A háború démonjai / The Railway Man (2013)
2014. május 30. írta: FilmBaráth

A háború démonjai / The Railway Man (2013)

railway man.jpgA háború fizikai értelemben akkor ér véget, amikor véget érnek a hadi cselekmények, a lélekben dúló belső harc azonban igazán csak akkor kezdődik. Vajon el lehet felejteni az átélt borzalmakat, meg lehet-e bocsátani az ellenség által elkövetett bűnöket? Erre keresi választ ez az igaz történeten alapuló film, amely jól indul, aztán egyre jobban ellaposodik, így a katarzis sajnos elmarad.

Eric (Colin Firth) egy háborús veterán, akinek a vasút a mániája. Jellemző módon a feleségével, Patty-vel (Nicole Kidman) is egy utazás során ismerkedik meg. Az esküvő után azonban a feleséget halálra rémíti, hogy Eric-nek időnként furcsa rohamai vannak, egyre jobban magába zárkózik. Végül férje volt katonatársától, Finlay-től (Stellan Skarsgard) megtudja, hogy a második világháború folyamán japán fogságba estek, és nagyon durva megaláztatások érték. Eric nem tudja lezárni a múltat, azonban kiderül, hogy az egyik japán katona, aki részt vett a kínzásában, még él, és az egykori börtönéből létrehozott múzeumban dolgozik idegenvezetőként. Eric megkeresi, hogy igazságot szolgáltasson...

Érdekesen kezdődik a film, Eric és felesége megismerkedése a vonaton nagyon romantikus és szívmelengető, ezért nagyon erős az a jelenet, amikor az újdonsült feleség tanúja lesz férje hirtelen rohamának. Lassan megismerjük a múltat, ami a jelenben ahhoz vezet, hogy a házaspár kapcsolata szinte teljesen szétesik. Ericnek szembe kell néznie egykori kínzójával, aki hozzá hasonlóan már régen nem az az ember, akivel egykor a táborban találkozott. Kettejük párbeszédének nagyon erősnek kellett volna lennie, azonban sajnos a kiváló színészi alakítások ellenére sem tudja igazán meghatni a nézőt, éppen ezért a zárókép sem lesz más, mint egy szépen fényképezett, de eléggé üres jelenet. Kár, mert a valóban megtörtént történetből jobb szöveggel és dramaturgiával, valamint dinamikusabb szerkesztéssel nagyon jó filmet lehetett volna készíteni, hiszen nagyon mélyreható erkölcsi kérdéseket feszeget.

A forgatókönyv nem volt rossz, a film eleje valóban ütős és érdekes, azonban a film közepe táján elvész a szufla, túlságosan lelassul a történet, a múlt és a jelen váltakozása nem egymást erősíti dramaturgiailag, lassan, de biztosan egy átlag tévéfilm szintjére esik vissza az alkotás színvonala. A legnagyobb probléma a szöveggel van, kliséhalmazokból kell a színészeknek életet lehelni a jelenetekbe, ami sajnos nem mindig sikerül. Colin Firth, Nicole Kidman és Skarsgard természetesen van olyan rutinos, hogy ebből a helyzetből is kihozza a maximumot, azonban a fiatalabb színészeknél hiányzik az erős jelenlét, ezért nem élhető át teljesen a katonai táborban történt borzalmak bemutatása. Tényleges fizikai erőszak nem sok van a filmben, azonban mivel nem igazán sikerült tartalommal megtölteni a jeleneteket, ezért nem élhető át igazán az Eric-et ért igazságtalanság mélysége. 

Nem igazán sikerült eldönteni, hogy a házaspár kapcsolatára, Eric-re vagy az egykori rab és kínzója közötti konfliktusra fókuszáljon a történet, így összességében eléggé unalmas és átlagos lett a végeredmény. Az operatőri munka kiváló, a vágások azonban nem tudnak dinamikát adni a történetnek, a zene sem tud igazi mélységet adni a jeleneteknek.

railway man2.jpgColin Firth menti meg a filmet a teljes unalomtól, kiváló alakítást nyújt Eric szerepében, élettel tölti meg a nem túl jól megírt karaktert, a mimikája, a mozdulatai a helyükön vannak. Nicole Kidman magához képest jó, Stellan Skarsgard volt már jobb. Tanroh Ishida a fiatal japán tiszt szerepében meglepően erős alakítást nyújt, a többiek azonban sajnos eléggé felejthetőek. 

Jobb sorsot érdemelt volna Jonathan Teplitzky filmje, egy nagyobb kvalitású és tapasztaltabb rendező valószínűleg sokkal erősebb drámát rendezett volna a közepes forgatókönyv ellenére is, mert a sztori valóban érdekes és értékes. volt, tele olyan konfliktusokkal, amelyekből jó esetben szívet-lelket rázó jeleneteket lehetett volna összerakni. Azonban így csak egy lassan folydogáló, a közepe tájából kimondottan unalmas alkotáshoz van szerencsénk.

Szépen fényképezett, de közepes, felejthető dráma, amelynek vannak szép pillanatai, és amit Colin Firth alakítása miatt mindenképpen érdemes egyszer megnézni.

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr466210927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása