Az origó / I Origins (2014)
2014. szeptember 23. írta: danialves

Az origó / I Origins (2014)

iorigins.jpgA filmet a 11. Jameson Cinefesten volt lehetőségem megtekinteni.

Mike Cahill 3 éve robbant be a köztudatba az Another Earth című alkotásával, amely egyszerre kívánta összeházasítani a kisköltségvetésű sci-fik és az indie drámák világát. Azonban lehet, hogy túl jól is sikerült ez a bemutatkozás, mert következő filmjére Cahill mintha kicsit elhitte volna, hogy ő nagyon tud valamit, a végeredmény viszont inkább ezzel ellentétes irányba mutat.

Ian Gray (Michael Pitt) a szemek megszállottja: gyerekkora óta ezeket fotózza, kutatóként pedig határozott célja, hogy a szem evolúcióján keresztül cáfolja Isten létezését. Amikor egy házibulin összefut egy hihetetlenül különleges szempárral rendelkező hölggyel, egyből beleszeret, annak ellenére, hogy a nő az este végén lelép. Ian mindent megtesz, hogy felkutassa, és amikor megtalálja, kiderül, hogy a lány éppen ellentétesen gondolkodik tudományról és spiritualitásról. Ian ettől viszont csak még jobban belebolondul, de nem is sejti, hogy olyan események előtt áll, amelyek teljesen felforgatják az életét és gondolkodását.

iorigins1.jpgCahill a tudományos-fantasztikumot ismét egy okos és ügyesen kidolgozott koncepció részeként használja, amelyben jól ütközteti a hit kontra tudomány vitakört. A rendező hatalmas ambícióval vág bele a történetbe, amely abszolút pozitív nyomot is hagy a végeredményen. Nagy vonalakban igazából minden működne is ebben a produkcióban, a problémák ott kezdődnek, amikor kisebb léptékben vizsgáljuk. A forgatókönyv borzasztóan körülményesen tudja csak a cselekményt erre az útra terelni, igazából már egy óra is eltelt, mire úgy éreztem, végre valójában is elkezdődött a film.

Ebbe a nehézkes történetszövésbe pedig sokszor még maga az író-rendező is belebonyolódik, és nem egy helyen otromba hibákat vét. Egyik pillanatban egy karakter még pontosan tudja, mi az az íriszszken, majd 2 jelenettel később mégis el kell magyarázni neki (mert hogy ott már a nézőnek is el kéne...), olyan apróságokról nem is beszélve, hogy főszereplőnk az összeköltözéskor jár először barátnőjénél, aki meg ennél jóval később tudja meg, hogy a srác mit dolgozik. Az ezek után már meglepetésként sem ért, hogy a befejezés egészen kiszámítható, és igazából nem is vezet sehova.

Nem is az a meglepő ebben, hogy maga a szerző ennyire átgondolatlan és felületes munkát végzett, hanem, hogy az egész produkció (jobb esetben még a kreatív folyamatok) során egy ember nem volt, aki ezeken a triviális dolgokon fennakadt volna. Pedig hatalmas szükség lett volna rá, mert ez a téma (és akár ez a sztori is) jóval többet érdemelt volna annál, mint hogy a játékidő félénél csak azért ne hagyjam ott, mert nem otthon a tévé előtt, hanem egy zsúfolt moziteremben ültem. Azért nem feltétlenül bánom, hogy nem tettem, mert az ez után beinduló narratíva tartogatta magában az összes élvezhető mozzanatot és hatásos képsort, ez pedig valamit azért emelt az értékelésemen.

De összességében nem tudok sok jót írni Az origóról, körülményes vargabetűi még valamennyire megbocsáthatók lennének, de a szimpla oda nem figyelést és bugyutaságot már nem lehet semmivel mentegetni. Csak remélni tudom, hogy Cahill nem fog sok kollégájához hasonlóan arra az útra lépni, ahol saját művészi ambícióin kívül már semmi nem számít, és amely értékelhetetlen alkotások sorát eredményezi.

5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr136717313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

K.Leslee 2014.12.22. 14:24:23

Teny hogy nem tudott tullepni a film az alappillerein, de szerintem jo vol.

Wilzor 2015.03.07. 00:22:07

Ostoba kritika, a szerzőt bizonyára befolyásolták a borzasztóan nagyravágyó ámde teljesen tehetségetelen és fantáziátlan magyar filmesek( tisztelet a kivételnek)

A film korántsem tökéletes, de ennyire azért nemrosz, ugyanakkor nem fogom sorokon át dícsérni, nézze meg mindenki és alkosson véleményt. Ne vegye figyelembe ezt a szakmaiságot és kreatív gondolkodást teljesen nélkülöző írást.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.03.07. 00:46:57

@Wilzor: Ha abból indulok ki, hogy alapesetben valóvilágot és édenhotelt fogyasztasz, akkor nem csodálom, hogy neked egy ilyen film már maga a művészet csúcsa, de ebben a képletben ugyebár aligha én vagyok az ostoba...

Wilzor 2015.03.07. 09:33:54

Sosem, mondtam, hogy az lennél, mindinkább ez az írás mert nem sikerült megérteni a filmet vagy sokkalinkább, befogadni azt.

Ajánlom figyelmedbe minden offense nélkül:

www.gamesradar.com/i-origins-review/

Természetesen továbbra is megkell néznie a nézőnek a filmet ahhoz, hogy véleményt tudjon alkotni. A probléma, hogy az írással egy olyan film benyomását kelted aminek megnézésére szánt idő elvesztegetett. Pedig ha minden 5/10-es film ilyen lenne, boldogabb világban élnénk:)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.03.07. 15:30:34

@Wilzor: Ja hogyne, ha nincs igazunk, vegyük elő a jó öreg "nem értetted" kártyát. :D Azt aláírom, hogy nem sikerült befogadnom, elvégre csak erről szól az egész kritika, hogy miért nem sikerült befogadnom. Szóval ez meg nem értem, miért lenne alapvető gond, elvégre nem kötelező minden szart megenni, amit elénk tesznek.

Továbbá ajánlanám figyelmedbe, hogy lehet, hogy jól néz ki, ha elegánsan megfogalmazott angol nyelvű kritikákat lősz be csak úgy, bizonyos körökben talán menő is, csak vitatkozni nem nagyon lehet ezeken keresztül, mert pl. a konkrét darab egyetlen általam említett problémát nem érint. (Viszont azt elismeri, hogy "there are moments when it pages Dr Pretension")
Szóval egész nyugodtan fogalmazd meg a véleményedet, mert sajnos én nem ijedek meg attól, ha egy angol nyelvű szöveggel találom szembe magam.

"A probléma, hogy az írással egy olyan film benyomását kelted aminek megnézésére szánt idő elvesztegetett. "
Ez még mindig nem értem, hogy miért lenne probléma, én pl. még mindig nagyon sajnálom azt az időt, amit elvesztegettem rá.

m3246 2015.07.07. 17:00:21

Körülbelül olyan értetlenül által ez előtt a kritika előtt, mint amennyire döbbenten a film után... Nem tudom ki írta ezt a borzalmat, de nagyon remélem, hogy valaki nem ez alapján dönti el hogy megnézi-e a filmet, vagy sem! Nem szoktam szélsőséges lenni, de ez most mélységesen felháborított! Aki ezt írta, üljön le, nézzen tükörbe és gépelje le 1000-szer, hogy nem írok ekkora baromságot még egyszer, és kérjen nyilvánosan bocsánatot! És soha többé még csak hasonlót se csináljon (filmkritika)... Javaslom Hal a tortán, Éden Hotel és hasonló műsorokat nézzen és azokról fejtse ki a véleményét, azokra valószínűleg nem fogok ráakadni itt a neten...

K.Leslee 2015.07.07. 20:07:38

@danialves: Szerintem tetszett neki ez a film:-D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.07.07. 20:11:01

@K.Leslee: Nem az a lényeg, hanem hogy ő ÉRTETTE, velünk, közönséges földi halandókkal ellentétben. ;)
Az Interstellar után nem tanultad még ezt meg? :P

K.Leslee 2015.07.07. 21:31:31

@danialves: Persze, a bloggerkedes marcsak ilyen :-).
Az Interstellar is eleg linearis film pedig, ahogyan ez is. Mindkettobe bele lehet magyarazni mindent, ez foleg azert van mert sokkal kevesebbet mondanak annal mint amennyit szeretnenek.
Ettol fuggetlenul az I Origins nekem egy pozitiv elmenynek maradt meg ugyanakkor megertem a Te erveidet is. En csupan egyel tobb pontot adnek ra.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.05.12. 12:31:52

Unalmas, okoskodó, filozofálgató dráma, lapos alakításokkal, jellegtelen zenével, közepes forgatókönyvvel. Semmi kiemelkedő nincs benne, simán kihagyható film.
süti beállítások módosítása