A család kicsi kincse / Little Miss Sunshine (2006)
2014. november 04. írta: FroG

A család kicsi kincse / Little Miss Sunshine (2006)

lms2.pngCsaládi vígjátékokkal finoman szólva tele a padlás, azonban az ebben a műfajban készült jó alkotások igazán ritkák. A legfőbb gondot általában az összeférhetetlen elemek jelentik: a filmek minden korosztálynak megfelelőek akarnak lenni, a végén pedig pont ezzel érik el a dilettáns végképet. A család kicsi kincse azonban tökéletes tanmese arról, hogyan is kell ezt a műfajt alkotni: tökéletes drámai és humoregyensúly, valamint valódi mondanivaló alkotja a történet gerincét.

Olive (Abigail Breslin) családja közel sem mondható átlagosnak: az apja egy a saját módszeréhez mindenáron ragaszkodó karrier tanácsadó (Greg Kinnear), nagyapja (Alan Arkin) szókimondó, ám egyben kábítószerfüggő is, nagybátyja egy meleg irodalmár (Steve Carell), bátyja (Paul Dano) pedig Nietzsche tanait követve nem áll szóba a világgal. A család bogarasságát növeli az, hogy kényszerűen együtt kell elutazniuk Olive szépségversenyére, a Család kicsi kincsére, amely még az eddigieknél is nagyobb felfordulást tartogat.

A Jonathan Dayton – Valerie Faris rendeződuó elérte azt, amelyről rengeteg filmes csak álmodik: a drámai és a vígjátéki elemekből sikerült kovácsolniuk egy olyan történetet, amely szórakoztató, szívhez szóló és egyben rendkívül tanulságos. A család kicsi kincse ugyanis a hétköznapi csodákról mesél: nem kell ahhoz szupermodellnek, énekesnek vagy táncosnak lenned, hogy a környezeted értékeljen, aki pedig mégis ezt várja el tőled, azzal foglalkoznod sem érdemes. A Michael Arndt által papírra vetett forgatókönyv végig ezen kérdéskört lms1.pngjárja körbe, az összes karakter szempontjából megvizsgálva a mondanivalót.

A film szereplői mind színészi játékukban, mind karakterük megalkotottságában már-már tökéletesek, hisz a bogarasságuk és sokszor emészthetetlennek tűnő jellemelemeik ellenére mégis végtelenül szerethető mindenki, még úgy is, hogy Olive-n kívül egyikük sem egy ma született bárány. A történet ugyanakkor a sokszor játékos karakterekben is megtalálja a drámát, és szinte mindegyikük egyéni „tragédiáját” megismerhetjük a játékidő alatt.

A család kicsi kincse egy életvidám, szívhez szóló, életigenlő és szórakoztató alkotás, amely nem csupán hiánypótló volt a maga idejében, de rendkívül vidám és maradandó filmélményt tartogat, a legjobb fajtából. Aki egy a drámaiságával is tudatában lévő, ám jó kedélyű filmre vágyik, annak mindenképpen erősen ajánlott.

9/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr726850917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tetsu 2014.11.04. 13:09:38

Nagyon szeretem....

K.Leslee 2014.11.04. 17:12:50

Volt szerencsem hozza par honapja. Nagyon szeretnivalo es tanulsagos film.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.04. 18:32:09

Kezdem azt gondolni, hogy ez a világ egyik legtúlértékeltebb filmje. Oké, aranyos, hangulatos, meg minden, de a bántóan amerikai és bántóan szájbarágós tanulság iszonyatosan aláássa az egészet...

feketeesfeher 2014.11.04. 20:04:51

@danialves:

Ebben a filmben a történet a leglényegtelenebb.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.04. 20:09:42

@feketeesfeher: Egyáltalán nem. Ami nem is baj, mert nem volt ez egy rossz koncepció, csak valami kevésbé közhelyes dolgot is kihozhattak volna belőle kevésbé didaktikusan.

K.Leslee 2014.11.04. 20:17:09

@danialves: nekem nem volt annyira szajbaragos, marcsak azert sem mert egy fontos temarol szol, amit meg nemlattam mas filmben. Abban igazad van hogy bantoan amerikai, de sajnos amit bemutat az letezik. Nekem tul 'feelgood' film volt ahhoz hogy haragudjak az leegyszerusitett uzeneten. Ha komolyra vettek volna akkor szajbaragosnak tartanam, de igy pont egyensulyban volt minden. Eszembe jutott meg rola a Nebraska, ami jobban tetszett ennel.

K.Leslee 2014.11.04. 20:18:26

@K.Leslee: valamiert ossze-vissza irok:-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.04. 20:25:15

@K.Leslee: Nem láttad más filmben? Konkrétan a Pixar-filmek 90%-ától kezdve az összes könnyedebb vagy jellemzően gyerekeknek szánt produkció arról szól, hogy "csináld, amit szeretsz, a többit meg szard le".
Az meg, hogy mennyire vették komolyan: konkrétan az egyik karakterrel kimondatják ezt így. De igazából akár komoly, akár nem, ettől még nem egy hatalmas gondolat, ami kétségkívül lehúzza a filmet.
(Jaj, Nebraskát meg el se kezdjük... :D)

K.Leslee 2014.11.04. 20:38:24

@danialves: tisztaban vagyok ezekkel a dolgokkal, de nekem ez megsem arrol szolt hogy 'a kulso nem szamit' vagy hogy 'barmit elerhetsz ha akarod' mert az ehhez hasonlo koncepcioktol kiraz a hideg. Itt csak szimplan aranyos volt a kislany es a film vegi kontraszt hatasos volt. Ha azt vesszuk akkor ez a Pixar-Walt Disney satobbi filmek ellentetje volt. Hiszen itt jott a kepbe a film vegi szembesules a kislany szemen keresztul. Azzal kapcsolatban, hogy ki mit mond ki a vasznon; szerintem a vegen a srac azt is mondja hogy 'rosszul vagyok ezektol az emberektol':-). Nebraska meg szimplan aranyos volt. Ha 20 eve keszult volna, akkor nem huznad igy a szad:-).

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.04. 20:56:13

@K.Leslee: Hű bocs, ez most így nem jött át, most végül is miért lenne más, mint egy Pixar-film?

Amúgy szerintem ha a Nebraska 20 éve készül, most semmit sem tudnánk arról a filmről. :P És valószínűleg 20 év múlva sem fogunk emlékezni rá... (Btw ha az tetszett, tudom ajánlani a Still Mine-t, sztem jobb film a témában. Írtam is róla itt.)

K.Leslee 2014.11.04. 21:14:46

@danialves: hahaha, nem mondtam hogy emlekezni fogunk a Nebraskara, csak azt mondtam hogy aranyos. Akkor a Still Mine-ra emlekezni fogunk 20 ev mulva?(bosszu:-)
Azert ez nincs Pixar filmme butitva. Arra gondoltam, hogy a Little Miss Sunshine-ban szembesul a kislany a 'valosaggal' mig a Pixar filmekben a valosag mindig olyan mint amilyennek a foszereplo kepzeli es mindig pozitiv a vegkifejlet(bar a Frozen-ben mar valtoztattak a dolgon, ettol mondjuk meg rossz volt). Amugy meg ez egy feel-good movie.

Dr_utcai_arcos 2014.11.04. 21:18:34

Mindig leírom, hogy tartok az Oscar díjas filmektől. Itt sem volt másként, főleg, hogy a jelöltek között volt akkor egy 8-9? éves kisgyerek is, ami már az én PC mérőmet is kilengette rendesen. De aztán sok idővel miután megszereztem (és még többel a bemutató után), adtam neki egy esélyt és az első perctől kezdve -mint szerencsére sokszor- csak hülyéztem magam, hogy miért vártam annyit...Tudom, ezt sokan vígjátékként írnák le, nekem ez kőkemény dráma. Még a vidám jelenetek fölött is mindig ott érez az ember egy sötét foltot, valahogy mindig azt várja, hogy ez már annyira amerikai, hogy valami biztos fog történni. (Ahogy ez be is következik.) A szereplők zseniálisak -nem csak ebben a filmben, bármiben szívesen megnézem őket-, nagyon jól dolgoznak együtt, nagyon komoly fricskát adnak annak az elb...ott trendnek, hogy 6-12 éves gyerekeket kiskorú kurvának öltöztetve hajtják őket végig egy kifutón, csak azért, hogy az anyukák elkúrt, szánalmas életét valahogy egyensúlyozza!!!!! (Bocs, csak ilyenkor előjönnek a TLC-n látott gyerekvásárok és kicsit elfog a dühvel keveredő hányinger...). Lehet, valamikor újra is nézem. Adható a 9 pont.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.11.04. 21:53:43

@Dr_utcai_arcos: A film végi közös tánc volt az egyik kedvencem ilyen szempontból. Hatalmas fityisz, amit abszolút megérdemelnek azok, akiknek szól.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.04. 22:49:37

@K.Leslee: Nem fogunk (már csak azért sem, mert az nincs agyonhájpolva), de ettől még jobb, mint a Nebraska. ;)

De végül is a lényeg ugyanaz, akár idomul hozzád a világ, akár nem: akármi is van, te ne foglalkozz azzal, ami körülötted van, élj álomvilágban stb.

osvathzoltan 2014.11.04. 23:39:55

@danialves: Miért ne emlékeznénk a Nebraskára szabad és realista, meg sokan szerették rengeteg fesztiválon ott volt. Az hogy 20 éve forgatták volna..az Anger-ciklust 50-60 éve forgatták és még mindig üt..noha kb. 0.5%-ha vágja mi az.

K.Leslee 2014.11.04. 23:55:46

@danialves: ritkan nezek 'agyonhype-olt' filmeket, de akkor itt meg felvetodik a kerdes hogy mi az agyonhyepolt. Indie rajongo vagyok, de azok kozott is lehet vitatkozni, hogy nemelyik hatasvadasz-e vagy sem. Peldaul ket eve a The Hunter nekem az ev egyik legjobb filmje volt, de nem tudnam megmondani, hogy hatasvadasz-e vagy zsigerbol jott. Valoszinu hogy nem szamit. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy szinte akarmire ra tudom fogni, hogy sablonos, meg felszines.

A Little miss sunshine meg pont arrol szol hogy az az alomvilag nem letezik amit a Pixar-WDisney filmek sugallnak. Igy ertettem, hogy kulonbozik azoktol.

Hipok Rita 2014.11.05. 00:12:03

Egyik kedvenc filmem! :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.05. 10:44:54

@osvathzoltan: Azért, mert csak egy Oscarra felfújt lufi volt, ha az nincs, akkor simán eltűnik a 6 ezer másik indie-dráma között? Mint ahogy el is fog, amint az emberek fejéből kikopik, hogy mi is volt a 2014es Oscaron?
De bocs, elfeledkeztem arról, hogy nem hogy számodra nincs ismeretlen film a világon, hanem a világ összes filmjére is emlékszel, mindig, mindenkor.
Szóval amikor azt mondom, hogy "nem fogunk emlékezni rá", akkor azt ne magadra értsd, hanem a hozzánk hasonló pórnépre. ;)

@K.Leslee: Annak, hogy valami agyonhypeolt, semmi köze nincs ahhoz, hogy mennyire sablonos vagy felszínes. Speciel lehet a világ legjobb filmje is. ;)
Szóval nem értem, hogy mi köze lenne pl. a hatásvadászathoz, az ettől teljesen független dolog.

Én értem, amit írtál a Little Miss Sunshineról, csak szerintem pont azt kínálja alternatívaként, hogy élj a te kis saját álomvilágodban. Oké, most kaptál egy visszajelzést, hogy nem fog sikerülni, de te csak azért is higgy abban, hogy valahogy megoldod. Azt már persze nem mondja meg a film, hogy hogyan, de azért higgy benne.
Egy bizonyos szinten egyébként nincs is baj ennek megfogalmazásával, csak szerintem nem olyan hatalmas gondolat, főleg, hogy ennyire sulykolni kelljen a filmben. De valahol azt látom, hogy azért is lett sikeres ez a produkció, mert a közízléshez képest erőteljes indie-vonásokat mutat, de pont a fentieknek köszönhetően elég mainstream is ahhoz, hogy gyakorlatilag bárkinek fogyasztható legyen. Ugyanakkor pont ezért szerintem független fronton vagy a mainstream dramedyk tekintetében is vannak jobb alkotások nála.

osvathzoltan 2014.11.05. 12:34:37

@danialves: Szerintem leszarták az Oscart olyan filmek mellett hogy Gravitáció az űrben ahol terjed a hang meg a 12 év szenvedés tudták, hogy nincs esélyük. Amúgy Dern Cannesban legjobb színész lett ami ugye > Oscarnál szóval az ő szempontjából..

A másik felét fel sem veszem, ha nem gond, én nem vagyok olyan egoista, hogy mindent magamhoz relativizálok.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.05. 13:35:21

@osvathzoltan: Ok, most már tényleg elhiszem, hogy nem érted, amit írok.

"nem vagyok olyan egoista, hogy mindent magamhoz relativizálok. "
vs.
"én eddig nem nagyon találkoztam a blogon ismeretlen filmmel "

Ez meg csak :D :D :D

K.Leslee 2014.11.06. 00:10:06

@danialves: szerintem tulmisztifikalod ezt a filmet. Nem mondtam hogy egy remekmu, csak hogy aranyos es szeretnivalo. Felszinesen nyul a csaladi problemakhoz, meg mintha probalna ilyen europai hatasu indie film lenni, ettol fuggetlenul totalisan amerikai marad amerikai problemakkal. Ennek ellenere nem hiszem hogy a 'legy onmagad' uzenetet eroltette. Szerintem semmit nem eroltetett, bar engem is zavart kisse az egyszerusege, ettol meg ha tetszik, ha nem, van tanulsaga. Rengeteg klasszikus film van amiknek nagyon egyszeru a mondanivaloja.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.06. 00:18:46

@K.Leslee: Nem én misztifikálom túl, pont azt mondom, hogy mindenki más teszi ezt. ;)
Én eleve a posztra reagáltam és nem rád, szóval nem akarok a szádba adni semmit. El is ismertem több dolgot is azok közül, amit most írsz. De arra még mindig nem tudok mást mondani, hogy ha egy forgatókönyvíró egy karaktere szájába adja, amit mondani akar, az fájdalmasan didaktikus. Függetlenül stílustól és műfajtól, ettől a filmtől a Noéig ez mindenhol szájbarágósnak minősül, legalábbis az én szememben.

K.Leslee 2014.11.06. 00:33:30

@danialves: ja, nem ugy ertettem a tulmisztifikalast, hanem hogy nincs nagy filozofia ebben a filmben es nem ereztem azt hogy tobb akarna lenni mint ami. Az meg, mikor a film mutat valamit es pluszban meg ki is mondjak a szereplok tenyleg kiabrandito nekem is, de en ket olyan esetre emlekszem amikor ez megtortent a filmben. Az ilyenek meg hogy Noe, eleve nem erdekelnek.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.06. 00:36:44

@K.Leslee: Egy szóval nem mondtam, hogy többnek akar látszani. Ettől függetlenül az említett aspektusában gyengének tartom.
(Bár jobban belegondolva egy feelgood movie szerintem attól is jó, hogy tényleg csak feelgood akar lenni, tanulságok közlése helyett. Ld. tavalyról a The Way Way Back. )

K.Leslee 2014.11.06. 00:50:36

@danialves: 'Bár jobban belegondolva egy feelgood movie szerintem attól is jó, hogy tényleg csak feelgood akar lenni, tanulságok közlése helyett'

Koszonom a megfogalmazast. Erre gondoltam.

A The Way Way Back-et nem lattam, de hasonlo temaban nekem a Spectacular Now tetszett tavalyrol.
süti beállítások módosítása