A sejt / The Cell (2000)
2014. november 12. írta: FroG

A sejt / The Cell (2000)

sejt2.pngHa azt mondom, hogy a filmvilág padlása telítődve van krimi-thrillerekből, akkor mondhatni finoman fogalmaztam, ugyanis ez az a műfaj, amelyből két-három alkotás mindenképp megjelenik egy évben, változó minőségben. Ebből adódóan a stílus telítődött, újat mutatni szinte lehetetlen, és futószalagon jönnek az újabbnál-újabb, ám a régen jól bevált receptet követő mozgóképek. A sejt nagyjából abban az időszakban került a mozikba, amikor a műfaj igazi reneszánsza tombolt: alig pár évvel a Bárányok hallgatnak és a Hetedik sikere után egy látszólag hasonló ligában induló alkotást a mozikba küldeni egyszerre volt hálás és hálátlan feladat is. Tarsem Singh rendező ötlete azonban sokkal másabb aspektusból közelíti meg mind a gyilkost, mind a nyomozást.

Carl Stargher (Vincent D’Onofrio) sorozatgyilkos, aki nem csupán végez áldozataival, de holttestükből fehérítő segítségével próbababákat gyárt, amelyeket később az út szélén hagy. A rendőrség kezdetben tehetetlen, azonban Stargher hibázik, így könnyen a nyomára akadnak. A helyzet azonban bonyolult: a sorozatgyilkos egy ritka betegség miatt katatón állapotba került, és sosem ébred már fel, viszont egyik leendő áldozata még valószínűleg életben van. Peter Novak (Vince Vaughn) nyomozónak egy kísérleti technológia jelentheti a megoldást: Catherine Deane (Jennifer Lopez) pszichoterapeuta egy gép segítségével be tud hatolni a gyilkos agyába.

A történet bár koncepció szintjén eléggé ígéretesnek hangzik, A sejt összképe ennél jóval kiábrándítóbb, hisz Tarsem Singh rendező és Mark Protosevich forgatókönyvíró látszólag sokkal inkább a külcsínnel, mint a valódi tartalom megformálásával törődtek. Ebből adódóan a film bár rendkívül sok szép képet és beállítást tartalmaz, sőt, egyedi elemei vannak, a történet kibontása a legtöbb ponton megdöccen, az ügy végső megoldása pedig látszólag minden addigi dologtól független.

sejt1.pngEz a jelenség talán nem lenne akkora baj, ha a látvány végig le tudná kötni a néző figyelmét, azonban a rémálomszerű látványelemeken túl a gyilkos fejében játszódó jelenetek sem rendelkeznek hasznos tartalommal, és bár úgy-ahogy megismerjük Stargher pszichoanalitikus hátterét, ennél sablonosabb választ nem is adhattak volna a „miből lett a cserebogár?”-kérdésre. Azért a végkép mégsem ennyire kiábrándító, ez pedig két dolognak köszönhető. Egyrészt, a fojtogató atmoszféra segítségével a film végig feszült tud maradni, a már fentebb említett látvány és a tudat, miszerint főhősünk a gyilkos tudatának rabja, végig klausztrofób hatást kölcsönöz a képsoroknak. Másrészt pedig, a színészek nagyszerű teljesítményt hoznak, pláne Vincent D’Onofrio sátáni alakítása emelendő ki, amelyért azonban nem részesítették túl sok elismerésben.

A sejt tehát kriminek szörnyen pocsék, hiszen maga a nyomozás kimerül pár elejtett félmondatban, az ügy megoldása pedig csak a szerencsének köszönhető, viszont mint látványfilm és fantasy, elég jól funkcionál. Ha másért nem is, D’Onofrio játéka miatt, illetve a már-már zavarba ejtően kényelmetlen álomjelenetek okán érdemes megtekinteni, aki viszont egy jó krimi-thrillert akar, az messziről kerülje.

6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr396859453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.12. 08:07:34

És a teljes képhez hozzátartozik, hogy a kolléga nem is olyan régen még bőszen ajánlgatta ezt a filmet. ;)

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.11.12. 13:14:06

@danialves: Igen, mert anno nagyon bejött. Aztán most újranéztem, és szembesülnöm kellett vele, hogy mégsem olyan parádés. :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.12. 13:26:49

@FroG: Majd így leszel az OGF kapcsán is. ;)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.11.12. 19:32:37

Én szinte minden héten járok így horrorfilmekkel,a Fright Night eredetije kiváló moziként élt az emlékeimben, és mikor újranéztem tavaly, bealudtam a felénél...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.12. 23:17:22

@Werewolfrulez: "a Fright Night EREDETIJE" -> nosztalgiasznobizmus ;)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.11.13. 07:40:45

@danialves: már az sznobizmus, ha valami régire rámondjuk, hogy gyenge? Azt hittem, ha dicsérjük, csak az tartozik ide... És hát tudtommal tényleg a nyolcvanas évek verzió volt az első, a remake nem az originális forrást jelenti.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.13. 10:12:30

@Werewolfrulez: Félreértettél, pont, hogy az nem lepett meg, hogy valaminek az _eredetijét_ kiváló filmnek tartottad, aztán mégsem volt az. ;) De te legalább beláttad ezt, sok más emberrel ellentétben.

Ppix 2014.11.13. 10:38:35

Arról nem is beszélve, hogy a film eredeti címe: "A CELLA".
Ezt sikerült sejtnek fordítani az agyatlan filmforgalmazónak.
Gondolom nem vesződtek vele, hogy belenézzenek a filmbe...
süti beállítások módosítása