A szív hídjai / The Bridges of Madison County (1995)
2014. július 12. írta: FilmBaráth

A szív hídjai / The Bridges of Madison County (1995)

a szív hídjai_2.jpgClint Eastwood - ról elsőre nem a romantika jut az eszünkbe. Másodjára sem, Aztán harmadjára halványan derengeni kezd, hogy valamikor sok évvel ezelőtt, amikor még nem tudtuk, hogy milyen jó rendező, az egyéb műfaji próbálkozások ellenére még mindig a westernhőst és Piszkos Harryt láttuk benne, na, akkor kijött egy olyan mozival, amit senki nem nézett volna ki belőle. Akkor még túl fiatal voltam a filmhez, így nem érintett meg igazán, csak az maradt meg belőle, hogy mennyire meglepődtem azon, hogy milyen hiteles tud lenni az übermacsók gyöngye egy ilyen szerepben, de egy kép nagyon erősen beleégett a retinámba: szakadó esőben Meryl Streep egy kocsiban ül, amelynek majdnem kinyitja az ajtaját, de végül nem teszi. Sok év után, fogalmam sincs miért pont most, de tudni akartam, vajon miért nem szállt ki abból az autóból, így újráztam, és teljesen ledöbbentem azon, hogy milyen jó filmről van szó!

Édesanyjuk, Francesca (Meryl Streep) halála után a két testvér, Carolyn (Annie Corley) és bátyja, Michael (Victor Slezak) megbotránkoznak azon, hogy nem édesapjuk mellett akar pihenni, hanem azt kéri, hogy hamvasszák el a testét, majd szórják szét a hamvakat egy híd felett. Elkezdik elolvasni az emlékiratait, amelyből megtudják, hogy sok évvel ezelőtt, amikor a család néhány napra elutazott, édesanyjuk élete legszebb négy napját töltötte a házukban a National Geographic fotósával, Robert Kincaid-el. 

Hihetetlen, hogy mennyire nem ismerjük a saját családtagjaink legféltettebb titkait, gondolom, nem én vagyok az egyetlen, aki egy szerettének halála után olyan tudott meg róla, amit soha nem hitt volna. Egy gyereknek hatalmas sokk, amikor megtudja, hogy az édesanyja megcsalta az édesapját, nagyon nehéz feldolgozni ezt a tényt, és nagyon intelligens az az anyuka, aki nem viszi magával a titkot a sírba, inkább elmagyarázza a gyerekeinek, hogy miért tette, amit tett.

Jó a felütés, először a már felnőtt gyereket ismerjük meg, akik velünk együtt fedezik fel édesanyjuk sok éve őrzött titkát. A történet nem különösebben eredeti, azonban olyan jól meg lettek írva a karakterek, és olyan zseniálisan jó képekkel mutatják be az eseményeket, hogy nagyon könnyű belefeledkezni a filmbe, gyorsan elrepül a több mint két órás játékidő. Két idegen ember véletlenül találkozik, lassan megismerik egymást, együtt töltenek néhány szép napot, amely azonban rengeteget ad nekik: megismerik az igazi szerelmet, átélhetik a hétköznapi csodát, ami csak egyszer történik meg az életben. Lehet csodálni Francesca erejét, akinek az esze tudja, hogy az a helyes döntés, ha nem kezdenek közös életet, a szíve azonban nehezen fogadja el ezt a döntést. Kincaid sem egysíkú figura. nem csak egy felületes fotós, aki szeret szabadon és kötöttségek nélkül élni, nagyon is intelligens ember, aki mély érzelmekre képes. Megható, ahogyan küzdenek a kapcsolatukért, mennyire fáj nekik a döntés, és hogyan próbálnak élni ezután. 

a szív hídjai 2..pngKönyvből nem könnyű jó forgatókönyvet írni, ezúttal azonban sikerült, jól vezetett a történet, tökéletesen kidolgozottak a gesztusok, az arcjáték. Meryl Streep klasszisokkal jobb színész, mint Clint Eastwood, aki azonban mégis méltó partnere tudott lenni ebben a filmben, köszönhetően Clint Eastwood-nak a rendezőnek, aki felismerte, hogy mindenki jobban jár, ha Meryl karakterére helyezi a hangsúlyt, hiszen az ő színészi eszköztára zseniálisan sokoldalú, tökéletes jellemábrázolást mutat be, mint mindig. De olyan jól dramatizáltak a jelenetek, hogy ez a kis csalás nem feltűnő, a gyönyörűen világított és komponált képek pedig kellőképpen elandalítanak. 

Igazából egy szép romantikus mázba csomagolt kamaradrámához van szerencsénk, Francesca és Kincaid kapcsolatáról szól a történet, akik négy nap alatt végigélnek minden fázist: a megismerkedést, a felhőtlen szerelmet, majd a vitákat is. Igazi, mély érzelmeknek lehetünk tanúi, nem szirupos a történet, két teljesen hétköznapi ember kap néhány nap csodát a sorstól, amelyet meg is élnek, ennyi és nem több. Mégis nagyon jó nézni ezt a filmet, mert nincs benne semmi túlzás, nem érzelgős, ki gondolta volna Eastwoodról, hogy ilyen érzelmes történetet ilyen jól meg tud rendezni!

Egyszerűen szép romantikus film, kötelező darab!

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr836495511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2014.07.12. 17:48:46

Nagyon jó film, én ha jól emlékszem az IMDb-n 9/10-re pontoztam anno, annyira tetszett. Azóta még nem láttam, de most kedvet kaptam hozzá.

avionics 2014.07.12. 19:09:02

Keveslem a nyolcast... :-) Minden idők legjobb filmjei között bérelt helye van ennek a filmnek.

FilmBaráth 2014.07.12. 19:14:04

@avionics: Valóban kiváló alkotás, de a romantika műfajában és az Eastwood - filmek között is van nála jobb szerintem:-)

Nyílméregbéka 2014.07.12. 21:31:48

@FilmBaráth: Na ja, Eastwoodnál magasan a léc, a Nincs bocsánat, vagy a Millió dolláros baby is jobb film azért ennél. Romantikus fílmben/drámában most nem igazán ugrik be, hogy láttam-e jobbat ennél, bár nem vagyok nagy fogyasztója a műfajnak... Talán az 500 nap nyár?

Gyűrött Papír 2014.07.12. 21:32:41

Napokig kóvályogtam miután megnéztem, annyira ki kiütött. Érzelmileg letaglóz. Azóta sem mertem megnézni újra.

avionics 2014.07.29. 12:25:39

@FilmBaráth: a nagy filmek kategóriában (9,10) nincs értelme arról vitázni melyik jobb, vagy melyik gyengébb... teljesen mindegy, hogy az iró, a rendező milyen műfajban ad a nézőnek értékes, katartikus élményt... ezért keveslem a 8-ast ennél a filmnél, aki pedig csak egy hétköznapi romantikus filmnek látta, nem vette észre a mélyebb emberi kérdéseket, nézze meg újra figyelmesebben... :-)
süti beállítások módosítása