Őrzője vagy gyilkosa lesz a Star Wars és a Star Trek galaxisnak J.J. Abrams?
2014. december 22. írta: FilmBaráth

Őrzője vagy gyilkosa lesz a Star Wars és a Star Trek galaxisnak J.J. Abrams?

star_wars7.jpgFelszállt az Ezeréves Sólyom, útjára indult az egy éves őrület, melynek végén jövő karácsonykor egy (remélhetőleg) puha szék vár bennünket a moziteremben, addig marad a csúcsra járatott várakozás az újragondolt Star Wars filmre. Felrobbantotta az internetet az első trailer, még az én Enterprise-ért dobogó szívem is hevesen verdesett a megtekintése közben. Az én rajongástól mentes véleményem szerint egy korrekt előzetes született, egyrészt adott nosztalgiának (Sólyom, lézerkard, szeretni való kis droid), ugyanakkor erősen éreztette, hogy ez már egy másik film, új szereplőkkel. Legnagyobb örömömre emberi külsejű birodalmi rohamosztagosokat láttam, nem klónokat és személytelen droidikákat. A nem túl hosszú előzetes alapján úgy gondolom, hogy ugyanazt a receptet követte J.J. a Lucas-univerzum tekintetében, mint Roddenberry világában: megnézte, hogy melyek a franchise legnagyobb klasszikus vonásai, a rajongók kedvencei, újragondolta őket, nem furkarkodott a látvánnyal, összerakott egy viszonylag jó forgatókönyvet, a régi sorozat húzóneveit is szerepeltette a filmben, és íme, megvolt a kasszasiker receptje. 

Azért nem ennyire egyszerű a történet, nem véletlenül aggódnak az igazi rajongók, akiknek nem elég a látvány, az űrcsaták és a lézerkardozás, hanem filozófiai mélységet is várnánk a sorozattól. Tökéletesen át tudom érezni azt a lelkiállapotot, amelyben lelkedzenek, hiszen mi, trekkie-k ugyanezt éltük át, amikor az első újragombolt Star Trek-filmet vártunk néhány évvel ezelőtt. A helyzet ugyanaz volt akkoriban a mi univerzumunkban, mint Star Wars-éknál: a klasszikus filmek legénysége régen nyugdíjba ment, az utódok nem igazán voltak méltóak az Enterprise legendájához (kivétel természetesen Picard kapitány, de rajta és Data-n kívül mindenki tökéletesen felejthető volt az újabb szériából). A mozifilmek csak halvány utánérzései voltak a korábbiaknak (aki szeretné végigkövetni, hogyan szürkült el teljesen a sorozat, az összes Star Trek film kritikáját megtalálja a blogon), még a legelvetemültebb rajongói szív sem tudott már igaz hittel dobogni értük. Azonban a trekkerek olyan fogyasztói réteget képviseltek, akikre támaszkodva érdemes volt újragondolni a franchise-t. Bevallom őszintén, rosszul lettem, amikor megtudtam, hogy J.J.-re bízták a rendezést, egy ügyes, de összességében felületes alkotónak tartottam. Természetesen figyelemmel kísértem a forgatást, az első trailer nem győzött meg, egyre nagyobb aggodalommal vártam a bemutatót. Kétségektől űzve, remegő szívvel ültem be a vetítőterembe, és vártam - na nem a csodát, de egy igazi Star Trek - filmet. A látvány valóban lenyűgöző volt, az Enterprise könnyeket csalt a szemembe (az nem is trekkie, akinek nem kezdenek el folyni a könnyei, amikor az űrhajó méltóságteljesen elindul az űrdokkból, hogy új világokat fedezzen fel), de aztán nem sok maradt meg az alkotásból, mert amikor legmélyebb döbbenetemre végig kellett néznem, hogy Spock kezet emel valakire, egyetlen szó nélkül kimentem a moziból. Ez ugyanis blaszfémia, egy vulkáni szellemi lény, soha nem verekszik, pláne nem csajozik (kivéve a ponfárt, de ez egy másik történet). Akkor úgy gondoltam, egy életre végeztem J.J-vel és az új filmekkel, de egy idő után győzött a Star Trek-hiány: egye klingon, ha Spock verekszik, hát verekszik, az új legénység csak matinénak megy el (kivéve Karl Urban), ezzel még együtt lehet élni, de Enterprise nélkül lehetetlen, úgyhogy nyugodjunk bele, hogy a szórakoztatás oltárán feláldozták a filozófia nagy részét. Immár lehiggadva újra néztem a 2009-es filmet, és miután már nem vártam tőle túl sokat, meglepően jól szórakoztam rajta! A tavalyi második rész, pedig kifejezetten tetszett! (na jó, ebben Cumberbatch is nagy szerepet játszott, de akkor is!).

gallery_19.jpgMert sokat vesztett a sorozat J.J-vel (úgymint mély filozófiai tartalom, a családias érzés, jó szereplőgárda), viszont elég sokat nyert is (a franchise-hoz képest jó forgatókönyv, eszméletlen látvány, profi marketing, tudatos brand építés). Vagyis kaptunk egy, a kornak megfelelően újratervezett sorozatot, amelyben alapvetően a látvány és az akció volt az elsődleges, de a karakterek jól fel lettek építve, a humor sem lett elfelejtve. A Star Trek - érzésből még éppen annyi maradt, hogy úgy érezzük, ez a mi univerzumunk, Leonard Nimoy-nak (aki nálam személy szerint Isten státuszban van) köszönhetően a folytatólagosság is megmaradt, és még jól is szórakoztunk a filmen. Vagyis összességében J.J. egy profi filmes, aki nem zseni, de nagyon jó iparos, tudja, mi kell a közönségnek, jól eltalálja az arányokat, nem örök érvényű alkotásokat hoz létre, hanem hozza azt, amiért szerződtették: igényesen szórakoztatja a közönséget. Ezért csak azt tudom mondani az aggódó Star Wars fanoknak: lazítsanak, a film jó lesz, de ne várják el a Birodalom visszavág színvonalát (mert ugye az a kedvenc része a rajongóknak), az egy egyszeri csoda volt, amit őrizzenek meg a szívükben, de nyugodjanak bele, hogy azt az élményt nem fogják megkapni az újragondolt sorozattól, de az alapvető Star Wars életérzést, a látványos űrcsatákat és az ikonikus lézerkardot annál inkább, ne mérgelődjenek, az utolsó trilógiánál már nem lehet rosszabb, nem igaz? Vagyis J. J-től félnetek nem kell, jó lesz a film!

Azért nem csak a Lucas-univerzumban háborog az Erő, sötét fellegek kezdenek gyülekezni az előkészítés alatt álló Star Trek-film környékén is. Az nagyon jó hír, hogy Orci lelépett az Enterprise fedélzetéről (kardassziai tőr való annak az embernek, nem rendezői szék!), és a lehetséges utódok neve is szívet derítő (részemről Rupert Wyatt-nak szurkolok, aki a majmokból is kihozta a maximumot, az ő neve garancia a minőségre). Annak viszont nem tudok igazán örülni, hogy A galaxis őrzői sikerreceptje alapján akarják újragondolni a forgatókönyvet. Persze az nem fog ártani, ha a humorfaktort jobban kiemelik, ha dögösebbre veszik a figurát (bár Chris Pine és Zachary Quinto annyira középszerűek, hogy nem lesz könnyű dolguk az alkotóknak, de hajrá!), és végre összehoznak egy Darth Vader-hez hasonlóan fajsúlyos főgonoszt (a franchise történetében eddig Khan volt a legjobb, de őt már ellőtték az előző filmnél, csak drukkolni tudok, hogy a forgatókönyvírók összekapják magukat). De azt ne felejtsük el, hogy A galaxis őrzői egy nem túl ismert képregény volt, azért szólhatott nagyot, mert a rendező szabad kezet kapott, hiszen nem vártak a filmtől túl sokat. A Star Trek ugyanakkor egy sok évtizedes múltra visszatekintő sorozat, komoly hagyományokkal, nagy rajongótáborral, olyan filozófiai háttérrel, amelyet figyelembe kell venni a forgatókönyv megírása során, nagyon kell figyelni arra, mi az, amit még elvisel a fanok szíve, mert ha nagyon belegázolnak a lelkükbe, elfordulnak az új filmektől. Vagyis nincsenek könnyű helyzetben az alkotók, nem lesz könnyű eltalálni a megfelelő arányt az akció és az érzelem, a látvány és a tartalom között.

star-wars-episode-7-millennium-falcon.jpgÖsszességében azt gondolom, hogy mind a Star Wars, mind a Star Trek univerzumnak igenis nagyon jót tett az, hogy J.J. Abrams vezényelheti le a stílusváltást. Mert a mai kor nagyon más, mint az, amelyben gyermekkorunk hősei elrabolták a szívünket, a technikai színvonalnak köszönhetően hihetetlen látványvilág vár ránk a moziban, ugyanakkor ezzel egyidejűleg a filozófiai háttér korábban megszokott mélysége bármilyen fájdalmas is, unalmas lenne a túlpörgetett blockbusterek korában. Kizárólag a forgatókönyv jól eltalált arányain fog múlni, hogy meg fogjuk-e szeretni az új Star Wars-t, illetve sikerül-e felpörgetni a Star Trek-et. Hajrá J.J., live long and prosper, ifjú padawan!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr376995641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.22. 12:35:21

"A Star Trek ugyanakkor egy sok évtizedes múltra visszatekintő sorozat, komoly hagyományokkal, nagy rajongótáborral, olyan filozófiai háttérrel, amelyet figyelembe kell venni a forgatókönyv megírása során"
Blaszfémia következik: ha a rajongótábor nélküli GotG összeszedett majdnem 800 millát, a ST rajongótábor meg 460-at (úgy, hogy csak a nemzetközi bevétel nőtt az előző részhez képest, az USA csökkent), akkor mégis miért vegyék figyelembe? Nekem a két Abrams-film eredményeiből az látszik, hogy pénzügyileg kifejezetten számottevő rajongótábor nincs a Star Trek mögött, akkor pedig az a szomorú helyzet, hogy producerek magasról tenni fognak a fejükre.
Persze ezt én sem úgy mondom, mint valami jó dolog, de én azt látom, hogy jelen helyzetben a stúdió ezt minden további nélkül megteheti.

Amúgy én is amellett vagyok, hogy egy kicsit lazább hangvétel sokat dobna ezen a sorozaton, és éppen emiatt félek egy kicsit az Abrams-féle SW-től, mert szerintem a két Star Trek tónusát sem találta el igazán.

"nem véletlenül aggódnak az igazi rajongók, akiknek nem elég a látvány, az űrcsaták és a lézerkardozás, hanem filozófiai mélységet is várnánk a sorozattól"
Hogy micsodát? :D
Szerintem nem sok ilyen rajongó lehet, mert őket akkor az előző 6 rész során is elég sok csalódás érte volna.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.22. 12:39:45

a star trek alapján gyilkosa...
de legalábbis kiherélője.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.22. 12:45:39

Jah azt már írtam máshova, de olyan jó meglátás (haha az enyém milyen lehetne már. :D:D), hogy Lucas egyszer "elismerte", hogy a star wars egy star trek koppintás. A Galaxis Őrzői Star Wars koppintás. Nah most készül egy Galaxis őrzői star trek koppintás. ezzel a kör bezárult.

Razzul 2014.12.22. 12:59:34

Amitől igazán félniük kéne a Star Wars fanoknak az a 2 új főszereplő és hogy megint SW lore lesz gyalázva a filmben. Mert a teaser alapján a hangulat rendben van. A Sith lézerkardját meg hagyjuk már. Faszság amit felhoznak ellene.

AldoWinnfield 2014.12.22. 13:05:00

Én maximálisan bízom Abrams rendező úrban. Jó lesz az új SW!

Razzul 2014.12.22. 15:26:19

@doggfather: Akkor ennyi erővel az összes újkori sci-fi H. G. Wells koppintás, az összes újkori thriller pedig Hitchcock és Black City másolat.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.22. 18:54:00

@Razzul: nem "ennyi erővel". Ezeket a készítők mondták, vállalták fel. Nem én találtam ki. Nem erőltetett párhuzamok. ;)

Razzul 2014.12.22. 20:08:32

@doggfather: De Lucas valószínűleg nem a koppintás szót, vagy annak angol megfelelőjét használta.
Az azért elég nagy túlzás, hogy a Star Wars egy Star Trek másolat. Az biztos, hogy egy műfajon belül merítenek egymástól az alkotások, de ez még nem plágium. Van különbség inspiráció és koppintás között.

xhalapex 2014.12.22. 20:14:26

Gyilkosa már nem lehet, mert ezt a szerepet Lucas már eljátszotta.

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.12.22. 20:51:43

"a film jó lesz"
"Vagyis J. J-től félnetek nem kell, jó lesz a film!"

Figyelem, hölgyeim és uraim, megjelent a nagy orákulum. :)

FilmBaráth 2014.12.22. 21:16:30

@NY124 (Darvas Tamás): azon már meg sem lepődöm, hogy az iróniát nem érted, de azért hangyányi történelmi ismerettel talán fogható lenne a poén: "A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem." Vagyis ez a mondat éppenséggel dodonai, nem arról szól, hogy tuti biztosan tudom, hogy milyen lesz a film:-)

Globetrotter2014 2014.12.22. 21:49:26

Abrahms egy átlagosnál jobb képességű rendező aki viszont képtelen arra, hogy megragadja egy franchise lényegét.

Nem kellett volna sok ahhoz a Star Trek esetében sem, mégse volt rá hajlandó. Abrahms szerencséje hogy a moziba járó generáció már lemaradt a Star Trekről. Itt most nem is a túlráadó fehér színekről vagy az optimista üzenetről van szó, egész fajokat értlemezett át úgy hogy azok a legkevésbé sem voltak befogadhatóak. Érdekes módon 87-ben ez annyira jól sikerült, hogy 15 évvel később se nagyon kellett hozzájuk nyúlni, és nem röhögtél egy romulánon a DS9 nagy csatáiban. De amint megjelentek az Abrahms féle filmben, teljesen röhejesnek hatottak. Itt kellett volna több tisztelet Abrahmstól.

Az ahogy a Force Awakenhez viszonyul is ékes példája ennek. Az eredeti filmet nem a rozsdás kacatok tették naggyá, hanem a korábban példátlan trükkök és zseniális formatervek, amelyek eladták a kissé debil mesét.

Egyre kevésbé látom jó kezekben a Star Wars franchise-ot.

Jegkoko 2014.12.22. 21:55:46

Hát ahogy elcseszte a star treket, én nem sok reményt fűzök hozzá.Pedig nem vagyok oda azokért a filmekért, de ami abban a filmben volt az a botrányosan szar kategóriába fért csak bele.

AldoWinnfield 2014.12.22. 22:25:54

@Globetrotter2014: 'Az ahogy a Force Awakenhez viszonyul is ékes példája ennek. Az eredeti filmet nem a rozsdás kacatok tették naggyá, hanem a korábban példátlan trükkök és zseniális formatervek, amelyek eladták a kissé debil mesét."

Nem tudom, nekem úgy tűnt, hogy maximális tisztelettel kezeli az alapanyagot. Zseniális formatervekhez csak annyit, hogy éppen ezekhez nyúl vissza sok helyütt az új SW film a hírek szerint, rengeteg régi rajzot felhasználtak most, amit régen ilyen-olyan okokból nem. Azt sem hiszem, hogy most bármilyen baj lenne a trükkökkel, elég faszán nézett ki már a teaser is és egyik Abrams moziban sem volt rossz a látvány, sőt. (Lens flare sok, oké.) Debilnek meg faszt volt debil a régi SW, még az ewokok is maximum gyerekesek, a debilség Binksnél meg a bugyuta droidoknál kezdődött.

billy reed 2014.12.23. 01:25:56

Abrams egy kontár iparos.
Csak meg kell nézni a rendezéseit. Ő jegyzi a nézhetetlen Mission: Impossible: III-at, és hát maga a posztíró jegyzi meg, hogy akció,látvány, és némi humor - ennyi az új Star Trek. /Egytértek./
Ilyen lesz az új SW is: akció, felmelegített karakterek, és a nosztalgiára építés: Falcon, TIE-vadászok rohamosztagosok /hurrá/.
Akik nem értették, hogy miért kellett összetettebb sztorinak születnie az Ep I-III-ban, ezért nem is értékelhetik, azok örülhetnek.
Újra repül a Falcon, és jön a laza Han Solo.
És majd hozzák a pénzt a hiperűrből.

@danialves: ""nem véletlenül aggódnak az igazi rajongók, akiknek nem elég a látvány, az űrcsaták és a lézerkardozás, hanem filozófiai mélységet is várnánk a sorozattól"
Hogy micsodát? :D
Szerintem nem sok ilyen rajongó lehet, mert őket akkor az előző 6 rész során is elég sok csalódás érte volna."

Nem tudom, hogy mit ismersz a SW Univerzumból, de gyanítom, nem sokat.
A filozófia épp az egyik fő erőssége a Star Wars-nak. Ja, hogy nincs az ember arcába tolva,mint egy Coelho-idézet a Facebook-on?
Akkor kicsit után kellene nézni. Esetleg pár SW-regény az Expanded Universe-ből, vagy a 6 epizódból készültek sem ártanának.
Te dolgod, nekem mindegy. De jobb, ha mindenki annál marad, amit ért.
Én pl. 9 évesen moziban láttam először a Csillagok háborúját, és minden részt legalább 30x néztem meg csak moziban / + a videó, DVD/.
Star Trek-et csak az újat láttam, ezért nem is nyilvánítok véleményt a korábbiakról.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.23. 01:45:44

@billy reed: Nem érzed picit az iróniát abban, hogy a filmekben található filozófiai mélységet mindenhol máshol kéne keresni, csak a filmekben nem? Mintha ebből pontosan az következne, hogy ott semmi ilyenről nem beszélhetünk...

Azt meg azért egy kicsit sajnálom, hogy min. 30 megnézés alatt nem jutottál el odáig, hogy szegény hozzá nem értő halandóknak tudj csepegtetni valamit a Star Wars nagy nemcoelhoi bölcsességéből. De hát ugye a blog.hu-n vagyunk, itt senki nem blöfföl, hanem mindenki simán csak indoklás nélkül is nagyon okos.

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.12.23. 02:42:13

@FilmBaráth: A reginam occidere utalás teljes mértékben leesett, de a te átalakításoddal pont azt a kétértelműségét veszítette el ami oly lényeges lenne ebben az esetben. Egyébként a komment sem volt száz százalékosan komoly.

megasün 2014.12.23. 06:05:26

Szerintem a J.J. ST filmjei a legjobbak. Megnéztem az összes ST mozifilmet, de magasan veri az összeset, úgyhogy én speciel nem aggódom a SW miatt.

Psyman 2014.12.23. 10:57:23

Szerintem a JJ-Treknél rosszabb nem történt még a Star Trekkel. Amit ő művelt, rosszabb, mint a Star Trek Online által "megismételt történelem". A Föderáció, mint kegyetlen agresszor? Egy Romulán bányászhajó olyan fegyverzettel, amivel bolygókat lehet elpusztítani? Több ezer fős giga-hajók? Hagyjatok már.... Ez nem Star Trek...
És most a Star Wars következik, azzal a különbséggel, hogy ott volt ~150 évnyi, könyvekben és képregényekben megírt történelem, amit most mind kukába dobnak! Pedig meg lehetett volna ám írni a filmet úgy, hoyg illeszkedjen, csak akkor nem vehette volna a Disney át egy tollvonással az uralmat az universum fölött. RIP Mara Jade, Jacen, Jaina és Anakin Solo, Ben és Cade Skywalker, Kip Duron, Tionne, Kam Solusar és sokan mások :(

Psyman 2014.12.23. 11:00:48

Még egy gondolat: Abrams és a Disney mázlija, hogy azok, akik az új trilógián nőttek fel, nemes egyszerűséggel analfabéták, és nem olvastak semmit az Expanded Universe-ből, így nekik nem is fog hiányozni. Igazából csak az igazi Star Wars fanokat fogja elveszteni a sorozat, de ez nyilván nem számít, mert a birkák bárhány filmet megnéznek, legyen akármilyen rossz, ezt bizonyítja a Marvel ezer meg egy, közepesnél nem jobb filmje, vagy a második résztől kritikán alulin debil Transformers.

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2014.12.23. 11:13:21

Az új részt megnézni nem kell félnetek jó lesz.

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2014.12.23. 11:17:03

@FilmBaráth: hurrá. egy nappal később leírom ugyanazt amit amit te:)

Globetrotter2014 2014.12.23. 14:34:19

@AldoWinnfield: Tisztelet akkor lett volna, ha nem ez elrontott X wing disign-t túrja elő valahonnan.

Melléje felőlem elővehetett volna régi elvetett formaterveket, de nem véletlen hogy az SW-ben használt X wing forma nyert, és nem az alternatív skiccek. És az ovis új részekből pont ez a kemény és technokrata modern formavilág hiányzott.

Ez az alternatív forma kb annyi tisztelet tanúsít mint a tetkós agresszív kopasz romulán, meg a röhejes Abrams klingonok.

AldoWinnfield 2014.12.23. 15:41:09

@Globetrotter2014: Most te tulajdonképpen azt mondod, hogy újítani nem ér (főleg nem úgy, mint az új trilógiában /persze így ne is!/), még úgy sem, ha régi rajzokhoz nyúlnak vissza? :/

AldoWinnfield 2014.12.23. 15:53:11

@Psyman: Én is csak öt SW könyvet olvastam (két Thrawn plusz Baljós árnyak-Klónok támadása-Sithek bosszúja), plusz néhány képregényt, de őszintén szólva a Star Wars szerintem filmen működik. Ettől függetlenül sem értem, hogy miért érzitek bajnak, hogy eltörölték az expanded universe-t, igazából attól még ugyanúgy megmarad minden, max nem hivatalos, Na bumm! Ha nem tetszik az új irányvonal, maradsz a réginél, olvasod azokat és ennyi. Nem leszel kisebb SW fan.

Kolléga 2014.12.23. 17:24:37

Az első ST film előtt Abrams régi közreműködők (írók, technikai szakértők, háttéremberek) sokaságával konzultált az új filmről. Többen még statiszta szerepet is kaptak. Olyan emberekkel, akik rajongói és szakértői a világnak. Hardcore Trek filmet mégsem készíthetett, hiszen a stúdió elvárása alapján a nem rajongó tömegeket is meg kellett szólítania. Az első filmben számos csak a rajongók számára érthető apró utalást helyezett el. Sajnos a Star Trek olyan márkanév, ami alkalmatlan a tömegek megszólítására, hiszen éppen a mély erkölcsi és filozófiai mondanivalóról híresült el. Ez pedig pontosan az a dolog, amitől a moziba járó teenager amerikai sikítva menekül. Éppen ezért a második rész olyan messzire ment a hagyományoktól, amennyire csak lehetett. Ez pedig az első részen háborgó rajongókat végképp felháborította. A végtelenül ostoba és logikátlan történetvezetés, a saját világában logikus és koherens történetekhez szokott trekkieket eltántorította, a tömeget pedig így sem sikerült megszólítania. A harmadik film teljesen kilátástalan.

A Star Wars világát Lucas már olyan szinten gyalázta meg, hogy egy olyan jó szándékú megközelítés, amit Abrams az első Trek film előtt tanúsított, csak emelhet rajta.

Még valami: teljesen igaznak tartom, hogy a Star Trek világa a filmekkel és az újabb sorozatokkal egyre szürkült. De ott van a '96-os First Contact, ami annyira hihetetlenül Star Trek és annyira kiemelkedően jó, hogy messzire világít az egész franchise történetében.

Persze mindez az én véleményem csak.

Globetrotter2014 2014.12.23. 20:47:26

@AldoWinnfield: ahogy írtam, a 87-es TNG úgy újított hogy megmaradt a szellemiség, mégis naprakész volt.

Az SW episode 1-3 nem újított, hanem visszalépés volt, de hát az ugyebár prequel.

A bajom itt azzal van ahogy és amihez Abrahms nyúlt. A Birodalom visszavág is újított de nem volt kérdés, hogy az jó lett. Itt meglátjuk...
süti beállítások módosítása