A könnyűlovasság támadása / The Charge of the Light Brigade (1968)
2014. november 24. írta: FilmBaráth

A könnyűlovasság támadása / The Charge of the Light Brigade (1968)

a könnyűlovasság támadása.pngAz angoloknak nemcsak a humoruk isteni, abban is nagyon jók, hogy szembe tudnak nézni a saját történelmük nem túl dicsőséges napjaival is. Lord Cardigan nevét meglepő módon a divat tette halhatatlanná. A krími háborúban (1854-1856 - az angolok meg akarták állítani az orosz terjeszkedést) ő volt a könnyűlovasság vezére, és mivel hősnek tartották, az angolok elkezdték viselni az általa hordott puha gyapjúból készült, elöl gombos pulóvert, és tiszteletből kardigánnak nevezték el a ruhadarabot. Egyébként nem volt hős (erre egy idő után az angolok is rájöttek), hanem egy üresfejű angol arisztokrata, aki azért vezethette csatába a könnyűlovasságot, mert egyszerűen megvásárolta a vezetői címet (a krími háború fiaskója után szüntették meg az angol hadseregben ezt a módszert). A balaklavai csatában a beásott orosz ágyúk torkába vezette lovasait (egyszerűen rosszul adták át neki a fővezér parancsát, és rossz ágyúk felé indultak el a lovasok, és mivel a lordnak eszébe sem jutott átgondolni a parancsot, ezért a 673 lovasból 195-en tértek vissza). A lovasroham elképesztően bátor, ugyanakkor elképesztően ostoba haditett volt. Ennek a történetnek állított nem kiváló, de méltó emléket Tony Richardson.

Nolan kapitány (David Hemmings) élénk szellemű, angol tiszt, kiváló lovas, akinek nagyon határozott elképzelései vannak arról, hogyan lehetne jól működtetni a hadsereget. Amilyen "szerencséje" van, éppen a nem túl eszes, maradi és szűklátókörű Lord Cardigan (Trevor Howard) lesz a parancsnoka. A nézeteltérések egyre durvábbak lesznek, azonban elkezdődik a krími háború, melynek során egyre nyilvánvalóbbá válik a hadsereg vezetőinek alkalmatlansága. Aztán felvirrad a balaklavai csata tragikus napja...

Tony Richardson nem kispályás rendező, az ő neve nekem garancia volt arra, hogy nem üres történelmi tablóhoz lesz szerencsém, és valóban, tényleg nem hiányzott a társadalomkritikai él a filmből, mégis megmaradt a hiányérzet, a karakterek nem kicsit felszínesek, a történet kissé töredezik, de a nem túl dicső csata látványos megidézése sok mindenért kárpótolja a nézőt. 

Jól indul a film, megismerjük Lord Cardigant, majd az angol hadsereg mindennapjait, az újoncok kiképzését, amely a maga nyers valójában mutatja meg, hogy milyen lelki terrort kellett átélnie a kezdő katonáknak, de azt is megtudjuk, miért volt a kor legszínvonalasabb alakulata a könnyűlovasság. Ahogyan azt is egyre jobban átlátjuk, hogy a haderő legnagyobb rákfenéje a saját vezérkara, a mindennapi élettől távol élő arisztokraták beszűkült gondolkodásmódja nem véletlenül háborítja fel az olyan szakmailag felkészült, jó stratégiai érzékkel bíró fiatal tisztet, mint Nolan kapitány. Naivan hisz abban, hogy változtathat a dolgokon, az ő élete valóban a hadsereg, az igazi mély érzelmek hozzá fűzik, olyannyira, hogy nagyon kegyetlenül bánik szeretőjével (aki egyébként a legjobb barátja felesége) tehát azért őt sem lehet igazán megkedvelni. Ahogyan a többi szereplő is egyre ellenszenvesebb, de Lord Cardigan mindenkin túltesz, buta és fennhéjazó természet, ráadásul a bujaság is a bűnei között szerepel (amelyet a rá jellemző katonás egyszerűséggel abszolvál az egyik altiszt kikapós nejével egy nem kicsit vicces jelenetben). Ahogyan szaporodnak az alkalmatlan főtisztek, úgy távolodunk attól, hogy a karakterek teljes mélységükben bemutatásra kerüljenek, túl sok lesz a szereplő, Nolan kapitány és őlordsága konfliktusa sajnos egyre inkább háttérbe szorul, a történet széttagozódik. De mielőtt még végképp elveszítenénk a fonalat, végre elkezdődik a csata, amely azon túl, hogy valóban látványos, briliánsan mutatja be, hogyan vezetett a vezetők alkalmatlansága a könnyűlovasság tragédiájához. Zseniálisak a képek, ahogyan Lord Cardigan belevezeti a halálba a fiait, ahogyan az oroszok először döbbenten nézik az öngyilkos alakulatot, azt hiszik ez valami vicc, de amikor rájönnek, hogy mégsem, elkezdenek tüzelni az ágyúkkal, és innentől kezdve a végkifejlet nem lehet kérdéses. Az a kép is beleég a retinánkba, amikor a csata végén a tisztek elkezdenek vitatkozni arról, hogy most akkor végülis ki veszítette el a könnyűlovasságot. De mindezek ellenére mégsem lesznek nevetségesek a katonák, a hazaszeretet és a halált megvető bátorság szép példáját mutatja meg a film, amelyből nem hiányzik a drámai mélység.

Kár, hogy a karakterekre nem fordítottak nagyobb figyelmet az alkotók, Lord Cardigan nagyon gonosz, aljas és nagyon egysíkú főgonosz, Nolan kapitány figurája rengeteg lehetőséget teremtett volna az alkotóknak, de sajnos nem éltek vele, így az ígéretes kezdet ellenére lassan, de biztosan ő is beleszürkül a többi szereplő tömegébe. A csata úgy jó, ahogy van, azonban az oda vezető út túlságosan nyögvenyelősre sikeredett, így a hiányérzet megmarad, összességében azonban elmondható, hogy nem vallott szégyent Tony Richardson, a könnyűlovasság tragédiáját jól, de közel sem kiválóan álmodta filmre.

a könnyűlovasság támadása2.jpgJohn Gielgud alakítása kimagaslik a többiek közül, Lord Raglan egyáltalán nem szimpatikus figuráját sikerült megtöltenie élettel. David Hammings tisztességesen helyt áll, Vanessa Redgrave szép, azonban Trevor Howard elviszi a show-t, lubickol Lord Cardigan szerepében, öröm nézni a játékát.

Túl hosszú lett a film, mindenki jobban járt volna, ha a csata előtti részt megkurtítják és kicsit feszesebbre vágják, mert időnként bizony elkalandozik a figyelem, túl sok mindent akart megmutatni a rendező a korabeli Anglia életéből, kevesebb sokkal több lett volna. Az animáció viszont zseniális, és bár elsőre nagyon meglepő, de annyira korhűre sikeredett, hogy nem zavaró, sőt, maróan ironikus, kár, hogy a kreatív ötleteket nem alkalmazták az alkotás egészére vonatkozóan. Szép, bár időnként dögunalmas és túlbonyolított film, de érdemes megnézni, a csata pedig lenyűgözően jól sikerült.

Tony Richardson filmjének vannak hibái, de összességében méltó emléket állított az angol könnyülovasságnak!

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr76923989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oldfan 2014.11.24. 15:28:50

Hatalmas mozi. Egyszerre látványos, érdekes és megindító, ugyanakkor vesébe látó, maró gúnnyal élő paródia hatalom természetéről, erkölcstelenségérő és veszélyességéről. Cardigan szerintem nem aljas. "Egyszerűen" fafejű főrend, aki egész életében ahhoz volt szokva, hogy akinek pénze van, annak mindent lehet. Hiú és gőgös, lenézi a tőle alacsonyabb rangúkat, de abban a korban ez tulajdonképpen elfogadott volt. Ugyanakkor habozás nélkül odaáll a lovasai élére, azzal a biztos tudattal, hogy aligha éli túl a támadást. John Gielgud hatalmas a szenilis fővezér szerepében, aki fejben még mindig a napóleoni háborúk idejét éli. Tulajdonképpen az ő és Cardigan szerepe mutatja meg, mennyire önmagát túlélt, az akkori modern korra alkalmatlan szemléletet képviselnek. Isten igazából mindegyik karakter és esemény teli találat a moziban, a szövegben pedig nincsenek fölösleges mondatok, a megszólalások lényegre törően jellemzik a beszélőket. Elképesztően kidolgozott munka volt a forgatókönyv. Az a film, amin mit sem fogott az idő.

FilmBaráth 2014.11.24. 15:59:15

@Oldfan: hát igen, az hatalmas, hogy Gielgud mindig keveri a franciákat és az oroszokat:-) A forgatókönyvet én nem látom annyira zseniálisnak, de valóban Lord Raglan és Cardigan karaktere volt a legjobban megírva.
Cardigan szerintem igenis aljas, de abban igazad van, hogy azért az, mert tudja, hogy megteheti:-)

Oldfan 2014.11.24. 16:24:31

@FilmBaráth: A forgatókönyvben az a nagy, ahogyan vitriolos szatírával leplezi le a hazafias szólamok mögött lapuló háborús érdekeket és azok erkölcstelenségét. Igen, néhol terjengősen mutatják be a korabeli Anglia jellemző figuráit, de ez az angoloknak szórakoztató volt....:)
Cardigan tudja, hogy a születése és vagyona révén "joga van" bármit és bárkit lenézni, megkívánni és megkapni. Az alattvalói és a beosztottai dolga, hogy az óhajait teljesítsék. A világa "természetes rendjét éli," tehát fel sem merül benne, hogy ő neki kéne engedni bármiben. Katona viselt férfiak szemében az volna az aljasság, ha nem állna az általa felállított lovasság élén a döntő pillanatban. De amúgy értem, miért írtad...:)

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2014.11.24. 18:03:39

George Orwell szerint a természetes lemorzsolódás is sokat csökkentett a "vörös kabátos tökfilkók" számán, ugyanis akármennyire is tökfejek, ostobák és szűklátókörüek is voltak, arra nagyon adtak, hogy az első sorokból vezessék embereiket, így kellően agy számban vesztek oda maguk is.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.11.24. 20:46:04

@Oldfan: Sztem az, ahogy a csata közben, mindegy hány élet függ is tőle, olyan makacsul ellenállnak az értelemnek, tökéletesen jellemzi őket, épp ezért felesleges a hosszú felvezetés.

Oldfan 2014.11.24. 22:09:21

@MolnarErik: A csatát szívesen láttam volna hosszabban, de ez csak egyéni óhaj. Szerencsére Richardson (sem) osztotta a véleményedet a "felvezetés" hosszúságáról. Az ugyanis igazából maga a film, annak a korszaknak a jellemzéséről.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.11.25. 16:53:11

Az angol oldalon Lord Cardigan és Lord Raglan?...
Az oroszoknál meg Mihail Pufajka illetve Vagyim Gimnasztyorka?

Bocs..... :)

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2014.11.26. 10:04:55

Nem pont a film, inkább a háttértörténethez:
A könnyűlovasság támadása NEM volt elképesztő ostobaság.
Nolan koncepciója volt, hogy a könnyűlovasság egy gyors rohammal képes átjutni a gyalogságtól nem védett tüzérség tüzén(ellentétben a gyalogosokkal és a nehézlovassággal) és el tudja foglalni az ütegállásokat.
Az gondolatmenete helytálló volt, noha az elképzelés atyja már a roham első pillanatában elesett, a lovasok eljutottak az ütegállásokig, és el is foglalták az ágyúkat, majd elkergették az orosz könnyűlovasságot.
A probléma abból következett, hogy bár Nolan tudta, miszerint a könnyűlovasság nem képes megtartani önerőből az állást, ehhez kellett volna a zárkózó nehézlovasság, majd utána a gyalogság, de hadvezetési inkompetencia okán a nehézlovasság el sem indult. Emiatt az egyébként sikeres lovassági akció kudarcot vallott az orosz ellencsapás elsöpörte őket.
süti beállítások módosítása