25 felejthető zene, melyek filmzeneként felejthetetlenek lettek
2014. november 07. írta: Gaben No.1

25 felejthető zene, melyek filmzeneként felejthetetlenek lettek

Ismerős az az érzés, amikor egy dal annyira illik egy film egy jelenetéhez, hogy örökre beleég a dallam a fülünkbe? Sok esetben olyan zenékről van szó, amit amúgy meg se hallgatnánk, vagy ha igen akkor se végig. Olyan dalok, amiket még a film előtt, ha leadtak volna a rádióban, simán csatornát váltanánk. A film megnézése után viszont ki se tudjuk verni a fejünkből. Következzék hát ebben a tematikában egy top 25-ös lista! (Teljesen szubjektíven.)

+1 A Föld inváziója – Csata: Los Angeles / Battle: Los Angeles (2011) TRAILER
Johann Johannson – Sun’s Gone Dim

Battle Los Angeles -10.jpg

A listára egyszerűen, mint különdíjas rá kellett kerülnie a Battle: Los Angeles előzetesének, ami egyszerűen lenyűgöző. Mesterien ötvözi a melankolikus, minimalista zenét és a vészjósló képeket. Emiatt az előzetes miatt néztem moziban a filmet, ami már közel sem volt ilyen jó.

25. A gyűlölet / La haine (1995)
Cut Killer – Nique La Police vs Je Ne Regrette Rien

lahaine2.jpg

Ha valaki azt hiszi, hogy Nolan Inceptionje használta fel legjobban Piaf dalát, az bizony téved. A szín tiszta underground hip-hop bootleg a panel tetejéről. Elképesztően meghökkentő, ahogy az Nique La Police-t kiegészíti a Je Ne Regret Rien, mind zeneileg, mind jelentésileg. Hogy ez valakinek eszébe jusson…

24. Korcs szerelmek / Amores perros (2000)
Control Machete – Si Senior

amores perros.png

A pénzkeresős, kutyaviadalos/üzletrablós mindennapok montázsa alatt van ez a zene. Nem nagyon hallgatok rappet, pláne nem latino rappet, de hogy ez milyen beteg jól hangzott a jelenetben az fantasztikus.

23. Vakok földjén / Land of the Blind (2006)
Opening theme

Land-of-the-Blind-DI.jpg

Egy elképesztően pocsék film üde színfoltja ez a rettentően minimalista gitár akkordokból álló zene. Nem tudom ezt egyáltalán lehet-e zenének nevezni, de hatásos annyi szent.

22. Barátság extrákkal / Friends with Benefits (2011)
Semisonic – Closing Time

2011_friends_with_benefits_001.jpg

A punk-rock korszak híres zenéi az ezredforduló környékére tehetőek. Ezen zenék és az életérzés filmbe való adaptálásának nagykövetei voltak az Amerikai Pite filmek. Azt azért nem raktam a listára, mert már nagyrészt befutott zenéket használtak (Fat Lip, Hell Song, Semi-charmed Life, One Week), míg a Closing Time a film előtt nem igazán volt ismert. Talán ennél a zenénél lóg ki a legjobban a lóláb, mert ez azért önmagában is egy elég jó számnak számít, de mégis úgy éreztem helye van a listán, mert a filmbe nagyon illett, és örültem, hogy egy ilyen szám végre nem csak a vadállatkodó tini vígjátékokban kap viszonylag fontos szerepet, hanem egy mára már azóta felnőtt generáció komédiájába is befér.

21. Mobil / Cellular (2004)
Nina Simone – Sinnerman (Felix da Housecat remix)

cellular-2004-05-g.jpg

Ami a filmet illeti: egy elképesztően ígéretes thriller ötletből sikerült egy nem rossz könnyed filmet csinálni, ami elég szomorú. Viszont a film zenéje emlékezetes marad. Nina Simone, a méltán híres jazz énekesnő számából készült elektronikus remix képes a film alatt éreztetni azt a felfokozott tempót, amit Chris Evans karakterének kell diktálnia, hogy megmentse Kim Basinger karakterét, míg remix nem gyalázza meg az eredeti számot, és képes annak hangulatát nem eltorzítani.

20. Frank (2014)
Michael Fassbender – I love you all

frank.jpg

Én a Franket egy elég jó filmnek tartom, ami kifejezetten a zenészeknek szól, de egy bajom van vele. Mégpedig az, hogy kihagyták azt az óriási ziccert, hogy írjanak hozzá két-három olyan számot, ami jó is. Viszont van egy, EGYETLEN olyan zene, ami tökéletes befejezés a filmnek. Ebben, az egyébként nem túl bonyolult zenében ér csúcsra Fassbender lenyűgöző játéka. Az érzések, amit hangja sugároz… Fassbender vérbeli színész.

19. Kasszafúrás techno zenére / Stark Raving Mad (2002)
John Digweed – Red record

star raving mad.png

Valamiért imádom ezt a filmet. És ez a két akkordos templomi orgona hang, ami ebben a zenében van, még a techno korszak zenitjén nem tud kimenni a fejemből. A filmes diszkóban bezzeg mindenki, még a DJ is azt mondja micsoda szar zene.

18. Brüno (2009)
3 Steps Ahead – Thunderdome Till We Die
3 Steps Ahead – Stravinsky’s Bass
Showtek – Raver

Sacha-Baron-Cohen-as-Brun-001.jpg

„Kinek jöhet néhány celeb orrba-szájba? Nekem igen. Ez a Tuti Celebek Orrba-szájba.”

17. Scott Pilgrim a világ ellen / Scott Pilgrim vs. the World (2010)
Sex Bob-Omb – We are Sex Bob-Omb
Sex Bob-Omb – Treshhold

scott pilgrim.jpg

Az ami a Franknek nem sikerült, az Scott Pilgrimnek igen.  Sikerült berakni a filmbe néhány faék egyszerűségű fülbemászó garázs rock zenét. És ez az, ami a Sex Bob-Omb-ot ennyire lazává teszi.

16. Electroma (2006)
Jackson C. Frank – I want to be alone

Electroma-0011.jpg

Az Electroma egy bődületesen rossz film. Van egy értékes üzenete, amit borzasztóan unalmas és lassú formába sikerült becsomagolni. Az utolsó jelenet viszont kimondottan megindító ezzel a méltatlanul elfeledett gyönyörű szép zenével.

15. Idegen arcok / Attack the Block (2011)
Mikis Michaelides – Get That Snitch

Attack-The-Block-6.jpg

A panel keresztapjának, az elborult agyú fűbárónak tökéletes himnusza ez a műmájerkodó szövegű, random káromkodásokkal teletűzdelt, fegyverkibiztosítás hangos, artikulálatlan BRÖP BRÖP BRÖP-s rappje. Így kell kiparodizálni a komolyan vehetetlent.

14. Mulholland Drive – A sötétség útja / Mulholland Dr. (2001)
Linda Scott – I’ve Told Every Little Star

mulhollanddrive13.jpg

Egy bohókás pop dalocskát ilyen bizarrá tenni egyszerűen művészet. A filmben a dal egyszerre ad felüdülést a film mérhetetlenül frusztráló atmoszférája alól és ülteti el a későbbiekben örökre a néző fejében, hogy megfelelő körítéssel baromi creepy tud lenni. Állandóan eszembe jut random időpillanatokban.

13. Tiszta románc / True Romance (1993)
Hans Zimmer – You’re So Cool

true-romance-image-1.jpg

Nem tudom Hans Zimmer honnan vette ezt a marimbás ötletet, de hogy a film megnézése után kalapáccsal se lehet kiverni a néző fejéből az biztos.

12. Jay és Néma Bob visszavág / Jay and Silent Bob Strike Back (2001)
Moris Day & The Time – Jungle love

jay-and-silent-bob-strike-back.jpg

„A dzsumbi csaj… Oh! Hú de, hú de, hú de jó. Ráfázol, ha rámászol-szol.”
Ez a film egy érv a magyar szinkron mellett.

11. Hervadó virágok / Broken Flowers (2005)
Mulatu Astatke – Yegelle Tezeta

broken-flowers-original.jpg

Jim Jarmush stílusos drámája Bill Murray kiváló játékával és egyetlen egy darab zenével. Én nem hittem volna, hogy egy etióp jazz számot ennyiszer meg lehet hallgatni, de tévedtem.

10. Penge / Blade (1998)
New order – Confusion (Pump Panel remix)

blade.png

A mai napig ötletem sincs, vajon miként kapcsolódik, az eredeti Confusion és Pump Panel remix, mert kb egy hang nem ugyanaz a két számból, az viszont elképesztő mennyire híressé tette ez a rave-techno track a Penge nyitójelenetét.

9. Még mindig lakótársat keresünk / Les poupées russes (2005)
El Fudge – One Fudge (instrumental)
Kraked Unit – Poupées Russes

poupees-russes-2005-14-g.jpg

Már az első résznek soundtrackjei is fantasztikusak voltak, de az valami bámulatos, hogy a folytatás zenéi mit tesznek a film hangulatával. Ezekre igaz talán a legjobban, hogy ezek a film nélkül semmit nem érnek, de lenyűgöző, hogy ott mennyire működnek.

8. Trainspotting (1996)
Underworld – Born Slippy

Underworld – Dark and long

trainspotting.jpeg

A Born Slippy-t a film zárójelenete tette igazán ismertté, és az Underworld leghíresebb számává. Egy furcsa okból pedig a film óta rendszeresen hallgatom tanulás alatt a Dark Train-t. Valamiért úgy könnyebben megy, nem tudom miért. Az viszont tagadhatatlan, hogy az Underworld-féle techno nagyban hozzájárult a kilátástalan drogos világ feelingjének kiépítéséhez.

7. Spíler / RocknRolla (2008)
Black Strobe – I’m a man
The Subways – Rock and roll queen

rocknrolla.jpg

Ez megint kilóg a sorból, mert a dalok önmagukban is rohadt jók. Viszont számomra az igazi ízüket ez a film adta. Az I’m a man teljesen eggyé fonódott a Spílerrel. Ami pedig a Rock and roll queen-t illeti, még a The Subways is szerepel a filmben és a filmbeli koncertjük is (amiből csak keveset látunk sajnos) ugyanolyan király, mint egy igazi fellépésük.

6. Hanna – Gyilkos természet / Hanna (2011)
The Chemical Brothers – Container Park
The Chemical Brothers – The Devil is in the details

Hanna-2.jpg

Ha maga a film annyira azért nem is jó, a The Chemical Brothers által írt soundtrackek borzasztóan királyak. A konténer parkos bunyó ezzel a zenével oltári jó. Ez a kedves mesés téma a fő gonosz megjelenésénél nem tudom mi, de hogy az állam is leesett az tuti.

5. Vanília égbolt / Vanilla Sky (2001)
Radiohead – Everything in its right place

vanilla_sky_kurt_russell1.jpg

Cameron Crowe már a Majdnem híresnél is bebizonyította, hogy nagyon ért a zenéhez és jó az ízlése.  Ha Radiohead és melankolikus hangzás, akkor nem lehet hibázni, de ez még efölött van. Ez az a dal, amit bármikor meghallgatsz, elvezi az életkedved, és ettől olyan rohadt hatásos a Vanília égbolt openingje.

4. Harcosok klubja / Fight Club (1999)
Pixies – Where is my mind
The Dust Brothers – Main Titles
The Dust Brothers – Space Monkeys

fight-club-cover.jpg

A Fight Club és a Where is my mind kapcsolata olyan, mint a Spílernek és az I’m a man-nek a kapcsolata. Teljesen összefonódtak. Szerintem konkrétan erre íródott az egész dallam, hogy majd egyszer valamikor egy ilyen filmben használják fel. Ehhez asszisztál a szöveg zagyvasága és az amatőrnek ható hangszerelés. 10 évvel kiadása után megtalálta helyét az univerzumban. A The Dust Brothers kemény elektrotémái pedig a tökéletes hangulatfestők. De hogy a Space Monkeys közepén mi ez az éles váltás, azt a mai napig nem tudom kiheverni (a jó értelemben).

3. Kontroll (2003)
NEO – Metro
NEO – Everybody come on
NEO – It’s over now

kontroll.jpg

A NEO-nak sikerült megcsinálnia pontosan azt, amiért minden rendező ölni tudna. Összedobtak egy olyan soundtrack albumot, amit a film nézése közben észre sem veszel, annyira eggyé válik a film világával, majd mikor utólag hallgatod, rájössz, hogy azon túl, hogy megelevenedik benned a film, még marha jók is trackek.

2. Tron: Örökség / TRON: Legacy (2010)
Daft Punk – The Game has changed
Daft Punk – Son of Flynn
Daft Punk – End of line

TRON-Legacy-tron-legacy-20511192-1920-1080.jpg

Egyik kedvenc filmem, úgy hogy teljesen tisztában vagyok vele, hogy a látványon és a zenén kívül úgy semmi sem valami nagy szám benne. Mégis ez a kettő olyan tökéletes összhangban van, annyira kiegészítik egymást, hogy magasan elviszi az egész produkciót a hátán. Hasonlóval még nem is találkoztam, ahol ezt így meg tudták volna csinálni. A Daft Punk itt valami zseniálisat alkotott. Mesterien játszanak a basszussal. Fantasztikus.

1. Drive – Gázt! / Drive (2011)
College & Electric Youth – Real Hero
Kavinsky – Nightcall
The Chromatics – Tick of the clock

drive.jpg

A film elején lévő autós menekülés adrenalin pumpáló hatása nagyban köszönhető az elképesztő zenének. Ezek a soundtrackek tökéletesen a ’80-as évek zenéinek hangulatában mozognak, és ezt az elemi erejű hangulat bombát rászabadítják a filmre. Nem gondoltam volna előtte, hogy lehet ilyen erős filmet készíteni. Fele ennyire se lenne jó a zenéi nélkül, amik a film képsoraival felruházva felejthetetlen élményt adnak a nézőnek. Nem véletlen, hogy a megjelenés után ennyire befutottak ezek a számok, amik a Drive nélkül csak ’80-as években lehettek volna ismertek. Ezért nálam jár az első hely.

Ez lett volna az én top 25-ös listám a témában. Ha volt olyan, amit a kedves olvasók szerint kihagytam, akkor azokról komment formájában szívesen olvasnék.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr486855273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.07. 12:34:39

A jay és néma bob-ban az NWA fuck tha police is elhangzik fasz fasz faszkabátok magyarítással az se semmi. :D

A Penge zenéje a mai napig felhangzik vidéki diszkókban ami azért nem kis kultról árulkodik.

A rocknrolla zenéje fergeteges. Azon kevés OST-ok (nem SCORE, OST) egyike amit bármikor lehet hallgatni annyira jó és annyira egyben van. és a dumák amiket bevágtak skit-ként szintén jól lettek kiválogatva.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.07. 12:36:29

A cím láttán a legelső, ami beugrott, az a Steven Price-féle Gravity OST volt. Önmagában kb. hallgathatatlan, de a filmmel együtt nagyon adja.

Meg ha már Kevin Smith :D
www.youtube.com/watch?v=7gFoHkkCaRE

Egyébként tényleg találó az összeállítás, mert hiába láttam ezek közül jó pár filmet, szinte egyik zenére sem ismernék rá így címről. (Mondjuk a Where is my mind? erősen kilóg a ebből sorból.)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.07. 12:48:19

Nekem talán a Drive egy kicsit kilóg a sorból. Önmagában is király zenék, pedig nem vagyok oda a stílusért.

Gaben No.1 2014.11.07. 13:12:39

@doggfather: Basszus, ezt nem is tudtam. Pedig haveri körben is elég népszerű a "fasz-fasz-faszkabátok". :D

@danialves: Ezt akkor vehetem egy burkolt célzásnak, hogy ideje lenne már megnéznem a Gravity-t?
"Olaf, Metál!" Két Jay és Néma Bob-ot nem nagyon volt pofám berakni, pedig még a Shop-stop 2-s "Goodbye horses" is ott volt még a listán, amikor próbáltam őket összeválogatni.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.07. 13:14:06

@Gaben No.1: Ha még nem láttad, akkor nagyon nem burkoltan elküldenélek Gravityt nézni. ;)

Gaben No.1 2014.11.07. 13:21:42

@danialves: Várom a pillanatot, amikor a DVD-je végre szívemhez közelibb áron lesz. :D

TommyGun77 2014.11.12. 23:22:35

Drive-al amúgy maximálisan egyetértek, kegyetlen adja a film a zene nélkül lehet nem lenne már most kult, de én nem számoznám be őket...
de azért van itt pár kellemes még....

-Vangelis komplett Blade Runner zenéje instant zsenialitás....gyerekek ezt kihagyni, ez talán a legfájóbb, minden valamire való ízlésű ember ezt nem felejtheti ki, ez a film a legnagyobb kúlság a zene meg instant veri az összes filmzenét, de úgy egybe ....

- NIN - Everyday is exactly the same (Wanted)
- John Murphy - Adagio In D Minor (Sunshine)
- Hans Zimmer életműve, úgy az egész, de a Time (Inception) kiemelkedő....
- Ludovico Einaudi - Fly (Intouchables)
- M83 Oblivion Soundtrack

Gaben No.1 2014.11.13. 00:15:43

@TommyGun77: A Time azért nem került be, mert én azt önmagában is élvezhetőnek tartom (mert előbb hallgattam, mint láttam a filmet), ahogy a Sunshine-t is (bár őszintén bevallom, nekem nem a Sunshineból, hanem a Kick/Ass-ből maradt meg). Ugyanezen okból került le az utolsó pillanatokban a listáról az Einaudi - Fly/Una mattina.
Az Oblivionnak a zenéjét én nem éreztem túl erősnek, leszámítva a stáblistánál lévő zenét, de én a stáblistát (ellentétben az openinggel) már nem tartom a filmélmény részének. Ezért sem került be az Oblivionnal egyetemben a World War Z, a Fűrész 2, vagy a Matrix: Újratöltve. A Blade Runnert többször láttam, de nekem nem volt olyan kiemelkedő élmény a zene. A Nine Inch Nails szám meg lehet rajta lett volna a listán, ha láttam volna a Wantedet.
A számozás pedig csak a toplista jelleg miatt van. Nincs azért olyan véresen komolyan véve. ;)
süti beállítások módosítása