A 10 legjobb Gene Hackman - film
2014. július 11. írta: FilmBaráth

A 10 legjobb Gene Hackman - film

Szomorú, hogy az igazán nagy színészek már egyre inkább abbahagyják a filmezést, legutóbb Jack Nicholson nyilatkozta, hogy ez már nem a ő világa, mivel az érzelmek helyét egyre inkább átveszi a vizuális orgia az általa rettegve imádott mozivásznon. És a legszomorúbb az, hogy a nagy bölények kivételes tehetségére mostanában tényleg nincs igazán szükség, hiszen a biztonságos középszerre rendezkedtek be a nagy stúdiók, a közepes színészek csillaga ragyog mostanában a legfényesebben. 

Nekem még szerencsém volt, rengeteg jó filmen és hatalmas színészi alakításokon szocializálódtam, ezért a mai nagyrészt siralmas filmkínálat mellett egyre többször fordulok gyermekkorom kedvencei felé. Amikor a Gyorsabb a halálnál című filmet nézve azon mérgelődtem, hogy Gene Hackman mégis mit keres ebben a közepes westernben, azonnal eszembe jutott, hogy milyen zseniálisan jó filmekben fordult elő a kiváló színész. Sajnos már ő is nyugdíjazta magát, de szerencsére nagyon sok filmben játszott az évek során, így elég nehéz volt lista összeállítása, sok nagy kedvenc maradt le róla, pl. a Szóljatok a köpcösnek, a Madárfészek, A cég, a Wyatt Earp stb. Mint mindenkinek, neki is voltak kiváló, jó és gyenge filmjei, de sok szép pillanatot szerzett a mozi szerelmeseinek, amelyet két Oscar-díjjal honorált az Akadémia. A lista teljesen szubjektív, ezek az én kedvenceim, kíváncsian várom a véleményeteket!

 

10. Poszeidón katasztrófa / The Poseidon Adventure (1972)

006-the-poseidon-adventure-theredlist.jpg

Sikítófrászt kaptam a remake-től, a közelében sem volt a klasszikusnak. A Poszeidón nevű luxus-óceánjáró hajót nyugdíjba küldik, utolsó útján azonban megtörténik a katasztrófa, a szilveszteri buli kellős közepén egy hatalmas hullám felborítja a hajót, a legénység és az utasok nagy része odavész, csupán tízen maradnak életben, akik rank Scott tiszteletes (Hackman) vezetésével küzdenek a túlélésért. Remekül felépített történet, kiváló színészi alakítások, izgalmas film, aki még nem látta, sürgősen pótolja!

9. Madárijesztő / Scarescrow (1973)

madárijesztő.jpg

Méltatlanul ritkán emlegetett alkotás, pedig érdemes adni neki egy esélyt, mert egy igazi gyöngyszem! Max (Hackman) hat évet húzott le a börtönben, és a múltat maga mögött hagyva egy autómosó megnyitását tervezi, de előtte elmegy Denverbe meglátogatni a nővérét. Lion (Al Pacino) a tenger és az országutak vándora, most éppen Detroitba igyekszik, hogy találkozzon a gyermekével. Az országúton találkoznak, és együtt folytatják tovább az útjukat. Erős dráma, kiváló színészi alakításokkal, jó film!

8. A híd túl messze van / A Bridge Too Far (1977)

a híd túl messze van.jpg

Richard Attenborough-ról mindenki az idős szakállas bácsi képe ugrik be a Jurassic Parkból, pedig egyébként kiváló rendező is, a Gandhiért mindjárt két Oscar díjat is hazavihetett. Utolsó filmjei sajnos már nem érték el a korábbi színvonalat de ez az alkotás nagyon is minőségi háborús dráma, álomszereposztással, kiváló színészi alakításokkal. Gene Hackman mellett pl. Sean Connery, James Caan, Michael Caine, Robert Redford miatt érdemes megnézni a filmet.

7. Lángoló Mississippi / Mississippi Burning (1988)

 mississippi_burning.jpg

A kritika itt olvasható.

Otthon a meleg szobában ülve távolinak és idegennek hatnak az olyan kifejezések, mint rasszizmus, színes bőrűek csoportos irtása és még hasonlók. A  helyszín az Egyesült Államok, a dátum 1964. Alig száz év telt el a rabszolga felszabadítás óta, de a rasszok közötti harc még közel sem ért véget. Egy Mississippi állambeli kisvárosban három polgárjogi aktivistát gyilkolnak meg, két FBI ügynök feladata kideríteni mi is történt valójában. Nem könnyű film, erős dráma, Gene Hackman és Willem Dafoe lenyűgöző alakításával, kötelező darab!  

 

6. Tenenbaum, a háziátok / The Royal Tenenbaums (2001)

tenenbaum, a házi átok.jpg

Nem vagyok egy Wes Anderson - fan, de ezt a filmet egyszerűen imádtam! A Tenenbaum családban hemzsegnek a különc figurák, akad itt pénzügyi zseni, írómogul, teniszbajnok, és akkor az apukáról, Royalról (Gene Hackman( szó sem esett. Elragadóan lökött vígjáték, nem kicsit szögezi székhez a nézőt, kár lenne kihagyni az életünkből, már csak a  kiváló színészi alakítások miatt sem. Habár Hackman elsősorban drámai színész, komédiázni is szeret, nagyon fekszik neki ez a műfaj is (Az ifjú Frankenstein kihagyhatatlan a zsánerből!).

5. Superman (1978) és Superman II. (1980)

superman.jpg

Nem vagyok oda a képregényfilmekért, de a Christopher Reeve főszereplésével készült sorozat első két darabját nagyon szeretem. A folytatások sajnos már a közelében sincsenek az első filmeknek, giccsparádé lett a végére a nagyon jól induló feldolgozás. Gene Hackman Lex Luthorja mindent visz (na jó, az első részben Brando verhetetlen, de ő ugye elég gyorsan eltűnik a színről), nem tudom elégszer megnézni a röpködő szuperhős kalandjait, az újabb feldolgozások közel sem ejtettek rabul, maradok a klasszikusnál.

4. Bonnie és Clyde / Bonnie and Clyde (1967)

bonnie és clyde.JPG

Bonnie és Clyde története nem véletlenül ragadta meg a filmesek fantáziáját: a 30-as évek legendás gengszterpárosának a sorsában keveredik a dráma, a romantika, az akció és az érzelmek. Már csak egy jó forgatókönyv, egy jó rendező (Arthur Penn személyében), két zseniálisan jó főszereplő (Warren Beatty és Faye Dunaway) kellett ahhoz, hogy legendásan jó alkotás szülessen. Gene Hackman kiváló alakítást nyújt a filmben, amelyből ha más nem is, a végső bukás képei garantáltan egy életre a néző retinájába égnek.

3. Magánbeszélgetés / The Conversation (1974)

conversation11.jpg

Francis Ford Coppola cannes-i nagydíjas filmje zseniálisan jó dráma. Harry Caul (Gene Hackman) a lehallgatás műfajának koronázatlan császára, azonban lassan, de biztosan ráébred arra, hogy mennyire kiszolgáltatott. A magányos embernek szembe kell néznie a felelősséggel: mit tegyen, ha a megbízó bűntettre készül? Kötelező darab!

2.  Francia kapcsolat / The French Connection (1971)

a francia kapcsolat.PNG

Zsarufilmekkel tele a padlás, azonban nagyon kevés az igazán maradandó alkotás. A műfaj igazán értékes darabjai a 70-es, 80-as években születtek, ezek közül is kiemelkedik William Friedkin mesterműve. Jimmy (Popeye) Doyle nem túl kifinomult nyomozási módszerben hisz: előbb üt, aztán kérdez. Most azonban az eszét kell használnia, mivel egy bonyolult ügyet kell megoldania: az Amerikát kábítószerrel elárasztó "francia kapcsolatot" kellene elkapnia. Zseniálisan jól felépített thriller, többször nézős klasszikus!

1. Nincs bocsánat / Unforgiven (1992)

nincs bocsánat.jpg

A kritika itt olvasható.

Nem kell túl nagy bátorság ahhoz, hogy kijelentsük: a western, mint műfaj, halott. Ironikus módon pont az az ember verte az utolsó szöget a műfaj koporsójába, aki egykor tetemes energiával hozzájárult annak legendás sikeréhez. A Nincs bocsánat Clint Eastwood rendezésében ugyanakkor nem csak a westernnel számolt le, de temeti az egykori vadnyugati anekdotákat is, mindezt pontosan olyan eszközökkel, amelyeket ez a világ kiharcolt magának: az öreg Clint egy véres, mocskos, esővel és sárral átitatott bosszú sztorit mesél el nézőinek. Zseniális film, Eastwood, Hackman és Freeman kiváló alakításával. 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr866431605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.11. 12:31:15

nálam a cég tuti felkerülne, nagyon jó volt benne. de, hogy mit tennék ki a 10ből az már nehezebb kérdés. :)

Mr.Treeger 2014.07.11. 12:51:45

egy színész akinél lehetne TOP 20 is.

Na mi újság, Wagner úr? 2014.07.11. 13:22:33

jó lista! ami még eszembe jut: cég, meggyanusítva
Gene Hackman-t bírom

Nyílméregbéka 2014.07.11. 19:30:26

Szóljatok a köpcösnek, Az utolsó esély... ezek mind jobb filmek mint, a borzalmasan rossz Superman film. Inkább ezeket válogatnám be, de a többivel egyetértek, jól összerakott lista.

Kár, hogy nagy legendák lassan visszavonulnak, tíz éve már nem forgat Gene Hackman ami nagy kár, bár azóta nagyon sikeres regényíró lett, ha jól tudom két vagy három bestsellet is írt. Nicolson inkább egésszégi állapota miatt nem játszik már öt éve, csak jól hangzik, hogy azért mert nem készülnek már jó filmek, ami természetesen nem igaz, semmivel sem készül kevesebb jó film manapság mint régen. Sean Conerry meg inkább golfozik, Clint Eastwood is "csak" rendez, a színészettől visszavonult a Grand Torino óta.

Razzul 2014.07.12. 01:58:13

@Nyílméregbéka: Szerintem az nagyobb baj, hogy például az olyan kibaszott nagy tehetségek, mint Jack Gleeson, nem akarnak színészkedni. =/

rozsomák 2014.07.12. 20:36:48

Gene Hackman - vagy Eastwood, Connery meg a többiek - nem azért nem forgatnak manapság, mert ilyen vagy olyan minőségi vagy elvi problémáik vannak a filmvilággal, hanem azért, mert 80-85 évesek!

(Egyébként még emlékszem azokra az időkre, amikor G.H. 40-45 volt. Korántsem volt kora kimagasló színésze, csak egy jó iparosnak számított. Az utókor emeli magasabbra, mint ahol akkoriban tanyázott.)

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.07.12. 21:16:39

Véletlenül volt pár jó filmje. Ezeket az ősfilmeket többnyire nem láttam, a Cégben jó volt, az Enemy of the State-ben is jó volt.

Vígjátékban is tud alkotni. A Superman nagyon alja film.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.07.12. 21:22:40

Különben meg legyen poszt a szakma olyan professzorairól is, mint Kris Kristofferson, Michael Dudukoff vagy David Carradine.

Egyből ugrana a nízettsíg!

elgigante70 2014.07.12. 21:25:09

vannak emberek, akik ott vannak a vásznon, és egyszerűen jó nézni őket. Gene Hackman pont ilyen.

polgári kór 2014.07.12. 21:28:08

Hekkmenből kinézem, hogy jó republikánus, szereti a steaket, ellenzi a feketék és a nők választójogát, és maga nyírja a füvet.

Revolvere is van.

Egy Hun Hunniából 2014.07.12. 22:41:40

Dominó elv! E V E R !

Nem láttam a fentiek közül mindet, de nekem az a top!

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.07.12. 23:21:28

Magánbeszélgetés pont most néztem meg, és elég érdekes film

Lacusch69(Sch.Lacika) 2014.07.13. 11:26:49

BAT21? Attól, hogy az IMDB-n 6.4, szerintem még az egyik legjobb filmje, ráadásul igaz sztori.

FilmBaráth 2014.07.13. 14:41:08

@Egy Hun Hunniából: Örülök, hogy neked tetszett az a film, nekem sajnos nem annyira:-)

FilmBaráth 2014.07.13. 14:42:08

@Kón Bandit: Véletlenül jó filmek nincsenek. Időnként érdemes "ősfilmeket" is nézni, mert azok között is akad jó néhány minőségi darab:-)

FilmBaráth 2014.07.13. 14:44:24

@polgári kór: Az sem rossz film, de szerintem a top 10-be nem fér bele:-)

FilmBaráth 2014.07.13. 14:48:40

@Lacusch69(Sch.Lacika): Nem az imdb-nek hiszek, hanem a saját szememnek:-) Nagyon régen láttam a filmet, örülök, hogy neked tetszett, de szerintem nem fér bele a top 10-be:-)

laci_52 2014.07.13. 15:25:30

@Egy Hun Hunniából: Én is hiányoltam a Dominó-elv című filmet.

Egy régebbi cikkben viszont az nem tetszett, hogy a legjobb háborús filmek sorából kimaradt A híd túl messze van.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.13. 15:33:27

Amúgy szerintem a Magánbeszélgetést inkább egy "Legunalmasabb filmek" top 10-be kéne nevezni, nem ide. :D

shred 2014.07.14. 06:23:11

Hajszál híján - nagyon jó, tempós akciókrimi,

Egy Hun Hunniából 2014.07.15. 10:27:07

@FilmBaráth: Nem jött be a Dominó elv? Nekem se jött át elsőre teljesen, de aztán annál jobban a hatása alá vont.

Azóta is szeretem azokat a filmeket, amik nem öncélúak, és a történet se egymondatos: "lőjj szét mindent, akit/amit nem lehet robbantsd fel,vagy törd össze és majd hazamennek (a nézők) ha csend lesz ;-)))) "

janinho713 2014.08.26. 22:11:50

a legjobb dobás. az öreg zseniálisan hozza a megfáradt trénert, és aki csak kicsit is szereti a sportot, annak nagyok sokat ad ez a film
süti beállítások módosítása