A 10 számomra legidegesítőbb filmes klisé
2014. július 18. írta: !Márk!

A 10 számomra legidegesítőbb filmes klisé

klisé.gifFilmrajongókként gyakran panaszkodunk, hogy manapság egyre kevesebb eredetiség lelhető fel a filmekben. Legtöbbször a klisék halmozására negatívumként tekintünk, de bizonyos filmekben olyan jól idomulnak a cselekményhez, hogy egyáltalán nem zavaróak. Tulajdonképpen az is egyértelmű, hogy ma már film nem létezhet a régi, jól bejáratott elemek nélkül, egy-egy ismerős vonást úgyis felfedezünk. Számomra azonban elítélendők az olyan alkotások, amelyek meg sem próbálnak különlegesek lenni, csak folyamatosan kliséket durrogtatnak előttünk. Érdekes toplista lesz ez, ugyanis nem konkrét filmeket fogok rangsorolni, hanem filmes jelenségeket, azokat a sablonos megoldásokat, amelyek a legirritálóbb hatással vannak az idegrendszeremre.

10. Autós üldözésnél sosincs dugó

10_1.jpg

Nem vagyok hülye, tudom, hogy idiótán nézne ki, ha a legvagányabb autós rodeózás félbeszakadna egy forgalmi fennakadás miatt, de elég komikus hatást tud kelteni az, hogy New York belvárosában hétvégén üldözik egymást a szereplők, de így is simán átsüvítenek a forgalmon. Kiegészítésként még annyit, hogy még a legpitibb gengszterek is menő sportkocsikkal csapatják, sosem látunk üldözős jelenetet átlagos vagy rozoga verdákkal.

9. Egy rég elfeledett szereplő menti meg a főhőst

9.jpg

 

A főhős ilyenkor mindig vert helyzetben van és a gonosz karakter másodpercekre van attól, hogy kivégezze őt. De az utolsó pillanatban a háttérben felbukkan általában a főhős haverja, akiről mindenki azt hitte, hogy korábban már meghalt és hátulról golyót repít a főgenya fejébe. Néha még egy "Azt hitted ilyen könnyen meghalok, haver?" típusú egysorost dob oda a főhősnek, miután kinyírta a negatív szereplőt.

8. A zöldfülű és az öreg róka zsarupáros

8.jpeg

 

Az ilyen filmekben gyakran az öreg zsaru az utolsó ügyén dolgozik, amikor is váratlanul, a sztereotipikusan afroamerikai, kövér rendőrfőnök bejelenti, hogy egy újonc lesz a társa. Az öreg természetesen ellenzi az egészet és folyton megvan köztük a konfliktus. A rutinos zsaru kimért, próbál átgondoltan cselekedni, míg a zöldfülűt hajtja a lelkesedés, a fizikai lendület, rendkíül forrófejű karakter. Néha az is megesik, hogy az ifjú rendőr sokat bénázik, ám a film végén mégis ő menti meg idősebb társát. Főhőseink pedig elválaszthatatlan cimborák lesznek, annak ellenére, hogy eleinte még utálták egymást.

7. Szex ruhában, takaró alatt

 7_2.jpg

Manapság már számos olyan film és sorozat van, ahol a szexjelenetekben sincsenek tabuk, a nagy réteg azonban még így is ezt a cenzúrázott vonalat képviseli. Félreértés ne essék, nem pornográf tartalmat várok el ilyen jelenetek láttán, hanem hitelességet. A szerelmespár egymásnak esik, dúlnak az érzelmek, folyik az izzadság, elhalványulnak a fények, minden lelassul, de a takaró, melltartó, bugyi és egyéb kellékek ilyenkor rendkívül illúziórombolók. Teljesen valószerű, hogy valaki melltartóban szexel élete szerelmével, nem igaz? A szex utáni pihenésnél pedig elengedhetetlen elem az L-alakú takaró, tudjátok, a nőből nyaktól lefelé, a pasiból deréktól lefelé nem mutatnak semmit.

6. A szkeptikus szereplő, aki előbb-utóbb ráfázik

6_2.jpg

 

Leggyakrabban katasztrófafilmekben fordul elő ez a karakter, aki az esetek 90%-ában valamilyen tudós. Ismeretei ellenére ő megcáfolja a veszély közeledtét, hitetlenkedik, hülyének nézi és kiröhögi a vészjósló embereket. Természetesen hatásvadász módon ő csak úgy halhat meg, ha az általa megkérdőjelezett katasztrófával szembesül. Pl.: földrengés, valamilyen bestia, apokalipszis, járvány stb.

5. A főhőst egyszerre csak egy ellenfél támadja

5_2.jpg

 

Elnézést a vulgáris megfogalmazásért, de ez kibaszottul idegesítő jelenség. Arról van szó, amikor a főszereplő próbálja a főnököt levadászni, de ekkor megtámadja a főhőst 5-20 darab testőr, de nem rohanják le egyszerre őt. Mindig, szépen sorjában támadnak rá, véletlenül sem csapatostól. Amíg pedig a főhős bunyózik, addig a többi ellenség vagy éppen esik-kel vagy csak mozdulatlanul álldogálnak a sarokban. Tisztességesek ezek a rosszfiúk, na. (Tipikus mellékpélda ilyen jeleneteknél, hogy még a legtömörebb fából készült bútorok is összetörnek egy eséstől vagy mozdulattól.)

4. A sebezhetetlen főhős

Steven-Seagal.jpg

 

Ez egy sokrétű téma, sokféleképpen megmutatkozik. A legtipikusabbak mégis azok az esetek, amikor ötven felfegyverkezett ellenfél sem találja őt el egyszer sem. De mondhatnám még a futás-elugrás kombót a robbanás előtti pillanatban. A főhős szent és sérthetetlen, ha a combjába döfnek egy tőrt, még úgy is képes több kilométeren keresztül sprintelni, de a legnagyobb sérülések is legfeljebb csak karcolások formájában jelennek meg rajta.

3. A tinibanda az elhagyatott tóparti kunyhóba megy nyaralni

3.jpg

 

Az oké, hogy az ilyen tucathorrorok szereplői nem túl okosak, de ilyenkor mindig a leggyökerebb választja ki az úticélt, ahol természetesen azelőtt még soha nem jártak. Ennek a helynek egy erdőben kell lennie, tó mellett, ahová csak egy nyikorgó, korhadó fahídon lehet eljutni. Bolt, rendőrség, benzinkút vagy telefonfülke legalább 30 km-es körzetben nincsen, így a szereplők magukra vannak utalva. Tipikus szereplők: a dekoratív műkörmös plázacica, aki az összes barom között először nyavalyog a térerő hiánya miatt; a sportos izomagy, aki általában a legtahóbb és folyton szexelni akar; az okostojás, akinél kérdéses, hogy miként került egy ilyen társaságba, mindenesetre ő sem elég okos ahhoz, hogy felmérje a helyzet veszélyét; a szerencsétlen lúzer, aki el sem akart jönni, csak valamelyik szerelme miatt van itt (annak ellenére, hogy gyáva és sírós srác, elég sokáig szokta bírni, általában ketten maradnak álmai nőjével a végső leszámoláshoz); az afroamerikai, aki csak azért van ott, hogy a legelsők között elpatkoljon, vagy úgy, hogy megbotlik vagy egy rosszul elsült tréfa miatt, vagy pusztán egy tudatmódosult állapotból kifolyólag.

2. A főgonosz részletesen felvázolja a tervét a foglyul ejtett hősnek, ahelyett, hogy rögtön megölné

2.jpg

 

Kulcsmomentum lenne, ha a negatív karakter eltenné láb alól azt az embert, aki egyedül képes lehet őt megállítani. Segítő körülmény lehet, hogy a főhős ilyenkor el van kábítva, meg van kötözve vagy esetleg cellába van zárva. Persze tudjuk nagyon jól, hogy a főgonosz annyira gonosz, hogy még élvezi kicsit a főhős kiszolgáltatottságát, mielőtt hidegre tenné őt. Ezalatt a főhős kitalálja, hogy meneküljön meg és mentsen meg mindenkit vagy életbe lép a lista 9. helyezettje.

1. A romantikus színvallás és egymásba borulás

1.jpeg

 

Az ilyen finálék miatt utálom a romantikus filmek túlnyomó részét, de vannak természetesen üdítő kivételek. Az utolsó nagy csóknak törvényszerűen egy problémás időszak után kell elcsattannia. Nem beszélnek egymással főhőseink egy ideje, a szakadó esőben filmnézés közben mégis a másikra gondolnak és ekkor a férfi még az utolsó pillanatban teper, hogy utolérje a szerelmét, belássa, hogy hibázzon és lesmárolja. Kedvelt helyszínek a repterek, stadionok, pályaudvarok, éttermek, esküvők. A lényeg az, hogy minél többen lássák. Az ilyen jelenetek mellesleg mindig akkor történnek meg, amikor a nő elhatározásra jut, olyanra, ami véget vethet kettejük románcának.

A képek pusztán csak illusztrációként szolgáltak! Próbáltam valamennyire témába vágó fotókat találni, de a filmek címére és tartalmára nem fordítottam különösebben nagy figyelmet.

Futottak még: a nagydumás afro srác; a telefonbeszélgetések végén sosincs elköszönés ("Majd intézkedj!" "Este találkozunk.") ilyen és ehhez hasonló mondatok hangoznak el mindig utoljára; a kutya vagy egyéb házi kedvenc szerepe családi filmekben: az egyik családtag, általában az apa nem szívleli az új jövevényt, kiközösíti, nem törődik vele, de a film végére természetesen megbékél; a szakmájából kiöregedő főhősnek mindig el kell vállalnia egy "utolsó melót", de természetesen ez az, ami kis híján az életébe kerül; gyilkosságnál MINDIG szakad az eső; a legjobb barátnők embertelenül visítoznak, amikor találkoznak, legyen a találka akármilyen forgalmas helyen.

Mik azok a klisék, amik titeket a leginkább idegesítenek? Írjátok meg nyugodtan őket kommentben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr126506167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.07.18. 12:22:58

Ha már telefonálás, engem ez az állandó párbeszéd idegesít:

- Mikorra kell a cucc?
- Lehetőleg tegnapra!

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.07.18. 12:25:55

@FroG: Ja és a másik hasonló marhaság: Az elnök, vagy a főnök, vagy akárkinek a szuper testőrei miért mindig olyan agyalágyultak, hogy az első, max a második lövésből leszedik őket?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.18. 12:36:14

a gonoszok nem tudnak célozni ágyúval se, a főhős az utolsó golyóval bárkit pont homlokon, annak is a közepén lő.

jah a főhősnek SOSE fogy ki a pisztolya, de a film végi nagyjelenetre mindig csak 1 golyó marad a tárban.

Flankerr 2014.07.18. 12:41:23

Szép találatok, kis kiegészítés:
"sosem látunk üldözős jelenetet átlagos vagy rozoga verdákkal."
Akkor tessék The Raid 2-t nézni :) Vagy The Protector 2-t, ott több tucat robogó az üldöző :D
Az 5. pont tényleg idegesítő, bár távol-keleti filmekben sűrűn előfordul a 2-3, extrém esetben több is. DE a többiek akkor is türelmesen várnak :)
11. pontnak felvenném a mindig tökéletes sminkű nőket.

Mr.Treeger 2014.07.18. 12:44:11

hol vannak már az Elemi Ösztön, meg a Thomas Crown szép ágyjelenetei. Ma már egy zuhanyzásnál is testdublőr van. Ezért kell európai filmeket nézni:))

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.18. 12:45:14

Ezer apróságot lehetne írni (menekülés közben a kocsi nem indul, az autót senki nem zárja be), nekem viszont sokkal jobban felbassza az agyam, amikor a józan észt kell megerőszakolni ezekhez.
Konkrétan ennek a legszebb példája, amikor valakiből úgy próbálnak meg információt kiszedni, hogy azzal fenyegetik, megölik, ha nem mondja el. És egy embernek nem jut az eszébe, hogy megkérdezze, "És az nektek miért lesz, jó, ha megöltök? Hogy szeditek akkor ki belőlem?"
Ugyanez, amikor túszul ejtik a főhőst, a főnök leadja, hogy nem szabad megölni, de ha megszökik, akkor gondolkodás nélkül éles fegyverrel lőnek rá. Mert ugye nem lenne izgi, ha tényleg csak elkapni akarnák őt, mint ahogy az korábban ki volt mondva.
Aztán az sem csúnya még, amikor a forgatókönyvíró balfasz expozíciót írni, ezért valamelyik korai jelenetben az egyik szereplő úgy sétál be a másikhoz, hogy "Dr. XY, hatszoros Nobel-díjas, 13 éves korában már az MIT-re járt, 17 éves korában felfedezte a rák ellenszerét, nem rossz."

Amúgy a CinemaSins videókból rengeteget ki lehet gyűjteni, kb. mindegyikben van vagy 15, most hirtelen beugrik még a "pronoun game", mint klasszikus klisé.

@FroG: + akkor már a híres "bad guys' aim"

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.18. 12:48:16

@Flankerr: vagy a Bourne-csapdát, Ronint...

Ja igen, amúgy ezt akartam írni, 1 autós üldözés van a filmtörténelemben, méghozzá Az olasz melóban. :D Mondjuk ott sem a dugóban folyik az üldözés, de legalább van dugó. :D

@doggfather: Na, megelőztél a bad guys' aim-mel. :D
Amúgy a Brick Mansionsben az volt a rohadt vicces, hogy ott konkrétan egy mesterlövésznek sikerült egy ilyen 10-ből 0 statot összehozni. :D

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.07.18. 12:51:18

@Flankerr: Hát ha neked a Raid 2 autói rozogák :)

Az egyik legidegesítőbb dramaturgiai fogás a telefonálás közben a "most nincs időm elmondani", általában olyan dolgoknál, amiket pontosan ennyi idő alatt el is lehetne mondani. Lásd legutóbb a Fehér isten hasonló jelenete.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.07.18. 13:07:35

Ez nem tudom mennyire klisé, de valaki megmagyarázná, hogy a nagy hackerek miért nem használnak sosem egeret a filmekben ? :D

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.07.18. 13:19:52

@danialves: "Izoláld a csomópontot, és tedd a router túloldalára!" #avilágmegérettapusztulásra

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.18. 13:30:22

autós üldözésnél a kereszteződésben min 4 sávon hajt keresztül a piroson a főhős egy karcolás nélkül a kocsiján, de az őt üldözőnek már természetesen neki megy legalább 2-3 autó.

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.18. 13:38:10

@FroG: Az is tipikus, hogy a hackerek "munka közben" sosem, vagy csak nagyon elvétve ütik le a space billentyűt. És természetesen akármilyen biztonsági rendszeren átküzdik magukat, de a jelszófeltörés szigorúan csak fekete háttérrel és zöld karakterekkel hiteles. :D

@Flankerr: Először azt is a listára akartam venni, de elvetettem végül az ötletet, találtam annál durvábbakat is. De tényleg érdekes, amikor egy fárasztó munkanap után kisminkelve ébred a nő, a haja már be van fújva stb. :D

@lisztes: Erről az jut eszembe, amikor az egyik pozitív szereplő haldoklik. Tök mindegy milyen súlyos sérülés érte, egy-egy félmondatra vagy poénos beszólásra még mindig van ideje, mielőtt kileheli a lelkét.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.07.18. 18:11:45

A főhős lelkiállapotát kifejező eső (majdnem minden film ahol esik).
Hőseink valami egyértelmű lehetetlen feladat előtt állnak (mondjuk a pl okáért egy elhagyott, totál leamortizálódott ráadásul mindenféle fertőző orvosi szeméttel teletömött diliházból egy nap alatt menő főiskolai épületet csinálni /igen, ez a Felvéve/): MONTÁZS.
A romantikus filmben hőseink túl gyorsan összejöttek, ezért vmi totál erőltetett dolog miatt (fogadásból jöttem csak össze a párommal, de megtudtam, h ő is pont ezt tette, és ez így már totál elfogadhatatlan /igen, ez a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt/) összevesznek, szakítanak, h aztán a végére újra összejöhessenek.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.18. 19:01:21

@MolnarErik: Ehhez alternatív verzió: főhőseink nem jönnek össze baromi gyorsan, hanem csak plátói módon epekednek egymás után, ugyanis mindkettő azt hiszi, hogy nem tetszik a másiknak. Aztán mire az egyik elhatározza magát, a másik összejön valami seggfejjel/picsával, akivel villámgyorsan szuperkomoly lesz a kapcsolat (optimális esetben a film vége felé már a házasságra készülnek). Ekkor azonban a hősszerelmes végre elhatározza magát, és valami elképesztően őrült dolgot téve (pl. esküvő félbeszakítása) egymásra találnak.

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.18. 19:22:52

@danialves: Ehhez pedig az is hozzátartozik, hogy az eredeti esküvőre összegyűlt násznép le se szarja, hogy szébarmolták az esküvőt, üzemzavar nélkül ünneplik a másik párt. :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.18. 19:45:45

@Powerful900: ...akik esetleg akkor már ott helyben rögtön össze is házasodnak :D

vitaygeorgina 2014.07.18. 21:42:32

Nem tudom elhallgatni, mennyire emlékeztet ez a lista Puzsér Róbert listájára "A hét mesterlövésze" című rádióműsorból.

nandras01 2014.07.18. 21:50:07

@FroG:
"a nagy hackerek miért nem használnak sosem egeret a filmekben ? "
mert ők fejből írnak tízezer soros assambly programot, ami elsőre hibátlanul működik :)

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.07.18. 22:06:08

@nandras01: Remélem mindezt Free Pascal-lal teszik, úgy az igazán priceless. :D

Józsi bácsi, a frappáns visszavágások nagymestere 2014.07.18. 22:09:07

@Powerful900: na és persze a rendőrségi informatikusnak van olyan szuperképessége, hogy a térfigyelő kamerák képét a végtelenségig tudja nagyítani, majd az "élesítsd!" parancsra néhány billentyű lenyomásával tűélessé varázsolja

Is 2014.07.18. 22:09:53

Ami engem bosszant, de inkább az igénytelenség kifejezése miatt: bármely szereplő hazaért, és ruhában, zuhany nélkül bedől az ágyba. Legyen férfi, nő, akármi.

ancsimancsi 2014.07.18. 22:10:06

Felbosszantjak. Bosszut all.

kkn 2014.07.18. 22:11:46

Tényleg csak illusztrációk a képek, hiszen a Mátrix 2 üldözéses részében igencsak tele van az autópálya, nehéz lehetett olyan kockát találni, amin csak két autó látszik.

Sokkal nagyobb klisék vannak benne, mégha az csak szimulált világ is. A szitává lőtt autók, amikben a nem találja el a golyó az embereket, pedig az átmegy a kasztnin. A felrepülő autók. A hatalmas ugratások, amik után még lazán továbbmegy az autó, persze egy másik, de az egyszeri nézőkkel már ezt hitették el évtizedek óta, így ez megy tovább.

Más filmekben nem tudnak lehagyni egyenesben egy sokkal erősebb autóval egy teherautót, vagy egyéb lassabb járművet, hogy megmaradjon a feszültség.

Ha valakibe belelőnek, az elrepül.

A fa bútorok tökéletes páncélnak bizonyulnak. Vagy a hűtőajtó, meg egyéb vékony lemezek.

Dugás után a nő úgy beszél, hogy felhúzza magára a takarót. Főleg akkor sántít, ha tartósan együtt lévők csinálják ezt. Nem látta eleget meztelenül a másik?

Míg egyes filmekben azzal keltenek hatást, hogy lecsukják a halott szemeit, más filmekben az utolsó szusznál még azért arra fordít figyelmet az elhalálozó, hogy lecsukja a szemeit, pedig az ritka dolog.

A visszaszámláló bomba lassítása, és közben sokkal messzebb, hosszabb ideig tudnak menekülni, mint azt abban az időintervallumban lehetne.

Division 2014.07.18. 22:20:46

Étteremben sose eszik meg a megrendelt ételt, max egy falatot, aztán percekig dumálnak, majd otthagyják a kaját...

Division 2014.07.18. 22:25:11

@kkn: egyáltalán minek kijelző a bombára? Meg miért nem csupa egyforma színű drótot használnak? És miért nincs az egész kiöntve műgyantával, hogy ne lehessen drótokat vagdosni?

nandras01 2014.07.18. 22:25:12

@FroG:
sőt! a mágnesszalagról ujjal való tapintással olvassák le az adatokat!

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2014.07.18. 22:34:03

@Flankerr: Die Hard 3-ban egy YUGO-val megy az autós üldözés, majd lecserélik, mert rájönnek, hogy "keveset eszik, de nem is megy."

steery 2014.07.18. 22:36:02

1. A zombi filmekben szinte sosem mondják ki azt, hogy: jé, ezek zombik!
2. A zombik egyre gyorsabban szaladnak az emberek után az újabb filmekben. Rövidesen már Usain Bolt sem tudja majd lehagyni őket.
3. Egy csomó akció, verekedés, esés, sérülés után az első pihenőnél a leamortizált főhős hirtelen rendbe jön, amint meg kell dugni egy tökéletes testű csinibabát, aki épen megúszott mindent, nehogy elmázolódjon a sminkje.
4. Minden amerikai film azzal kezdődik, hogy a levegőből mutatnak egy amerikai nagyvárost, a közepén felhőkarcolókkal. Ettől nagyon ki tudok akadni.
5. A szereplők sokszor olyan szar, semmitmondó szövegeket kapnak, hogy az katasztrófa. A történet szempontjából létfontosságú dolgokat például nem szokták megbeszélni egymással, mintegy fölöslegesnek tartva egymás tájékoztatását arról, mi történt velük az előbb.

schdl (törölt) 2014.07.18. 22:41:34

1., Két ember van a helységben, de nevükön szólítják egymást:
- Te Steve... mintha nem lenne egyértelmű, hogy hozzá szól.
2., Autólopásnál drótok érintgetése még hagyján, de a kormányzárat soha, senki nem töri el. Az amerikai kocsikban nincsen kormányzár?

rozsdamentes arcél 2014.07.18. 22:55:21

A végső nagy leszámolásnál az egyik félnek van fegyvere, a másiknak már nincs, ezért az első is eldobja, hogy puszta kézzel rendezzék le. Ne már.

schdl (törölt) 2014.07.18. 22:55:39

Másik nagy "kedvencem", hogy a laboros/technikus zseni mindig egy különc, alternatív figura, aki minimum füvezik állandóan, de tuti, hogy úgy öltözködik mint egy punk vagy egy anime szereplő.
Már más is írta, hogy lövöldözésnél bebújnak a kocsi ajtaja mögé (mintha adna bármi védelmet).
Autós üldözéseknél az ütközéseknél a főhős menekülő autójában soha nem nyílik ki a légzsák és nem esnek be a pedálok, így nyugodtan menekülhet tovább, miután lezúzott 15 autót.
Ha defektet kapsz, azonnal felborulsz. Természetesen minden angol tanár/fizikus / hivatalnok kézifékkel, kilinccsel előre képes közlekedni menekülés közben.
Mindig van egy orosz/ukrán/arab segítő vagy kulcsszereplő, de soha nem ázsiai.
Megöltél 35 embert a személyes bosszúhadjáratod során, de téged nem kőröz a rendőrség és hős vagy. A jogi problémák és bizonyítékok nem érdekelnek senkit.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.07.18. 23:01:10

Hát igen, ez Hollywood. De sztem a nézők döntő többsége elvárja ezeket a kliséket, amelyek a konzumidióta filmes tudatalatti részeivé váltak már. Szeretik a biztonságot, az előre sejthető történetet.
A sor persze folytatható: Pl. 1.Ha a macsó férfi főhős az elején nagypofájú, akaratos, visszapofázó jónőbe akad, annak a film végére tuti hogy dugás lesz a vége.
2.A macsó férfi főhős nem akar rálépni a filmben neki szánt útra. Elvan ő a saját világában, nem akarja megmenteni a világot. Hagyják már őt békén! Sokszor írdatlan nagy, látványos geciségre van szükség ahhoz, hogy grál lovag módjára belebonyolódjon a történetbe. (Ha ekkor egy jónőt kell megmentenie, akkor őt a film végéig természetesen megdugja.)
3. Ma már nem annyira jellemző, de kell a filmbe egy bohém de becsületes afroamerikai szereplő, akinek ugyan nincs túl sok agya, de az utca nevelte, így időnként jó szolgálatot tehet főhősünknek, aki néhány megmozdulásán látványosan elgondolkodik.

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.18. 23:05:37

@danialves: Jaj, ne is mondd! :D

@Józsi bácsi, a frappáns visszavágások nagymestere: Tipikus ez is. Legyen szó akármilyen minőségű térfigyelő kamerás felvételről, zoomolás esetén mindig HD minőséget vesz fel a kép. :)

@Is: Ezt én sem értem. Én lehetek akármilyen fáradt, lakkcipőben, nyakkendőben, ingben, zakóban és élére vasalt öltönynadrágban nem feküdnék le aludni

@Division: Így belegondolva ez is igaz. :)

@steery: Ezt még nem figyeltem meg, de teljesen jogos. A zombifilmek 90%-ában mindig a szörnyeteg, bestia, teremtmény, élőhalott, furcsa lény kifejezéseket használják a zombi helyett. :D Az utolsó pontodban felsorolt dolog is helytálló: pl. a férj kis híján meghal, hazaér, tele van sebhellyel, látszik, hogy nincs rendben, de a feleségének véletlenül sem mondja el. Inkább egyedül tervez bosszúhadjáratot.

@schdl: Mi még egy nagyobb társaságban sem szoktuk igazán négyszemközt kimondani a másik nevét, hisz egyértelmű, hogy az adott illetőhöz szólunk. Ha más szobában vagyunk és akarunk valamit kérdezni, mondani, akkor igen, a nevén szólítjuk az embereket. :D A másik általad említett dologról az jut eszembe, amikor a főhősnek menekülnie kell, de nagyon kell neki egy autó. Ilyenkor biztos, hogy 10 parkoló kocsi közül az egyik nincs bezárva és el is indul kulcs nélkül. :) Még úgy is, hogy autószerelői ismeretei nincsenek a főhősnek. Plusz információ: a főhős autója (gazdájához hasonlóan) sérthetetlen!

@rozsdamentes arcél: Igen, képesek mindenen átgázolni a siker érdekében, de amikor szemtől szembe találkoznak, akkor tisztességesen, erőfitogtatással akarják lerendezni a dolgot.

K.Leslee 2014.07.18. 23:15:25

Jah, a Cinemasins nagyon jol osszegyujti a legtobb filmes kliset.

75. Vladys 2014.07.18. 23:18:50

Nem tudom mennyire vág ide, de engem sorozatoknál az a megoldás tud kimondottan irritálni, amikor kezdődik teljesen érthetetlenül a rész majd pár perc után (esetleg főcím után), hogy xy órával korábban. Ezután megmutatják, hogy mi történt eddig.

DrKállai Andrea 2014.07.18. 23:21:02

Nem írta meg senki, de minden lakásban , házban ég minden lámpa amikor a szereplők este hazatérnek.
Azt is nagyon bírom, amikor valahonnan hazatérve, már rögtön az ajtóban megbeszélik , hogy mi történt, holott addig is együtt voltak. :(

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2014.07.18. 23:24:21

"Kiegészítésként még annyit, hogy még a legpitibb gengszterek is menő sportkocsikkal csapatják, sosem látunk üldözős jelenetet átlagos vagy rozoga verdákkal."

Jó ellenpélda a Pogány Madonna. Ott pl. Ladás üldözés van.

Troppauer_Hümér 2014.07.18. 23:36:28

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: 34 éve, a legvidámabb barakbban mivel mentek volna?

Lada helyett 125-ös Polski volt az.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.07.18. 23:37:47

@Division:

Illetve az a jelenet is klasszikus, amikor a főhős hosszú habozás után már majdnem elvágja a pirosat, majd hirtelen gondol egyet, és inkább a kéket vágja el, természetesen így hatástalanítva a csipogó bombát, lehetőleg az utolsó 5 másodpercen belül.:)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.18. 23:42:13

Nagyon jó lista, vicces, szórakoztató és igaz :) Nekem is megfordult egy ilyen lista a fejemben, de szerencsére már nem kell megírni. Az általad is említett utolsó meló klisé nekem az egyik legidegesítőbb, szinte soha nem tesz hozzá érdemben bármit a látottakhoz, de mindig tudnunk kell, hogy ez az utolsó meló :D Az meg egy magyarszinkronos klisé, néha vicces néha idegesítő, hogy még az azonos korú emberek is mindig magázzák egymást, és általában ez így is marad a dugásig. Gondolom a fordítók nem akarják túl lazára venni, de ez a megoldás meg tök életszerűtlen.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.07.18. 23:42:34

Nem tudom, hogy volt-e már:
Ha valami veszélyes szörny/pszichopata ólálkodik a közelben, mindenképpen szétválnak a karakterek, hogy egyenként vadássza le őket, vagy olyan csoportokba válnak szét, hogy lehetőleg összekerüljenek az egymást utáló szereplők, és emiatt haljanak meg többen.:)

Inimma 2014.07.18. 23:43:51

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: Autós üldözés - nézd meg a Dögkeselyűt!

dr poljakov 2014.07.18. 23:46:04

"Menjünk haza!"

Broáf! :(

Hakuho 2014.07.19. 00:07:14

sokadik emeletről leeső ember mindig parkoló kocsira zuhan, kivéve, ha életben kell maradnia, mert akkor nyitott szemetes konténerbe, esetleg ponyvatetőre vagy medencébe.

lutria 2014.07.19. 00:10:37

Különösen szemérmes filmekben amint dugás után kettéválik a pár,a férfin felül egy póló van,alul rövidnadrág,a nőn pedig kombiné-alatta melltartó+természetesen vastag takaró,akár tél van akár nyár,gondolom a légkondi állandóan megy...Házaspároknál már az alvás előtti beszélgetésnél is az ágyban ugyanez.
Ha egy kamera/fényképezőgép képéből nem derül ki hol készült/nem lát ki a helyiségből-rázoomolnak egy fényes felületű tárgyra,az azon lévő külső környezet visszatükröződésből a számítógép ki tudja számolni(és ki is rajzolja vektorgrafikával)/meg tudják állapítani hogy melyik város melyik részén áll (házszám pontossággal)az a felhőkarcoló és hogy abban,hányadik tucat emeletén,milyen tájolású szobában készült és milyen napszakban a kép...

wirth6 2014.07.19. 00:11:47

A végén mindig az esélytelen sportcsapatnak kell nyernie a bajnokságot. Különösen ha gyerekekről van szó. Nem baj ha a másik csapat keményebben dolgozott, többet edzett, és láthatólag tehetségesebb is, de hőseinknek meg helyén van a szíve és különben is milyen nehéz nekik, hiszen válnak a szüleik/betegek/nem foglalkozik velük a családjuk. De majd jön a jólelkű edző (akin ez esetleg az elején nem is látszik, de a végére mindenképp kiderül, hogy arany szíve van), és megtanítja őket bízni magukban és akkor is győzni, amikor az esélyek ellenük szólnak. Ja, és persze a közepére mindenképp kell egy montázs arról, ahogy egyre jobbak lesznek.

Girhes Joe 2014.07.19. 00:16:20

@A megvalósult amerikai ólom..:

Ja és az egyre inkább elcsépelt klisévé váló PC megoldások...

...merthogy nehogymár fehér heteroszexuális többgyermekes férfi legyen a világ megmentője, mert akkor szegény kisebbségiek rosszul érzik magukat tőle. :(

- Minden filmben kell egy néger a jó oldalon és egy fehér a rossz oldalon.
- Minden film elengedhetetlen tartozéka a tökkelütött férfi, akit egy nagyonokos, nagyonügyes, nagyondögös nő a porba aláz. Fordítva természetesen elképzelhetetlen.
- Az USA elnöke az esetek 99%-ában néger.
- Homoszexuális ember nem lehet bűnöző, pláne nem vihetik konkrétan a homoszexuális vágyai bűnözésbe.
- Ha valaki ideális családapa a film elején, tuti, hogy a végére kiderül, hogy bűnöző, vagy kettős életet él, vagy a négy fal között terrorizálja a családját. Nehogymár azt higgye a nagyérdemű, hogy létezhet kiegyensúlyozott családi élet.

És mindezt nagyon reálisnak és életszagúnak gondolják Hálivúdban... :(((

Izo 2014.07.19. 00:16:48

Jó lista. Továbbiak:
- A bombát mindig az utolsó másodpercben sikerült hatástalanítani.
- Onnan lehet tudni, hogy lassan vége a filmnek, hogy elkezd patakokban folyni a nyál - és nem csak a romantikus filmekben. Ilyenkor sütik el a legközhelyesebb bölcsességeket is.
- Aki vezetés közben nem néz előre, az karambolozik.
- stb, stb.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2014.07.19. 00:24:35

Szép lista, de azért akad pár ellenpélda is:
A Flashforward című sorozatban a stadion biztonsági kamerájának a felvételét nem sikerült kiélesíteni, pedig ott jól jött volna.

Autós üldözéseknél mindenféle autóra van példa, jóra is, szakadtra is.

Nagyon jó még a Pfa be! című film, ahol autót lopnak, ott még a riasztó is megszólal, végül a főhös egy rendőrautót lop el. Na az szerintem nem klisé! Lehet nem egyedi teljesen, de biztosan nem gyakori! :)

A régi 80-as évekbeli akciófilmekben voltak a sebezhetetlen főhősök, pl Kommandó

Az egyszemélyes bosszúhadjáratoknál meg még a legnagyobb ellenségek is ki tudnak békülni

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.07.19. 00:24:47

Azt hiszem ezt még senki nem írta: - A horrorokban mindig a néger hal meg először.

ideasz 2014.07.19. 00:26:21

@Inimma: amikor az UF 65-51 frsz-ú fehér Zaporozsecet 3 szor előzi meg, a végén még ripityává is tört véletlenül :-)

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.07.19. 00:27:18

@FroG: Ja és egy másik: - A slasherekben a gyilkos szinte csak cammog, mégis mindig utolérik a szerencsétlen áldozatokat. :D

billy reed 2014.07.19. 00:45:34

Ha a főhős/ök/, vagy a rendőrség keres valakit, akkor a kopogás után max. 2 mp-en belül ajtót nyitnak, legyen az délelőtt munkaidőben, vagy hajnali 3-kor.

@schdl: " Két ember van a helységben, de nevükön szólítják egymást:
- Te Steve... mintha nem lenne egyértelmű, hogy hozzá szól."

1. Szerintem ez nem filmes klisé.
2. Igen, ha csak ketten is vagyunk egy helyiségben, akkor is megszólítjuk a másikat. Ez alap illem szerintem.

R.T. Flakfizer 2014.07.19. 00:54:09

-a legbénább kocsi is lehet kurva gyors, ha úgy hizza a sors...
-a legfaszább kocsi is csak huszonötödjére indul, de épp időben...
-menekülés közben eleső főhős.
-emberszerű idegen létformák.
-a kavicstól is levegőbe repülő autók.
-a gonosz aki lángra kap és sosem tudja levenni a kabátját
-valamilyen gyárban történő végső leszámolás vaslépcsőkkel, stb
-a végén megbocsátó hős, az alkalmat kihasználó gonosz, aki aztán csak rábaszik.
-a feltámadó, utolsó pillanatban cselekvő mellékszereplő... ja! ez volt már! ;)
-Vágási Feri

adrfst 2014.07.19. 01:22:17

Az elektronikus átutalásnál mindig dolláronként utalódik át a pénz a netbank felületén, aminek előrehaladását egy töltődő csík (progress bar) mutatja, esetleg számlálóval kiegészítve. Természetesen minél nagyobb az átutalt összeg, annál tovább tart a folyamat.
A számítógépeket feltörő hecker mindig szemüveges. Ha csak jelentéktelen mellékfigura, akkor még kövér is. És persze percek alatt képes feltörni egy olyan biztonsági rendszert, amin egy csapat informatikus melózott fél évig.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.19. 01:49:52

@Santino89: Addig örülj, amíg nem kell ilyet fordítanod, konkrétan agyfaszt lehet kapni attól, hogy az amerikaiak kb. minden helyzetben first name basist használnak. Mert hiába first name basis mindkettő, ugye itthon a kórházi orvos nem tegezi le a betegét, de amikor már nem sokkal később dugnak, akkor azért illene. :D És találd ki, hogy a kettő között hol váltottak át tegezésre...

@75. Vladys: Mondjuk ez lehet ügyes dramaturgiai megoldás is, ha éppenséggel az a jelenet a rész végére teljesen más értelmet nyer, de sokszor tényleg csak azért használják, mert nem tudnak érdekes nyitójelenetet írni.

Nyílméregbéka 2014.07.19. 02:37:08

Inkább a nyolcvanas évek kliséje volt: autósüldézkor át kell hajtani egy sikátoron, ahol természetesen egy rakás kartondobozon kell keresztülmenni. Manapság ez a hajléktalan bevásárlókocsija tele üres üditős dobozokkal...
Lövöldözés, majd mikor kifogy a lőszer, a főhős lazán elhajítja a pisztolyt mintha egy kiürült öngyújtó lenne és nem egy többszáz dolláros fegyver.

@Girhes Joe: Nem tünt fel még, hogy az USA elnöke évek óta fekete?

dukeekud 2014.07.19. 02:44:06

Tipikus scifis klise, a sztartrektol a csillagokhaborujaig, hogy veszhelyzetben kommunikalni akar ket bolygo, urhajo, akkor azt kizarolag nagy felbontasu mozivaszon meretu, vagy szuper 3D-s hollografikus videokapcsolatban lehet megtenni.
Ami persze vegig akadozik, megszakad, recseg, teljesen erthetetlen.
Es eszukbe sem jut, hogy eleg lenne, csak a hangot atvinni, vagy a milliomod akkora savszeleseget igenylo szoveges uzenetben, gond nelkul atkuldhetnek a kordinatakat, vagy az arulo nevet.
Szoba se kerulhet, inkabb pusztuljon az univerzum, de nem mondanak le az IMAX minosegrol. :)

dukeekud 2014.07.19. 02:54:20

Gyakori klise, hogy a menekulo fohosok no, ferfi, miutan a terroristak napokig kinoztak oket egy pocegodorben, undoritoan koszosan, piszkosan, csurom veresen, serulten, furdes nelkul, rongya izzadva a sivatagban, ahogy megoltek az utolso terroristat, azonnal elkezdenek csokolozni, szeretkezni.
Afene a gusztusukat.

[imi] · http://twitter.com/forgoimi 2014.07.19. 03:26:00

- western: kihalt kisváros poros főutcája, fúj a szél, görgeti a száraz összeált gazcsomókat (ördögszekér :) )
- szintén western: a kocsmákban vagy odaveri a kocsmáros a pultra a kikért italt annyira, hogy az ital fele a pohár mellett köt ki, vagy az üres poharat csapja oda és önti bele magasról. pulton végigcsúsztatott korsó
- még mindig western: himbálózik a szélben előre-hátra egy cégér vagy bármilyen tábla. kocsma, sherif, helyi szabó vagy ilyesmi
- western utoljára: napközben lopakodó üzemmódban lovagol egy ürge + a megszöktetett rab, hogy senki se tudja merre járnak. este akkora tábortüzet raknak, hogy 50km-ről is látszik.
- utolsó utáni :) a bárzongorista az első pohártörésre abbahagyja a zongorázást és halálos csend, majd a verekedés kezdetével ő is belehúz és valami gyors darabot játszik :)

Konteológus · http://legyunkszabadok.blog.hu 2014.07.19. 04:56:02

A kliséknek saját enciklopédiájuk is van: tvtropes.org
Vigyázzatok vele, mert rendesen magába tudja az embert szippantani... én szóltam.

Irgum76 2014.07.19. 07:15:25

csodálom, hogy még senki nem írta
amikor a rossz fiú túszt ejt és a fejéhez szorított pisztollyal kényszeríti a jó fiút, hogy tegye le a fegyvert
nincs az a mesterlövész aki addig 300 gonosz statisztát nyírt ki ne azt mondaná, hogy "oké nyugi, leteszem a fegyvert csak ne bántsa" és persze leteszi
ez különösen vicces mikor a túszejtő csak úgy tessék-lássék módjára két lépés távolságra állva a túsztól ide oda mutogat a fegyverrel tiszta célpontot mutatva magából
vagy ha a zsaru partnerét kapják így el és képtelen ellene tenni
erre a szituációra kivannak képezve a rendőrök megvan, hogy mikor milyen testhelyzetben milyen fogást kell alkalmazniuk

Péter Tóth 2014.07.19. 07:43:59

Az volt már, hogy soha senki nem használ egeret a számítógépekhez?

De hasonló, hogy ha betörnek egy irodába, hogy megsemmisítsék az adatokat, mindig a monitort verik/lövik szét.

_iMaginer_ 2014.07.19. 07:50:35

aki a családi fotókat mutatja a repülőn, az biztosan meghal

R.T. Flakfizer 2014.07.19. 07:54:20

+
mindig minden 1 millió!
-mit kérnek a túszért cserébe?
-1 millió dollárt!
...
-felrobbantjuk a bombát ha nem utaknak 1 milló dollárt...
...
-ez nehéz lesz, de vállalom. persze nem ingyen.
-mennyi?
-1 millió.
...
-oké, de akkor a részem 1 millió!
...
Hollywoodban az egyslgnyi pé'z 1 millió. ;)

midnight coder 2014.07.19. 07:55:02

Ebből egy rakás ugyan elég gyakori, de nem annyira valószínűtlen.

Pl. 3 - mondjuk itt a tömegnyomoros Európában elég nehéz ezt elképzelni, de az USA-ban, Kanadában elég könnyű olyan helyet találni, hogy a szomszéd 30 kilométerre van. Az már inkább valószínűtlen, hogy épp egy olyan helyet találnak ahol ott egy sorozatgyilkos.
A 2. is elég közel áll az emberi természethez.

vlmworld · http://www.vlmworld.com/ 2014.07.19. 07:55:48

A 6. pontnak az ellenkezője is elég gyakori és roppant idegesítő: a tudós előre látja milyen borzalmak fognak történni, de senki nem hisz neki. Aztán természetesen beigazolódik a sejtése, az elnök magához hívatja, majd az ő irányításával akadályozzák meg a világvégét.

midnight coder 2014.07.19. 08:00:27

@R.T. Flakfizer: Most képzeld el, milyen ciki lenne, ha a bérgyilkos elővenné a kis kalkulátorát, és nekiállna számolgatni:
- Kiválasztott személy likvidálása 251 250 dollár, nyomok eltüntetése 34 925 dollár, veszélyességi pótlék 35 500 dollár, szakszervezeti járulák 4000 dolár, az összesen 325675 dollár lesz, plusz az ÁFA.

Leone_510 2014.07.19. 08:13:14

olyan is szokott lenni, hogy beszélgetnek egy témáról pl. még a lakásban mennek az autóhoz majd szinte a mondat folytatása már az autóban zajlik amivel el kell jutniuk a következő helyszínre, így mintha addig nem lett volna idejük végigbeszélni amit akartak amíg lejutnak a kocsihoz vagy bármi, esetleg addig nem szóltak egymáshoz? csak amikor elhangzott hogy csapó! , remélem érthető vagyok :)

erid 2014.07.19. 08:26:09

- Mindig van szabad parkoló hely ott - még a belvárosban is - ahová igyekeznek.
- Horrorban: egy szál gyertyával, lámpával a sötét folyosó, pince, erdő, kihalt terület végébe sétál az illető ( Hé Jack, te vagy ott? )
- Mindig a legjelentősebb pillanatokban alszik el a gyertya, lámpa.
- Az egyébként aszfaltozott, jó minőségű, felfestett út soha nem szerepel a térképen...

R.T. Flakfizer 2014.07.19. 08:28:14

@midnight coder: y
:)
de miért nem 2, 3, 6 millió? a szupercsodakocsi is 1 millió, a játékos ára is, minden!
mintha itthon minden 10 millió volna! :)
-mennyit keresel?
-10 millió!
-aztarohadt!
-na jó, de egy kocsi is ennyi, meg egy jobb vacsora, egy bevásárlás hétvégére...
-mi?? egy bevásárlás?! hol élsz te?
-egy kibaszott filmben! :D

midnight coder 2014.07.19. 08:32:29

Amúgy régebben az 1. helyett az volt, hogy a főhős (Pl. cowboy) otthagyta az érte epekedő csajt akiért 100x tette kockára az életét a film alatt, és romantikusan belelovagolt a naplementébe. Utána elképzeltem, hogy odalovagol a tehéncsordához amit eddig őrzött, megkeresi a kedvenc tehenét, a nyakába borulva sír, hogy Riska, ugye tudod hogy senkiért nem hagynálak el!

midnight coder 2014.07.19. 08:33:01

Amúgy valaki csinálhatna egyszer egy vígjátékot, amiből pont ezek a klisék hiányoznak.

Girhes Joe 2014.07.19. 08:39:58

@Nyílméregbéka:

Jó-jó, de Obama előtt már vagy 20 éve is folyton nyomatták a néger elnököket, és engem már akkor is idegesített, hogy miért kell a filmekben megmondani az amcsiknak, hogyan *kellene* szavazniuk.

Most, hogy bejött a néger elnök, mi lesz a következő elnök-klisé? Közepesen autista túlsúlyos leszbikus indián nő?

Roan 2014.07.19. 09:25:12

A nők, ha egyedül élnek, hazaérkezés után egyből ledobálják a ruháikat, és zuhanyozni mennek. A betörők, gyilkosok és egyéb rosszfiúk mindig ekkor mennek be a lakásba (azt hiszem, ez a Pszicho hatása). Hogy, hogyan, azt nem tudni, mert egyszerre csak nyílik az ajtó, míg a főhősnél legalább tudjuk, hogy egy hitelkártyával képes bejutni bárhová:)

virágelvtárs 2014.07.19. 09:34:07

Az akciófilmhős nem csak sebezhetetlen, de nem is fárad el. Nem alszik. Soha. Persze az esemény előtt évekig akár magatehetetlen drogos alkoholista volt, de amikor hős kell, akkor hosszú napokig megszakítás nélkül autósüldöz, embert öl, repülőtvezet, épületre mászik, meglövik, megszúrják, elköti, verekszik tovább. Így.

Kócoscápalány 2014.07.19. 09:47:38

Főhősnek hiányzik fél keze-lába, lógnak a belei, fejéből dől a vér, de a "Jól vagy?" kérdésre természetesen az a válasz, hogy igen... Anyád...

plutonic 2014.07.19. 09:51:25

Szerintem ti nezzetek dokumentumfilmet szorakoztato kalandfilm helyett.

A posztolo gondolom gyerekkoraban -mikozben evesnel eppen a partedlire kopte a spenotot-, az anyunak panaszkodott arrol, hogy sarkanyok nincsenek es a szegenylegeny sem csak harmat kivant az erdei tudertol.

különvélemény 2014.07.19. 10:02:48

- a lakásriasztó ismeretlen eszköz
- a telefont csak x másodperc alatt lehet bemérni
- nemhogy dugó nincs az autósüldözéseknél, de egymás mellett haladó autók sincsenek soha
- minden kódot ki lehet "pörgetni" a filmekben, holott a mobilod pin kódja is letilt 3 try után
- mindent lehet irányítani az internetről (hackerek)
- csak sötétben lehet behatolót keresni
- 2 méterről képtelenség eltalálni egy embert, még gépfegyverrel sem
- mindig jut idő egy lelkesítő beszédre
- minden autó robbanásveszélyesen van megépítve
- ha egy mondattal lehet tisztázni egy félreértést, sohasem hangzik el az a mondat
- mindig egyszerre fogy ki a lőfegyvere a főhősnek és a főgonosznak, hogy egy totál felesleges közelharc következhessen
- lecsúszott sportedző sikerre viszi a lúzer csapatot
- minden bomba könnyen szerelhető, színkóddal ellátott vezetékekkel épül
- a legegyszerűbb hatástalanítás kihúzni a gyújtószerkezetet a robbanóanyagból, ezért soha sem alkalmazzák
- ha a filmben szerepel zsidó, akkor ennek mindig ki kell derülnie és legtöbbször ennek semmi köze a témához
- minden modern filmbe kell egy néger és egy ázsiai, az összes többi szereplő lehet fehér kaukázusi
- a legdrágább ingatlanba is egyetlen kulccsal egy fordításra be lehet menni, amennyiben a tulaj megy haza
- a legtöbb sérülés azonnali halált okoz
- kivéve, ha a főhőst lövik meg, az mindig gyógyítható azzal, hogy kiveszik a golyót és összevarrják
- a legmodernebb jövőben sincs automata célzórendszer
- a női főszereplő mindig berág azon, hogy a lovagja kőgazdag, de ezt eltitkolta

különvélemény 2014.07.19. 10:08:52

@FroG: "Ez nem tudom mennyire klisé, de valaki megmagyarázná, hogy a nagy hackerek miért nem használnak sosem egeret a filmekben ?"

Ez azért van, mert a legtöbb rendszer linux/unix alapú és szövegesen, parancssornál szokták hekkelni, de persze beraknak mindenféle grafikus elemeket/folyamatjelzőket is a filmekben, hogy az átlagember is értse, most hekkelés folyik.

Így félig reális félig kamu lesz az egész.

Lord Garcon · http://lordgarcon.blog.hu 2014.07.19. 10:09:25

@plutonic: az lehet, de a spenótköpős időszakában is több humorérzéke volt, mint neked ;)

- ha a gonosz elkapja a jófiú barátnőjét és fegyvert szegez a fejének, azonnal el kell dobni a pisztolyt. Még egy ötven éven át képzett CIA/FBI/KGB/UPC ügynök számára is fontosabb a nője, mint a feladat, amivel megbízták vagy akár az ország/univerzum sorsa.
- ha a nő hullát talál, mindig sikoltozni kezd, a szája elé kapja a kezét és remeg. Esetleg azt ismételgeti: nem, nem, nem.
- felrobbant a háza és a kocsija, a felesége a gonosz fogságában, az újszülött gyereke felszögezve a kerítésre, emellett kirúgták a munkahelyéről, de valaki mindig hátba veregeti és azt mondja neki: ne félj, minden rendbe jön.
- az autósüldözésnél véletlenül pont úgy mennek az autók a kétsávos úton, hogy a főhős kényelmesen tudjon szlalomozni közöttük. A fékek talán még álló helyzetben is csikorognak.
- szintén autósüldözésnél mindig ott van a külső sávban parkoló kocsi, lehajtott rámpával a hátulján (vagy rosszabb esetben még az sem), hogy lehessen egy látványosat repülni még akkor is, ha ez fizikailag abban a helyzetben lehetetlen.
- egy rendőr(páros) munkavégzés közben akár heti 3 teljesen felszerelt kocsit is tönkretehet, soha nem fizettetik ki vele, de mindig kap egy újat. A fél várost lerombolhatja, a büntetés annyi, hogy leüvöltik a fejét vagy felfüggesztik.

os2_fan 2014.07.19. 10:22:15

Ketten vitatkoznak vagy az egyik számon kér valamit a másikon, a sértődött fél a vita végén mindig távozik, kilép a jelenetből. Még akkor is, ha dramaturgiailag nincs értelme. Ez kivétel nélkül minden egyes filmben megfigyelhető.

gaszton15 2014.07.19. 10:25:07

Western film clisé: a főhős belelovagol a naplementébe. A marha, ahelyett, hogy kényelmesen megaludna a városban(esetleg meprütykölhetné a hősnőt), inkább a szabadtéri alvást választja.

Lord Garcon · http://lordgarcon.blog.hu 2014.07.19. 10:29:17

- számítógépes baromságok: pillanatok alatt minden adatbázishoz hozzáférni, onnan törölni vagy másolni, lehetőleg olyan tempóban, hogy pont a legutolsó pillanatban fejeződjön be, amikor már az ellenfél az ajtót rugdossa. A végül kitalált jelszó soha nem felel meg az alapvető követelményeknek, mindig olyasmi, mint "apollo" vagy a tulaj lányának neve. Ha kikapcsolod a monitort, megáll a gép. A rendszer soha nem bootol, bekapcsolod és használatra kész, kivéve, amikor kevés az idő.
- szexjelenet után, másnap reggel úgy indulnak fürdeni, hogy a nő nyakig beburkolózik a köntösébe, nehogy meglássa meztelenül az, akivel egész éjszaka kefélt. A kádban aztán mindig nyakig ér a hab, a zuhanyfülke üvege pedig pont ott párás, ahol kell. A nő akkor is eltakarja magát, ha egyedül van otthon.
- időutazásos filmekben a főhős gond nélkül megérti és tudja beszélni a 600 évvel korábbi nyelvet.
- a főhős mindig veterán, a film készítésének dátumához megközelebb eső amerikai beavatkozásnál volt a legkülönlegesebb egység legjobb embere. Most fagylaltárus, de ha kell, tízéves kihagyás után is ugyanolyan halálos tud lenni és a főgonosszal is van egy lezáratlan ügye.
- a felrobbanó kocsiból több alkatrész szóródik szét, mint amennyiből a kocsit megépítették.

különvélemény 2014.07.19. 10:30:22

@adrfst: "Az elektronikus átutalásnál mindig dolláronként utalódik át a pénz a netbank felületén"

Ráadásul a legeldugottabb offshore bankba is azonnali a sok millió dolláros átutalás.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.19. 10:32:46

És az a klisé, hogy akinek azt mondják maradjon a kocsiban, az sose marad a kocsiban? :)

@danialves: Fordítottam már ilyet, és sikerült megoldani, és van egy olyan érzésem, hogy neked is jobban sikerült megoldani, mint a legtöbb hivatalos fordításban. Amúgy Calvarys kommentemre nem tisztelsz meg a válaszoddal, ha már így véletlenül szóba elegyedtünk? :D

@különvélemény: "ha egy mondattal lehet tisztázni egy félreértést, sohasem hangzik el az a mondat" :D +1. ez nagyon üt

@plutonic: a dokumentumfilmes hülyeségeket írogató kommentelő is egy nagy klisé

fotengelyszimering 2014.07.19. 10:54:54

Nem láttam az alábbiakat, pedig tipikusak:

- a főhőst először péppé veri az ellenfél, a főhősnek esélye sincs, aztán meglátja a szerelmét/meghallja az edző "állj fel" mondatát/elgondolkodik és eszébe jut a családja, újból erőre kap és simán szétveri azt az ellenfelet, akit a verekedés elején egészségesen, épen, szellemi és testi képességeinek teljes tudatában sem tudott legyőzni.
Pl. Jean-Claude filmek

- A gyilkos üldözi az áldozatát, aki tutira elesik valamiben.

- Az ellenség egymásra licitálva fut bele a főhős lövéseibe, egymás után futnak be az ajtón, holott látják, hogy társuk éppen az előbb zuhant vissza onnan agyonlőve.

sanyix 2014.07.19. 11:12:21

-minden filmben püttyög, cicereg, meg hasonló hangokat ad ki a számítógép

mollymook 2014.07.19. 11:13:32

Szerintem jó kis lista, főleg a kommentekkel együtt.:)
1.Nem láttam, de lehet, hogy már valaki írta: mióta golyóálló egy emberi test? Mármint a főhős lelövi az egyik rosszfiút, a másik szemből támad, szanaszét lövi a halottat, akit a főhős pajzsként tart maga elé, és jé: megmenekül... Most komolyan! 2. A szokásos, hogy a felborult autók mindig felrobbannak, félig lecsúsznak a szakadékba, folyik belőlük minden, hogy mindjárt felrobbanjanak...esetleg a főhős barátja/nője annak megmentésére indul és tuti balesetet szenved az autóval, így bajba sodorja szegény főhőst/annak küldetését.
3. A főhős az elején egy kemény csajjal akad össze, megszelidíti, és a végén összejönnek: a női karakter nem lehet erős, nem lehet egyenrangú partner.
4. Soha nem adnak puszit, nem simogatják meg a gyerekeket, amikor azoknak a történetben semmi másra nem lenne szükségük, csak egy emberi reakcióra, nem, ehelyett beletúrnak a hajába, összeborzolják és elhangzik a "Minden rendben lesz!"... ááááááá!
5. Mindenki cipőben jön-megy, ágyba fekszik stb otthon, vagy hazaérkezés után.
6. "nemzeti" klisék,amiktől megőrülök: a kínai szakács, vagy mosodás mindig kung-fu mester is egyben; a feketének nincs rendes neve, csak olyan, mint egy rappernek, vagy drogdílernek, akkor is, ha nem az és mindig utcaszlenget beszél, pedig a történet szerint akár diplomás is lehet, de otthon csakazértse beszél nosrmálisan; a fekete nők mindig hosszú, élénkre festett műkörműek és tipikus fejmozgással és hanglejtéssel osztják az észt/pasit; minden kelet-európai, vagy szláv szexi; ha csak egy szót tudsz neolatin nyelveken, már szexi vagy (főleg a francia "Voulez-vous coucher avec moi, ce soir?" típusú "nem is tudtam, hogy mit jelent" klisé); ha dél-kelet-ázsiai a szereplő, akkor mindig ért a számítógéphez, vagy a játkokhoz, vagy hacker is (min. 1 kicsit)
7. a főhős(ök) hetek óta a vadonban, öszeverve, menekülve stb, de a nőnek mindig frissen mosva száll a haja a szélben...nem,a valóságban zsírosodik és jobb összekötve....
8. a kutya pozitív, a macska rossz (ha macskád van, perverz, kékharisnya, gonosz stb vagy -ha már USA elnököket is említettünk, eddig elég soknak volt inkább cicája, vállalva a népszerűtlenséget. Kivéve talán Clintotnt, aki tudatosan építette a "First Cat" imidzsét, a filmek tanúsága szerint nem sok sikerrel)
9. Minden gyerek cumiból iszik, pelenkázva van egészen iskolás koráig. Etetőszék szintén eddig a korig kötelező.
10. Mindenki tud vakon gépelni (sosem néznek a klaviatúrára, minden hacker, stb közben még beszélgetni is szeret)
11. A sebészek a lelki életüket mindig az életveszélyes műtét közben élik, ott bonyolódnak a konfliktusok, különben rohannak.

Ja, a kép-kiélesítésről jut eszembe: nem tudnám megmondani, melyik X-akták részben, de én először ott hallottam Mulder ügynök szájából, mikor halálba próbáltak (ma már CSI-osan megszokott módon) nagyítgatni 1 képet, de valósághűen nem sikerült, hogy "Á ez használhatatlan, hagyjuk!" (az idézet nem pontos).

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.19. 11:28:47

El is felejtettem idáig a kedvenc klisémet, amikor a 10 perces akciójelenet elkezdődik reggel/napközben, aztán mire véget ér, már az éjszaka közepén járunk.

@Lord Garcon: A jelszóhoz: a Dexterben oldották meg ezt ügyesen, neki egy gépet sem kellett feltörnie, mert mindenki bekapcsolva hagyta otthon a laptopját. :D És persze a gép nem hibernált, nem zárt le, hanem az éjszaka közepén is felcsaptad a monitort és lehetett turkálni a fájlok között.
Ehhez kapcsolódó klisé még, hogy legyen akármilyen kompromittáló információ is, az illető tuti tart róla egy fájlt a gépén vagy bármilyen más bizonyítékot.

@virágelvtárs: Az hagyján, hogy nem alszik, de hogy hogy bírja ki ennyi ideig szarás nélkül... :D

@Santino89: Sikerült megoldani, de szerintem egyáltalán nem olyan egyértelmű ez, mint ahogy azt gondolod. Főleg, hogy az életben is van olyan, hogy valaki első találkozáskor letegez téged, valaki meg a világért sem adná fel a magázódást.

Így 3 hónap után a Calvary baromira nincs a fejemben, de gondoltam mivel úgyis nemsokára újranézem, akkor talán tudok majd válaszolni is rá. Persze csak ha ráér. ;)

Amúgy ha már ennyire szakértője vagy a témának, írhatnál egy posztot a modoros filmblog-kommentelőkről, engem érdekelne a dolog. ;) :D

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.07.19. 12:19:49

@különvélemény: Köszi a magyarázatot, ilyen szinten már elég hülye vagyok a számítástechnikához/informatikához.

Amúgy a világ legklisésebb mondata:

Szituáció: A férfi és a női főhős nagy galibába keveredik, bekerítik őket, azonban a csaj elveri őket. Ekkor szokott elhangzani ez a nagyon egyedi párbeszéd:

- Azta, te hol tanultál meg így verekedni?

- Viccelsz? Öt bátyám volt.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.07.19. 12:28:21

@FroG: * Mármint a körbekerítő gazfickókat veri el. Kicsit belegabalyodtam a megfogalmazásba. :D

Dr_utcai_arcos 2014.07.19. 12:53:30

@wirth6: A South Parkban pl a kiscsírákat szarrá verik a Stanley kupa döntőjében :DDD. Nuku happy end :DD.

Dr_utcai_arcos 2014.07.19. 13:06:55

És a 100. :) : amikor feszültség van, a nyöszögő nő a kezét a szájába dugva próbálja tompítani, ahelyett, hogy abbahagyná a nyöszögést...

protézisesh 2014.07.19. 13:33:33

Ebben a temaban eddig 7315 blogbejegyzes szuletett. Nem a tied a legjobb :(

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.07.19. 13:40:21

@protézisesh: Ebben a témában előtted eddig 100 hozzászólás született. Nem a tiéd a legjobb :(

I Józsi · http://hamandx.hu 2014.07.19. 14:20:12

Bocsánat, ha már volt:
-bankkártyával bármely amerikai lakás ajtaját ki lehet nyitni
-ha elromlik az autó fékje, vagy megbabrálják, az mindig lejtőn derül ki, és általában semmilyen más mód nincs a megállítására (pl. kézifék)
-a rendőrfőnökök ált. feketék

lutria 2014.07.19. 14:39:23

Autós üldözéskor az útvonalra ráhajt egy jármű,minimum lakókocsival,utánfutóval-rajta egy motorcsónak-,vagy egy pénzszállító páncélkocsi,esetleg kamion és pont az út vagy a kereszteződés közepén fullad le(nem gurul tovább,azonnal leblokkol)és nem sikerül újraindítani-nyekeregtetik az önindítót-kisebb vontatmányokon ilyenkor átgázolnak,a nagyobbak miatt ilyenkor az üldözött elszökik,a kamionok alatt áthajt a főhős,az autója kabrió lesz.-Persze a valóságban épp ezért a teherautók/nyergesvontatmányok alatt vastag fémszerkezetek akadályozzák meg hogy egy másik jármű alá kerüljön.
A főszereplők elindulnak a láthatóan nem lestrapált járművükkel,valahol megállnak ahol vészhelyzet alakul ki-de az autó nem indul:-Csak most ne hagyj cserben!-varázsszóra beindul,sikerül elmenekülni,majd nemsokára megint megállnak valamiért és a sofőr persze megint leállítja a motort.
A főhős farmerben és pólóban-vagy hasomló testhezálló ruházatban van-ennek ellenére simán elrejt magán egy pisztolyt(tok nélkül,csak hátul a nadrágjába tűzve)+minimum 3 tárat/9-12 lőszerrel(van súlyuk)és mégis akadályozás nélkül ugrándozik velük,falat mászik,verekszik stb.és csak a legritkább esetben hagyja el őket.Ha forgótáras fegyvere van vajon hogy hordja a lőszert,kibont egy doboz lőszert és zsebre töm egy marékkal?Nekem egy 14mm vastag mobilom van és ha az első zsebembe teszem már óvatosan guggolok le mert már nyomja a combomat,egy tár meg jóval vastagabb és hosszabb/nehezebb.

Nyílméregbéka 2014.07.19. 15:03:13

@Girhes Joe: Ezt nevezik pozitív diszkriminációnak, ami az egyik óriási érdeme Hollywoodnak a kevés közül. A nyolcvanas években kezdték tömegével nyomni, hogy minden filmben fekete volt vagy a rendőrfònők, vagy a polgármester stb... pedig akkoriban egy ilyen sem volt a valóságban. De mivel az amerikaiaknak ez kezdett természetes lenni, a valóság követni kezdte a filmeket, és egyre több fekete kapott vezető pozíciót, vagy nyert választást. Mostanában ugyan ez megy csak nőkkel. Ugyan ez a fekete elnökkel, kb.15 éve kezdték pár filmben, hogy fekete volt az elnök (Deep Impact '98), ez végül annyira beépült a köztudatba, hogy pár éve elindulhatott egy fekete, és nyert is az elnökválasztáson. Ez a fajta "manipuláció" pizitív dolog, segít hogy elfogadóbb, befogadóbb legyen a melegekkel, vagy a nők és kissebségek társadalni szerepválalásával kapcsolatban, és ez azért inkább üdvözölendő ez a fajta "népnevelés", mint azon bosszankodni, hogy filmes klisé. Szerintem.

viking1113 2014.07.19. 15:04:25

.....és mikor a film végén a föhös vagy a szerelmes pár elindul a naplementébe,hova érkeznek meg?

Nyílméregbéka 2014.07.19. 15:33:34

- A szülő nők mindig hangosan üvöltöznek vajúdás közben, miközben férjük/pasijuk kezét ropogtatják szarrá.
- A hátsó szélvédőt szétrobbantó golyó megáll az utastérben, véletlenül sem lyukasztja ki az első szélvédőt is.
- Ha a főhős rendőrt mellbelővik, és elfekszik, utána mindig lekell vennie az ingét, meg kell mutania, hogy mellény van rajta, és egyből le is veszi azt, akkor is ha még folyik a lövöldözés.
- A meglőtt embernek minimum egy métert kell hátra repülnie, ha shitgunnal lövik, akkor kettőt.
- ha a főhős a végső leszámoláskor eldobja a fegyverét, hogy puszta kézzel vegyen elégtételt, tuti, hogy az ellefél kést ránt.
- Autós üldözéskor, minden autó egyformán gyors, és egyformán súlyos, egy terepjáróval is lehet Ferrarit üldözni, és egy CrownVic-el is le lehet szorítani egy Hummert az útról.

nagyfavor 2014.07.19. 15:46:59

Amerikai filmekben cipőstül fekszenek be az ágyba legtöbbször a fiatalok. Lehet nem hagytak időt a forgatókönyvben a levételre, vagy ez ott ilyen nemzeti szokás?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.19. 16:55:54

Külföldi karakter anyanyelvi szinten (de jól felismerhető akcentussal) beszél angolul, de egy-két mindenki számára is érthető alapnyelvi szót a saját nyelvén mond, nehogy elfelejtsük, ő külföldi.
(Jönnek ezek sorban, csak filmeket kell néznem. :D)

@Nyílméregbéka: Tegyük hozzá, hogy szülés 5 percnél hosszabb ideig nem tarthat, valamint a körülmények alakulása miatt mindig egy olyan embernek kell levezetnie, aki semmit nem ért az egészhez.

dukeekud 2014.07.19. 16:59:13

AZ AMERIKAI ELNOK MEGMENTI A VILAGOT !

Dr_utcai_arcos 2014.07.19. 19:33:20

@FroG: Na jó, páran összekeverték a posztot a "dolgok amiket csak amerikai filmekből tudhatsz meg" topikkal, holott gondolom nem ez volt a célotok. Csak ezt nem mindenki ismeri fel, de az meg nem az ő hibájuk.

Tetves Dög 2014.07.19. 21:13:01

@Powerful900, @midnight coder:
Ez 'megvan'?

"- Azt akarom, hogy küzdjünk meg, mint férfi a
férfival! Dobd el a fegyvert, ökölre! Na, gyere, te nyálas buzi! Mi az, beijedtél tőlem? Na, puszta ököllel! Lássuk, ki az erősebb! Bunyózzunk, haver! Döntsük el egymás között! Na, gyere, ne húzzuk az időt! Bunyózzunk!
- Hát jó. Nekem mindegy, ahogy akarod...
- Nahát, haver, tudod, röhög a vakbelem. Ki az az eszelős hülye, aki eldobja a pisztolyát? Gondolkozz, haver! Te tisztára meg vagy buggyanva? Most nézd, hogy szúrtál ki magaddal!
Kösz, hogy működtél! Kösz, hogy ilyen hülye fasz voltál, hogy bevetted! "Férfi a férfival, puszta ököllel"? Mi a francnak koptassa az ember a kezét? Lett volna eszed, faszfej!"

):-D

misinator 2014.07.19. 22:15:20

Az autók kereke földúton is csikorog.
A legkorszerűbb autók kerekei is blokkolnak vészfékezéskor, semmi blokkolásgátló!
A hűtővíz mindig felforr/elforr, még ha csak nyolcvannal csorognak is a természetesen kihalt országúton.
Az autót otthagyják minden cuccukkal együtt, hogy aztán soha ne menjenek érte vissza.
A léghűtéses autók motorja is gőzölög, ha lerobban!
Az autók motorja minden különösebb rángatás, kihagyás nélkül áll le, ha kifogy a benzin.
A főhős életében még nem vezetett kézi váltós autót, de csak az első pár másodpercben bénázik vele, hogy utána profi versenyzőket megszégyenítő módon tudja vezetni.
A főhős belenéz az általa életében nem látott - épp lerobbant - típus motorterébe, majd szerszám nélkül két mozdulattal megjavítja.
Magyar szinkron motorhangjának, váltás hangjának köze nincs az eredeti típushoz/autó jellegéhez mozgásához.
Az autóvezető hosszú-hosszú ideig beszél az utasához úgy, hogy egyszer sem néz előre.
álló helyben, esőben éjszak felhúzott ablakoknál beszélgetnek, s az üvegek nem párásodnak be.
A rendőr ölébe ömlik a kóla, mikor a társa padlógázzal elindul a járőr autóval, de később nem látszik a nadrágján.
kimásznak a szereplők vizes ruhával a vízből, s még hidegben is megszárad a következő jelenetre.
Az autó száguld akció közben, de más kameraállásban látszik, hogy gyökkettővel guruló autóval vették fel, amint a főhős átugrik a másik autóba.
A főhős percekig lóg a gaz ellen autójának ajtaján, de amikor közelednek egy fához, stb., pillanat alatt beugrik az autóba akár sérülten is.
Telefonon megbeszélik, hogy találkoznak egy idegen városban holnap, de se pontos helyszín, se időpont.
S persze találkoznak...
Elhagyják egymást egy forgalmas helyen, ami tele van emberekkel, de persze tudják, hogy merre kell fordulni, hogy összefussanak.
A gaz ellennel is megtalálják így egymást.
Csak próbálnád megtalálni így a valóságban a szemed elől eltűnt ismerőst, családtagodat.
A főhős soha nem keresgél idegen területen, mindig otthonosan mozog.
A főhős mindig tudja fejből, hogy milyen telefonszámot, hogyan kell hívni idegen városban/országban.
A főhős vadidegen országban is anyanyelvén, vagy anyanyelvi szinten beszél a helybélivel, ha más nem, akkor legalább a második jelenettől.
Akcentus nélkül; simán elhiszik, hogy helybéli.
Az idegen pénznemben is otthonosan fizet.
A gonosz soha nem beszél az embereihez, csak int nekik, s rögtön tudják, hogy mit kell tenniük.
Bent sincsenek, csak csenget nekik, s akkor is tudják, hogy mit kell behozniuk, tenniük.

wirth6 2014.07.19. 22:24:04

@Dr_utcai_arcos: Szerintem nincs itt semmi összekeverés, a "dolgok amiket csak amerikai filmekből tudhatsz meg" a filmes klisék egy alfaja.

virágelvtárs 2014.07.20. 01:38:53

@misinator: Nem. A sivatag kieső területén találkoznak, de persze mindig mindenki tudja, hol. Nyú mekszikó, valahol. De pont ott van mindenki, és megkötik a üzlet.

butyko 2014.07.20. 05:14:22

" Menj az északi kapuhoz! "," A körözött autó kelet felé tart..." Iránytű biztos van náluk mindig!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.20. 12:20:03

A több ezer fős harctéren a két főellenség mindig észreveszi egymást, majd két csapással levágják a köztük lévőket, hogy aztán párviadalban megküzdjenek. Ilyenkor embereik abbahagyják a harcot egymással, körben állva nézik őket és még a leggonoszabb hadseregben sincs egy olyan sunyi köcsög, aki hátba szúrná valamelyiket. Ugyanakkor bármilyen tűzszüneti szituációban van egy balfasz, akinek a kezében véletlenül elsül a puska/íj.

K.Leslee 2014.07.20. 19:32:52

@FroG: '5 batlyam volt' hahahahha tenyleg. Most be is ugrott, hogy a is ezt mondja a Halalos fegyver 3-ban.

@misinator: +1 a fohos raugrik a kocsi tetejere es a rosszfiu atlovi a tetot, de nem a kozepen, hanem eloszor egyik szelen - amit a fohos elore tud - majd a masikon ugy hogy oldalra csuszva mindket golyot elkeruli.

@Tetves Dög: hahaha, persze, Ford Fairlane

@Nyílméregbéka: teljesen egyetertek, ez a film alabecsulhetetlen ereje.

Mr. Alkohol 2014.07.20. 19:59:33

Nem annyira filmes, de ide is beillik:
zenekarok koncertfilmjein az énekesek és a zenészek karórát viselnek. Minek? Amikor ki kell állniuk a színpadra, szólnak nekik, hogy kezdés van. Játék közben meg nem tudják az órájukat nézegetni. :)

misinator 2014.07.20. 21:06:59

@virágelvtárs: @K.Leslee: Ott a pont mindkét hozzászólásban! :-)

az volt már, hogy a hősnő - aki persze tériszonyos - mindig kihalt épület felé rohan, s véletlenül sem emberek/forgalom felé?
ott pedig szigorúan mindig felfelé.
Amikor a gaz utoléri, akkor persze megjelenik a jelenetek óta nem látott/halálos sebet kapott, netán a film elején még általa utált megmentő.
A gonosz nem kerül rendőrkézre, hiszen lezuhan s jól meg is hal.

A főhős vadidegen országban, barátságtalan vidéken/emberek között keresi a gonoszt, akinek a tartózkodási helyét pl. a hatóságok évek óta nem tudják kinyomozni.
Bemegy egy kocsmába /a megfelelőbe!/, páran vannak bent, láthatóan órák óta ugyanazt az italt szörpölik de, a csapos mindig annyi üres poharat mosogat, mintha lagzi lett volna.
Mindenki barátságtalanul méregeti.
A csapos is.
Kér egy italt, elé löki a pultra.
Hősünk megkérdezi, hogy hol találja Johnt, Lopezt, Igort, vagy szabó Jánost.
Újra csend.
De végül kap egy félszavas infót, (a városon túl délen/északon/keleten/nyugaton) s Ő megtalálja a rejtekhelyét!

Ha valaki zárfeltörőt, neppert, orgazdát, útlevél hamisítót, bérgyilkost keres, rögtön hozzávezeti az első piaci léhűtő.

Tudtál már a való életben a saját városodban rendes szakit találni, ha valamid váratlanul elromlott, amihez addig még nem kellett szerviz!?
Ilyen szempontból kiváló ellenpélda a Buheramátrix:-)

K.Leslee 2014.07.20. 21:26:36

@misinator: hah meg a is tipikus hogy ha a fohos keres valakit akkor mogorva vele mindenki nem csak a csapos hanem a keresett szemely baratja, baratnoje es a kerdesre hogy ' hol talalom' altaban az a kerdes hogy ' attol fogg ki keresi'

A masik, mikor a fohos a keresett szemely anyjahoz/testverehez/partnerehez megy az bentrol kiabal hogy menjen el, de a fohos tovabb kopogtat, majd kinyitja a szemely az ajtot es kiszol hogy ' ha nem tunik el, hivom a rendorseget' majd a fohos megfogja a labaval az ajtot mielott becsapodna.

Péter Tóth 2014.07.20. 23:19:58

@butyko:

Csak nekünk fura ez, az amerikaiak általában így tájékozódnak. Nem egyszer volt velük is kint olyan, hogy kerestünk egy helyet/utcát és annyit válaszoltak, hogy menjünk x háztömböt észak felé aztán keletre y-t. Pontosan tudják, hogy a városukban melyik az északi irány (ez nem feltétlen a tényleges észak, hanem a nagyjából észak felé mutató főút iránya). Így egy épületnek is tudják, hogy melyik mondjuk a keleti kapuja.

Petyat 2014.07.21. 02:12:08

Csodálkozom, hogy senki sem említette. A filmeken a felboruló és/vagy kigyulladó autók mindig azonnal felrobbannak. A tankot elérő lángok okozhatják a tank begyulladását, de ez nem elég arra, hogy 5 méter magasba repítse a járművet. A valóságban, ha kigyullad egy autó, akkor hosszú percek alatt teljesen kiég. Nem robban és nem repül sehova.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.07.21. 09:23:19

@Petyat:
"A filmeken a felboruló és/vagy kigyulladó autók mindig azonnal felrobbannak. "

A Family Guy-ban volt, hogy egy ámis szekér zuhan le a szakadékba - és azonnal felrobban! A ló kicsit arrébb esett, szerencsétlenül pislog, majd az is felrobban...
:)))

Nyílméregbéka 2014.07.21. 09:56:19

Az egyik legidegesítőbb filmes klisé, hogy ha erősítést vagy segítséget kell kérni, ott éppen sosincs térerő.
A másik, pont lemerülőben a mobil, mire főhősünk nem a két három legfontosabb szót hadarja el gyorsan ami segíthetne rajta, hanem pont a lényeget hagyja a végére amire persze megszakad a hívás.

plutonic 2014.07.22. 09:26:07

@Lord Garcon: ismered a posztolot? oszinte reszvetem. ertek mindent.

plutonic 2014.07.22. 09:27:46

@Santino89: ne hasznalj olyan szavakat, amit nem ismersz.

plutonic 2014.07.22. 09:30:28

Igazan sajnalom, hogy ti a moziba idegeskedni jartok… miert nem neztek Tarr Belat, az az igazi szorakozas!

Dr_utcai_arcos 2014.07.28. 15:25:51

Óh yeah...a MERÉNYLŐ mindÍg sapkában, sisakban, 1 méteres horogkeresztes/izraeli/arab stb. zászlóval a kezében áll az önfeledten tomboló "fürdőruhás" tömeg közepén (második sor közepe) és szúrós szemmel fixírozza az éppen az ő elkapásán ügyködő titkosszolgálatost. B+...

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.07.29. 10:41:48

Eszembe jutott még egy, a vallató mindig a kínzás nagymestere, ezerféleképpen tud elviselhetetlen kínt okozni, de mégis valahogy mindig az áramot választja. Akkor minek a többi, áramszünet esetére?

BetterCallSabi 2014.08.01. 22:55:04

Sci-fi:
-Általában az idegen bolygók légköre pontosan azonos a földével.
-Az idegen bolygók tömege mindig pontosan azonos a földével.
Jó lenne már látni egy scifit ahol leszálnak a planétára és pattognak mint a gumilabda vagy meg sem tudnak mozdulni.
Bár már írták előttem de roppant módon idegesít a jövőbeni fegyverek fejletlensége. El lehet ugrani a lézer elől!? Egy kalasnyikoval többre mennének.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.02. 00:02:48

@BetterCallSabi: John Carter ;) (pattognak, mint a gumilabda)
Mondjuk az alapul vett könyvet Edgar Rice Burroughs vagy jó száz éve írta, szóval ő még kénytelen volt eredeti lenni.

Nyílméregbéka 2014.08.02. 00:45:29

@BetterCallSabi: Mondjuk a Stargate sorozatban minden idegen bolygó olyan volt mint a Vencouveri stúdió melleti erdő. :DDD
De komolyra fordítva, azért ez nem véletlen, nyilván olyan bolygót keresnek letelepedésre, vagy felfedezni, ami aklalmas az életre, és minden paraméterében hasonlít a földre. Nem sok értelme lenne mondjuk egy gázóriásra leszállni. Ismerős gondolom sci-fi filmekből a fogalom, hogy "G típusú bolygó" ezt gyakran használják, és ez pont azt jelenti, hogy belélegezhető levegője van és a gravitáció is közel azonos a Földével.
A lézer elől meg bajosan ugranál el, hacsak nem vagy gyorsabb a fénynél. :) amúgy nyilván azért vannak leginkább energia alapú fegyverek, mert nem lenne jó AK47-el egy űrhajón lövöldözni, az energiát lehet szabalyozni, hogy ne tegyen kárt másban csak az élő szövetben.

Heinz-Günther 2014.08.02. 08:55:41

Ha egy nagyon sophisticated karakter operába megy mindig páholyban ül és a színpadon Madam Butterfly énekli mindig ugyanazt az áriát. Az igazán műértő szereplőnek a végén egy könny is kicsordul szigorúan csak az egyik szeméből

Oldfan 2014.08.02. 09:35:02

Ügyesen összeszedett 10 pont. Aztán a hozzászólásokból kiderült, hogy 100-as toplista sem lehetetlenség...:)
Mondjuk a főgonosz beszámolója (2. hely) igazából a nézőnek szól, nem az ellenfélnek. Ahogy Miss Marple és Poirot is mindig elmagyarázzák, mi buktatta le a gyilkost.
sci-fi klisé: Már H. G. Wells idején tudták, hogy egy másik bolygón mennyire veszélyes az odaérkezőre egy idegen mikrobavilág. Ehhez képest a földönkívüliek szinte állandóan fel akarnak zabálni minket, vagyis öngyilkos hajlamaik vannak. Ugyanis szinte biztosan méreg volna számukra az emberi hús, nem táplálék. Pár százezer év biológia fejlődést nem lehet simán félresöpörni.
Még mindig sci-fi: Ha a filmesek megpróbálnák bemutatni, hogyan és milyen eszközökkel próbálnánk egy idegen bolygón alkalmazkodni az eltérő gravitációhoz, légkörhöz, miként innánk és táplálkoznánk, stb. - abból minden lenne, csak film nem. Ja igen, az űrhajókon és űrállomásokon csak táplálkoznak, de senkinek nem kell WC-re menni...

Dr_utcai_arcos 2014.08.03. 15:40:09

Megjönnek az alienek klisé: (gunyoros hangsúly) "Mi vagyunk a haditengerészet (Delta, SAS, stb.) legjobbjai!!!"...aztán kb 1 percen belül azonosíthatatlan darabokra ölik szét őket. (és akkor természetesen jön a láma, szemüveges, testnevelésből felmentett stb főhős aki...).

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.03. 18:00:06

Az volt már, hogy ha bulin/diszkóban valami feszkó alakul ki, akkor a zene automatikusan lehalkul?

@Oldfan: A főgonosz monológjában pont az a gáz, hogy valójában a nézőnek szól. Klasszikus forgatókönyvírói hiba, hogy nem tudja eléggé elrejteni a sztoriban az expozíciót/motivációkat/háttérsztorit stb., ezért aztán kis híján a negyedik falat megtörve kell a karakternek a néző felé beszélni.

Oldfan 2014.08.03. 19:54:36

@danialves: Áh, csak a klasszikus krimik beszélős/letisztázós befejezéseit próbálják utánozni. Továbbá megspórolnak néhány jelenetet, amiket nem kell leforgatni. Költségkímélés. Amit már a forgatókönyvíró kijelölésekor elkezdtek. Meg gondoltak a fejben gyengébb nézőkre. Tiszta jóindulat az egész....:)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.03. 21:02:20

friss élmény:

Bármelyik filmben ha vér kell valamihez akkor az illető a tenyerét(!) hasítja fel, de ez később semminek a fogásában nem akadályozza.

Dr_utcai_arcos 2014.08.03. 23:04:09

@doggfather: A zene elhalkulása inkább dramaturgiai elem, nem hiba/klisé. Vicces lenne, ha egy elektro partin egymásnak ordítoznak a szereplők és minden második szavuk WHAAT??? lenne.

convar · http://docs.google.com/document/d/1C9jtT9NLDNv_80m_U9Pv5X_LwJb3bFUqhOMhafMalGg/ 2014.08.04. 05:25:35

@Division: ez engem is zavar. Az itallal uez van, meg a cigivel is. Kettőt beleszívnak és már dobják is el.

@steery: "Minden amerikai film azzal kezdődik, hogy a levegőből mutatnak egy amerikai nagyvárost, a közepén felhőkarcolókkal." Tényleg :D

@Hakuho: ez is igaz.

Magából a cikkből is idéznék: "A szerelmespár egymásnak esik, dúlnak az érzelmek, folyik az izzadság, elhalványulnak a fények, minden lelassul, de a takaró, melltartó, bugyi és egyéb kellékek ilyenkor rendkívül illúziórombolók. Teljesen valószerű, hogy valaki melltartóban szexel élete szerelmével, nem igaz?"

Pedig melltartóban simán lehet dugni :) No offense, de egyébként komolyan, te még soha nem szexeltél úgy hogy a barátnőd/feleséged nem vetkőzött le teljesen?

És végül magam is bedobok még két, eddig nem említett klisét amelyeket utálok:

1. ha egy csoportban vmihez csatlakozni, jelentkezni kellene, szinte kivétel nélkül olyan érzelgősre van véve dolog hogy az hihetetlen. Tudjátok, az olyan szituációkra gondolok amikor egyszercsak, hosszú hatásszünet után végül az egyik jelentkezik, feláll, aztán megint szünet, aztán megint valaki, közben persze mindenki lehető legémelyítőbben néz a másikra amolyan "ez az! derék vagy! üzenet közlése céljából. Az egészhez persze közben mindig a lehető legnyálasabb zene társul. Brrrrrr.

2. a főhős vert helyzetben van, de annyira hogy le is tudnák lőni. Tehát ráemelik a fegyvert, céloznak, és meghúzzák a ravaszt - de persze pont kifogyott a töltény/kiürült a tár. Ettől mindig agyfaszt kapok.

convar · http://docs.google.com/document/d/1C9jtT9NLDNv_80m_U9Pv5X_LwJb3bFUqhOMhafMalGg/ 2014.08.04. 06:05:59

Ja, és mégegy: a főhős zsarunak az elején senki nem hisz, de még ha hisznek is akkor is tuti hogy szopatják mindennel a rendőrségen (pl. hogy mekkora károkat okozott/felelőtlen volt/szabályellenesen járt el/stb.), ált. fel is függesztik.

Ill. mégvmi, más: vki írta azt is hogy klisék ide vagy oda, idővel annyira hozzájuk szokunk hogy aztán pont az esetleges hiányuk lesz az óbégatás tárgya. Csak egy példa: amikor ill. ahogy

SPOILER!!!

www.youtube.com/watch?v=U0iNpSpW21Y (1:09-nél)

meghal Derek a TSCC: Sarah Connor krónikáiban, nekem kifejezetten tetszett. Nem általánosságban a karakter halála, de hamár ki akarták írni a sorozatból akkor örültem hogy így tették. Semmi klisé, semmi cicó, ilyen az amikor kapsz egy headshotot.

Persze mások meg pont emiatt sírtak (sokaktól olvastam), mert hogy milyen halál volt ez, semmi hősies nem volt benne, se vajúdás, se kismonológ nagy szavakkal mielőtt bevégzi sesemmi.

Hát ilyenek vagyunk mi :)

convar · http://docs.google.com/document/d/1C9jtT9NLDNv_80m_U9Pv5X_LwJb3bFUqhOMhafMalGg/ 2014.08.04. 06:13:56

@convar: ezt rájöttem hogy rosszul csináltam, mert ha egyszer kiírom hogy spoiler, de utána nem a sorozat nevével jövök egyből akkor senki se fogja elolvasni az utána írtakat - gondolom én, én legalábbis nem tenném, mert nem merném :)

Szóval az előbbiekben a Terminator: Sarah Connor krónikái van a spoiler mögött, ha láttad nyugodtan olvasd tovább, de ha nem és esetleg tervezed megnézni akkor ne!!!

Dr_utcai_arcos 2014.08.04. 23:15:34

@doggfather: ja bocs :). @danialves: kommentjére szántam :).

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.04. 23:42:58

@Dr_utcai_arcos: Szarul fogalmaztam, nem lehalkul, hanem konkrétan leáll. És mindenki megfeszített figyelemmel szemléli főhőseinket.
Nyilván nem arról van szó, hogy a filmesek is felfedezték a hangkeverést, hanem hogy minden komolyabb összeütközés kb. központi attrakcióvá válik egy szórakozóhelyen.

osvathzoltan 2014.08.05. 15:14:57

@R.T. Flakfizer: amúgy csak emberszerű idegen létformák lehetségesek, legalábbis az ezen kutatások mai állása szerint ha vannak földönkívüli gondolkodó létformák azok emberszerűek, mellesleg megjegyzem, nehéz lenne másféle efficiens összeállítást eszközölni

convar · http://docs.google.com/document/d/1C9jtT9NLDNv_80m_U9Pv5X_LwJb3bFUqhOMhafMalGg/ 2014.08.06. 00:03:49

@osvathzoltan: "ha vannak földönkívüli gondolkodó létformák azok emberszerűek"

Na jó, de annyira mint azt oly sok sorozatban/filmben látjuk? :D Sokszor még egy rohadt maszkot se kapnak a színészek, max. egy kis sminket, esetleg egy hegyes fület/hosszan kihúzott szemöldököt oszt jóvan :D

osvathzoltan 2014.08.06. 00:51:34

@convar: jó hát ennyire biztos nem

DE WAIT

vedd ilyen szimbolikus megközelítésnek nem tudjuk milyenek a földönkívüliek és mintegy csak jelzésértékű megkülönböztetést kapnak mint a hegyes fül, kihúzott szemöldök .p

K.Leslee 2014.08.08. 14:37:16

Nema, altalaban azsiai karakterrol kiderul a film kozepen hogy nemcsak beszelni tud, hanem folyekony angolul es rendszerint elarul valami olyan titkot, amit ha hamarabb mondott volna akkor nem halt volna meg kb 10 ember.

Plusz bonuszkent a fentihez hasonloan: ha van egy group akik valamilyen tulelesi szituacioban vannak es az egyikuk egy fogyatekos, akkor O biztosan tudja hogy mi miert tortenik.

K.Leslee 2014.08.23. 00:34:21

Mindig csak egyetlen egy tudos josol vihart/vulkankitorest/foldrengest f#sz tudja hogy milyen adatokbol ami folott a tobbi 200 millio tudos valahogy eliklott es persze sosem hisznek. neki. A felettese a legfobb ellenzoje akit rendszerint megment a katasztrofa alatt.

K.Leslee 2014.08.23. 00:47:07

Ne haragudjatok az elozo miatt, most vettem eszre hogy mar van egy hasonlo a cikkben. Mar regen olvastam.

Dr_utcai_arcos 2014.08.23. 10:51:46

Friss élmény: 100e + menekült a stadionban, persze a főhős (vagy a gyereke) kb 2 perc alatt találja meg anyát/apát. Ugyan innen. Hatalmas nagy felfordulás, HA és AMENNYIBEN az előző 1 percben gyereket mutatott a kamera, akkor csakis ő az egyetlen aki pont az ellenkező irányba nézve észreveszi a szörnyet/cunamit/akármit. Ugyan innen. Hatalmas robbanás/üvöltés/vulkánkitörés balról, a jobbra bámuló sofőr kb 1 fok per perc sebességgel fordítja oda a fejét. (Faszt...úgy fordulna oda mint akit pofán vertek a másik oldalról...) És ezt mind sikerült a Godzillaban elsütni.

Dr_utcai_arcos 2014.11.24. 21:28:19

Az amerikai filmekben MINDÍG a konyhán keresztül kell be és kimenni az esemény helyszínére a hűdenagyon beosztású vendégnek. A hülye terroristák meg sose nem azt aknázzák telibe...

Fodor Balázs 2014.11.25. 22:35:54

1. A telefonban mindig mellébeszélnek, sohasem mondják el tömören és lényegretörően, hogy miről van szó.
2. A gyerekek, még a 10 évesek is olyan ostobák, hogy azért sírnak, hisztiznek, mert az apjuk nem ment el a baseball meccsükre/még nem teljesítették az ígéretüket, mi közben a városban már két hete nem látni az eget az idegen űrhajótól és az alienek sorra kaszabolnak és ölnek mindenkit a nyílt utcán.

K.Leslee 2014.12.20. 00:35:52

Az Equalizer cimu film kapcsan eszembe jutott ez az orok klise:

Ha egy filmben penzzel akarnak kivaltani valamit egy rosszfiutol(aki termeszetesen nem amerikai), akkor az ajanlo altalaban meghal de ugy altalaban a rosszfiu sosem fogadja el a penzt, hanem azt mondja hogy:

'Ezt gyulolom bennetek, amerikaiakban....azt hiszitek mindent megvehettek a penzetekkel. Hat ezuttal nem....'

K.Leslee 2014.12.22. 00:08:37

Es az megvan hogy 90-es evek vegeig minden film vegi tulelore pokrocot teritettek a mentosok??? Meg akkor is ha a film Miamiban jatszodott.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.26. 23:25:07

Ha egy fontos baleset szerepel a filmben, akkor az autó szükségszerűen felborul, miközben a főhőst mutatja a kamera lassítva.

K.Leslee 2014.12.29. 13:10:56

@danialves: haha, igaz. Melyik filmet nezted? :-)

K.Leslee 2014.12.29. 14:06:24

Ha egy ismert varosban egy emeleti irodaban jatszodik a jelenet akkor az iroda mindig egy ismert landmarkra nez( Parizsban mindig az Eifel toronyra)

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2015.01.03. 01:36:59

Ah volt már, akkor bocs, de ami nekem még a listára menne:

a sántikáló főhőst egy kamion SOSEM éri utol a híd vége előtt, még padlógázzal sem.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.01.07. 02:15:09

What If kapcsán jutott az eszembe: romantikus vígjátékban a főszereplő páros viszonyának elképesztő romantikusságát úgy lehet a legjobban kihangsúlyozni, ha legalább 1 (de optimális esetben az összes) barátjuk vagy barátnőjük szexuálisan túlfűtött, leginkább a testiségen alapuló kapcsolatokban van benne.

K.Leslee 2015.01.12. 11:29:40

@danialves: good one:-)

Nem tudom volt-e mar:

- egeszen kb a 90-es evekig az amerikai filmekben regi fekete-feher tevek voltak amiken klasszikus filmek mentek eppen(gondolom ennek koze van a filmes jogokhoz is, de akkor is egy klise)

- ha egy nyomozos filmben a foszereplo elerkezik a tipikus reszhez mikor valami infoja van az esetrol es rakeres interneten, akkor azt szinte mindig publikus helyen teszi pl konyvtarban, vagy internet cafeban, stb.
A masik lehetoseg amikor diavetiton keresnek vissza regi ujsagcikkeket.

Ugyanide:

- ha a foszereplo netan otthoni pc-n keres ra valamire ami kapcsolodik a gyilkossaghoz, akkor valaki megijeszti mire az lecsukja a laptopot meg akkor is ha a kepernyon semmi arra utalo bizonyitek nincs hogy nyomoz valami utan.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.01.12. 11:53:24

@K.Leslee: 90-es évekig? Babadook? ;)
Amúgy szerintem is a jogokhoz van köze, de alapvetően a filmet egy stúdió gyártja, akiknél azért elég sok és frissebb film joga van. (Persze függetleneknél ez nem pálya.)
Viszont a legrosszabb az, amikor meg is próbálják beleírni a filmbe. Az egyik fsz. nézi, és jön a másik, hogy "jé, neked is a Vízihullák támadása a kedvenced 1946-ból?" Különösen is életszerű párbeszéd.

K.Leslee 2015.01.12. 12:29:35

@danialves: Haha, mennyire igaz. Senki nem ismer1960 utani filmet.

Meg az is tipikus hogy egy klasszikus filmen torkuk szakadtabol nevetnek, de nem az a baj, hanem hogy olyan jeleneten ami total nem vicces.

K.Leslee 2015.02.05. 14:51:34

Ha a foszereplo egy egyetemi eloadason van akkor az eloadas temaja szinte kivetel nelkul mindig kapcsolodik a sztorihoz.
Ugyanez igaz a konyvekre is amit a foszereplo olvas. Ha peldaul a film foldonkivuliekrol szol, akkor a fohos pl. a Vilagok Harcat olvassa.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.02.17. 13:19:17

Főhősünk eszeveszett tempóban menekülve kirohan az útra: minden sofőr bámulatos reflexekkel pont lefékez előtte.

Főhősünk: bambán, esetleg háttal kitéblábol az út közepére: elüti egy kamion kétszázzal.

K.Leslee 2015.02.18. 23:27:04

@danialves: haha, igen, tipikus esete annak mikor a hatas kedveert felrugjak a logikat

walter sobchak 2015.02.19. 11:25:20

Kimeríthetetlen poszt :D. Azért a hibák nagy része magyarázható dramaturgiai funkcióval, ahogy James Cameron se kezdett el magyarázkodni, amikor "bebizonyították", hogy a Titanicban azon a fadarabon akár kanasztázni is lehetett volna: megmondta, hogy Jacknek meg kellett halnia és kész. Bocs a spoilerért :D.

Néhány hozzáfűznivalóm lenne csak, ezeket ne vegyétek panaszkodásnak:

10. Ez nem igaz, simán vannak átlagos autókkal vívott üldözések. Az igaz, hogy a híres jelenetekben általában az autók is emlékezetesek. Emellett számold hozzá, hogy amit mi menő autónak gondolunk innen Magyarországról (Cadillac, Mustang, de akár a Chevrolet Camaro a Transformersből stb.) azok odaát nem különösebben érdekesek. A hivatkozott Mátrixos ütközésben szereplő Cadillac CTS pl. egy full átlag amerikai középkatos autó, olyan, mint nálunk a 3-as BMW.

8. A másik alkategória a Zöldfülű c. Clint Eastwood-Charlie Sheen film, amely szerintem a Halálos fegyver mellett a legjobban mutatja be a buddy-cop filmek alaptörvényeit :D. Szabályokat leszaró (vagy sajátságosan értelmező) öreg zsaru, vs. mindent a szabályzat szerint csináló újonc.

2. Ezt néhol továbbfejlesztették, pl. a gonosz tervét maga a főhős találja ki, és csak szembesíti vele, az meg elégedetten vigyorog, miközben hallgatja. A Watchmenben egyenesen be is intettek ennek a klisének :D.

K.Leslee 2015.03.12. 22:17:20

@walter sobchak: az utolso ponthoz: a Mission: Impossible 2-ben(ami amugy egy eleg rossz film) van egy jelenet mikor a gonosz elmondja hogy szerinte a titkos ugynok Ethan Hunt-nak mik lesznek a kovetkezo lepesei. Mikozben beszel, mutatjak Hunt-ot ahogy lepesrol-lepesre ugy tesz mint ahogy a gonosz megjosolta.
Kozepsoujj a nezoi elvarasoknak es filmes kliseknek.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.04.11. 15:53:38

A főhős megtudja, hogy a csaja csak a gengszterfőnök/főgenya stb. megbízásából feküdt le vele. Kiakad, ezután a csaj szájából elhangzik az a mondat, hogy "but my feelings for you were real". Kis duzzogás után a film végére újra összejönnek.

K.Leslee 2015.04.13. 12:31:00

@danialves: es az utolso fel oraban elrabolja a csajt a gengszterfonok hogy elcsalja magahoz a fohost.

Byk001 2015.04.20. 20:46:52

Ha este a házban valaki zajt hall, még véletlenül sem kapcsolja fel a villanyt, hanem sötétben botorkálva megy megnézni, mi lehetett az ... kivéve, ha csak a szél csapkodja a spalettát.

convar · http://docs.google.com/document/d/1C9jtT9NLDNv_80m_U9Pv5X_LwJb3bFUqhOMhafMalGg/ 2015.04.21. 10:58:20

Az egyik legtipikusabb mondat a helyi főkutyától ha egy városi zsaru egy vidéki kapitányságra téved:

"Nincs szükségünk arra hogy nagyvárosi nagymenők idejöjjenek és kioktassanak minket hogyan végezzük a dolgunkat." (ez most konkrétan éppen a Piszkos Harry 4 - Az igazság útjából van, tegnap néztem meg)

De tényleg ez az ilyenkor ellenséges fellépés is olyan unalmas már sztem.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.04.21. 11:56:48

Ha valaki elé egy állat/hajléktalan/kísértet szalad ki az útra, mindenki inkább árokba rántja az autót 150es tempónál is, mint hogy elüsse. És ezt a balesetet nem ússza meg karcolás nélkül a szereplő.

@convar: Ez mondjuk ezeknél a filmeknél kb. minden viszonylatban megy. A városi zsarunak ne mondja meg az FBI-os, de az FBI-osnak se a városi zsaru, a városi zsarut meg a vidéki ne merje kioktatni stb.
Mintha a teljes amerikai igazságszolgáltatás kicsinyes, önfejű egomániásokból állna. :D

Nyílméregbéka 2015.04.22. 17:09:15

A napokban eszembe jutott ez a poszt, mikor már ötödször láttam más-más filmben/sorozatban a következőt: két rendőrjárőr kimennek a bűnöző házához (aki persze véletlenül sem egy többemeletes blokkházban lakikik hanem saját háza van a külvárosban, vagy egy lakókocsiparkban él), bedörömbölnek hogy "rendőrség" mire az illető a hátsó ajtót kivágva menekülni kezd. Erre az egyik zsaru gyalogosan kezdi üldözni, a másik bepattan az autóba. A fickót perceken át kergeti a rendőr futva, ezer kerten és házon átrohanva, tucatszor iránytváltva, keritéseken keresztül átvetődve, de mikor végül eléri az egyik utcát, tuti, hogy az autós rendőr persze pont ott fog kilyukadni, és úgy elévágni, hogy a bűnöző átessen a kocsi motorházttetőjén... Újabb klisé, a gyalogos rendőr is megérkezik lihegve és beszól valami vicceset...

K.Leslee 2015.04.23. 12:50:32

@Nyílméregbéka: hahaha, remek!!! Es a gyalogos rendor valami ilyet szol be hogy 'I though you went to pick up some doghnuts'

A masik lehetoseg hogy elkezd rajuk loni a gyanusitott es erositest kernek radion, de sosem varjak meg azt, hanem inkabb behatolnak a hazba es egyikuket lelovik(altalaban a viccesebbet).

K.Leslee 2015.04.24. 21:49:11

Ha az uldozott egy autoba pattan akkor az uldozo ratapad az ajto uvegere es veri az ablakot ahelyett hogy kinyitna azt.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.05.06. 00:51:57

Az amerikai vezérkarban tuti lesz egy háborúmániás elmebeteg, aki még a hatáskörét sem fél túllépni, csak hogy eltörölhessen a Föld színéről egy népet...

K.Leslee 2015.05.29. 14:55:52

Ha meg nem volt:

Autos uldozesnel - azon belul mikor valakinek latszolag sikerul leraznia a masikat- besetal egy hajlektalan az ut kozepere egy ures konzervekkel teli bevasarlokocsival mire a vezeto felrerantja a kormanyt es elsodorja a bevasarlokocsit. Foleg a kilencvenes evekre jellemzo.

K.Leslee 2015.06.04. 00:32:46

@_iMaginer_: 'aki csaladi fotokat mutat repulon az meghal'

..vagy terorista.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.06.04. 01:02:10

A hollywoodi filmekben szereplő kocsik durván 50%-a Volvo kombi.

A válófélben lévő emberek mindig pont a film legelején kapják meg a válási papírokat, csak hogy ez rögtön egyértelművé váljon.

K.Leslee 2015.06.04. 13:11:18

@danialves: es az esetek 80%aban a film vegere ujra osszejonnek.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.06.04. 13:13:06

@K.Leslee: Ja hát persze, ez annyira magától értetődő, hogy le sem írtam. :D

Girhes Joe 2015.06.05. 13:49:51

[bocsi, hogy a könnyed beszélgetés közepette válaszolok egy 1 évvel ezelőtti, kicsit mélyebb szálra...]

@Nyílméregbéka:

Jó, hát Te így gondolod, hogy ez pozitív, de én nem értek egyet.

Egyfelől felhúz, amikor egy fikciós mű, egy alapvetően szórakoztatóipari termék meg akarja nekem mondani, hogy hogyan lenne helyes gondolkodnom. Az amerikai popkultúrában ezt ráadásul rettentően sablonosan csinálják, unásig ismételve az "elfogadottá teendő csoport = jó, többiek = rosszak" szereposztást (ezért éreztem helyénvalónak a filmes klisék közé betenni), ami nálam már bőven kontraproduktív. Ugyanez fordított esetben is zavar, pl. amikor a régi westernekben az indiánok csakis gonosz vademberek lehettek, de szerintem semmivel nem jobb a pozitív diszkrimináció a negatívnál (mert ami X halmaznak pozitív, az a komplementer halmaznak negatív).

Másfelől, ami még jobban zavar, az a népnevelés ilyen fokú egységessége. Nem hogy pár film/sorozat lenne ilyen, és azért lennének másféle felfogásúak is (így nem zavarna), hanem MINDEGYIK polkorrekt akar lenni. Kivétel nélkül. Mintha a szólásszabadságra és sokféleségre oly kényes Amerikában csakis kizárólag ezt az egyfajta, polkorrekt társadalmi modellt lenne szabad filmre vinni pozitív fényben? Akkor az a nagy amerikai szabadság az csak annyit jelent, hogy szabad egyetérteni a polkorrektség és a "pozitív" diszkrimináció eszméjével???

K.Leslee 2015.06.18. 11:56:16

Ha egy kulcsjelenethez erunk a filmben, peldaul az egyik szereplo egy nagyon fontos kerdest tesz fel, akkor mielott az egyen valaszolhatna a kerdesre felrobban valami/megszolal egy szirena/ betorik az ajtot/lelovik. Annyiszor lattam mar ezt a kliset, hogy mar rosszul vagyok tole.

wirth6 2015.06.24. 17:12:29

@K.Leslee: Erről jut eszembe az a klisé, amit a cinemasins "névmás játéknak" hív: amikor fontos információt próbál közölni valaki, nem mondja meg, hogy kire/kikre vonatkozik, hogy aztán rá kelljen kérdezni (Itt vannak/Megtaláltak/Nem fogják hagyni/Mindenhova beépültek stb.), hogy mégis kiről beszél, de mire válaszolna, megszakad a vonal/megölik.

K.Leslee 2015.06.24. 20:47:40

@wirth6: ja, persze a pronoun game az egyik kedvencem az 'I wish I had that cliche' mellett :-).

Itt van megegy amit mostanaban lattam meg elotte meg ezer masik filmben:

Ha valaki eppen foz es betornek/besurrannak a hazaba akkor a betoro mindig belekostol a kajaba es altalaban elismeroen bologat. Ha bor van az asztalon vagy mas alkohol akkor tolt maganak.

Dr_utcai_arcos 2015.07.11. 10:59:06

Úúú, 2 napja ültették be a nyomkövetőt a figura hátába, a barátnője EGY APPLIKÁCIÓVAL! (baszki nem kamu, most nézem!) találja meg mobillal, mert valószínűleg a seggén keresztül tolták a hátáig, mert műtéti beavatkozásnak nyoma sincs, pedig egy 5 centis bigyusz, az csak úgy nem csúszik a bőr alá...

Dr_utcai_arcos 2015.07.11. 11:02:03

A rossz fiú egy póló-farmer kombóban RPG!!-vel vadászik a főhősre, aztán miután kilövi a rakétát, a következő pillanatban, rántja a vállára a következőt. Nem akarom tudni, hol lehetett, de láttam a Get hard-ot, lenne ötletem.

K.Leslee 2015.08.01. 18:18:41

Ket mondat, ami altalaban rendorfonokok szajabol hangzik el(aki a 90-es evekben gyakran fekete volt):

' Holnap reggel az asztalomon akarom latni a jelenteset!!!!'

' Kutassanak fel minden szemelyes file-t. Azt is tudni akarom rola mikor megy el szarni'

K.Leslee 2015.08.01. 18:27:33

Bonuszkent:

Ez a video temaba vag. Szakadtam rajta:

www.youtube.com/watch?v=yN38y5MILbs

K.Leslee 2015.08.05. 00:37:59

Egy gyilkossag/kulcsjelenet alatt komolyzene szol es parhuzamosan mutatjak az eloadassal.

K.Leslee 2015.08.11. 16:20:35

A szereplo bakelitlejatszon hallgat zenet akkor is ha a zene viszonylag uj.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.08.11. 22:29:48

@K.Leslee: Mert ugye a filmekben mindenki legalább 30 évvel a saját kora előtt szeretne élni, bakelitet hallgat, fekete-fehér filmeket néz, oldtimereket vezet vagy csak van valami hihetetlenül oldschool szokása ;)
(Ha sci-fiben vagyunk, akkor végképp, ld. Én, a robot)

Dr_utcai_arcos 2015.08.12. 17:55:35

Huh...amikor be akarják robbantani, a SWATos, SEALes, SASos, stb harcos odatömködi a cuccost az ajtóra, bele a gyutacs és ELKEZDI LETEKERNI A DRÓTOT. Tehát még véletlenül se adjuk esélyt annak, hogy egy óvatlan mozdulattól szarrá robbanjon a testünk. Mondjatok egy filmet, ahol először kitekernek vagy 2 méter drótot, és csak utána dugják a Semtexbe/C4-be (nációtól függően ugye).

Nyílméregbéka 2015.08.18. 15:57:56

Nem tudom volt-e már, de mekkora nagy ordas klisé az: amikor egy rosszfiút, vagy főhőst akit valamiért el akarnak kapni, mutatják egy szobában/lakásbam/házban, majd vált a kép ahogy a kommandó közelít az ajtóhoz, újra vált, főhősünk mit sem sejtve tesz-vesz a szobában, megint vágás, a kommandó elhelyezkedik az ajtó körül készülnek a berontásra, megint a főhős a szobában, feszültség fokozódik, majd képváltás ahogy a kommandó betöri az ajtót, lerohanva a szobát ami persze üres, mert főhősünk egy tök másik helyen van. Az utóbbi években ezt vagy kéttucatnyi filmben láttam (legutóbb az új Mission Impossible filmben), különféle variánsaiban. Elsőként talán a Bárányok hallgatnakban sütötték el, ahol baromira működött, ahogy a gyilkos ajtaján csengetnek, miközben mutatják hogy Foster kint csenget az ajtón, majd a gyilkos pisztolyjal a kezében nyit ajtót, ahol nem Foster áll az ajtóban, és közben Fosternek is más nyitja ki az ajtót tök máshol. Szuper jelenet volt, ezt mára elcsépelték és baromi kiszámítható klisét csináltak belőle.

K.Leslee 2015.08.18. 22:16:04

@Nyílméregbéka: jogos, En is utalom amikor hulyenek nezik a nezot.

Fegyvert fog valaki a foszereplore de mikor meghuzza a ravaszt kiderul hogy nincs benne a tar/revolver eseten nincsenek benne toltenyek. Legutobb a The Net-ben lattam ezt a hacker Sandra Bullocktol, egyertelmuen csak azert mert ez volt a plotban. Nem tunt fel hogy a pisztoly fel kiloval konnyebb??

De az egeszben az a legnagyobb klise, hogy a rosszfiu meg 25x meghuzza a ravaszt, majd ugy nez a fegyverre mintha megszallta volna azzt az ordog. Ezutan a foszereplo egyenkent elkezdi eldobalni a toltenyeket mikozben elmondja hogy mindenrol tudott az elejetol fogva. Most komolyan, ez egy csavar akar lenni? Igazan abbahagyhatnak mar ezt.

K.Leslee 2015.08.18. 22:32:05

Megegy: Ha a vadonban lelonek valakit, akkor a loves pillanataban atvalt a kamera nagytotalra es a vadont mutatjak.
Esetenkent madarak roppennek fel.

K.Leslee 2015.10.27. 21:51:30

Onnan tudjuk hogy a fogonosz szuperintelligens hogy idezeteket mond.
A fogonosz sosem mondja ki tisztan hogy mi motivalja, vagy hogy mi a hattersztorija. Ehelyett inkabb eloadja azt a foglyul ejtett fohosnek egy jelkepes, csavart, de ugyanakkor tok felszines monolog kereteben, mint peldaul:

'Elmondok neked egy sztorit ket kisegerrol.....'

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.10.27. 21:58:38

@K.Leslee: Nem is kell h szuperintelligens legyen, a suttyó maffiavezér vagy a gettófeka drogdíler is minimum klasszikus irodalmi művekből idéz, mert ő a főgonosz. :D

K.Leslee 2015.10.27. 23:15:57

@danialves: igen, es ettol mindig olyan eletszagu lesz az egesz(nem.)

K.Leslee 2015.11.10. 23:23:24

Az megvan mikor az uldozott elbujik a szekrenybenes tisztan full latoszogben latjuk a lecek kozotti resen az uldozot(ami egy baromsag), de az nem latja ot. Mikor nyitna ki a szekrenyt odaszol a tarsa hogy 'lets'go', mire meg ot masodpercig mered a szekrenyre, majd lassan megfordul es elmegy.

K.Leslee 2016.01.10. 00:03:36

Ha valakit meghivnak egy reggeli vadaszatra az MINDIG azt jelenti hogy meg akarjak olni az illetot.

K.Leslee 2016.01.15. 16:39:09

A szereplok mindig abban a pillanatban lesznek rosszul amikor megmondjak nekik hogy megmergeztek oket.

K.Leslee 2016.01.18. 07:40:48

@convar: de:-).akkor rosszul fogalnaztam, uvy ertettem h abban a pillanatban hat a mereg

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.01.18. 16:46:15

@K.Leslee: Egy kis SPECTRE-gyűjtéshez mit szólsz?

- A saját szervezete által is üldözött, kiugrott kém minden fennakadás nélkül lép át 10 határt, tesz szert a megfelelő felszerelésre. És akármekkora balhét is csinál, a rendőrök nem üldözik, sőt, simán fennmaradhat a vonaton, amit éppen szétvert.
(-Ja és Marokkóban Mucsaröcsögére is luxusfelszereltségű railjet jár.)
- Az ellenség mindig erkölcsileg akarja megsemmisíteni főhősünket, legyen akármilyen pszichopata állat is, neki nem elég, hogy egy szimpla fejlövéssel kinyírja (khmm, Kingsman). De persze ettől függetlenül minden további nélkül ráküld egy gorillát, aki a film első kétharmadában éppen, hogy kivégezni akarja.
- A hackernek legalább egyszer fel kell törnie a saját maga által fejlesztett hálózatot, és ez sikerül is. Hagyott magának vajon egy backdoort?

Átadom a szót. :)

K.Leslee 2016.01.18. 20:08:57

@danialves: annyira lustan megirt, gyenge film volt a Spectre, hogy nem is emlekszam mar ra ilyen reszletesen. Viszont az egesz szkript az altalad felsorolt klisepanelekbol all. Kapasbol itt van megegy:

- abban merul ki a titkosugynok jellemfejlodese hogy az nem lovi le a fogonoszt a film vegen :-)

convar · http://docs.google.com/document/d/1C9jtT9NLDNv_80m_U9Pv5X_LwJb3bFUqhOMhafMalGg/ 2016.01.20. 03:36:08

@danialves: kösz a Kingsman spoilert. Nem értem miért hiszik azt egyesek hogy aki filmes fórumokat is olvas az már biztosan minden filmet látott.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.01.20. 07:38:41

@convar: Mert esetleg nem neked címeztem a kommentet, hanem valaki olyannak, akiről tudom, hogy látta a filmet?
Bazmeg, egy másfél éves posztot kommenteltem, ahova az utóbbi időben kb. csak ketten írunk K. Leslee-vel, nyilván azon kellett volna gondolkodnom, hogy a Spectre szétspoilerezésbe be akar-e szállni olyan, aki amúgy nem látta a Kingsmant...

convar · http://docs.google.com/document/d/1C9jtT9NLDNv_80m_U9Pv5X_LwJb3bFUqhOMhafMalGg/ 2016.01.20. 08:59:24

@danialves: nem priviben társalogtatok, hanem egy nyilvános blogon. És egy nyilvános blogon ne mondd már hogy meglep hogy az emberek egy része olvassa a kommenteket is (hogy aztán pl. maga is hozzájukszólhasson, merthogy ez sztem végülis erről szólna).

De jól van, akkor beszélgessetek csak ketten, nem akarok tovább zavarni - ismétlem, egy nyilvános blogon.

K.Leslee 2016.01.20. 09:53:35

@danialves: @convar: bar a Kingsman-t csak reszletekben lattam(nem gondolom hogy sokat vesztettem), nem hiszem hogy egyertelmu hogy melyik szereplore vonatkozik Danialves kommentje.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.01.20. 15:04:51

@convar: Nem az lep meg, az lep meg, hogy úgy csinálsz, mintha nekem természetes kellett volna, hogy legyen, hogy vannak emberek a világon, akik látták a Spectre-t, de a Kingsmant nem, és ezek pont egybeesnek azzal a nettó kb. 5 olvasóval, akik esetleg még feltűnhetnek egy másfél éves poszt alatt a Spectre kibeszélésébe beszállni...

A spoiler spoiler, ebben igazad van és ezért bocsánat (de egyébként K. Leslee-nek igaza van, egyáltalán nem lőttem le neked annyira a filmet, mint te azt hiszed), és ha neked írom ezt a kommentet, figyeltem volna rá, de azért ne tegyél már úgy, mintha a fent leírtak tök magától értetődő gondolatként meg kellett volna, hogy forduljanak a fejemben, amikor megírtam ezt a hozzászólást. A legnagyobb oldalakon kritikában vagy éppen címlapon spoilerezik el a filmet (hogy az élő adásban Star Wars ecsetelő úriembert most ne is említsem..., ehhez képest itt egy ősrégi poszt 200. kommentjébe beszúrt félmondatból csináltál akkora ügyet, mintha ilyesmi történt volna. Mindig is nagyon ügyeltünk arra, hogy kritikában, a kommentek között semmi ilyen ne történjen, de azért ne kelljen már valakivel rébuszokban beszélgetnem, mert lehet, hogy olvassa még 5 ember, akik közül pont van, aki nem látta az említett filmet...

K.Leslee 2016.01.20. 23:43:35

@danialves: raadasul meg oda is irtad hogy 'khmm'. :-)

K.Leslee 2016.03.11. 23:27:46

Az mekkora klise, hogy a fohos gyalogosan uldozi a fogonoszt majd egyszercsak egy utcai felvonulason talalja magat tancolo/alarcos emberek kozt.

K.Leslee 2016.07.12. 21:29:54

A filmekben teljesen normalis hogy hajnali egykor beallitanak valakihez egy felmondattal majd tavoznak ahelyett hogy varnanak reggelig vagy szimplan elmondanak telefonon.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2016.07.12. 23:50:43

@K.Leslee: ennek van egy poénos al-kliséje: ha bírótól kell házkutatási engedély, az mindig az éjszaka közepén történik, és az ágyból kikeltett bíró mindig köntösben, morcos arccal jelenik meg az ajtóban :D

K.Leslee 2016.07.22. 23:54:35

@FroG: igen :-D !!!!

+1:

Altalaban valami akcio elott az erdo szelen a csavo ures uvegekre lovoldozik de folyton melletalal. Noi szereplo aki alkalmanket tipikus varosi plazacicat alakit odaall melle es elsore ellovi az ures uvegeket. Stranger Things-ben lattam utoljara, meg meg 16 ezer filmben azelott.

K.Leslee 2016.08.21. 00:07:33

Mikor a nyomozo szemelyesen felkeres valakit hogy kihallgassa, a szemelyen latszik hogy mindent tud, de nem mond a nyomozonak semmi konkretat, hanem helyette a bibliabol idez.
A film haromnegyedenel pedig rajon a nyomozo hogy mit jelentett az idezet.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.08.21. 12:49:08

A szereplők kezébe kerülő ismeretlen tárgy az esetek 99%-ában bomba.

@K.Leslee: Én eleve azt sem értem, hogy a nyomozó miért látogatja meg a gyanúsítottakat (mert tudtommal az nem is kihallgatás, szóval nem használhatja fel bizonyítékként). Gyakorlatilag egy szép nagy figyelmeztetés, hogy "rajta vagy a listánkon, találj ki valami kifogást, ja és amúgy ezt és ezt tudjuk felhozni ellened"... Nem igazán tudnék krimit mondani, ahol ezzel érdemben előrehaladt volna a nyomozás.

K.Leslee 2016.10.18. 22:47:58

Itt van egy ordas nagy klise ami valahogy eddig kimaradt:

ha egy torveny elol menekulo szereplo megserul akkor nem mehet korhazba, ami teljesen ertheto, de szinte kivetel nelkul mindig egy ALLATORVOST TALALNAK NEKI, aki nem akarja ellatni.

Ezt rend szerint vita koveti, miszerint az allatorvosnak csak allatokkal van tapasztalata es hogy nem egy kutyarol van szo, hanem emberrol, de a masik fel szerint meg a ketto egy es ugyanaz :-D.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.10.19. 10:12:22

Senki nem nyit ajtót csengetésre, viszont az ajtaja nyitva van, így a főhősünk be tud trappolni, hogy rajtakapja valami nagyon fontos dolgon.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.11.01. 13:13:57

Ha valamilyen okból az autót hátra kell hagyni egy utazás közben, az szerencsére max. fél órányi gyaloglásra történik a céltól - kivéve, ha road movie, mert akkor 5000 km-re.

K.Leslee 2016.12.25. 16:30:12

Lehet hogy ez csak engem idegesit nagyon:

Ha valami titkos tarsasag/szekta vezetoje beszedet mond akkor a tagok korusban befejezik a mondatat egy elcsepelt semmitmondo szlogennel. Ilyenkor mindig arra gondolok hogy mennyire eletszerutlen ez a klise es elkepzelem hogy a szekta vezetoje tanitja oket hogy 'akkor majd ennel a resznel kialtsatok azt hogy 'igazsag'. :-)

Alkalmankent a film azzal hangsulyozza hogy a csoport tagjai agymosottak hogy ezt a szlogent tobbszor elismetlik egymas utan.

K.Leslee 2017.05.02. 18:03:33

A halott bajtars, barat, hozzatartozo folyamatosan visszater a fohoshoz hogy ot hibaztassa es mikor az veszelybe kerul arra biztatja hogy adja fel es ne kuzdjon tovabb.

K.Leslee 2017.06.13. 11:56:16

Ha egy katasztrofafilmben sarga iskolabuszt latunk akkor az elobb utobb egy hidon fog kikotni ami elkezd darabokra hullani.
süti beállítások módosítása