mérten már-már tökéletes alkotásnak mondható. A történet lebilincselő, a hangulat tapinthatóan feszült, a fényképezés és a színek végig kellemesek, Köbli Norbert forgatókönyve és Szász Attila rendezése kiválóan halad végig a játékidő egészén, Szabó Kimmel Tamás és Kulka János pedig nagyszerű játékot produkál. Aki megnézte A berni követet, biztos nem bánta meg, hisz az alkotás végre úgy mesél el egy igazán magyar történetet, hogy nem fél valódi fényében megmutatni azt.

Csúnya, gonosz bácsik / Big Bad Wolves

bigbadwolves.jpg

A Big Bad Wolves elmondhatja magáról, hogy kiváló arányérzékkel vegyíti a vicces és tragikus képsorokat, nagyszerűen bánik a karakterekkel és a történettel, valamint megpróbálja kifigurázni az emberi butaságot. A Big Bad Wolves talán ismeretlen alkotás maradt volna, ha nem kerül fel Quentin Tarantino ominózus listájára, azonban ez esetben egy rendkívüli élménnyel lettünk volna szegényebbek. Remélhetőleg az Aharon Keshales – Navot Papushado (Papushadoval készült interjúnkat itt találjátok meg) rendeződuó remélhetőleg él a lehetőséggel, és ezen a kitaposott úton tovább haladva, további nagyszerű filmekkel örvendeztetik meg a nagyérdeműt.

Llewyn Davis világa / Inside Llewyn Davis

llewyndavis.jpg

Ethan és Joel Coen mindig is értettek a hangulatteremtéshez, ez a képességük pedig abszolút tetten érhető a Llewyn Davis világában is. A film ugyan egyszerű eszközökkel és egy rendkívül hétköznapi főhőssel dolgozik, de pontosan ez a mindennapiság adja meg a történet igazi drámai élét, hisz Llewyn Davis lehetne akármelyik hétköznapi embertársunk. Oscar Isaac végig szimpatikusan formálja meg a főhős karakterét, egyszerre visszafogott és karizmatikus, valamint az énekhangja is kifogásolhatatlan. Rajta kívül üde színfolt John Goodman, Carey Mulligan és a folyamatosan meglepetést okozó Justin Timberlake is.


Kálvária / Calvary

calvary.jpg

A McDonagh fivérek értenek a drámai komédiákhoz, ezzel tisztában voltunk már jóval a Kálvária előtt is. Azonban a fiatalabbik tesó, John Michael McDonagh idén egy teljesen más aspektusból megközelített drámát tett le az asztalra, amelyben nem csupán a kereszténység fogalomkörével és határaival foglalkozik, de pálcát tör az emberi mohóság és rosszindulat felett is. James atya karaktere végig szimpatikus és rendkívül emberi, az őt alakító Brendan Gleeson pedig újra lenyűgöző magasságokig emeli a főszereplőt, mint ahogy azt már tőle megszokhattuk. A Kálvária egy olyan film lett, amelyre mindig szüksége van a filmvilágnak: élvezhető, drámai és elképesztően fontos.


Sráckor / Boyhood

boyhood_1.jpg

Az egyszeri filmkedvelő lassacskán kellemetlenül érzi magát, ha a Sráckor az év végi összegző listáján szerepel, hisz a legtöbb hasonló felsorolásban helyet kapott Richard Linklater 12 évig forgatott alkotása. Ugyan ez utóbbi tény valóban kiemelendő a filmvilágban, de én személy szerint sokkal inkább a film emberi mivoltát értékeltem. A Sráckor ugyanis bár végig egyszerű és mindennapos panelekből építkezik, pont ezért lesz annyira élvezhető és értékelhető, ugyanis a közel három órás játékidőben minden olyan történés megtalálható, amelyen átment egy átlag felnőtt fiatalkorában: szerelem, csalódás, sikerek és bukások egyaránt.


Locke

locke.jpg

A Locke nem annak ellenére kiemelkedő, hogy csupán egy főszereplővel dolgozik, hanem pont azért; Steven Knight alkotása végig lebilincselő tud maradni úgy, hogy gyakorlatilag egy helyszínen játszódik, és a párbeszédek csupán telefonon történnek. Véleményem szerint ez az egyik leginkább kiemelkedő filmes eszköz, hisz itt csupán a jól megírt párbeszédekre és történetre tud hagyatkozni az alkotó, nincs ami elterelje a néző figyelmét a sztoriról. Tom Hardy sokadszorra mutatja meg, hogy generációja egyik legkiemelkedőbb színésze, hisz végig szimpatikusan és magabiztosan kezeli Ivan Locke amúgy komplikált karakterét.


Országúti bosszú / The Rover

rover.jpg

David Michod az Animal Kingdom után egy újabb kőkemény drámát rendezett, ezúttal egy - vélhető – világkatasztrófa utáni társadalom bemutatása volt a célja. A Rover álláspontja az emberiséggel kapcsolatban egyszerre kiábrándító és reális, Guy Pearce és Robert Pattinson húsba maró játékot mutat, a történet bár lassan bontakozik ki, a végére kerek képet kapunk a háttérben dolgozó mozgatórugókról, a lezárás pedig egyszerre katartikus és kiábrándító ( a szó pozitív értelmében ).


Lavina / Turist

lavina.jpg

Azt már évek óta tudjuk, hogy a skandinávok értenek a lélektani drámákhoz, azonban a Lavina azon túl, hogy éles szikével boncolgatja a 21. század párkapcsolati berendezkedését illetve férfialakját, úgy tud humoros lenni, hogy közben egy pillanatig sem veszt a hitelességéből. Ruben Östlund egy olyan filmet alkotott, amely megnézése után annak ellenére vissza-visszatér a néző gondolataiban, hogy a lezárás kissé túlnyújtott és értelmezhetetlen, a színészek pedig nem mindig tudnak kifogásolhatatlan produkcióval előrukkolni.


Frank

frank_1.jpg

Az év elején a Frank című film volt az, amely az egyik leginkább felkeltette az érdeklődésem, és nem csupán az azóta már közhelyessé vált filcmaszk miatt, hanem mert az előzetesekből egy olyan elemien szórakoztató alkotás képe kezdett kirajzolódni, amelyre már régóta vár minden filmszerető. Szerencsére ebben csak minimálisan kellett tévednem, és az is inkább pozitív csalódásnak mondható, hisz a Frank egyszerre szürreálisan humoros és tragikusan drámai, egy füst alatt mesél a kisember kitörési vágyának görcsösségéről és a zeneművészet mindennapi buktatóiról. A színészgárda maradéktalanul kiemelkedő, a történet végig a képernyő elé szegez, Lenny Abrahamson pedig végig magabiztos rendezői munkával dolgozik.


Holtodiglan / Gone Girl

gonegirl_.jpg

Azt hiszem nem túlzás David Finchert a krimik koronázatlan királyának kikiáltani, hisz a zseniális Hetedik és a már-már kényelmetlenül életszagú Zodiákus után a Holtodiglan is egy olyan krimi-thriller lett, amelyet garantáltan emlegetni fogunk az évek múlásával is. A Gillian Flynn által írt könyvből vászonra varázsolt alkotás hátborzongató, ugyanakkor sajnos reális eszközökkel dolgozik, a két fő karakter viselkedése pedig rendkívül sokat elmond a mind az elhidegülésről, az érdekkapcsolatokról, illetve a média óriási felelősségéről.


Éjjeli féreg / Nightcrawler

nightcrawler.jpg

Véleményem szerint az Éjjeli férget bűn lenne csupán médiakritikai alkotásnak megbélyegezni, hisz főszereplőnk cselekedeteinél sokkal fontosabb azok mozgatórugója. Louis Bloomban ugyanis nem az a legfélelmetesebb, hogy egy gátlásokat nem ismerő szociopata, sokkal inkább az, hogy ennek ellenére szinte tökéletesen illeszkedik a társadalomba. A Jake Gyllenhaal által kiválóan megformált karakter egy olyan antihős, amely ad megerősítést és cáfolatot az amerikai álomra, hisz bár eszközökben nem válogatva megvalósítja hőn áhított vágyát, a történet végével mégis kénytelen a sötétségbe burkolózva maradni.

Amik még versenyben voltak:

A Grand Budapest Hotel: Wes Anderson alkotása egyszerre szívmelengető, vidám, ugyanakkor drámai alkotás, amely egyszerre tud szórakoztató és megható is lenni. Ralph Fiennes jutalomjátékot produkál, a hangulat ismét játékos, a történet pedig végre kerek és élvezhető.

Csillagainkban a hiba: Josh Boone filmje bár első látásra egy csöpögős és sablonos dráma, John Green regényének adaptációja ennél jóval sokoldalúbb: egy fiatalos lendületű dráma, amely vicces, szórakoztató, ugyanakkor a néző szívéig hatol.

A holnap határa: A filmkedvelőknek úgy kellett egy olyan sokoldalú és egyedi sci-fi, mint egy falat kenyér, ezt A holnap határával maximálisan megkaptuk 2014-ben. Tom Cruise újra testhezálló szerepben, Emily Blunt pedig játszi könnyedséggel túllép egy egyszerű biodíszlet szerepén.

Harag: A Harag olyan háborús alkotás lett, amely nagyszerűen zsonglőrködik az akciójelenetekkel és a drámai elemekkel, és nagyszerű látvánnyal és karakterekkel dolgozik. David Ayer ezzel az alkotással és az itt mutatott munkájával maximálisan elfeledtette a Szabotázzsal teremtett csorbát.

X-Men: Az eljövendő múlt napjai: Az X-Men univerzum folyamatosan táguló jelenség, amely Az elsők bravúrja után újra megmutatta a filmkedvelőknek, hogy van benne elég szufla. Bryan Singer visszatérése rendkívül jól sikerült, ahogyan a karakterek régi és új énjének vegyítése és a látvány is maradandó élménnyel gazdagítja a nézőket.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr77022739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.01.01. 12:14:02

Na, idén sikerült 4 túlértékelt filmet is rátenned, de legalább egyik sem olyan szar, mint az OGF tavaly.

K.Leslee 2015.01.01. 12:29:09

@danialves: Ha peldaul a Llewyn Davis-re gondolsz, tenyleg, sokkal jobb lett volna helyette a Jump Street vagy az Anchorman 2 ;-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.01.01. 12:36:13

@K.Leslee: Pl. arra gondolok, és tényleg jobb lett volna. :D

Egyébként FroG az egyik legnagyobb Phil Lord - Chris Miller fan, szóval nem is értem, miért nincs rajta vagy a 22JS vagy a Lego movie.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.01.01. 12:39:46

@danialves: Hát azok éppen csak kimaradtak a listából, ezek után a felsorolt filmek után, na meg a lent olvashatóak után ez a két darab jött volna. :D

robertdani · http://robbiedani.tumblr.com 2015.01.01. 13:26:20

Az első "normális" lista amit idén olvastam.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2015.01.01. 13:44:48

Éjjeli férget jó látni a listán. :D

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.01.01. 13:47:00

@robertdani: Ezt dorgálásnak vagy dicséretnek vegyem? (Az idézőjel miatt nem vagyok biztos a dolgomban.) :D

@Sparrow: Ha részletezném a sorrendet, akkor szerintem az a film top3-as lenne, megérdemelné. :D

K.Leslee 2015.01.01. 13:57:38

@danialves: :-)
Attol fuggetlenul ez az egyik legnormalisabb lista amit iden lattam. Altalaban az a gond hogy tobbszaz film volt iden de mindenki ugyanazt az otot teszi be ev vegi listaba.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2015.01.01. 14:17:52

Ez is tetszetős összeállítás, egyedül a Lavinát nem láttam, amit rohadtul bánok is.
A többit csíptem.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2015.01.01. 14:20:56

Amúgy a Lavina szerintem a borzasztóan túlnyújtott vége miatt elveszíti egy ilyen listára szóló létjogosultságát.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.01.01. 14:22:22

@K.Leslee: Ez azért talán nem olyan meglepő, vicces is lenne, ha nem lenne legalább egy minimális konszenzus az ezzel foglalkozók között. :D
Mondjuk FroGnál csak divatból van fenn a Sráckor, a Holtodiglan meg az Éjjeli féreg...

robertdani · http://robbiedani.tumblr.com 2015.01.01. 14:23:46

Ez egy pozitív hozzászólás akart lenni.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.01.01. 14:32:16

@Sparrow: Sőt, szerintem a film egész második fele már kissé szét volt csúszva. Mondjuk én a Lavinát soha nem tudtam hova tenni, mert egy értékes és jó koncepció, csak a játékidő előrehaladtával egyre inkább élvezhetetlen.
Szóval ha az első felére fókuszál valaki, akkor érthető, hogy az év legjobbjai között tartja számon.

K.Leslee 2015.01.01. 15:11:17

@danialves: ma neztem az ejjeli ferget. Szerintem is az egyik legjobb iden, bar kisse felszines volt a media es a foszereplo kozti kapcsolat.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2015.01.01. 16:38:46

@K.Leslee: Ez abszolút jogos, de még így is minden benne van amitől egy ilyen stílusú filmnek működnie kell. Kellően pörög, feszült és még tartalma is van.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2015.01.02. 15:07:24

Na meglestem a Lavinát. Tetszett, nem volt olyan érzésem, hogy széthullott volna bármikor is, de nekem kicsit túl kicsapongó volt. Akadtak nagyon durván erős pillanatai, de hiányzott a katarzis.
Egy darabig mondjuk szépen el lehet rajta agyalni, de az én 10-es listámba nem fért be.
süti beállítások módosítása