Förtelmes főnökök 2 / Horrible Bosses 2 (2014)
2014. december 19. írta: danialves

Förtelmes főnökök 2 / Horrible Bosses 2 (2014)

horriblebosses.jpgA Förtelmes főnökök 2011-ben nem éppen az a fergeteges és meghatározó vígjáték volt, amely feltétlenül folytatásért kiáltott volna (már csak történetéből adódóan sem), viszont a pénzügyi siker összejött, így elkerülhetetlen volt, hogy a három munkahelyi problémákkal küzdő barát kalandjai folytatódjanak. A második rész minősége nem igazolta a létjogosultságát, de mindenesetre az a produkció javára írható, hogy hozza az első felvonás színvonalát, legalábbis helyenként.

Nick, Kurt és Dale (Jason Bateman, Jason Sudeikis, Charlie Day) immár a saját főnökeik, ennek minden előnyével és hátrányával. Saját cégük beindítása ugyanis nehezebb, mint az elsőre gondolták, többek között annak is köszönhetően, hogy első ügyfelük (Christoph Waltz) alaposan átveri őket. Bosszúból a srácok elhatározzák, hogy a veszteséget a partner fiának (Chris Pine) elrablásával és az ezért kapott váltságdíjjal fedezik. Eleinte ez is pont annyira megy nekik, mint a főnökgyilkosság, azonban hamar kiderül, hogy a dolog a fiúnak is ínyére van, sőt, ő maga kezdeményezi saját foglyul ejtését.

horrible-bosses-2-2014-hd-wallpapers.jpgEbből első látásra azt mondhatnánk, a folytatás igyekezett kilépni elődje egyszer használatos ötletének nyomdokaiból, és bár a történetre ez valóban igaz, lényegében mégiscsak ugyanazokat az elemeket használja fel. Visszatér Aniston, Spacey és Foxx is, ezúttal egy kicsit kisebb játékidővel, mint előzőleg, ugyanúgy láthatunk lopakodós bénázásra alapuló jeleneteket, néha pedig konkrét gegek is visszaköszönnek az első részből. Az ebből eredő kiszámíthatóság már valamennyire önmagában is csalódást keltő, de a legnagyobb baj az, hogy az alkotók most már végképp semennyire sem erőltették meg magukat. A mű legjobb pillanatai abból erednek, hogy gusztustalanság szempontjából ezúttal eléggé eleresztették a gyeplőt, de az elvetemült szexuális és altesti poénok bizarr módon pont azért működnek elég jó hatásfokkal, mert itt legalább látszik, hogy próbálkoztak.

Az alkotás ugyanis jellemzően úgy néz ki, hogy borzasztó sokat szövegel minden karakter, gyakran ráadásul még egyszerre is, a poénok viszont elvétve szűrődnek ki a rengeteg beszédből. Mivel sokkal nagyobb teret kap a három főszereplő, most már végképp kiviláglik, hogy mennyire jellegtelen karakterek ők: gyakorlatilag annyival jellemezhetők, hogy van két gyökér, illetve Nick, aki egy kicsit kevésbé az, így csak fogja a fejét a másik kettőn. Most pedig már ellenpontként sincs ott a három zseniális főnök, Waltz és Pine meglehetősen sablonos szerepeket ölt magára, így nem véletlen, hogy kétségbeesetten próbálják Spaceyt és Anistont a képünkbe tuszkolni, amikor csak lehet.

Szóval főnökök nélkül már kicsit gyengébb a Förtelmes főnökök, ettől függetlenül az első rész nem túl magas színvonalát hellyel-közzel tudja hozni, és még egy-két jó poénra is futja tőle. A probléma csak az, hogy 2011-ben ez a színvonal a vígjátékok krémjét képezte, ma viszont már könnyedén találni ennél sokkal jobb (aktuális) darabokat is, és jelen esetben azt tanácsolnám, inkább válogassatok azok közül!

6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr246996791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

walter sobchak 2014.12.21. 21:07:55

Hát igen, a Förtelmes főnökök 2 is tipikusan az előre be nem tervezett folytatások archetípusa, mint amilyen a Másnaposok 2, az Üvegtigris 2 vagy akár a Macskafogó 2 volt. Ez már az első traileren is nagyon látszott, meglepődtem volna, hogyha az elsőhöz mérhető folytatás születik. Egyébként az elsőben inkább Dale volt az idióta karakter, Kurt csak szexmániás, Nick volt az, akivel nekünk kellett azonosulnunk.

Nekem egyébként az első nagyon tetszett, de ez főleg Colin Farrell és pláne Spacey karakterének volt köszönhető (félve jegyzem meg, hogy Anistonnak, bármilyen jó nő is, nem állt jól ez a szexmániás kurva szerep), illetve Jamie Foxx is vicces a volt a "kemény" gengszterként ("Azé' mégse nyomathatom itt ilyen nyálas Disney-névvel" :D). Sajnos Cristoph Waltz, úgy tűnik, csak komoly filmekben állja meg a helyét, az ökörködések kimondottan rosszul állnak neki (Zöld Darázs, de én ide sorolom a szerintem botrányosan szar új 3 muskétást is, a repülő hajókkal és Legolas királlyal).

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.22. 12:18:14

@walter sobchak: Én nem azt látom a nagy bajnak, hogy nem tudták ugyanazt a történetet előadni, mert írtak egy nagy vonalakban ugyanolyat, hanem ez a három karakter egyszerűen kevés ahhoz, hogy bármilyen történetet is elvigyen a hátán. Most, hogy pl. írod, hogy Kurt szexmániás volt az első részben, hát ebből semmi nem jelent meg itt, kb. csináltak belőle egy Dale 2-t...

De ellenpéldának ott van a Dumb és Dumber 2, az sem egy tervezett folytatás volt, de két ilyen karakterrel egyszerűen nem tudták elrontani. Én egyre inkább azt látom, hogy egy vígjátékban a történetiség maximum a szituációs humor megteremtésére kell, a lényeg igazából az, hogy a szereplők humorosak legyenek. És ez az, ami nem jött össze igazán a FF2-nek.

walter sobchak 2014.12.22. 20:06:53

@danialves: Uhh, a Dumb & Dumber 2-nek nekem nagyon nem jött be a trailere, és mivel az első részt imádom (talán az egyetlen fingós-fosós vígjáték, amit szeretek), nem mertem megnézni moziban, de remélem, én is jónak tartom majd.

Jellemző egyébként, hogy az ilyen egyfilmesre megírt karaktereket teljesen lehülyítik a következő részekre. Mindig a Pleasantville című film jut eszembe, ahol például - ha már Dumb és Dumber - Jeff Daniels karakteréről kiderül, hogy még a törölgetést se tudja abbahagyni, amíg meg nem jön a srác (ha nem láttad, bocs :) ), mert az nincs megírva a sorozatban. Egyszerűen "feldőlnek" a kétdimenziós karakterek (ez elég modoros, de sajnos nem találtam rá jobbat :D). Ilyen volt pl. Gibert felügyelő is a Taxiban, aki az első részben még egészen hihetően volt csak hülye, az azt követőekben önmaga paródiája lett, vagy Jim faterja az Amerikai pitéből. Ugyanez igaz Kurtre is, akinek az volt az egyetlen ismérve, hogy szeret kúrni, ehhez nem nagyon tudtak hozzátenni, úgyhogy inkább lehülyítették Dale szintjére, mert a sima ökörködés a legolcsóbb humor, biztosan betalál (és lám, dőltek a röhögéstől a moziban).

De végül is szerintem ugyanazt írjuk: ilyen formában nem működött a folytatás. Amúgy ez azért nem volt teljesen törvényszerű (bár azért várható), mert már az első rész is pengeélen táncolt a sok idiotizmussal (Családi üzelmek dettó), csak az (szerintem) még pont jól sikerült.
süti beállítások módosítása