Rock and roll szamuráj / Six-String Samurai (1998)
2014. szeptember 05. írta: danialves

Rock and roll szamuráj / Six-String Samurai (1998)

Six-String-Samurai.jpgJellemzően kétféle vélemény létezik erről a filmről: valaki vagy hatalmas és megismételhetetlen produkciónak tartja, vagy borzasztó hulladéknak. Mindkét tábort meg tudom érteni, ugyanakkor ez a mű pontosan attól is lesz különleges, hogy mindkét álláspontra ad indokot bőven.

Miután a szovjetek leigázták az USA-t, egyetlen végvár áll csak velük szemben: Lost Vegas, ahol Elvist koronázták királlyá. Amikor ő is meghal, utódjelöltek százai indulnak meg a sivatagon keresztül gitárjukkal és szamurájkardjukkal, hogy elfoglalják a trónt. Többek között Buddy (Jeffrey Falcon) is, aki egy gyerek képében egy szokatlan útitársra talál. Azonban utazásuk közben a primitív helyiek, a többi konkurens és a szovjetek mellett még magával a Halállal is meg kell küzdeniük.

sixstring.jpgNehezen tudtam volna elképzelni, hogy létezik film, amely ennyire nézhetetlenül rossz, azonban egyben mégis elképesztően menő, de ennek a műnek sikerül megvalósítania ezt a paradox együttállást. A történetmesélés, sok helyen a technikai megvalósítás is hihetetlenül igénytelen, ugyanakkor a komolyan vehetetlenségben jól látták meg azt a lehetőséget az alkotók, hogy a legelborultabb ötleteiket is szabadjára engedhetik. Elvégre mégiscsak egy olyan alkotásról beszélünk, ahol egy Buddy Hollynak öltözött gitáros szamurájkarddal aprítja a Mad Maxből szökött útonállókat vagy éppen a szovjet rock'n'roll bandákat, miközben egy Slash-nek öltözött Kaszás üldözi. Kár, hogy az őrült ötletek nem tartanak ki végig.

Ugyanis egy idő után az első fél órában megismert elemek egyre csak ismétlődnek, így egyre nehezebb lesz nem figyelni a borzasztó hangeffektekre, a színészek ripacskodására, a teljesen esetlegesen felépülő jelenetekre. Idővel már az operatőr és a vágó ügyeskedése sem tudja elfedni azt, hogy milyen amatőr az akciójelenetek koreográfiája, az ütősnek szánt egysorosok is egyre kínosabban esnek ki a főszereplő szájából. Egyszóval egy szórakoztató agymenés helyett az élmény egyre inkább egy idegesítő trashfilmre emlékeztet, amelyben egyedül úgy-ahogy a fényképezés állja csak meg igazán a helyét.

Csak amiatt tudom ajánlani ezt a darabot, mert ritka az olyan ambivalens érzés, amikor egyszerre nyomnék ki sikítva egy filmet és nézném ugyanakkor nagyon is szívesen tovább. Talán ha előbbi nem dominált volna egyre inkább bennem a játékidő előrehaladtával, akkor sokkal nyugodtabb szívvel tennék ilyen ajánlásokat, de így tényleg csak érdekes, és nem értékes produkcióként tudok beszélni róla.

4/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr276669121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.09.05. 08:55:44

Elég lett volna, ha azt írod, hogy "beszt ajánlás evör from Werewolfrulez" :D

Megértem az álláspontod, bár nekem hatalmas kedvenc a film, minden trash mivolta ellenére. Nagyon szórakoztató agymenés, bár tagadhatatlanul bűnös élvezet kategória.

Dr_utcai_arcos 2014.09.05. 10:55:00

Ez az ajánlat már tényleg egy annyira szar, hogy m̶á̶r̶ ̶j̶ó̶ tényleg szarnak mutatja, hogy kénytelen leszek megnézni :)!

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.09.05. 12:49:15

Egyébként amit fontosnak tartok megjegyezni a film kapcsán:

- A Red Elvieses banda által jegyzett zene sokat emel a film élvezeti értékén. Az Elvis-típusú rock/rockabilly/surf rock muzsika keveredik náluk az oroszos hangulattal. A magyar táncok-feldolgozásuk külön kiemelendő, a film közepe táján Buddy erre irtja az ellent a naplementében. Egyébként a Red elvises tagjai is szerepelnek a történetben, bár nem sokáig húzzák...

- Érdemes megfigyelni a filmben az Óz történetére való utalásokat. Sárga köves út, a Halál és a Gonosz nyugati Boszorkány közötti párhuzam, stb. A sztori felfogható az Óz-mese egy erősen kifordított változatának, ami talán új fénybe helyezi a dolgokat a kétkedők számára.

- Az őrült ötletek mellett, ami még eladja a filmet, az a nagybetűs HANGULAT. Ilyen stílusos és egyedi (ruszki "rákenroll" posztapolipszis) világvégét ritkán látni.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.05. 12:55:25

@Werewolfrulez: Na a zene is pont olyan, hogy egy idő után már baromi idegesítő, hogy csak ez megy folyamatosan, bármi is történik.

Amúgy én őszintén remélem, hogy nem ez lesz a "beszt ajánlás" tőled. :D

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.09.05. 12:56:29

@danialves: tuti, hogy ezt a minőséget bármikor tudom hozni :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.05. 12:59:28

@Werewolfrulez: Abban biztos vagyok, már előre is félek egy-kettőtől, de azért remélem lesz köztük pár jobb is. :D

troutman 2014.09.05. 15:04:07

Nagyon tróger, de megnéztem vagy háromszor annak idején.:)

Amúgy az zseniálisan szar filmek királya a Motorpsycho/Motorterror/Billy Badd 1992-ből:

www.youtube.com/watch?v=J53KTb9dcfU

Dr_utcai_arcos 2014.09.05. 22:34:44

Nos. Hát, végülis ha úgy nézzük...De, akár mondhatnám azt is, hogy bizonyos szögből...
süti beállítások módosítása