A Bond- mozik legjei II. A Bond univerzum 5 legdögösebb alapmotívuma és az 5 legjobb negatív karakter
2014. szeptember 21. írta: FilmBaráth

A Bond- mozik legjei II. A Bond univerzum 5 legdögösebb alapmotívuma és az 5 legjobb negatív karakter

A Bond-mozik legjei I. : A legjobb Bondok és Bond-lányok

A Bond-moziknak stílusa van, és a luxus életérzésen túl vannak olyan állandó motívumok, amelyek nélkül nincs meg az a bizonyos feeling, amit elvárunk a filmtől. Hiába telt el sok évtized a D. No óta, változott rengeteget a mozi világa, mégis van néhány alapmotívum, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a Bond-univerzumban érezzük magunkat. Ilyenek a különleges helyszínek (őfelsége legszexisebb ügynöke az évek során megfordult a világ legelitebb helyein, sőt, még a világűrben is járt), Miss Moneypenny (M titkárnője, aki plátói szerelmet táplál Bond iránt, folyamatosan évődnek egymással), Q (aki ellátja mindenféle kütyüvel a szuperügynököt), és persze ne feledkezzünk el M -ről, Bond főnökéről sem (nem irigylem Ralph Fiennest, Judi Dench nagyon magasra tette a lécet). Sokáig lehetne sorolni a példákat, de mivel a 007-es ügynöknek az a védjegye, hogy ő a legdögösebb akciósztár, ezért lássuk, hogy a rengeteg alapmotívum közül melyek a lemenőbbek:

 

A Bond-univerzum  5 legdögösebb alapmotívuma:

5. Walther PPK

walther ppk.jpg

Semmilyen szinten nem értek a fegyverekhez (és nem is érdekelnek túlságosan), de ezt a kis szépséget ezer közül is felismerem. Olyan, mint Bond: elegáns, és halálosan veszélyes. A gyártók kezet csókolhatnak a Bond-filmek készítőinek, mivel valószínűleg betegre keresték magukat vele. köszönhetően annak, hogy ezzel a készséggel küldi a másvilágra az ellent a szuperügynök. Véleményem szerint csak a Magnum veheti fel vele az a versenyt ismertségben (amelyet ugye szintén egy film tett halhatatlanná: Piszkos Harry kevésbé elegánsan, de ugyanolyan halálosan osztotta vele az igazságot a mozivásznon).

4. Bond-lányok

ursula andress.jpg

A Bond-film nincs Bond-lány nélkül. A válogatottan szép hölgyek nagyon sokáig csak az ágytöltelék szerepét töltötték be a történetben, de ahogyan változtak az idők, lassan, de biztosan az ő karakterük is változott. Ma már nemcsak szépek, de intelligensek is a bájos segítőtársak, de arra nagyon vigyáznak az írók, hogy ne homályosítsák el őfelsége legszexisebb ügynökét, hiszen ez a sorozat alapvetően róla szól. 

3. Szuper kütyük

james bond óra_1.jpg

Q-nak ugyebár az a feladata, hogy ellássa Bondot a lehető legmenőbb ketyerékkel, amelyek olyan csúcstechnikát képviselnek, amelyekről az ellenségnek fogalma sem lehet. Rengetegszer menekült meg a 007-es az utolsó pillanatban ezeknek az izéknek köszönhetően, valószínűleg mindenkinek megvan a kedvence a sorozatból, az enyém a Holnap markában című filmből az, amelynek segítségével szó szerint eltűnik az autó. 

2. Aston Martin

aston martin.jpg

Nem vagyok nagy tudora az autóknak (a sajátomon kívül gyakorlatilag egyetlen márkát sem ismerek fel), de az Aston Martin annyira összeforrott a szuperügynökkel, hogy még nekem is sikerült bevésődnie az agyamba. Pedig volt néhány film, amelyben nem ez a márka képviselte az autós csúcsminőséget (gondolom, sikerült jobb reklámszerződést kötni velük), de egy idő után azért csak visszatért a filmvászonra ez a dögös verda, mert lássuk be, verhetetlen párost alkotnak ők így ketten James Bond-dal.

1. Vodka martini 

vodka martini.jpg

Felrázva, nem keverve, természetesen. Masszív antialkoholistaként sajnos fogalmam sincs, milyen az íze ennek a koktélnak, de minden bizonnyal a leghíresebb és legtöbbet rendelt kombináció a bárpultoknál. Ennél már csak egyetlen menőbb dolog van a Bond-univerzumban, mégpedig a legendássá vált bemutatkozás: "A nevem Bond, James Bond". Ezek nélkül tényleg mit ér egy Bond-film? Na ugye, hogy semmit!

A Bond-filmekben érdekes módon kevés az igazán emlékezetes gonosz karakter, ennek két fő oka az, hogy vagy nem írták meg jól a karaktert, vagy a színésznek nem feküdt igazán a szerep. Erre a legjobb példa Christopher Walken, aki hiába kiváló színész, mégsem sikerült maradandót alkotnia a Halálvágtában, vagy Curd Jürgens, aki szintén ebben a cipőben járt A kém, aki szeretett engem című filmben, de még Telly Savalas is tudott felejthető lenni Blofeld alakjában. Azonban főként közepesen megírt alakokat kellett volna élettel megtöltenie az általában közepes színészeknek, amelynek a hátterében valószínűleg az állt, hogy senki se homályosíthassa el a szuperügynök alakját, azonban ez mint kiderült, nem jó taktika, mert az igazán sikeres filmekben vagy volt egy nagyon erős női karakter (A kém, aki szeretett engem, Polipka), vagy pedig sikerült méltó ellenfelet találni James Bond-nak. Szerintem az alábbiak a legjobb negatív karakterek, teljesen szubjektív a lista, várom a véleményeteket!

Az 5 legjobb negatív karakter 

5. Jaws

jaws.jpg

A vasfogú óriás eredetileg csak egy filmben szerepelt volna (A kém, aki szeretett engem), de a nézők visszakövetelték, így volt alkalma rá a Holdkeltében, hogy megjavuljon. Nem kellett rommá tanulnia magát a szöveggel a nemrégiben elhunyt Richard Kiel-nek (a két filmben összesen egy mondattal ajándékozta meg a nézőket), de annyira jól eltalálták a karaktert, hogy nagyon sok filmben köszönt később vissza az alakja. 

4. Scaramanga

scaramanga.jpg

Avagy az aranypisztolyos férfi. Christopher Lee nevéhez rengeteg kiváló alakítás fűződik, de máig ezzel a szereppel azonosítják (a show business már csak ilyen, hiába játszik valaki garmadával jobbnál jobb drámai szerepeket, egy menő akciófilmben nyújtott még menőbb figurával válik legendává, lásd Alec Guiness és a Star Wars esete). Ian Fleming rokona volt a magánéletben, de ennek semmi köze nem volt ahhoz, hogy megkapja ezt a szerepet, amelyet kiválóan játszott el, nem az ő hibája, hogy maga a film végül nem sikerült igazán jól. 

3. Blofeld 

blofeld_3.jpg
Blofeld olyannyira ikonikus alakja a Bond-univerzumnak, hogy három színész is eljátszhatta a szerepet (Donald Pleasence: Csak kétszer élsz, Telly Savalas: Őfelsége titkosszolgálatában, Charles Gray: Gyémántok az örökkévalóságnak), sőt még egy halvány utalás is történt a karakterre a Szigorúan bizalmasban, de mégis az Oroszországból, szeretettel című filmben sikerült a legütősebbre a figura, pedig abban csak a gyönyörű hófehér cicát simogató kezét látjuk, amikor néhány filmmel később meglátjuk az arcát is, elvész a varázs, a titokzatosság. Mindezzel együtt Blofeld nélkül szegényebb lenne a Bond-univerzum.

2. Silva

silva_1.jpg

A Skyfall-nak nagyot kellett szólnia ahhoz, hogy a nézhetetlen A Quantum csendje után vissza tudja csábítani a nézőket a moziba. Ehhez kellett egy jó forgatókönyv és egy nagyon ütős főgonosz. Mindkettő összejött szerencsére, ráadásul egy olyan kiváló színész játszotta el a negatív főszerepet, mint Javier Bardem, aki ha nem is most le csúnyán a filmvászonról Daniel Craiget, de azért sikerült elhomályosítania. Zseniálisan volt őrült, dögösen volt mániákus, és az akciójelenetekben sem vallott szégyent. Nem irigylem a következő Bond-film forgatókönyvíróit, ezt nehéz lesz felülmúlni...

1. Goldfinger

 goldfinger_1.jpeg

Minden idők legjobb főgonosza nem mostanában jelent meg a filmvásznon, mégis máig emlékezetes a figura, amelybe Gert Fröbe lehelt életet, kiválóan. A kegyetlen, aranymániában szenvedő tömeggyilkos (aki még arra is képes, hogy aranyba fullasszon egy bájos hölgyet, mert az elárulta) méltó ellenfele volt Bond-nak.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr76647259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lauro 2014.09.21. 18:25:53

Egy másik posztnál már kifejtettem, de inkább ide való: ez a Silva nagyon "gyér" egy figura volt. Gyakorlatilag egy vénasszonyt nem bírt eltenni láb alól, és az az egész hercehurca, amit művelt azért, hogy ezt megtegye... Emellett a világ legkreténebb kommandósaival vette körbe magát, akiknek két aggastyánba is beletörött a foga, mint Silvának a ciánkapszulába. Ki látott már ekkora lúzer kémet, hogy nem bírja megölni magát. Aztán meg fölösleges is lett volna, hisz életben maradt.
És hogy éppen akkor akarja kivonni M-et a forgalomból, amikor azt nyilvánosan megszégyenítik, mindezt úgy, hogy simán mellélő egy pisztollyal. Kész röhej.
Bardem nagyszerűen játszik, de a figura nevetséges.
Olyan nagyon félelmetes - de miért is?

Lauro 2014.09.21. 18:34:58

"Semmilyen szinten nem értek a fegyverekhez"
"Nem vagyok nagy tudora az autóknak"
"Masszív antialkoholistaként sajnos fogalmam sincs, milyen az íze ennek a koktélnak"

LOL!
LOL!
LOL!

Az igazat megvallva roppant szórakoztatóak ezek a cikkek :-)

(Boroskólából egyébként szerintem egy jobban sikerült szombat estén többet rendelnek Nógrádban, mint vodkamartinitfelrázvanemkeverve egy év alatt az egész földgolyón.)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.21. 18:41:57

és valamelyik köz csatorna elkezdte tegnap adni az egész sorozatot.

FilmBaráth 2014.09.21. 19:17:17

@Lauro: Örülök, hogy ilyen jól szórakozol, én sem unom magam halálra a hozzászólásaidon:-)
A boros kóla valóban kiváló koktél lehet:-)

Lauro 2014.09.21. 19:19:17

@FilmBaráth: Ezt örömmel olvasom! :-) (A boroskóla nálunk vadász, máshol leó, a félreértések elkerülése végett írtam így. Ne haragudj rám, ha néha kicsit nyers vagyok.)

Nyílméregbéka 2014.09.21. 20:37:58

Ez jó kis összeállítás. Bár a Walther PPK-nak nem nagyon volt szüksége a Bond reklámra, 1929-óta gyártják, azóta számit a világ egyik legmegbizhatóbb félautomata pisztolyának, nem véletlenül használták/használják a világ szinte összes titkosszolgálatánál... :)

FilmBaráth 2014.09.21. 20:50:34

@Nyílméregbéka: Örülök, hogy tetszett az összeállítás:-) Köszönöm az infókat a Walther PPK-ról:-)

Globetrotter2014 2014.09.22. 14:45:59

Legjobb negatív karakterek:
1. Alec Trevelyan (Sean Bean)
2. Elektra King
3. Auric Goldfinger
4. Karl Stromberg
5. Gustav Graves
6. Raoul Silva
7. Ourmuov tábornok (nem igaz főellenfél, de kemény mezőny, azért a teljes Craig listát verné, Silva kivételével)
8. Blofeld (Pleasance)
9. Francisco Scaramanga

Gyengék:
Szinte a teljes Craig ellenfél-gárda, a könyvelő, az ügyvezető igazgató, meg a magam se tudom hogy ki (Mr white néven).
A teljes Dalton ellenfél brigád: Franz Sanchez, meg a többire már nem is emlékszem
Hugo Drax, (de legalább emlékszem rá)
maradék 3 a 4 Blofeldből (Savalas is sajna).

L. J. Wesley 2014.09.22. 22:20:07

Christofer Lee-t szerintem inkább Saruman-ról vagy éppen Douku grófról ismerik a legtöbben

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.23. 15:24:20

@BlueDeath: pedig drakuláról kellene... lugosi után a leghíresebb, legikonikusabb vámpírgróf.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.23. 15:52:53

@FilmBaráth: ki?

Most ikonikusokról beszéltem. Ennyi erővel Dominic Purcellt is írhattad volna. :D

(kis túlzással persze, de csak kicsivel!!)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.23. 17:11:19

@FilmBaráth: abba a posztba bele se menjünk. Olyannal nem vitatkozom akinek nem tetszett a könyv. ;)

Nem mellesleg a Coppola féle ÁTIRAT az egyik legrosszabbul sikerült könyvből film ever.

Még a paródiája a Drakula halott és élvezi is jobb.

FilmBaráth 2014.09.23. 19:29:32

@doggfather: ebbe szerintem tényleg ne menjünk bele:-)

Nyílméregbéka 2014.09.23. 22:23:12

@doggfather: Nem tudom, te milyen könyvet olvastál, de Coppola filmje követte a leginkább Bram Stoker regényét a feldolgozások közül, nem véletlenül csak neki engedélyezték eddig az örökösök, hogy használja Stoker nevét a film címében.
Gary Oldman meg ezerszer jobb Drakula volt mint Lee! Na, ennyit Bondról... :)
süti beállítások módosítása