A majmok bolygója: Lázadás / Rise of the Planet of the Apes (2011)
2014. július 09. írta: FilmBaráth

A majmok bolygója: Lázadás / Rise of the Planet of the Apes (2011)

majmok bolygója.jpgMeg nem fordult a fejemben, hogy nekem meg kellene néznem nagy kedvencemnek, A majmok bolygójának blockbuster változatát. Az eredeti, Charlton Heston-nal készült film (szigorúan ez első, a folytatás a nyomába nem ér) ugyanis azon túl, hogy látványos és szórakoztató volt, elgondolkodtatott, nagyon komoly erkölcsi kérdéseket feszegetett, a zárókép pedig simán zseniális volt, katartikus erővel bírt. Nem igazán követem a klónfilmeket, tudtam én, hogy nagy siker volt ez az alkotás néhány éve, de egyetlen percig sem éreztem késztetést a megtekintésére. Ámde egyre jobb és jobb trailerek jöttek a nemsokára moziba kerülő folytatásról, én pedig számomra is meglepő módon kíváncsi lettem a CGI-Ceasar-ra. Nem vártam sokat a filmtől, ezért kellemesen csalódtam: nagyon jól össze lett rakva, egyáltalán nem üres látványorgia, aki esetleg még nem látta, pótolja, mert érdemes, de én továbbra is maradok inkább a klasszikusnál.

Will (James Franco) kutatóorvos, és egy majommal végzett kísérlet után úgy véli, hogy megtalálja a gyógyszert, amelyet évek óta keres. Édesapját, Charles-t (John Lithgow) akarja megmenteni vele, azonban balul sikerül a befektetőknek szánt tájékoztató, a majmokat meg kell ölni a labor vezetője, Steven Jacobs (David Oyelowo) parancsára, azonban az újszülött kicsit nem képesek elpusztítani az orvosok, Will hazaviszi és felneveli. Az anyjának adott szer az ő vérébe is belekerül, melynek eredményeként hihetetlenül intelligens lesz. Egy nap Charles védelme érdekében megtámad egy embert, így egy telepre kerül, ahol majmokat tartanak fogva. Will mindent megpróbál, hogy kihozza onnan, azonban az egykor szelíd és kedves állatból az esze segítségével vezér lesz, és rászabadítja a majmokat a városra...

Jól indul a film, és egyre jobb lesz, a zárás azonban sajnos túl szirupos és kiszámítható, de összességében tényleg meglepően értékes alkotásról van szó, amely minden, csak nem üres CGI-parádé. Kapunk időt arra, hogy megismerjük és megkedveljük a főszereplőket, fáj látni, hogyan esik szét a családi idill. nagyon erős érzelmi hatású képeken keresztül követhetjük Caesar jellemfejlődését, jól vezetett a történet, csak a végére fogy el a szufla, de ennél nagyobb bajunk ne legyen. 

Annak köszönhetően ejti rabul a nézőt a film, hogy a karakterekre helyezték a hangsúlyt, és blockbuster - hez képest meglepő finomsággal és érzékenységgel teremtették meg az atmoszférát, egészen a hídon történtekig nem a látványé a főszerep, hanem a történeté, nem véletlen, hogy miután felbomlik az érzelem-akció egyensúly, elszáll a varázs. Nekem a labor megtámadása kicsit túlzásnak tűnt, de a hídi csata mindent vitt, leesett állal követtem az eseményeket, nagyon jól dramatizálták a jeleneteket, minden a helyén volt, zseniális! Erre a végét jól elrontják egy szép, de üres záróképpel (nem tudtam elvonatkoztatni az eredetitől, vártam volna a katarzist, de az sajnos elmaradt). 

Botorság lenne összehasonlítani a klasszikussal, teljesen más műfajról van szó, de nekem akkor is hiányzott az igazi filozófiai mélység, hiszen inkább Caesar vezérré válásáról szól a történet, mint arról az erkölcsi problémáról, hogy mi a különbség az állat és az ember között, a felsőbb intelligencia kérdésköre is csak érintőlegesen jelent meg filmben. Okosan használták a CGI-t: teljesen emberi a majmok arckifejezése, tökéletesen látszódnak az érzelmek, egyéniséget adtak az állatoknak, akkor meghatóak, hősiesek, félelmetesek a képek, amikor kell. Habár tudjuk, hogy a nózinknál fogva vezetnek bennünket az alkotók, de olyan jól csinálják, hogy fel sem tűnik, becsüljük meg, ritka az ilyen a blockbusterek között!  A forgatókönyv jól sikerült (mínusz a vége, ugye), a szöveg sem szirupos, és mindenképpen ki kell emelni, hogy milyen jól koreografált a majmok mozgása, csúcsra van járatva a motion cupture technika (nem szeretnék forgatási képeket látni, tessék meghagyni nekem az illúziómat!), a zene tökéletesen festi alá a történetet. 

majmok bolygója2.jpgAndy Serkis-hez hozzávághatnának már egy speciális Oscar-díjat, nagyon megérdemelné, az ő zseniális játéka nélkül soha nem tudták volna életre kelteni Ceasar.t a CGI-szakemberek. Hosszú ideje képtelen vagyok megérteni a James Franco mániát, ebben a filmben sem nyűgözött le igazán. Jó volt újra látni John Lithgow-t, tökéletesen hozta a karaktert, akárcsak Brian Cox, Freida Pinto bájosan volt felejthető, Tom Felton-nak akadtak szép pillanatai.

Érdekes, hogy nem sztárrendezőre bízták a filmet (valószínűleg azért, mert nem vártak tőle igazán nagy sikert), a nem túl tapasztalt Ruper Wyatt nagyszerűen helyt állt, új életet lehelt a franchise-ba. A színészvezetés jó, a jelenetek erősek, a vágások is teljesen rendben vannak.  Még jó, hogy nemsokára bemutatják a folytatást, nagyon kíváncsian várom, hogyan folytatódik Ceasar története!

Látványos, tartalmas, jó film, megtekintésre erősen ajánlott!

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr76486147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Razzul 2014.07.09. 12:40:30

Egyetértek az írottakkal. Számomra is kellemes csalódás volt ez a film, sokkal kevesebbet vártam tőle.

Mezőgazdasági Gumicsizma 2014.07.09. 13:03:01

Nekem csak egy problémám volt a filmmel, a címe. Ha nem majmok bolygója lett volna, ha nem más, sokkal jobban elfogadtam volna. Túl érzelmes, túl csöpögős, túl vontatott, túl hollywoodi. Semmi planet of the apes érzés nincs benne (számomra).

Bignózi 2014.07.09. 15:19:26

Számomra a Tim Burton kezeközül kikerült újragondolást messze felülmúlja. A film vége nekem a Gyűrű szövetségehez hasonlóan befejezetlen, ami szerintem tudatos a rendező részéről. Direkt haggya lezáratlanul a történetet, hogy mi fanatikus nézők epekedve várjuk a következő részt.

Szerintem a magasztosabb filozófiai mondani valók az új rész alapkövei lesznek. Ezért is szerettem bele Lázadásba, mert elragadott Ceasar aprólékosan bemutatott jellemfejlődése. Bevezető résznek teljesen tökéletes volt.

Kíváncsian várom a folytatást. :)

Nyílméregbéka 2014.07.09. 23:10:15

...és még mennyi jó filmet láthatnál, ha nem lennél tele előítéletekkel, filmekkel és színészekkel kapcsolatban.

Nyílméregbéka 2014.07.09. 23:31:14

Te szoktad írni a kritikáidban, hogy pl. xy színész/rendező/karakter stb. filmjet nem nézed mert utálod, nem tetszik, etc... vagy valami prekoncepciód miatt nem néztél meg filmet (mint a jelen esetben), stb... Olvasd vissza az írásaid ha nem tudod miről beszélek! :)

FilmBaráth 2014.07.09. 23:33:30

@Nyílméregbéka: Tudom, hogy miről beszélsz, én a jó filmekre várom a példákat, amelyeket kihagytam eddig a valóban létező előítéleteim miatt:-)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.10. 21:27:37

nem volt akkora csalódás, mint a burton féle, de még mindig alig lehet szavakkal kifejezni.

Az eredeti bármelyik folytatása (pedig volt vagy 4) kenterbe veri.

Nyílméregbéka 2014.07.11. 12:47:02

@doggfather: A tömör érvelés mestere vagyok! Itt van még egy: de!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.11. 13:47:32

@Nyílméregbéka: :D

mégis hanyadik résznél jobb szerinted a lázadás, mert az elsőnél ugye körökkel gyengébb ez egyértelmű.

(még neked is)

;)

Nyílméregbéka 2014.07.11. 15:30:33

@doggfather: Szerintem az első, eredetinél sem gyengébb körökkel. Az eredeti Heston féle film a maga idején nagyon hatásos volt, remek film nem kétséges, és a Rise of... késégkívül nem volt, és nem is lehetett olyan hatással, hiszen más kort élünk, mások az ingerküszöbök, de mint film egyáltalán nem rosszabb az eredetinél, pláne nem körökkel. Azt a kijelentést meg nehéz komolyan venni, hogy az eredetihez készült vérgagyi hetvenes évek B-kategóriás folytatásai jobbak lennének a mai változatnál.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.13. 14:47:29

@Nyílméregbéka: jah, hogy nálad majdnem egy szinten van az eredetivel? Akkor tényleg nem érdemes (erről) vitatkoznunk.

Nyílméregbéka 2014.07.13. 14:53:54

@doggfather: Én nem is vitatkoztam, csak leírtam mekkora hülyeség amit írtál. :D
süti beállítások módosítása