A hobbit: Az öt sereg csatája / The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014)
2014. december 12. írta: danialves

A hobbit: Az öt sereg csatája / The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014)

the-hobbit-the-battle-of-five-armies-stills-wallpapers.jpg"Őszintén szólva nem látok túl sok pozitív előjelt arra nézve, hogy A hobbit lezárása egy sokkal koherensebb alkotás lesz, mint ez volt." - írtam márciusban, és most írhatnék csak annyit, hogy igazam lett. Persze valamiről szólnia kell a kritikának is, de a helyzet az, hogy bár Peter Jackson a Mockingjay-nek hála lemaradt arról, hogy övé legyen a legpofátlanabbul felduzzasztott blockbuster, egyszerűen képtelen volt egy méltó befejezést kerekíteni a trilógiának. De legalább a sok kardozást szeretőknek nem fog Az öt sereg csatája csalódást okozni.

Smaug (Benedict Cumberbatch) szépen felgyújtja Tóvárost majd rövid úton meghal. A néző pedig azon gondolkodik, hogy ez az öt perc miért nem fért bele az előző részbe, de ezen alig van idő agyalni, ugyanis Középföldét egyszerre fenyegeti Szauron visszatérő szelleme és az Azog (Manu Bennett) vezette ork hordák, akik sárkány híján szemet vetnek Ereborra. De nem csak ők vannak így, hanem az erdei tündék és Tóváros hajléktalanná vált lakói is. Szerencsétlenségükre viszont Tölgypajzsos Thorint (Richard Armitage) az arany annyira hatalmába keríti, hogy nem akar osztozni senkivel, és inkább meghal, mint hogy bárkit is a hegy gyomrába engedjen.

A film nemcsak sztori szempontjából veszi fel rögtön a második rész fonalát, hanem ebből a műből is pontosan ugyanúgy hiányzik bármilyen történet, szerkezet, egységes koncepció, és inkább tűnik véletlenszerűen egymás hátára dobált karakterek és sztorielemek halmazának. Itt látszik meg igazán, hogy egy viszonylag kerek elképzeléshez kötöttek utána egy eléggé oda nem illő szakaszt, így a produkció első egy órája másról sem szól, mint hogy gyorsan megadja a Smaug pusztasága feleslegesen lehagyott lezárását, majd villámgyorsan megpróbálja valahogy felvezetni az öt sereg csatáját. De Jackson nemcsak előző alkotásának szálait akarja egyszerre elvarrni, miközben elkezd egy újat, hanem szokás szerint továbbra is kikacsingat Szauronra és még valamit kezdeni is akar a rengeteg karakterrel. Nem meglepő módon ez itt sikerül neki a legkevésbé, a lebutított konfliktusok kínos kötelező köröknek tűnnek, a forgatókönyv pedig meglehetősen bugyuta szövegeket tud csak kiizzadni ezekből a szituációkból. (Pedig túlságosan nem kellett volna megerőltetniük magukat, mert kevés szereplőnek van húsznál több mondata.) Néhol már annyira kellemetlenek a párbeszédek, hogy a közönséget még a legdrámaibb pillanatokban is képes volt elfogni a röhögés. Ez abból a szempontból jó volt legalább, hogy volt min nevetni, ha már Jacksonék szándékolt humora (pl. a teszkógazdaságos Kígyónyelvet alakító Alfrid kapcsán) egyáltalán nem talált be.

the-hobbit-the-battle-of-the-five-armies-hd-stills-wallpapers.jpgAzonban mire a cselekmény belefulladna egy unalmas tárgyalások sorával szegélyezett törp-tünde-ember hidegháborús erődemonstrációba, jönnek az orkok megmenteni a nézőt, és végre eljön az a kaszabolás, ami miatt mindenki beült erre a darabra. Más kérdés, hogy akinek 45 percnyi csatajelenetet ígértek, azt alaposan átverték, ugyanis inkább 45 percnyi párviadalt kapunk, gondosan elválasztva a nagy tömegjelenetektől. Jackson annyira megszállottja lett annak, hogy minden egyes szereplője megkapja a maga leszámolását, hogy még a csatatér főbb eseményeit sem hajlandó lekövetni, pedig az időbe belefért volna normálisan elmagyarázni, hogy melyik sereg éppen mit csinál és miért. (Úgyhogy lehet, hogy ezúttal lesz értelme beszerezni majd a bővített verziót.) Ettől függetlenül kétségkívül ez a szakasz húzza fel a filmet: koreográfia és látvány szempontjából ugyan ez az öldöklés sem mutat többet, mint az eddigiek, viszont minden párharcot sikerült valami ötletes aprósággal feldobni, Andrew Lesnie fényképezése bámulatosan egyenletessé varázsolja a küzdelmeket, és A király visszatér apokaliptikus hangulatát megidéző atmoszférához is sokkal jobban illik az agyonhasznált greenscreenekkel kreált látvány, mint az előző két filmhez.

A hobbit harmadik része tehát egy 300-hoz méltó szórakoztató darálásként ugyan működik, de filmként csak akkor, ha filmnek nevezzük a kronológiai sorrendben egymás mögé állított jeleneteket. Monumentális finálé helyett kapunk egy sorozatepizódra rádobott sorozatepizódot, amelyben történetesen csatáznak egy jót. Így a Billy Boyd által megénekelt végső búcsú Középföldétől nem hogy katartikus nem lesz, de egyenesen kiöli ebből a világból a varázst.

6,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr556977995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sith Lord 2014.12.13. 02:42:25

Egyet értek a nagy részével, de számomra az a 45 perc is inkább csak egy slapstick comedy volt.

turbólyuk 2014.12.13. 07:18:56

Szomorúan látom a leírtakat, bár nagyon nem kell meglepődni rajta. Eléggé izzadságos volt az első két rész is, amiket a hibái ellenére is szerettem, annyira erős ez a "Középfölde" fantáziavilág.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.13. 08:23:00

azok után, hogy az első két rész is amolyan időhúzásnak tűnt ezen már meg se lepődök...

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.12.13. 10:24:04

A bugyuta párbeszédeket még a sok kardozásnál is kevésbé szeretem. Azért majd egyszer megnézem.

Moria 2014.12.13. 15:59:59

Én már az első résznél azt mondtam magamnak, hogy hol van az igazi gyűrűk ura hangulat? Amikor egy órán keresztül nem történt semmi, csak jöttek a törpök zsákos bilbóhoz, már láttam, hogy ez nem fog jó lenni, pedig a gyűrűk ura trilógia a kedvencem...

Nyílméregbéka 2014.12.18. 18:28:28

Tudtam, hogyha megnézem a filmet, nem sok mindenben fogok egyetérteni a kritikával. Igazam lett, nagyjából nulla dologban... A trilógia második legjobb darabja, sikerült kiköszörülni az előző rész hibáit, és majdnem hozta az első rész szintjét. Méltó befejezése lett a trilógianak és egyben remek felvezetése a Gyűrük urának. Jackson mindent kihozott a gyengécske, vékonyka regényből, jól fűzte össze azt a későbbi történésekkel. Gandalf kiszabaditása epic jelenet volt, Galadriel és a többiek harcával a gyűrűlidércek ellen. A végső csatajelenet hozta a kötelezőt, sok drámai egyedi sorsokkal és szédületes latvánnyal, hangulattal. Igazi fantasy gyöngyszem, a műfajra jellemző pátosszal heroizmussal és látvánnal... Persze voltak apróbb hibái is a filmnek, a csata mértékéhez képest kicsit túl sok volt a túlélő a végén, a trollok hullottak mint a legyek pár nyilvesszőtől is, a legvégét egy kicsit túlhúzták, a hobbitfalva részt már feleslegesnek tartottam...az első rész 10/10 és a második 8/10 után ez a rész nálam egy 9/10-et ért az iMDB-n

walter sobchak 2014.12.21. 21:26:53

Na, megSASoltam (értitek) én is tegnap a Hobbitot. Túl sok kritikát olvastam el előtte, így elég rossz filmre számítottam, és ahhoz képest nem lett rossz. Azt én se értettem, miért nem lehetett Smaug kinyírását beletenni az előzőbe, de így legalább kaptunk egy kicsi sárkányt erre a részre is, aki miatt a második résznek legalább a vége élvezhető lett (meg kell jegyeznem, hogy Haás Vander Péter nagyon jó szinkronhang volt neki, még úgy is, hogy az eredeti, Cumberbatch-csel készült változatot nem érte el).

Kb. a másfeledik órában állapítottam meg, hogy nem is olyan unalmas, mint az előző részek, de a csatajelenetek, és pláne a párviadalok (Thorin vs. Főork, Legolas vs. másik ork) behozták a lemaradást. Nagyon unalmasak voltak, az meg 2014-ben már nem nagy szám, hogy hú, nagy seregek meg kőhajító trollok, mert ilyeneket már láttunk 10 éve az eredeti trilógiában.

Ami teljesen felesleges volt: Tauriel és a törp szerelme (BTW, ezek hogyan szerettek egymásba?), és annak a tóvárosi alvezérnek a komikusnak szánt patkánykodásai. Azt hittem, kivezetik valami hőstettre (csinál valami jót, hogy tudjuk, hogy alapvetően nem gonosz), vagy majd látványosan széttépik az orkok, aztán csak ez a viccnek is rossz női ruhás befejezés jutott neki. Ja, és Legolas íjbalettozása engem már komolyan kiborított. Viszont szerint a Thorint alakító Richard Armitage nagyon jól alakított.

Összességében a várakozásokhoz képest pozitív csalódás volt, én 6-ot adnék neki.

AldoWinnfield 2014.12.22. 00:32:30

Borzasztóan túlértékelted. Én csíptem az előző két részt azok minden hibája ellenére, de ez borzalmas lett. Csak Gandalf és Bilbó menti, illetve a szuper befejezés, minden más max közepes vagy kritikán aluli. Lélektelen tákolmánynak tűnt végig sok-sok apró, ciki jelenettel, és legalább ugyanennyi naggyal. Plusz aki fel tud hozni egyetlen jó érvet arra, hogy a város urának talpnyalója miért kapott ekkora szerepet ebben a részben, az nagyon okos ember lehet, mert...

Áh hagyom is, nagy csalódás volt!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.22. 12:25:51

@walter sobchak: Én gyanítom, hogy Alfrid és Bard szálának volt valami normális befejezése, csak aztán a vágóasztalon lemaradt, mert eleve ez az egész tóvárosi szál elég kurtán-furcsán ért azzal véget, hogy akkor elbujtatjuk a civileket és megvédjük a nagy ork támadástól (á la Helm-szurdok).
Nem gondoltam volna két éve, hogy ilyet fogok mondani egy Hobbitra, de bizony jó tett volna neki még legalább 20 perc, hogy mindennek legyen eleje és vége rendesen. Mondjuk eleve ezt, meg a Taurieles mellékszálat ki kellett volna dobni a forgatókönyvből, úgyhogy ha nincs teleírva ilyen felesleges dolgokkal, akkor nem is lenne ilyen probléma.

@AldoWinnfield: Jöhet a másodvélemény, ha gondolod. :D

Dr_utcai_arcos 2014.12.22. 19:54:55

Ez nagyon rendben volt. Ezek szerint itt nem ültek gyökerek a nézőtéren, mert itt nem voltak közbenevetések a "bugyuta" párbeszédek alatt.

walter sobchak 2014.12.22. 20:15:12

@danialves: Egyébként még ez volt a legrövidebb Hobbit, szóval még el is fért volna az a 20 perc. Igaz, szerintem 10 is elég lett volna, mindkét szál elvarrása néhány perc. Azt meg már említeni sem merem, hogyha azt a rengeteg sallangot kivágták volna (a jég alatt felébredő főork, vagy a végén Bilbo árveréses időhúzó jelenete), akkor nem is kellett volna hosszabbnak lennie.

AldoWinnfield 2014.12.22. 22:19:20

@danialves: Lehet, hogy lesz. Amúgy is jövök pár írással, régen volt a Doboztrollok. Meglátjuk holnap a munkahelyen milyen nap lesz, ha nem lesz sok munka, nekiülök ott :D / Szolgáltatás már csak ilyen, soha nem lehet tudni, hányan tévednek be :D/ @Dr_utcai_arcos: Szerencsére én sem vagyok gyökér, mert a bugyuta részeknél akármennyire is akartam hangosan nevetni, inkább visszafogtam magam és csak mosolyogtam kínomban. Felírom egy jó pontnak... :D
@walter sobchak: Bilbó elköszönése a törpöktől és a hazatérése pont, hogy a legjobb jelenetek egyike. Kb. az működik a filmben, ami Bilbó vagy Gandalf és ennyi.
süti beállítások módosítása