Sorozat: Gotham 1x01 (2014)
2014. szeptember 25. írta: FilmBaráth

Sorozat: Gotham 1x01 (2014)

gotham.jpgHiányzott már a tánc az ördöggel a sápadt holdfénynél? Igen, nekem is. Nem igazán hatnak meg a képregényfilmek, de Batman kivétel, ifjabb éveimnek egyik legnagyobb élménye volt a Tim Burton-féle mozi. Michael Keaton is jó volt, de labdába sem rúghatott Jack Nicholson zseniális Joker-e mellett. Sok évnek kellett eltelnie, hogy hozzá méltó utóda legyen a dögös bőregér életét megkeserítő rossz fiúk sorában. Annyira megkedveltem Gotham City titokzatos őrangyalát, hogy az évek során minden mozifilmet megnéztem a franchise-ból, bár Clooney után majdnem feladtam, de a Nolan-Bale párosítás elég ütős volt ahhoz, hogy kíváncsi legyek a folytatásra. A darkos stílus, a látványos akciók, a jól megírt karakterek, a fajsúlyos ellenfelek meghozták a sikert, újra a régi fényében ragyog a sorozat. Nagyon kíváncsian vártam, ki lesz Bale utódja a szerepben, és nem kicsit mentem falnak attól a hírtől, hogy Ben Affleck-re esett a választás. Azonban szerencsére még nem kell egy ideig a mozivásznon néznünk a képét (mert úgyis el fogok menni a moziba megnézni, túl sok szép emlék fűz a franchise-hoz, ezért jár egy esély az alkotóknak), de hogy addig se maradjunk Batman nélkül, megkaptunk a tévésorozatot, amely igazából előzmény, hiszen a főszereplő még nem Bruce Wayne, hanem James Gordon (akit Gary Oldman játszik a filmekben természetesen kiválóan). Befutott a pilot, kíváncsian néztem meg, és azt kell mondanom, hogy nagyon ígéretes sorozatnak nézünk elébe ennek alapján!

Gotham City ismerős tetőin egy fiatal lány figyeli a város éjszakai életét. Miután megitatta a cicákat, és lezavarta a napi tolvajmelót, véletlenül szemtanúja lesz egy gyilkosságnak. Bruce Wayne (David Mazouz) édesapját és édesanyját megöli egy titokzatos idegen, minden ok nélkül, az ő életét azonban megkíméli. Egy fiatal nyomozó, James Gordon (Ben McKenzie) és tapasztalt kollégája, Harvey Bullock (Donal Logue) kapják az ügyet. Gordon megígéri a fiúnak, hogy megtalálja a gyilkost, ez gyanúsan gyorsan sikerül is neki. Természetesen kiderül, hogy nem a valódi elkövetőt kapták el, így az igazi nyomozás csak most kezdődik...

Nagyon jó a kezdés, azonnal megvan a jellegzetes hangulat, a Batman - univerzumban érezhetjük magunkat, ugyanakkor karakteresen különbözik a mozifilmektől a tévéváltozat. Egy pilot-tól természetesen ne várjunk csodát, annyira elég, hogy megismerjük a fő karaktereket, ízelítőt kapjunk a stílusból és eldöntsük, kell-e ez nekünk, vagy inkább nem. Szerencsére a Gotham az első kategóriába tartozik, nem bombasztikusan kezd a sorozat, inkább lassan és stílusosan vezeti fel az eseményeket.

A forgatókönyv jól sikerült, nem utánérzés a történet, habár a szereplők ismerősek, alapvetően egy jó kis krimit kapunk, naiv ifjú és enyhén kiégett profi zsarut, akik a kezdeti nehézségek után lassan összekovácsolódnak. James Gordon-nak elvei vannak, becsületes és az igazságot keresni, idősebb kollégája azonban már régen túllépett ezen a fázison, ezért először nem örül túlságosan a minden lében kanál fiatalembernek. Aztán megtanulja becsülni, és amikor igazán bajba kerül, a segítségére siet. A humor sem hiánycikk, váratlan fordulatok is akadnak, tehát egyáltalán nem unatkozunk, hamar rabul ejt bennünket a történet. A rendőrökön túl a gyermek Bruce Wayne-ről is megszerezhetjük az első benyomásainkat, szerintem nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ugyanolyan, mint felnőtt korában: erősnek mutatja magát, holott valójában nagyon is sebezhető. Egyetlen igaz barátja van, Alfréd, fejlett az igazságérzete, és a bosszúvágy is igen erősen fűti. 

A negatív karakterek sem lettek elfelejtve, de azért korántsem kaptak olyan erős kontúrt, mint a nyomozópáros. Pingvin nem túl acélos jelleme hamar megmutatkozik abban a jelenetben, amikor baseball-ütővel csépel boldogan egy balszerencsés egyént. Túl okosnak hiszi magát, azonban Fish eszén nem tud túljárni, így sorsa csakis a bukás lehet. Gordon megkegyelmez neki, de a folytatás ismeretében nem meglepő, hogy nem tanult a leckéből, csak még jobban eltorzította a jellemét. Eddig Fish a legizgalmasabb karakter, nem egysíkúan gonosz és teljesen kiszámíthatatlan. Van még nekünk egy maffiafőnökünk, aki azonban egyelőre nem túl félelmetes, sőt joviálisan eltársalog Gordonnal. És persze itt kószál még a macskanő is, vagyis alakul a jók és a rosszak csapata, és akadnak még néhányan, akik nem döntötték el, hogy melyik oldalhoz csatlakoznak. Vagyis összességében jól kezdett a sorozat, ami önmagában persze nem garancia arra, hogy később nem fog ellaposodni a történet, de az érdeklődésünk felkeltésre került és ugye ez volt a cél. A dark stílus jól működik, a zene sem hagy kívánnivalót maga után, az operatőri munka és a vágások rendben vannak.

gotham2.jpgBen McKenzie telitalálat volt a főszerepre, jól belakta a karaktert, hitelesen mutatja be Gordon belső lelki tusáit. Donal Logue egy fokkal halványabb, de ő sem vall szégyent. David Mazouz nagyon tehetséges, Robin Lord Taylor kiváló Pingvin, ahogyan Sean Pertwee is ragyogó Alfred. Jada Pinkett Smith hozza a családi átlagot, vagyis hiányzik a játékából az átütő erő.

Jól össze lett rakva a nyitó epizód, az egyetlen zavaró tényező számomra az volt, hogy túlságosan szájba rágósan mutatja be a filmekből ismert karakterek ifjabb kiadásait, kevesebb talán több lett volna, de annyi baj legyen. Danny Cannon személyében rutinos tévésre bízták a rendezést, hozta is a kötelezőt, a színészvezetés jó, a jelenetek erősek, jól vezetett a történet. 

Stílusos, ígéretes a pilot, érdekes és izgalmas sorozatot sejtet, alig várom a következő részt!

8/10

A Gotham teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr166728583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.09.25. 12:11:08

"A forgatókönyv jól sikerült," Ezzel azért várjunk még :D

Pingvin hatalmas nagy király. Már most a kedvencem.

FilmBaráth 2014.09.25. 12:34:47

@REMY: Természetesen a pilotra értettem, nem az egész sorozatra:-)
Hát igen, jól eltalálták Pingvin figuráját, de nekem a főszereplőn kívül Alfréd a kedvencem így elsőre:-)

Lauro 2014.09.25. 12:55:48

Amikor "A holló" c. filmről írtál, azt állítottad, hogy a "90-es években nem sikerültek még olyan jól a képregény adaptációk, mint mostanában".
Ezen fönnakadt a szemem, és kommentben kiemeltem, hogy azért a Tim Burton-féle Batman-filmek igazán jók. Erre te azt válaszoltad, hogy: "a Batman - filmek, a Spawn, és a Pókember sem volt az igazi, legalábbis szerintem nem"
Erre most azt írod, hogy: "ifjabb éveimnek egyik legnagyobb élménye volt a Tim Burton-féle mozi"

???

FilmBaráth 2014.09.25. 13:02:01

@Lauro: 1989-ben készült a Batman-A denevérember, amely máig a kedvencem a sorozatból:-)
A második Tim Burton-film már közel sem érte el az első színvonalát, utána pedig erős lejtmenetbe került a franchise, az első Nolan-Bale mozi pedig csak 2005-ben készült:-)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.15. 20:58:29

nah eljutottam én is a pilot megnézéséig és azt kel mondjam hangulatos egy darab lett.

Remélem marad ez a maffiaháborús vonal végig és csak minimális képregénygonoszt kapunk.
süti beállítások módosítása