Jobb, ha hallgatsz / Kill the Messenger (2014)
2014. október 09. írta: !Márk!

Jobb, ha hallgatsz / Kill the Messenger (2014)

Jobb-ha-hallgatsz-1.jpgAzok közé tartozom, akik a politikai tartalommal megspékelt drámákat és/vagy krimiket tárt karokkal fogadják. Sokszor egy-egy diplomáciai konfliktus sokkal több feszültséget tud teremteni, mint a millió dolláros robbantgatások. Az igazság viszont az, hogy gyakran elnyújtottak és szárazak ezek az alkotások. Ebbe a hibába a Jobb, ha hallgatsz is beleesik, noha egyáltalán nem tartom rossz filmnek.

Az igaz történeten alapuló film központjában Gary Webb (Jeremy Renner), a nem igazán (el)ismert újságíró áll. Az ő tudomására jutott egy olyan titok, aminek leközlése a férfi életébe is kerülhet, de ő olyan ember, aki minden körülmények között fel akarja tárni az igazságot a CIA egyik legsötétebb akciójáról.

Jobb-ha-hallgatsz-4.jpgAbszolút a film mellett szól, hogy nagyon lendületesen indul és képes teljesen magával ragadni. Pörögnek az események úgy egészen a film közepéig. A forgatókönyv ugyanis mintha ekkor darabjaira hullana, szanaszét ágazik a cselekmény és nem lehet eldönteni, hogy mi a sztori fő vonala. Folyamatosan lavírozunk az ügy közösségre gyakorolt hatásainak bemutatása és a személyes dráma között, de sajnos ez a két dolog nem fér meg egymás mellett. Ezen pedig a közel két órás játékidő sem segít, sőt, mély unalomba fullasztja az egészet.

A színészek sem erőltették meg magukat túlzottan. Nyilván, Renner-nek ez a szerep nagyobb kihívás lett volna, de a korrektnél ő sem tudott többet nyújtani, ahogyan a többiek sem. Rossz alakítások nincsenek, de mindenki takaréklángon égett csak. A zene helyenként betalál, de összességében kevés a kívánt hangulat megteremtéséhez. A legnagyobb bajom pedig a filmmel az, hogy mindent a valós eseményekkel próbál palástolni. Nyilvánvaló dolgokat tár elénk, olyanokat, amik egy külön mozgóképben nem biztos, hogy megállnák a helyüket. Aki már tisztában volt ezzel a sztorival, az nem fog hátast dobni attól a ténytől, hogy valaki egy filmet csinált belőle.

Persze a maga módján elgondolkodtató helyenként és ráébreszt bizonyos dolgokra, de feleslegesnek és összességében túl hosszúnak éreztem. Nem rossz alkotás, de meglettünk volna nélküle is.

6/10 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr386759543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása