A majmok bolygója - Forradalom / Dawn of the Planet of the Apes (2014)
2014. július 10. írta: danialves

A majmok bolygója - Forradalom / Dawn of the Planet of the Apes (2014)

majom.jpgKezdem kicsit igazságtalannak érezni magam. Nem érzem ugyanis úgy, hogy irreális elvárásokkal ülnék neki egy-egy filmnek, azonban ezen a produkción is sajnos azt kell számon kérnem, hogy miért nem tudta felülmúlni az elődjét. Persze pár éve még annak is lehetett örülni, ha egy folytatás nem múlta alul, de ezzel a művel kapcsolatban az a szomorú helyzet állt elő, hogy egy szemernyit sem volt képes előrelépni.

Már 10 éve túl vagyunk a vírus pusztításán, az emberiség maradéka és a majomkolónia pedig jó régóta nem futottak össze. Azonban az áramellátás biztosításához az embereknek szükségszerűvé válik behatolni Cézárék területére. Miközben mindkét félnél vannak olyanok, akik igyekeznek békés megoldást találni a problémára, ugyanígy jelen vannak mindkét oldalon azok is, akik csak a másik teljes megsemmisítésében látják a megoldást.

majom2.jpgEz a film milliméterre pontosan azt nyújtja, mint az első rész. Ezt némiképp szomorúan kellett konstatálnom, ugyanis én már hónapok óta abban bíztam, hogy sikerül túllépni a félreértések mentén kialakuló, elkerülhetetlen majom-ember konfliktuson, azonban sajnos ezen kívül semmi mást nem sikerült hozzátenni a történethez. Andy Serkis ugyanúgy hátán viszi a filmet, Jason Clarke megörökölte James Franco súlytalan szerepkörét, Oldmant pedig Brian Coxhoz hasonlóan pocsékolja el ez a mű. Mindezekből pedig következik az is, hogy egy elképesztően kiszámítható alkotást kapunk, előrelátható fordulatokkal, agyonhasznált motivációkkal és konfliktusforrásokkal. De azért itt senki ne otromba klisékre gondoljon, akármilyen furcsán hangzik is ez, a fentiek egy jól átgondolt és logikusan felépített forgatókönyvvé állnak össze.

Matt Reeves pedig képes Rupert Wyatt nyomába lépni: legyen bár kiszámítható itt minden, tulajdonképpen a film érzelmi oldalról ettől még remekül működik, újra és újra meg tudja ragadni nézőjét. Reeves emellett blockbuster-rendezőként is kiválóan szuperál, a produkció az év egyik leglátványosabbja, kiegyensúlyozott és jó ritmusú.

Csak éppen, mint az Így neveld a sárkányodat 2. esetében is, most sem tudok attól az érzéstől szabadulni, hogy tulajdonképpen egy újranézést élményét kaptuk. Amelytől a film ha nem is lesz lelketlen, rengeteget veszít a hatásából. De végül is nézhetjük úgy is, hogy csak annyi bűne van, hogy másodikként érkezett.

7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr136497401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.07.10. 21:28:52

Egy kicsit nagyot néztem, hogy "csak" 7,5 lett nálad. Első érész nálad hány pont?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.10. 21:32:45

@REMY: 8. Ez egy egész hangyányit kevésbé mozgatott meg.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.10. 21:42:27

@danialves: megnyugtatlak, nem vagy igazságtalan, egyszerűen csak a film nem volt elég jó

Nyílméregbéka 2014.07.11. 01:26:19

A RT-on 94/98% az IMDb-n 8,8, és danialves fanyalog... Tehát biztos, hogy nagyon jó a film! :D Én sajnos csak egy mezei gyalogparaszt vagyok, nekem csak a jövőhéten derül ki.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.11. 12:05:43

@Santino89: Azt tudom, hogy neked nem jött be, de itt elsősorban nem erről volt szó. Hanem, hogy mennyire ildomos azt felhánytorgatni a filmnek, hogy tök ugyanaz, mint az előző.
@Nyílméregbéka: Helyes, helyes, mutasd meg nekik, hogy nem vagy befolyásolható. ;)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.11. 12:47:44

@danialves: szerintem simán ildomos, ha így érzed, ez is fontos információ lehet annak, aki gondolkodik rajta, hogy megnézze-e, vagy sem.
@Nyílméregbéka: ezt nem nevezném fanyalgásnak, már csak azért sem, mert sokkal gyengébb szerintem a film. nem néztem utána, de ha tényleg ilyen magas osztályzatokat kap mindenhol az minimum érthetetlen, vagy csak ennyire nincsenek idén jó filmek a mozikban, hogy már egy ilyen közepes blockbusterre is csurgatnunk kell a nyálunkat.

Nyílméregbéka 2014.07.11. 15:08:07

@danialves: "Mi mindannyian egyéniségek vagyunk..." :D

@Santino89: ...vagy csak neked nem tetszett. Részemről a vita csak teoretikus, mivel még nem láttam a filmet, de az itteni iráson kívül csak pozitív magyar és amerikai kritikákat olvastam eddig. Persze lehet mondani, hogy mindenki hülye csak én vagyok helikopter... :)

Dr_utcai_arcos 2014.07.11. 20:17:06

Igazán felvehettétek volna telefonnal :P!!!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.11. 21:02:38

@Dr_utcai_arcos: Minden bizonnyal különösen sokat láttál volna belőle, tekintve, hogy 3D-s volt. :D

attir9 2014.07.24. 13:12:14

100%-ig egyetértek a kritikával.

"Mindezekből pedig következik az is, hogy egy elképesztően kiszámítható alkotást kapunk, előrelátható fordulatokkal, agyonhasznált motivációkkal és konfliktusforrásokkal. De azért itt senki ne otromba klisékre gondoljon, akármilyen furcsán hangzik is ez, a fentiek egy jól átgondolt és logikusan felépített forgatókönyvvé állnak össze."

Ez mindent elmond a filmről és pont emiatt néhol bizony unalmas. Az első rész azért volt hajszállal jobb, mert volt benne némi újdonság és neki nem várt tőle csodát.
süti beállítások módosítása