The Strain 01X02 - The Box (2014)
2014. július 21. írta: mocsariszorny

The Strain 01X02 - The Box (2014)


The Strain 4.jpgA második epizód ott veszi fel a fonalat, ahol az első abbahagyta, és nem is szövi sokkal tovább, gyakorlatilag a pilotban elfért volna az, ami a második részben történik. Horrorból nem kapunk sokat, a főszereplők viszont egy kicsit még hülyébbek, mint a korábban, és az is egyre világosabb, hogy az írók 20 évvel ezelőtt néztek utoljára tévét. Hogy pozitívumot is említsek: a vámpírok még mindig nagyon ott vannak (abban a 21 másodpercben, amikor látjuk őket), az erős színekre épülő világítás pedig egyedi vizuális ízt ad a sorozatnak. Még nem adom fel, de egyre inkább reménykedem, hogy az egészet elviszik a műfajparódia irányába, akkor nem fájna annyira hétről hétre az emberi hülyeség eme óra hosszú monumentuma. Lássuk be, amit a The Strain mindig is akart, az nem más, mint az ős-vámpírmítosz változatlan beemelése a modern világba, kvázi-megalapozott tudományos háttérrel (a sorozat tudósai meg fogák tudni magyarázni, mitől vámpír valaki). Ez viszont akkor működik, ha a komolyan lehet venni a sorozatot – tehát például ha a járványügy nagyfőnöke nem viselkedik úgy, mint egy idióta, aki életében nem találkozott akár egy náthás beteggel sem. Ez ugyanis a rész fő dillemmája: Eprahim Goodweather doktornak el kell engednie a repülőgépen történt mészárlás négy túlélőjét, úgy, hogy egyfelől világos bizonyíték van a kezében a fertőzésre (vérszívó dizájnerkukacok), másfelől a négy túlélő valamilyen fertőzés világos jeleit mutatja (vérvörös szem, sápadtság, láz, köhögés, hajhullás). Nincs az a valóság, amiben ez megtörténhetne (csak az oroszoknál). Mint ahogy az is elég valószínűtlen, hogy 280 holttest kisétál a boncteremből, és ez egy egész részen át senkinek nem tűnik fel. Ezek a részletek veszik el a sorozat realizmusát, és emiatt nem működik (egyelőre) a nagy ötlet: vámpírinvázió mint vírusos fertőzés. Mivel a tudományos háttér röhejes (főképpen a továbbra is idióta “tudósok” miatt), a fertőzés is az lesz.

The Strain 3.jpgUgyanakkor a karakterek maximum annyira mélyek, mint az újszülött pocsolyák, és ez egyértelműen az írók hibája. Ebben a részben például kiderül, hogy Dr. Goodweather alkoholista. Úgy derül ki, hogy Dr. Goodweather elmegy egy Anonim Alkholisták gyűlésre, ahol elmondja, hogy alkoholista, illetve vallomásában összefoglalja karakterének lényegét és legfontosabb céljait is, ha esetleg a néző annyira masszívan ostoba lenne, hogy eddig nem fogta fel. Ugyanakkor az alkoholizmusnak még csak az árnyát sem látjuk sehol: a rész elején egy kocsmában beszélget valakivel, de a jelenet nem mutatja, hogy a doktornak bármilyen viszonya lenne az itallal. Akkor viszont nem érdekel. Én nézőként nem azt akarom, hogy elmondja egy karakter, hogy milyen, hanem hogy megmutassa. Éppen erről szólt ugyanennek az adónak egy másik sorozata, a Breaking Bad. Ha azt megnézték volna az írók, most nem követnének el ilyen ordas hibákat. A doktort körülvevő szereplők simán csak felszínes biodíszletként funkcionálnak, annyi személyiségük van, mint egy doboz langyos kólának. Amitől a megváltást várom, az a nem-tudományos szál. Itt már van olyan karakter, aki nem az állandó öndefiniálásra épül, hanem konfliktusra: ugyan a sorozat Abraham figuráját és viszonyát a vámpírvezérrel egyértelműen Dan Simmons Carrion Comfort című regényéből kölcsönözte (vagy, ha úgy tetszik, lopta), talán ez lehet az a történet, ami izgalmassá teszi majd az évadot. Az epizód egyébként is a büszkén utal hatásaira, Simmons mellett megidézi del Toro első filmjét, a Cronos-t is (a vámpírrá változáshoz közelítő ember felnyalja a vért a padlóról), valamint Murnau klasszikus Nosferatuját (a Mester dizájnjával), vagy a patkányírtó járványügyi ellenőr figuráján keresztül A testrablók támadása Philip Kaufmann-féle változatát, a világítás pedig Mario Bava és az olasz horrorfilmek előtt tiszteleg.

Mindemellett kicsit a tempót sem ártana felpörgetni, mert itt semmi sem történt. Csak hogy érzékeltessem: a francia kislány (ajjaj, remélem az ameriakaiak nem fogják emiatt azt hinni, hogy Berlin francia város), aki Perraud-illusztrációkat idéző lehetetlenül piros ruhájában hazatért az első rész legvégén, nem szerepel a második részben, kivéve az utolsó jelenetek egyikét, amikor is végre kivégzi rettentő idegesítő apukáját. Miért is kellett erre egy egész epizódot várni? 

6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr186529567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CHRISporn 2014.07.21. 21:08:03

az 1x01-et kikapcsoltam a 30.percben(untam)utána mégis befejeztem(jól tettem,akkor indult be)..
Szóval jöhet az 1x02 is! :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.22. 14:36:24

@mocsariszorny: de van ám, csak még meg kell nézzem ezt a 2. részt is. :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.23. 10:21:42

közben megnéztem és ez még mindig csupán bemelegítő epizód volt.

kíváncsi leszek a nagydarab csótányirtóra, hogy vajh ő minek van. A vén zsidó karaktere tetszik eddig egyedül igazából. Az ő "ügyvédes" beszélgetése magasan a legjobb volt a részben.

mocsariszorny 2014.07.23. 10:33:00

@doggfather: Na ja, az ügyvédes beszélgetés tényleg fasza volt, kár, hogy pont azt emelték át Dan Simmons regényéből (meg úgy az egész zsidó öregemberes szálat). Egyébként del Toro bevallottan nagy rajongója a Carrion Comfortnak, az új kiadáshoz azt hiszem előszót is írt, szóval elég bevállalt a dolog. Annyi, hogy abban a könyvben nem vérszívók vannak, hanem "elmevámpírok", gyakorlatilag a Scanners nyúlása mitikus körítéssel, nem ajánlom senkinek, mert kurva hosszú és elég hamar elég unalmassá válik, ebből a szempontból a Hyperion antitézise.
A patkányírtó karaktere elég jó lesz, ha tartják magukat a regényhez meg a képregényhez. Lehet, hogy akkor indul be majd az egész dolog. Meglátjuk.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.23. 12:09:34

@mocsariszorny: az első mondatot nem értem, jó, de kár, hogy azt emelték át?! Mi?

mocsariszorny 2014.07.23. 15:23:35

@doggfather: Annyi, hogy ez nem a sorozat íróinak géniuszát mutatja, csak jó helyről jót loptak. Emiatt kevésbé várható, hogy a sorozat további részében minőségi javulás álljon be az írás minőségében, mert ez sem eredeti ötlet volt. Bocs a zavaros fogalmazásért.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.23. 15:56:47

@mocsariszorny: jah, így már értem.

Akkor ez generálja a következő kérdést. Hozzáírtak az alapanyaghoz? Én azt hittem azt viszik filmre "100%ban", nem csak alapanyag amitől kreatívan eltérhetnek. :S
süti beállítások módosítása