Horns (2013)
2014. október 31. írta: Werewolfrulez

Horns (2013)

Horns Movie Picture (6).jpgA filmkészítők mindig benne vannak a slamasztikában, ha regényekből készülő feldolgozásokba kezdenek. Ami működik 500 oldalon, az egyáltalán nem biztos, hogy jól mutat a filmvásznon másfél-két órában. A legszembetűnőbb gond a terjedelemmel van: ha egy rendező / forgatókönyvíró egy tényleg "könyvhű" adaptácit akar készíteni, akkor rendszerint egy tévés minisorozatban kell gondolkodnia (lsd. a Mick Garris-féle Ragyogást). Ha a zsarnok stúdió nyomására egy mozifilm keretei közé kell beszuszakolni az alkotását, akkor szükségszerűen szelektálnia kell. De melyek azok az alkotórészek, amelyek elvételével még érintetlen maradhat egy irodalmi mű történeti-gondolati gerince? Mely elemeket érdemes helyettesíteni "filmen jobban mutató" részletekkel, hogy tényleges, a film mint művészet eszközeit kihasználó mozit kapjunk? Ilyen, és ezekhez hasonló kérdések merültek fel bennem, amikor megtekintettem a Horns című, Joe Hill (Stephen King fia, regény-, novella-, és képregényíró) regényéből készült filmes adaptációt.

A történet maradt a regény sztorijánál. A fiatal Ig Perrish (Daniel Radcliffe, alias Harry Potter viszonylag ügyesen játszik) élete egy évvel ezelőtt kisiklott, amikor egy viharos estén a baratnőjét, Merrin Williamst (Juno Temple többé-kevésbé tudja hozni a rá szabott éteri jelenség szerepét) valaki megerőszakolta és megölte. A gyilkos személye ismeretlen, de a kisvárosban szinte mindenki Iget gyanúsítja a bűntett elkövetésével, tekintettel arra, hogy a gyilkosság éjszakáján a pár csúnyán összeveszett, és a fiú nem rendelkezik túl erős alibivel aznap éjjelre. Ig egy éve kínlódik a gyásszal és az önsajnálattal, míg egy erősen másnapos reggelen arra nem eszmél, hogy szarvak nőttek a homlokán. Az emberek nem igazán zavartatják magukat a különös nyúlványok láttán, viszont a szarvak hatására meglepő őszinteséggel és nyíltsággal beszélnek hősünkkel. Ig újdonsült képességét arra akarja felhasználni, hogy kiderítse, ki ölte meg szerelmét.

A szinopszisból kitűnhet, hogy ez nem egy átlagos horrortörténet. A testhorror tünékeny álcája alatt ez egy krimi elemekkel átszőtt fantasy, igen erős szerelmi szállal és drámai éllel.  Tele van meglepő ötletekkel, vallásos áthallásokkal, és sajátos humorral. Elgondolkodtató elmélkedés a Sátánról, mint elkárhozott angyalról. Rendező legyen a talpán, aki egy ilyen mixtúrát működőképesen a filmvászonra tud varázsolni!

A film rendezője, a francia származású Alexandre Aja a Magasfeszültség, a Sziklák szeme és a Tükrök című sokkoló mozik elkövetése révén a horror brutálisabb válfajának fenegyerekeként híresült el. Aja aktuális társa, Keith Bunin forgatókönyvíró eddig néhány Terápia-epizódon kívül nem sokat tett le az asztalra. Az alkotópáros fáradozásai a trükkös irodalmi alapanyag működőképes filmmé gyúrása kapcsán úgy nagyjából sikeresnek tekinthetőek, ám munkájukat semmiképpen nem minősíthetem tökéletesnek.

horns-film-review-watch-new-trailer-for-horns-full-of-rage-and-revenge.jpegMár maga a regény sem tökéletes. Eddig magyar nyelven megjelent két könyve (A szív alakú doboz, Szarvak) és egy novellája (Az ördög a lépcsőn) alapján Joe Hill formabontó ötletekkel dolgozik, jól fokozza a feszültséget, ám művei gyakran metafizikai síkra lépő fináléját általában nem tudja maradéktalanul sikerre vinni - a képregényes munkásságát most hagyjuk, az külön tészta. A Szarvak is igen jó mű, ám a vége nem váltotta be teljesen a hozzá fűzött reményeimet, furcsa szájízzel fejeztem be a könyv olvasását. Az adaptáció megpróbálja kissé átformálni - bizonyos szegmenseiben egyszerűsíteni, bizonyos részeiben meg sarkítani - a befejezést, de talán még az irodalmi műnél is zavaróbb hatást ér el ezzel. Lényeg ami a lényeg: a film vége szerintem nem fogja igazán sok ember tetszését elnyerni.

Ez azért nagy kár, mert az alkotás 75 %-a (ez jellemzően az első háromnegyede) prímán működik, és mozikban eddig ritkán tapasztalt különleges élményekkel örvendezteti meg a nézőt. Ig igazmondásra késztető szarvai kifejezetten elgondolkodtató helyzetet idéznek elő, és a miattuk kimondott szavak nem egyszer fájdalmasabbak, mint megannyi késszúrás.Pl.  - SPOILER ON - amikor Ig anyja csevegési hangnemben azt mondja a gyermeke szemébe, hogy "nem akarom, hogy a fiam legyél", az megsemmisítően brutális - SPOILER OFF.

Aja megtartja és hatásosan alkalmazza az eredeti mű legfontosabb és legegyedibb momentumait, és jó érzékkel megnyesi a filmen nem annyira működő vagy mellőzhető részeket (pl. Ig szoknyája jó, hogy ki lett hagyva). Sok esetben konstruktívan sikerül hozzátennie az eredeti műhöz (pl. annál a jelenetnél, ahol Ig orvosa "elkalandozik"), a zenehasználata is sokat ad az élvezeti értékhez (a Marilyn Manson-féle Personal Jesus feldolgozás hatalmasat üt), és ügyesen kezeli a kényszeres igazmondásból fakadó abszurd helyzeteket. A horrorisztikus részeket természetesen rutinból hozza, és egy fejrobbantós jelenet erejéig a rá jellemző gore-t is megvillantja.

Minden pozitívumával együtt a filmnek van egy nagy hibája, mégpedig az, hogy úgy általában csak felvillantani képes a könyv mélységeit, a regénynek megfelelő hatás kiváltására képtelen. Még annak is hiányérzete támad majd a mozi kapcsán,aki nem olvasta az alapjául szolgáló könyvet. Mondjuk ebben az a jó, hogy rengetegen el fogják olvasni a regényt pont emiatt - éppen úgy, ahogy én is tettem.

A Horns kicsit olyan, mint az a kissé hanyag tanuló, aki csak úgy nagyjából tudja az anyagot. Sacc/kábé elmondja a tanultak háromnegyedét, de a részleteken nagyvonalúan átsiklik, és a mélyebb összefüggéseket nem feltétlenül ismeri fel. "Ülj le fiam, négyes alá, de csak mert jó kedvemben vagyok" - mondaná erre egy tanár... valamelyest én is hasonló eredményre jutottam a film kapcsán.

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr886849903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.01. 15:01:20

Nem igazán tudom, mit vett el a könyvből, de ami problémám is volt vele, az sokkal mélyebben gyökerezett szerintem egyszerű adaptációs problémáknál.
Kezdve azzal, hogy Hill nem tud krimit írni, ez a része már az első pillanattól kezdve nagyon átlátszó és kissé elcsépelt is volt. És valahogy a történet minden mozzanata is hasonlóan magától értetődő volt, ez alól egyedül a "szarvas" részek voltak kivételek. De azt a kreativitást a fő szál meg sem tudta közelíteni.
Szerintem maga az elképzelés baromi jó lett volna, csak valami jobb sztoriból kellett volna levezetni. És éppen ezért nem működött annyira a vége, bár nekem ANNYIRA nagy bajom nem volt vele. Szóval szerintem egy 8/10et simán megérdemel.

(Egyébként bizarr módon Az élet fája jutott eszembe róla, ott is az gáncsolta ki a nagy igyekezetet, hogy egy egészen érdektelen sztoriból akart Malick egy nagy parabolát felépíteni.)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.11.01. 18:16:15

@danialves: 1 pont ide vagy oda nem számít :)

Szerintem nem volt nagy gond a fő szállal, a krimi része is tetszett. A krimivel az a gond, hogy a sok Helyszínelők, stb. sorozat miatt már mindent láttunk, kivéve azt az alternatívát, hogy a néző a gyilkos :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.01. 18:22:24

@Werewolfrulez: Amikor SPOILER kb. egymás után kapjuk meg azt, hogy Lee nem látja a szarvakat, majd a flashbacket, hogy mennyire odavolt már gyerekként is a csajért SPOILER OFF, akkor ez ne úgy tálaljuk már, mint valami nagy fordulatot. Főleg, ha hozzáveszem, hogy a motiváció is mennyire magától értetődő volt.
Ezt mind ötlet, mind tálalás szintjén is sokkal okosabban meg lehetett volna oldani, még akkor is, ha a krimikben szinte már mindent ellőttek, amit el lehetett. Pl. a Prisoners egész ügyes volt ilyen téren.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.11.01. 18:29:58

@danialves: SPOILER ON - a könyvben Hill nagyon ráfeküdt arra, hogy Ig imádja Lee-t. Lee olyan szimpatikus, emberi karakter volt, hogy az olvasó NEM AKARTA elhinni, hogy ő a gyilkos. - SPOILER OFF A filmben ez totál nem jött át, ezért (is) kezdtem az általános adaptációs problémákkal. A krimi szál valóban nem volt egy spanyolviasz, de ettől függetlenül működhetett volna a többi összetevővel "együtt hatásban". A Prisonerst nem láttam... még.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.01. 18:35:53

@Werewolfrulez: SPOILER
Ennek most köze nincs ahhoz, hogy mennyire volt szimpatikus (ha jól emlékszem, ez a karakter második feltűnése volt a filmben), amikor megláttam, hogy megvan az első ember, aki nem látja a szarvakat, egyből tudtam, hogy ő az.
Itt szerintem nem szimpatikussá kellett volna tenni a karaktert, hanem nem ilyen nyilvánvalóan ellőni ezt.
A másik baj pedig, hogy gyakorlatilag rögtön meg is kaptuk mellé a motivációt, mert ha az nincs, akkor is még mindig sokkal könnyebb lett volna bizonytalanságban tartani a nézőt, de így kb. azonnal össze lehetett rakni.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.11.01. 18:37:56

@danialves: asszem rutinosabb vagy a krimikben, mint én :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.01. 19:17:18

@Werewolfrulez: Az azért szerintem túlzás lenne, amennyi krimit én olvastam/láttam életem során. :D
De amúgy te a könyvet előtte vagy utána olvastad el?

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.11.01. 19:19:10

@danialves: a film hatására olvastam el a könyvet, utólag.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.11.01. 19:19:49

@danialves: azért késett ilyen sokat a kritika, mert el akartam olvasni hozzá a könyvet :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.01. 19:20:16

@Werewolfrulez: Bakker, pedig azzal akartalak megvádolni, hogy azért nem vagy így ezzel, mert a könyv alapján már úgyis tudtad. :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.01. 19:21:30

@Werewolfrulez: Igen, csak elbizonytalanodtam, hogy azért, mert el akarod olvasni, mielőtt megnézed, vagy el akarod olvasni, miután megnézted. ;)

Micellás Zsizell (törölt) 2014.11.03. 13:01:25

Nekem tetszett ez a film, annak ellenére, hogy nagy katarzist nem hozott a vége, utána olvastam el az elemzésedet, a rendező személye új info volt, ill. könyvben én is el fogom utólag olvasni. merci

S.Witwicky 2014.11.26. 16:11:02

Jó kis mozi,bár egy pár részes mini sorozatban jobban el tudtam volna képzelni!SPOILER:a csaj betegsége nagyobb csattanó volt számomra,mint a gyilkos kiléte,sőt még az anygal szárnyak is nagyobbat ütöttek :)
süti beállítások módosítása