2015 - Az utánérzések éve?
2014. december 12. írta: danialves

2015 - Az utánérzések éve?

Őszintén szólva nem gondoltam volna, hogy az utóbbi időben érkező 3 előzetes közül a Star Warsé fog tetszeni a legjobban. A Disney és Abrams párosába vetett bizalmam nyomába sem érhetett annak, amit Colin Trevorrowba vagy Alan Taylorba fektettem, az eddigiek alapján mégis előbbiek végeztek jobb munkát. És miközben a Bond kapcsán arról szálldosnak a hírek, hogy melyik klasszikus főgonoszt fogják újrahasznosítani, felvetődik bennem a kérdés, hogy miért övez ekkora siker két ilyen borzasztó koncepciót, mint a Jurassic World és a Terminator: Genisys?reboot1.jpg

Amikor nemrég a nosztalgiasznobizmusról írtam, a remake-eket még abba a kategóriába soroltam, amit az átlagnéző élből gyűlölni fog. Ugyanakkor az utóbbi időben ennek éppen ellenkezőjét látni: a rajongók nem mérhetetlen utálattal viszonyulnak az érkező újrázásokhoz, hanem még ők maguk generálják a hype-ot. A megoldás kulcsa persze abban rejlik, hogy ezek nem valódi újrázások, Hollywood új varázsszava ugyanis a reboot.

És a reboot most nem a Sony-féle "10 évente megkapjátok ugyanazt a Pókembert" vagy a Fox-féle "toljuk A majmok bolygója idővonalát kissé előbbre" franchise-indító és -újraindító gondolkodását jelenti, hanem éppen ellenkezőleg, utánérzések gyártását. Az Expendables-sorozat is erre tapintott rá valamilyen szinten, azonban beleesett abba a hibába, hogy túlságosan homályos érzést adott csak: attól, hogy Stallone és Willis egy filmben akciózott, még senki nem kapta vissza a Die Hardot és a Rambot. Ezzel szemben a Star Trek-franchise már sokkal jobban érzett rá arra, mi kell a rajongóknak: legyen Enterprise meg öreg Spock, de változtassunk meg elég dolgot ahhoz, hogy ne lehessen konkrét "ez szarabb, mint az eredetiben" párhuzamokat vonni. (Hozzáteszem, ők sem tévedhetetlenek, a második résszel kicsit belesétáltak ebbe a csapdába.) De ilyen szemmel nézve például A hobbit is korrekt rebootja A gyűrűk ura szériának.

A stúdiók ugyanis tökéletesen ismerték fel, hogy nem szükségszerű a nosztalgiasznobizmus áldozatául esni, hanem kellő ügyességgel ezt be is lehet csatornázni a marketingbe. A klasszikus újrázásokkal ugyanis pont az a baj, hogy fantáziátlanságuknak köszönhetően még a legbutább néző számára is könnyen beazonosítható az utánzás, ezek után pedig azt élből el fogja utasítani. Ugyanakkor ebben a három előzetesben pont az a közös, hogy csak a népszerű elemeket veszi át és csomagolja egy új koncepcióba, miközben egyáltalán nem fél pofátlanul (snittről-snittre vagy egyes szövegekkel) átemelni bizonyos dolgokat az eredetiből.jurassic-park-gate-600x322.jpgjurassic-world-trailer-image-1-600x297.jpg

De miért is működik ez a hatásmechanizmus szinte hiba nélkül? Mindegyik cím kapcsán megfigyelhető, hogy a korábbi epizódok ha nem is feltétlenül minőségileg voltak rosszabbak, de jellegükben mindenképpen komoly eltérést mutattak, a mostani marketingkampányoknak pedig első dolga volt ezt lereagálni. A T-Rexet Spinosaurusra cserélő JP3 miatt Colin Trevorrow rögtön megnyugtatott mindenkit, hogy a hibrid dínó ellenére is visszatér a filmek emblematikus alakja, a SW-előzménytrilógia után nem kell ecsetelnem, hányan élveztek a gatyájukba egy 5 másodperces Millenium Falcon-snittől, a jövőbe helyezett és Scwarzenegger-mentesített Terminátor: Megváltás után pedig Alan Taylor mintha kicsit túlbuzgóan akarta volna belepasszírozni filmjébe a trilógia (de inkább az első két rész) összes ikonikus momentumát.

És ebben egyszerre sokkoló az, hogy ez a maga nemes egyszerűségével tökéletesen fanatizálja a megfelelő célcsoportot, és hogy a Jurassic World és a Terminator is mindezt egészen borzasztó előzetesekkel teszi. (A kissé semmitmondó Star Wars sötét ló ebből a szempontból nekem.) Az utóbbi időben a filmvilág sikeresen elérte, hogy a folytatás, előzmény, remake szavakat ne szitokszóként kezeljék a rajongók, többek között a Marvel Phase 2-nak vagy A majmok bolygójának hála, viszont ez a tendencia megint visszavisz abba a kiindulópontba, ahol a bátorság és az ambíció az alkotók részéről valami bizarr furcsaságnak számít. Tessék csak 20 évvel ezelőtti sikereket másolgatni, aztán minden jó lesz! Másik részről pedig természetesen ott van az a tragédia, hogy mire az átlagnéző megtanulta, hogy egy jó film második része nem szükségszerűen lesz jó, és érdemes inkább más minőségi indikátorokra adni, a másik oldalon ismét találtak egy módszert arra, hogy lenyomjanak bármit a közönség torkán.mad-max-fury-road.jpg

De nem akarok teljes pesszimizmusba átmenni, a Mad Max: Fury Road egy kiváló példa arra, hogy hogyan lehet a reboot kategóriáján belül egy egyedi koncepciót megvalósítani, anélkül, hogy az eredeti trilógia összes lényegesebb elemét az arcunkba tolnák. Illetve van még egy apró különbség is: a filmet az a George Miller rendezi, aki a magát a világot is megalkotta. Ebből pedig egyértelműen kirajzolódik, hogy amíg Taylor és Trevorrow éppen felkapott, de nem túl nagy tekintéllyel rendelkező iparosnak kellettek, addig ebben az esetben a stúdió meg akarta adni a lehetőséget, hogy valami tényleg egyedülálló jöjjön létre. Azt csak remélni tudom, hogy ez így is lesz, azt viszont még inkább, hogy ezt a nézők a pénztáraknál is honorálni fogják.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr806958447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.12.12. 12:04:55

"De ilyen szemmel nézve például A hobbit is korrekt rebootja A gyűrűk ura szériának."

Ez semmilyen szemmel nézve nem helytálló állítás. Alapból a Hobbit előbb volt, mint a LOTR. Azon kívül, hogy egy univerzumban játszódnak, és vannak ismert karakterek, semmi nem egyezik.

Amúgy a cikk viszont jogos. Érdekes lesz ez a 2015. Ráadásul az átlagnéző, az igénytelen réteg tényleg odavan a Terminatorért és a JP-ért is. Csak az a baj, hogy ez a többség.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.12. 13:14:12

ez nem csak 2015re de kábé az utóbbi 10 évre igaz.
fast furius már a 7. résznél jár a SWból jön a 7. szintén, képregényfilmekkel duát lehet rekeszteni stb...

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.12. 13:24:16

A hobbitos állásfoglalásoddal én sem értek egyet. Ugyanaz a rendező, ugyanazok a színészek, (hellyel-közzel persze) továbbá a stílus is hasonló, mint A gyűrűk ura esetében. Ennek ellenére én tökéletesen el tudtam egymástól vonatkoztatni a két trilógiát.

A cikk mondanivalójával viszont abszolút egyetértek. Lassan már az fog Oscar-t kapni, aki valamelyik régi sikerfilmbe/franchise-ba életet lehel, mert más nemigen lesz terítéken. A saját kútfőből kidolgozott koncepciók, valamint a független alkotások még jobban háttérbe fognak szorulni. Az e havi VOX 2015-ös filmmustrájában 80 filmet vonultattak fel, de abból a 80-ból szerintem egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hány projekt mozgatta meg igazán a fantáziámat. Folytatások/rebootok/remake-ek/előzményfilmek/spinoffok és sablonos, ezerszer látott történetek tömkelege vár ránk jövőre. De hátha sikerül meglepetést okozni. Elvégre 2014 elég erős év (volt) filmes téren.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.12. 13:27:51

@REMY: @Powerful900: pedig van az a szempont amiben simán rebootnak lehet tekinteni.

A 3 rész megfeleltethető simán a LoTR 3 részének.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.12. 14:08:59

@REMY: @Powerful900: Miért, a Star Trekben mi egyezik még azon kívül, hogy ugyanaz az univerzum meg a karakterek?
Szerintem nem értitek, amit itt írok (eleve hogy kerülhet elő, hogy a Hobbit előbb volt? A filmekről van szó), ugyanis pontosan arról van szó, hogy ez a 3 film gyakorlatilag nem más, mint az előző 3 megidézése. Hiába volt ehhez Jacksonnak egy 300 oldalas könyve, ez a szétdarabolás gyakorlatilag egy az egyben azt célozta meg, hogy legyen még 9 órányi Gyűrűk ura, amire beülnek a rajongók.

@doggfather: De azok egyike sem erről szól. Az F&F folyamatosan próbált fejlődni, újat mutatni (még ha ez most egy borzasztó irányba is ment el, de pl. a 4-5. tájékán ez még működött), és nem a 2001-es filmet írta át hétszer. Az SW prequelek sem az eredeti kopizásai, és a képregényfilmek is próbálnak valamit vállalni (legalábbis a GotG-t leszámítva, az tényleg egy utánérzés volt).

Szóval ez csak kb. idén lett divat, hogy "nézzük meg, mi volt menő a 80-as, 90-es években, és nyomjuk le újra az emberek torkán". Ott van az említett 4 példa meg a Bond, aztán a Ghostbusters-remake, Beverly Hills-i zsaru remake stb. stb.
És ezzel mondom, nem az a baj, hogy most ez a divat, mert a franchiseok divatjából vagy a képregényfilmek divatjából is születtek nagyon jó és összességében eredeti dolgok (X-Men, Majmok bolygója, TDK), csak ehhez ott is el kellett telnie legalább 5 évnek. Most meg mintha ez kezdődne elölről ebben a reboot-lázban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.12. 16:22:46

Remélem ezt a posztot is kirakja az index és másodszor is elolvashatjuk a héten, hogy @danialves: hülye. Elöször az eredeti vs magyar címek miatt most meg a lotr remake hobbit miatt. :-) :-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.12. 18:19:15

@doggfather: Jó hogy nem sequelt írsz már akkor, csak hogy nagyobb legyen a csúsztatás. :P Amúgy az a múlt héten volt, szóval elszúrtad. ;) Ráadásul a minta alapján most az a hét jön, hogy mekkora sznob faszfej vagyok, hogy le merem szarozni a zseniális JW és Terminátor előzeteseket.

De hajrá, küldd be, aztán hadd szóljon. :D

lófüle elemér 2014.12.13. 07:11:41

"felvetődik bennem a kérdés, hogy miért övez ekkora siker két ilyen borzasztó koncepciót, mint a Jurassic World és a Terminator: Genisys?"

Ha képes leszel rá, erre majd cirka 50 év múlva tudsz magadnak választ adni, amikor párás szemmel hüppögve élvezkedsz a "régi" justinbíber felvételeiden.

saját macskám 2014.12.13. 08:37:25

fön a bácsi hugyizik vagy hokizik

Bihar Valatonon 2014.12.13. 10:01:24

Ez már megint egy f*szkorbácsot érdemlő cikk...a JW nem Reboot lesz....

Bihar Valatonon 2014.12.13. 10:06:38

@REMY: Ugye ez most nem komoly, hogy az igényes néző Hobbitot meg Gyűrűk urát meg ilyeneket néz?! :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.13. 12:44:23

@doggfather: Látod, mondtam én, hogy mindenki le fogja szarni a Hobbitot. ;) Popcorn megvan?

@lófüle elemér: Ne magadból indulj ki, sajnos az igényes emberek Biebert is utálják.

@Bihar Valatonon: Leborulok számos és jól kifejtetted érveid előtt, most már belátom, hogy a JW nem reboot, hanem az a más dolog, aminek a kommentedben megnevezted.

K.Leslee 2014.12.13. 20:07:01

Most neztem az uj Terminator trailert. Es En meg panaszkodtam a Terminator Salvation miatt. Ez a Genisys valami parodia lesz?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.13. 20:13:02

@K.Leslee: Elképzelhető, hogy az lesz, de valószínűleg nem annak fogják szánni. :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.14. 11:31:12

@danialves: jaja. Betáraztam, de az indexről se jönnek hétvégén az igazi szakértők. :S

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.14. 11:35:57

@doggfather: Az a helyzet, hogy az index annyira figyelmes, hogy mindig fél 12 - éjfél körül teszik ki a posztjainkat, mert tudják, hogy a hajnali órákban jön a legtöbb olvasó. Reggel már le is vették nagyképről, sőt, a képet leveszik, mert akkor már úgysem olvasná senki.

Nem baj, jövő hétvégén már jön a túlértékeltes listám, ott biztosan lesz majd buli, eleve a hagyomány szerint mi vezetjük majd fel a trollkodást. ;)

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2014.12.16. 02:05:54

"hogy miért övez ekkora siker két ilyen borzasztó koncepciót, mint a Jurassic World és a Terminator: Genisys?"

Na én meg ezt nem értem, hiszen a JP-ről még talán, de a Genisysről egy jó szót nem hallottam, olvastam sehol. Az utóbbi szerintem egy rohadt kockázatos koncepció (belematatni az eredeti filmekbe és megváltoztatni azokat), valószínűleg nem fog jól elsülni. Nincs itt siker csak fantáziátlan producerek.

Meg kicsit fura nekem a cikk, hiszen pl.: A Mad Max előzetes, gecimenő, de azon kivül hogy nem Mel Gibson a főhős sok koncepcióbeli újdonság nincs benne a 2. részhez képest.

A Bond-ot se kéne előre lesajnálni, szerintem semmi baj azzal, ah egy sorozatban vannak visszatérő szereplők. Ráadásul valószínűleg a nevén kívül nem lesz sok hasonlóság Waltz és mondjuk Savalas Blofeldje között.

A rajongók mindig nehezen viselik a változásokat, ez eddig is így volt. Főleg, ha ilyen nagynevű sorozatokhoz készítenek új részt. A SW 7 klasszikus elemek nélkül öngyilkosság lenne, logikus, hogy most még vannak régi szereplők, majd a 8. részben jöhetnek csak az ujoncok, addigra a népek megszokják őket.

A nagy studíók már régen csak remake/reboot!franchise vonalban tudnak gondolkodni. A T3 sem hozott semmi újat a T2höz képest már, szóval ez nem új tendencia.

A többi példáról (Gohstbusters, Beverly Hillsi Zsaru) meg még semmit nem tudni, lehet hogy újítanak majd, lehet, hogy nem és lehet, hogy el sem készülnek.

Az idei Robotzsaru (ami messze nem olyan jó mint az eredeti) szerintem jó ellenpélda, az sikeresen korszakhoz igazította a filmet.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.16. 14:39:41

@The Man Who Laughs: Ó, én rengeteg pozitív véleményt olvastam a mindkettő kapcsán (tényleg a JW-nél van több) és a legtöbb pont azt emelte ki, hogy milyen fasza, hogy visszatérnek az első két rész eseményeihez, mert az volt az igazi.

Mad Max: Őszintén szólva még nem sok minden derült ki számomra a sztoriról (ezt még azelőtt írtam, hogy az új előzetes megjelent volna, de igazából az sem mutatott sok újat), viszont az egyértelműen látszik, hogy a kocsin kívül kb. semmit nem tartottak meg. Azért ezekből a részletekből is látszik, hogy nem igazán az eddigieket akarják újrafelhasználni, hanem valahogy továbbfejleszteni a világot. (Pl. nekem egy nagy hangulati elem, hogy az utakat elhagyták, és csak a pusztában mennek, Charlize Theronék bandája is érdekesnek tűnik, a homokviharról már nem is beszélve...)

Bondot meg nem lesajnáltam (bár ha akkor már tudom, hogy szar a forgatókönyv és most tart a büdzsé 300 milliónál, megtettem volna), csak az is egy példa arra, hogy a klasszikus elemek visszatérésének hangsúlyozása a marketing fő vonala.

T3? Dehogynem. :D Kérdezz csak körbe, hányan szerették a női terminátort, de szerintem tudnának még pár dolgot mondani, ami "miértnemvoltolyanmintaT2-ben". A Robotzsaru is arra jó példa leginkább, hogy a rajongók gyűlölik, ha valami előremutatót próbálnak csinálni a kis kedvencükből.

De leírom újra, engem aztán nem érdekel, ha az első két rész random összeollózása lesz az új Terminátor, csak az a borzasztó, hogy mindezt a legkisebb igényesség és ennek ellenére a közönség helyeslése mellett teszik.
Pedig a franchise-ok terén már végre eljutottunk oda, hogy kezd a színvonal is megjelenni.
süti beállítások módosítása