Letaszítva / Fallen (1998)
2014. november 20. írta: danialves

Letaszítva / Fallen (1998)

fallen.jpgÁllítólag Nicholas Kazan forgatókönyvírónak a film egyik jelenete pattant ki először a fejéből, és utána írta meg ez alapján a forgatókönyvet. Hatalmas ziccer, de ki kell mondanom, hogy látszik is a végeredményen, hogy nem egy tudatos koncepció, hanem egy kósza ötlet eredménye. Mert sajnos a Letaszítva maximum csak az alapötlet szintjén működik.

John Hobbes nyomozó (Denzel Washington) sikeresen a rács mögé dugott egy kegyetlen sorozatgyilkost, akit annak rendje és módja szerint ki is végeznek. Azonban a gyilkosságok a halála után is folytatódnak, az idő előrehaladtával pedig egyre inkább kizárható, hogy egy tettestársról vagy egy másolóról lenne szó. Ezzel párhuzamosan pedig Hobbes-t az a gyanú keríti hatalmába, hogy talán nem is emberi erőkkel áll szemben.

fallen2.jpgA forgatókönyv legnagyobb baja az, hogy nehéz eldönteni róla, krimi vagy thriller akar lenni. De valószínűleg inkább egyik sem. Így az első óra a filmből azzal telik, hogy főszereplőnk csupa olyan dologra jön rá, amit már nekünk addig ezerszer megmutattak, ez pedig nemcsak a kriminek, de bármelyik történetnek gyilkosa (he-he-he) tud lenni. Azonban amikor a játékidő közepe táján a cselekményt eluralják a thriller elemek, a produkció még akkor sem igazán talál magára. A főhősre leselkedő veszély homályos és emiatt egyáltalán nem fojtogató, fordulatok pedig (a legvégét leszámítva) vagy nincsenek is, vagy borzasztó súlytalanok.

Mint ahogy kissé súlytalan az egész koncepció is, amely egy misztikus krimi-thrillerhez képest túlságosan is komolyan veszi magát, azonban ezen igyekezet ellenére is csak közhelyes és felszínes. (Ellentétben mondjuk Az ördög ügyvédjével vagy a Hatodik érzékkel.) Ennek ellenére a próbálkozásból azért születik pár korrekt dialógus (amelyek a fő csapásvonalhoz ettől függetlenül nem igazán kapcsolódnak), ehhez kapcsolódóan pedig a főbb szerepekre megnyert színészek (Washington, Goodman, Gandolfini, Sutherland) munkáját sem érheti egy rossz szó sem. Így aztán hiába bukik el szinte minden fronton a film, legalább a nézhető szintet megüti.

Összességében azonban mégiscsak azt vagyok kénytelen hangsúlyozni, hogy a mű semmilyen ígéretét nem tudja valóra váltani: nem okos, nem izgalmas és nem tud semmi érdekeset mondani. Így végső soron ez a csalódás még talán nagyobb bosszúságot is okoz, mintha csak simán rossz lett volna az első perctől kezdve: ha nem is a konvencionális értelemben, de ilyen szempontból a Letaszítva egy hatalmas blöff.

5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr36858227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoltanek 2014.11.20. 12:16:34

Itt ritkán értek egyet kritikával, de most nagyon bólogatok. :)
Viszont kíváncsi vagyok, hogy az Éjjeliőr a hullaházban c. filmről mi a véleményed/véleményetek. Szerintem az egyik legjobb sorozatgyilkosos film, persze szigorúan a Hetedik után.

Is 2014.11.20. 14:38:57

Huh, nagyon nem értünk egyet. De hát ízlések és pofonok, ezért is szép a világ!
Nekem a legkedvesebb filmem, az eredeti Csillagok Háborúja trilógia után ezt láttam a legtöbbször. Nekem nagyon tetszik az egész, ahogy szépen ébred rá az egészre, és mi is csak utólag, főleg a végső jelenet után rakjuk össze az egész filmet. Olyan érzésem volt utána, hogy most, a csavar tudatában kellene megnézni ismét, hogy minden a helyére kerüljön.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.20. 15:15:07

@Is: SPOILER
Én nem tudom, mit kéne az egész filmen újragondolni azért, mert bele tudott menni a macskába... Poén volt, de tipikusan nem az az eget rengető csavar, amitől át kéne értékelni az addigiakat.

Is 2014.11.20. 15:57:53

@danialves: Én a macska helyett igazából arra gondoltam, hogy végül is ki mesélte a történetet, és ez mennyire helyezi más megvilágításba a narrációt.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.20. 16:21:28

@Is: Oké, akkor ezt félreértettem. De őszintén szólva szerintem a narráció sem volt olyan jelentős, sem mennyiségében, sem hangsúlyosságában.
Te biztos jobban emlékszel, ha többször láttad, mi volt még a narrációban az elejét meg a végét kivéve?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.20. 22:10:25

@zoltanek: Amúgy te most mit küldtél és hova is? :D

Is 2014.11.20. 22:11:45

@danialves: Huh, bár sokszor láttam, de utoljára már évekkel ezelőtt, szóval sajnos nem tudom, bocs.

zoltanek 2014.11.21. 02:12:50

@danialves: Küldtem kritikát a Nightwatch-ról. :) A gmail-es címetekre küldtem. Ha megfelel nektek, használjátok fel.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.21. 11:22:45

@zoltanek: Oké, csak azt írtad, hogy érdekel, mi a véleményem/véleményünk.
Gondoltam, hogy akkor küldd be a kívánságlistára, és akkor előbb-utóbb valaki ír majd róla és megtudod. Ennek fényében volt így fura, hogy most mit kezdjek egy kritikával. :D
süti beállítások módosítása