S.W.A.T. - Különleges kommandó / S.W.A.T. (2003)
2014. július 11. írta: FilmBaráth

S.W.A.T. - Különleges kommandó / S.W.A.T. (2003)

swat.jpgÚgy döntöttem, ideje bulizni egyet Colin Farell-lel annak örömére, hogy hosszú évek után végképp sikerült eltörölni a haragot a Nagy Sándor miatt. Egész nap azon töprendkedtem, vajon melyik filmet kellene újráznom az örömteli esemény okán, aztán egyszer csak lelki szemeim előtt megjelent Colin karbantartónaciban. Percekig törnöm kellett a buksimat, hogy vajon melyik örökbecsű alkotásban viselhette ezt a rucit, aztán nagy nehezen eszembe jutott, így amint hazaértem, gyorsan szétcsaptam a DVD-k között (annál már csak VHS-ből van több otthon), és már indulhatott is a nosztalgiamozi. Nem több ez, mint egy jó kis akciófilm, de jól össze lett rakva, és ennél nem is kell több a felhőtlen szórakozáshoz!

Nem sül el túl jól egy akció a S.W.A.T.-nál, a forrófejű Gamble (Jeremy Renner) nem követi a parancsot, és ez majdnem egy túsz életébe kerül, ezért őt és társát, Street-et (Colin Farell) ki akarják rúgni, azonban a főnökük kérésére végül megkapják a lehetőséget, hogy karbantartóként dolgozzanak tovább a szervezetnél. Gamble dühösen távozik, Street marad. Néhány hónappal később Hondo őrnagy (Samuel L. Jackson) csapatot szervez, felfigyel a tehetséges ifjúra, aki így társaival végre akcióba lendülhet...

Nem kicsit lassan indul be a film, túl sokáig időzgetünk a szereplők megismerésénél, kevesebb talán több lett volna. De nagy nehezen összeáll a csapat, és utána végre egy olyan jó kis akcióorgiát kapunk, ami nagyon régen ránk fért! Nem ma készült a film, de most sem porosak a jelenetek, izgalmasak a fordulatok, kár, hogy ez csak a film második felére igaz. Az első rész nem kicsit klisés (Colin szomorú szemekkel néz premier plánban a kamerába. nagyon látványosan szenved, sőt, még a barátnője is ott hagyja, amit azért nagy nehezen túlél), átvészeljük, amíg teljes létszámú lesz a csapat, végre véget érnek a szenvedéseink, beindulnak a látványos akciók és a dögös zenék!

A film legnagyobb erénye, hogy nem veszi túl komolyan magát, a szereplők láthatóan jól érezték magukat a forgatáson, jól működnek együtt a vásznon, jókat akcióznak, élvezettel ugratják egymást. A szöveg kellően laza, de nem übercool szájkarate, nem vonja el a figyelmet a karakterekről, amelyek sajnos eléggé felületesen lettek megírva. Mindenkit megismerünk, talán túl jól, nem szereti a néző, ha a szájába akarják rágni, hogy milyennek kell látnia a szereplőket, pláne, ha azok nem túl eredetiek. Sancheznél kicsit túllőttek a célon, talán elég lett volna az, hogy nőként kell bizonyítania ebben a férfias világban, az egyedálló anyaság talán túlzás (pláne Michelle Rodrigeznél nem túl hiteles, hogy egy kőkemény akciójelenet után elérzékenyülve nézegeti a lánya fényképét). 

A rosszfiú alakja rendkívül halovány, a történet sem túl bonyolult, a karakterek is átlagosak, de mégis megvan az a bizonyos plusz a filmben, amiért még ennyi év után is emlékeztem rá. Tévedés ne essék, egyáltalán nem filmtörténeti mérföldkőről van, szó, azonban felhőtlen kikapcsolódást nyújt a néző számára, mivel a maga műfajában jól össze lett rakva. Az akciók nagyon látványosak (abszolút kedvenc a repcsi a híd kellős közepén!), a zene kiválóan festi alá a történéseket, mi kell még? 

swat2.jpgColin Farell jó választás volt a főszerepre, láthatóan imád akcióhősködni, nagyon jól áll neki Street figurája. Az akkor még teljesen ismeretlen Jeremy Renner nem szaggatja szét a vásznat, de nem is vall szégyent, Michelle Rodrigez kiváló, Samuel L. Jackson profin hozza az ezredik katonai szerepet, LL Cool J zenéjét sajnos nem tudom értékelni, de ebben a filmben nagyon jó. Olivier Martinez nem véletlenül csak a híres partnernői miatt jelenik meg az újságokban, tökéletesen jelentéktelen színész, ezt ebben az alkotásban is sikeresen bebizonyította.

Clark Johnson jó kis filmet rakott össze nekünk, kár, hogy az első része nem az igazi, de a második rész látványos akciói sok mindenért kárpótolnak bennünket. A színészvezetés jó, a jelenetek színvonala hullámzó, a párbeszédek jók. Kár, hogy a krimiszál nem olyan erős, egy érdekesebb főgonosz nagyon jót tett volna a történetnek.

Látványos, nem üres akciófilm, amelyet egyszer mindenképpen érdemes megnézni!

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr396483281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A munka hőse, minden kommunista őse (törölt) 2014.07.12. 20:03:42

ez a film inkább csak 5/10. (bár most látom, a transformers 4 is megkapta a 7/10-t. így talán oké...)

jobb lett volna az erőszakik-ról megemlékezni, már csak brendan gleeson és ralph fiennes részvétele miatt is :-) 11/10.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.13. 14:44:49

lassan indul be, és sajnos később se lesz gyorsabb a tempója igazán.

Szóval be se indul, inkább csak bedöcög. :S

FilmBaráth 2014.07.13. 14:49:40

@doggfather: na, azért a repcsis jelenet a hídon ott van a szeren:-)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.13. 16:40:30

@FilmBaráth: 1 jó jelenet azért kevés egy filmbe, nem?!
süti beállítások módosítása