Sötét húzások / Night Moves (2014)
2014. augusztus 25. írta: danialves

Sötét húzások / Night Moves (2014)

night-moves02.jpg"Kihagyott ziccer" filmekből lehet találni bőven, és bár ezt a darabot is szívesen sorolnám ebbe a kategóriába, valójában egy dologban nagyon is elüt más hasonló alkotásoktól: míg az "elpuskázott lehetőség" stigmát legtöbbször annak fényében sütjük rá egy produkcióra, hogy milyen általunk felismert potenciált nem vettek észre a készítők, ezzel szemben a Night Moves már eleve egy érdekes koncepcióval érkezik - hogy aztán ezt hagyja végül teljesen kihasználatlanul.

Josh, Dena és Harmon (Jesse Eisenberg, Dakota Fanning, Peter Sarsgaard) fiatal és ambiciózus környezetvédők, akik hisznek abban, hogy a bolygónkat érő végzetes hatásokat megfordíthatják. Ehhez első lépésként azt találják ki, hogy felrobbantanak egy gátat a semmi közepén, ezzel hívva fel a figyelmet az energiapazarlás környezetkárosító hatására. Ehhez azonban természetesen bűnözővé kell válniuk, és bár ez tűnik a dolog könnyebb részének, végül pont tettük súlyának (vagy éppen súlytalanságának) feldolgozása okozza számukra a legnagyobb nehézséget.

night-moves04.jpgHa ökoterroristás filmről beszélünk, egyből beugorhat tavalyról A kelet, amely remek tablóját adta a jelenségnek. Kelly Reichardt alkotásának ez nem sikerül, igaz, nem is próbálkozik vele: ez a mű titokzatos szervezetek és FBI-ügynökök helyett jelentéktelen kisemberek szemszögét használja, a fő gondolatisága pedig nem a környezetvédelem "a cél szentesíti az eszközt"-dilemmájával foglalkozik, hanem inkább azzal, hogy az átlagember mennyire képes nyomot hagyni a világban.

Ez így leírva egy jó koncepció, amelyet egyébként nagyon szépen visz végig a rendező magán a filmen is, azonban a a tényleges gondolatok tartalma és súlya hiányzik. A karakterek gyakorlatilag semmilyen hátteret nem kapnak, konfliktusaik minimálisak, a fent vázolt elképzelés pedig néhány félmondatból áll össze jól megfogalmazott gondolatok helyett. Szinte lehet látni, ahogy a csendben bámuló szereplők fejében ott pörögnek a belső monológok, de ily módon lehetetlen, hogy bármi betekintést is nyerjünk abba, vajon mit akarhatnak nekünk üzenni az alkotók. Jobb híján a produkció végül egy rakás hangulatfestő kép összessége, amely két élesen elváló részre oszlik: a robbantás előkészületeinek kissé heist, kissé road movie-s bemutatása, majd az azt követő Bűn és bűnhődés-parafrázis.

Bár ez a fajta lassúság kifejezetten jól működik a robbantás előtti percek feszültséggel teli szituációjában, összességében a Night Moves egy olyan film képét adja, amely hiába tart majdnem két óráig, nehéz lenne elszámolni azzal, hogy miről szólt. Az atmoszféra időként a hátára tudja venni a produkciót, azonban idővel egyre fájdalmasabbá válik, hogy egy ilyen jó témát hagynak parlagon azért, hogy a helyét unalmasan megkoreografált hangulati elemek foglalják el. Ez a mű nem, hogy az ígéreteit, de még a saját vállalásait sem tudja teljesíteni.

5,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr156631205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2015.04.15. 19:33:09

Most jöttem a Titanicos vetítésről, kifejezetten érdeklődve ültem le a film elé, egyrészt a téma, egyrészt pedig a főszereplő személye miatt. Hatalmasat csalódtam, alig 40 perce ért végett a film és a nagy részét már alig tudom felidézni. De, hát ez nem csoda egy olyan filmnél, aminek a 70% arról szól, hogy Eisenberg (akit amúgy jó színésznek tartok) búsan mered maga elé. A történetben rengeteg potenciál lett volna, hiszen több fontos témát is felvett a film (ökoterrorizmus hatása/jogosultsága illetve azt is, hogy egy súlyos titok miként kezdheti ki még a legelszántabb társaságokat is, és hogy a paranoia-nak milyen végzetes következményei lehetnek). De ezek a témák alig kerülnek kibontásra, az ökoterrorizmusról van egy darab párbeszéd és kész. A Titanic leírásában a filmre a "hitchocki feszültség" jelzőt is elsütik, na ez az, ami legkevésbé sem igaz a filmre. Hiszen a filmben van két izgalmasabb, valódi feszültséget felmutató jelenet, de a maradék 110 perc baromi lassan csordogál, amivel alapjáraton nem lenne izgalmas, ha közben foglalkozna rendesen a fentebbi témákkal, vagy legalább vizuálisan izgalmas lenne, de a fényképezés sem kiemelkedő (nem is rossz, de ez még nem menti meg a filmet).

Egy dolog azért érdekes volt: Volt egy izgalmasabb jelenet, amikor a fiú megtámadja a lányt, de az alatt meg olyan andalító furulya(?) zene volt, mintha direkt azt akarták volna, hogy elaludjon a néző.

Rég láttam ilyen unalmas filmet, kár érte, mert potenciál volt benne.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.04.15. 22:38:22

@The Man Who Laughs: Ha már ökoterrorizmus, a posztban említett A kelet megvolt?

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2015.04.15. 23:36:50

Sajnos, még nem, de már a bemutatója óta szemezek vele. Lehet sort is kerítek hamarosan rá, ennél unalmasabb úgysem lehet :D
süti beállítások módosítása