Sin City: Ölni tudnál érte / Sin City: A Dame to Kill For (2014)
2014. augusztus 23. írta: FroG

Sin City: Ölni tudnál érte / Sin City: A Dame to Kill For (2014)

sincity1.pngA Sin City 2005-ben hatalmas bombát robbantott a pénztáraknál és a kritikusoknál is: a majdnem teljesen fekete-fehér képregény adaptáció nézése közben szinte lefolyt a coolság és a stílus a vászonról, a több szálon futó, nagyszerű történet és a hajmeresztő brutalitás pedig felmosta a nézőkkel a padlót. Nem csoda hát, hogy a legtöbb film- és képregény-rajongó messiásként várta az idén már 9. éve beígért folytatást, amely ugyan a szó szoros értelmében nem mondható rossz filmnek, de egyetlen egy aspektust sem tudnék kiemelni, amely miatt érdemes volt elkészíteni.

A sztori leírást ennél az alkotásnál feleslegesnek tartom, mivel a több szálon futó cselekmény részleteiről nem lehet spoilermentesen írni. Legyen elég annyi, hogy a Miller – Rodriguez duó most leginkább a múlt és a (vélhető) jövő paneljeit dobálja egymásra és ebből próbál – a Sin City-től amúgy bizonyos szinten idegen – koherens történetet fabrikálni.

A Sin City második felvonásában csak papíron működnek az összetevők. Szinte centire pontosan ugyanazokkal az eszközökkel próbált dolgozni a szerzőpáros, ugyanakkor ahogyan az egy rossz folytatásnál lenni szokott, az előző film hibáit nem értékes elemekkel, hanem az előd legnagyobb pozitívumainak a még nagyobb mértékű adagolásával próbálták orvosolni. Ez a rossz képlet pedig egy széteső, lelketlen és a végére majdhogynem súlytalanná váló sztorihoz vezet, amely ugyan a játékidő tetemes részében leköti a nézőt, végig érződik körülötte az orrfacsaró izzadtságszag.

sincity3.pngEzúttal a látvány sem olyan, mint amilyennek lennie kellene. Persze, ismét üt a fekete-fehér, film noir képi világ, de a színeknek ezúttal nincsen kézzel fogható mélysége és hangulatteremtő hatása, hanem végig úgy érződik, mintha az egészet csak muszájból készítették volna így. Ezt az érzést tovább erősíti az első felvonásból átvett színkiemelések túlhasználtsága, amely valóban kicsorbította a színek adta hangulati él utolsó aspektusait is.

A történet alakulása pedig abszolút az egész alkotás mélypontja: a szálak ezúttal bár komolyan kapcsolódnak egymáshoz, a súlyuk csak úgy lóg a levegőben, és bár a legtöbb karaktert már ismerjük az első felvonásból, egyikük sem tud olyan mélységet biztosítani, hogy az önmaga kis történetéért szorítani lehetne. Az újonnan bekerült jellemek pedig egytől-egyik hakniszagúak: Eva Green csak a meztelenségével tudja minimálisan feldobni az egysíkú femme fatale – karakterét, Gordon-Levitt pedig túl keveset szerepel ahhoz, hogy valóban maradandó tudjon lenni.

A Sin City : Ölni tudnál érte tehát láthatóan erőlködik azon, hogy túlszárnyalja az első rész elemeit, ugyanakkor mint azt mondani szokták, a kevesebb ezúttal is több lett volna. Tehát ahogyan azt már a felvezetőben is említettem, a film korántsem rossz, egyszerűen csak semmi egyedit vagy átütőt nem tud nyújtani, még a látvány terén sem. Amit ezen tulajdonságok mellett kapunk, az pedig épp hogy csak egy közepes élményt tud nyújtani, ez a szint pedig azt hiszem túlzás nélkül méltatlan egy ilyen nevű alkotáshoz. Nézzétek meg inkább újra az első felvonást.

5,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr356626839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Edgecrusher 2014.08.23. 12:19:00

Köszi, körülbelül ezt éreztem én is. Véleményem:

A noir-hangulat átjön, de gyanítom ha havonta kijönne egy hasonló stílusú film, nem lenne ilyen hatása. A zenék jellegtelenek, egyik se maradt meg. (vö. The Servants - Cells az első részből).
A több szálon futó események csak egymásra vannak hányva, tele (ön)ellentmondásokkal, figyelmen kívül hagyva a tényt, hogy a második rész időben az első előtt van.
A film ritmusa a vontatott párbeszédek, szinte folyamatos, zavaros monológok -amelyekből túl sok érdemi információt nem tud meg a néző se a karakterre, se a történetre vonatkozólag- és a hirtelen túlpörgetett akció váltakozására épül, ami nagyon negatívan hat a nézőre.
A párbeszédek olyan mélységekben vannak néha, mintha a Barátok Közt-öt néznénk, majdnem felsírtam hangosan a film közepénél. (Josh Brolin/Eva Green párbeszédek).
Még azt a nyilvánvaló ziccert is kihagyták, hogy Clive Owent szerepeltessék a filmben, pedig a sztori miatt adta volna magát.
Eva Green valóban jól néz ki, de ha csak mellek és a meztelenkedés érdekelne, arra ott a youporn. Egy-két fanyar humorú kommentjét leszámítva csak bevonul, sejtelmesen/sokatmondóan néz, illetve ripacskodik. Ez sovány egy femme fatale-hez még 85D-s csöcsökkel is.
Aki talán (szokás szerint) megmenti a filmet, az Mickey Rourke illetve Gordon-Lewitt. Az ő karaktereik részletesebben ki vannak dolgozva, nem csak (fekete) zsírkrétával felkarcolt háttérfigurák.
Mindent összevetve: egyszer nézhető film, ami a noir eye-candy és az első rész nosztalgikus hatása miatt nyújt szórakoztató élményt.
De sajnos leginkább az az érzés maradt meg, mintha a szereplőgárdát Sin City leglepukkantabb lebujából castingolták volna, pár kivételtől eltekintve.
A pontozással egyetértek.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.08.23. 14:57:00

@Edgecrusher: Rourke karaktere szerintem most sokkal kevésbé volt cool és tökös, mint az első felvonásban, mérföldekkel keményebbnek hatott, amikor bár eléggé naiv, de viszonylag emberi indokai voltak a gyilkolásra.

Edgecrusher 2014.08.25. 21:22:08

@FroG: Igen, kiüresítették a karakterét egy L'art pour l'art gyilkológéppé, akit elő lehet szedni a kalapból, ha leül a sztori. Az első részben hitelesebb volt a szeretetre éhes, kiégett szörnyként, akit persze jobb nem baszogani, ha nem muszáj.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.08.25. 22:04:02

@Edgecrusher: Egyébként neki nem halottnak kellett volna lennie az előző rész miatt?

Edgecrusher 2014.08.25. 22:30:47

@FroG: Mivel ez a rész időben az előző előtt kéne, hogy játszódjon, ezért nem. De: a "A Dame to kill for" sztorija nem töltötte volna ki a játékidőt, ezért betettek más mellékszálakat is. Persze akkor meg egyéb karaktereknek nem kellett volna jelen lennie...katyvasz.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.08.25. 23:16:21

@Edgecrusher: Hát csak ugye az előző végén nem volt sebhelyes Nancy arca.. szóval ja.

Dr_utcai_arcos 2014.11.22. 21:22:27

Már féltem, hogy csak én pontoztam le saját részről. De látom, akkor vagyunk páran.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.06.04. 12:01:12

Sin City: Ölni tudnál érte (2014)
.
az első film hatalmas kedvenc volt 2005ben, moziban kétszer láttam, de ez a folytatás kimaradt valamiért eddig.
.
még mindig frank miller az alap, mégis hiányzik valami. A technika is az első rész technikája (lehet ez a kevés mostanra).
Hogy Clive nem tért vissza az hiba, ahogy szomorú, hogy MCD se.
Ava lord egy hatalmas misscast. Egyszerűen Eva Green nem olyan akiért "ölni tudnál" (nem, nem tudnék most jó színésznőt mondani a szerepre hirtelen, jessica alba, meg rosario dawson már szerepel, és elvileg ava lord jobb nő, mint ők).
Just Another Saturday Night egyazegyben a képregény, ezzel nem is volt baj.
A The Long Bad Night történet is, színészei is gyengék.
Nancy's Last Dance egy tökéletesen fölösleges folytatása, zárása a yellow bastardnak.
süti beállítások módosítása