Hogyan rohanj a veszTEDbe / A Million Way To Die In The West (2014)
2014. június 11. írta: danialves

Hogyan rohanj a veszTEDbe / A Million Way To Die In The West (2014)

a_million_ways_to_die_in_the_west_1.jpgValószínűleg már rohantál volna a WesTEnDbe, amint az első előzetes felkerült az interneTEDre. Ez esetben mondanám, hogy ezt egy kicsit elhamarkodTED. MacFarlene egy negatív TEnDencia áldozata lett, az előző filmje (mi is volt a címe?) hibái lettek a veszTE, De ettől még szórakoztató a filmje. Tehát a megtekintésére nem írom, hogy ne TEDd, akár meg is nézheTED: végül is TE Döntesz, és még az is lehet, hogy a végén megszereTED. (A erőltetett poénkodásért bocsánat, remélem megérTED.)

Az önbizalom-hiányos Albertet (Seth MacFarlane) elhagyja barátnője (Amanda Seyfried), hogy összejöjjön egy bajuszkirállyal (Neil Patrick Harris). Főhősünk bánatában már új életet is kezdene San Franciscoban, amikor (szó szerint) belefut Annába (Charlize Theron), aki egy banditavezér (Liam Neeson) feleségeként tartózkodik inkognitóban a városban. A két meglehetősen üres életet élő ember egymásra talál, Anna pedig meggyőzi Albertet a maradásról, és hogy küzdjön szerelméért. Nem mintha az élet nem lenne elég küzdelmes, ugyanis a vadnyugaton lépten-nyomon minden meg akarja ölni az embert.

A film humorával nincs semmi baj, van a poénok között néhány zseniális (köztük az év legjobb cameoi), néhány átlagos és néhány nagyon kínos is. (Most komolyan, hashajtós viccek 2014-ben? Maximum 1882-ben volt utoljára menő.) Ez köszönhető többek között a változatosságuknak is, amit igen semmitmondó módon úgy is fordíthatok, hogy mindenki bőven fog találni köztük olyat, amely megfelel és amely nem felel meg az ízlésének. A mennyiséggel nincs gond ilyen téren tehát, a hatékonysággal már inkább, de összességében szerintem egy korrekt színvonalat élvezhetünk humor terén. (Bár azt kicsit sajnálom, hogy a címmel implikált változatos halálnemekből kizárólag az előzetesekre tartogattak.)

a-million-ways-to-die-in-the-west-4.jpgAmivel már sokkal inkább probléma adódik, hogy MacFarlene elkövette azt a hibát, amit a Tednél is, csak ezúttal sokkal súlyosabban. Akkor is a szemére vetettem már, hogy egy időre feláldozta a humort a némiképp túlkomplikált történetszövés oltárán, itt viszont ezt tovább fokozva néha egészen mellékes tényezővé silányítja. Ismét egy átlagos, ezúttal vadnyugati környezetben játszódó romkomot kapunk, de itt már a szakítás feldolgozása és a rengeteg karaktert mozgató narratíva sokkal hangsúlyosabb, mint hogy ez az egész egyáltalán vicces legyen. (Nem szeretek játékidő-náci lenni, de ha egy vígjáték két órás, ott gond van.)

A karakterek nagy része pedig továbbra is sablonos és humortalan, Liam Neeson vagy Amanda Seyfried például emlékeim szerint egy poént nem sütött el. Így végső soron még úgy is vehetjük, hogy ez nem is klasszikus vígjáték, hanem csak kissé túltengenek benne a comic relief karakterek. (Akikre egyébként nem lehet panasz, köszönhetően a remek Ribisi-Silverman párosnak.) MacFarlane-nek talán a főszerepet sem volt túl szerencsés magára osztani, mert hiába passzol hozzá, látszik rajta, hogy nem valódi komikus. Nagyon messze van azoktól az ikonoktól, akik már a puszta jelenlétükkel is nevetésre késztetik a nézőt.

Nagyjából ez jellemző az alkotására is: ugyan nem esik szét, egészen működik, de igazából hiányzik belőle a zsenialitásnak még a halvány szikrája is, ami megkülönböztetné egy pár ütős poénnal átszőtt iparosmunkától. Pedig a Ted-ben még ez egészen megcsillant, de az azóta eltelt két évben MacFarlene csak az ott elkövetett melléfogásait túlozta el.

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr756295686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.06.11. 21:57:36

Na, hát végül aztán csak lett pozitívum a filmben :)

fritoz222 2014.06.12. 15:41:31

"Hogyan rohanj a veszTEDbe"

Ez ilyen antimarketing? Hogyan riasszunk el minél több embert a mozitól? Nálam bejött.

protézisesh 2014.06.19. 13:56:25

@fritoz222: "Egymillió mód, hogy meghalj a vadnyugaton" tényleg sokkal jobb, mint a "Hogyan rohanj a vesztedbe" Igen, az büdös benne, hogy a TED-et kiemelték, de szerintem te sem tudtál volna jobb címet adni a filmnek, nem? Vagy igen? Mit?

Dr_utcai_arcos 2014.07.15. 22:51:24

Eszement film, betegre röhögtem magam, vessetek meg, nekem még bejöttek a fosós poénok is :). Pedig tartottam tőle, de nem bántam meg, hogy hagytam magam rábeszélni. Még angolul egyszer megnézem, kizárt, hogy ennyi baszni van az eredetiben!!

Atcsi 2014.10.14. 02:03:54

@fritoz222: Ezt többektől hallottam.
süti beállítások módosítása