X-Men: Az eljövendő múlt napjai / X-Men: Days of Future Past (2014)
2014. május 22. írta: Razzul

X-Men: Az eljövendő múlt napjai / X-Men: Days of Future Past (2014)

X-Men-Az-eljovendo_mult_napjai-2014.jpgNagyon szeretném tudni, hogy a 20th Century Fox mi alapján dönti el azt, hogy kik készítsék az éppen soron következő X-Men filmjeiket, de meg merem kockáztatni, ha a hasukra ütve csinálnák a dolgot, akkor sem különbözne nagyon a dolgok állása a jelenlegitől. Meglepő, hogy úgy tűnik, működik ez a recept, ugyanis a fő történetszálhoz kapcsolódó X-Men mozikban hatalmasat csalódnunk ez idáig még nem kellett.  Ez most sincs másképp.

A 2011-es filmhez képest egy nagyobb ugrást tettünk előre az időben. 2023-ban járunk, amikor az Őrök már nagyban irtják a mutánsokat és az őket támogató embereket. De a megmaradt mutánsoknak, Xavier professzoréknak és Magnetónak van egy terve, hogy mindennek véget vessenek. Még azelőtt el akarják fojtani a konfliktust, hogy a háború 50 évvel azelőtt elkezdődött volna.

x-men-days-of-future-past-blink-fan-bingbing.jpgSzerintem abban mindenki egyet tud velem érteni, hogy a szériának nagyon jót tett az, hogy a főszereplőink háttértörténetét a Farkas filmekben és a 2011-es Az elsőkben valamicskét mélyebben kidolgozták. A korábbi események és a karakterek motivációjának ismeretében élvezhető igazán a mozi, pláne mivel elég sok visszautalás található benne a korábban történtekre. Viszont ha ez a tudás a rendelkezésünkre áll, akkor a nézőnek nagyon különleges filmélményben lehet része, tényleg úgy érezheti, hogy az X-Men univerzum részese.

Érdekes pontja az alkotásnak az, hogy elvileg papíron a protagonistája Logan, ám a film bevezetése után már nem ő hajtja előre a eseményeket, csak elindítja azok kerekét. A történet átültetése és megvalósítása pedig igazán remekre sikerült annak ellenére, hogy valószínűleg nem volt egy igazán könnyű feladat. Alapból már az időutazás, mint sztorielem gondot okozhatott volna, de a film ezt az akadályt is könnyedén vette. A cselekmény jól van ütemezve, a párbeszédek pedig mind forgatókönyvi, mind színészi oldalról is parádésak. A végkifejlet is hozza a kellő katartikus hatást, de nem többet.

További jó hír, hogy Az elsők filmben megtalálható komor, egyedi X-Men hangulatot ebbe a filmbe is sikerült átcsempészni. Nem tudom, hogy ez az atmoszféra pontosan minek köszönhető, az viszont biztos, hogy egy elég nagy részét Fassbender Magnetója és James McAvoy Xavierje szolgáltatja. Jennifer Lawrence is jól tolja, ha nem is ő a legjobb a gárdából. Dicséret illeti még Peter Dinklage-et akinek a viszonylag kisebb szerepéből is sikerült kihoznia a maximumot.

A legújabb X-Men tehát egy igazán szórakoztató és sajátos élményt nyújt. Még úgy is, hogy még most sem akar a blockbusteres alapjaitól igazán elszakadni és történelmit mutatni. A társadalmi és evolúciós mondanivalója helyett is inkább a látványát és a karakterdrámáját villogtatja és a Farkasos poénjait durrogtatja. Egy korrekt mű, ami tökéletesen illik az őt megelőzőek sorába.  De mindez nem is nagy probléma.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr56189818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.22. 09:33:30

kicsit rövidke lettez az írás, nem?!

Razzul 2014.05.22. 12:51:08

@doggfather: sajnálom tesó, ez ennyi lett... =(

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.22. 14:04:22

@Razzul: félre ne érts nincs vele semmi baj, csak olyan érzésem volt végig, mintha minden bekezdésből hiányozna még 1-2 mondatnyi kifejtés.

Razzul 2014.05.22. 17:09:15

@doggfather: Értem én, nem kell parázni. Igazából a film kapcsán nem igazán volt még mit kifejteni, szinte ugyanaz lett mint First Class.
A közeljövőben (valószínűleg Szombaton) még fog érkezni tőlem egy hosszabb sorozatkritika, na meg a The Fault in Our Stars. Azon is volt mit elemezni. =P

Nyílméregbéka 2014.05.22. 20:25:07

Az eleje nagyon jól indult, látványos volt a harc a jövőben, SPOILER!! Magnetó szöktetése és a konyhai lassítós jelenet egyenesen zseniális volt, (SPOILER OFF) de aztán hirtelen nagyon leült a film, a többi sűrű ásítozással telt. Kár érte. 6/10

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.23. 08:16:49

Frenetikus lett, a legjobb x film ever.
Az első x film ami egy konkrét képregényen alapul és azt nem erőszakolja meg (ugye a tavalyi rozsi is azon alapult, de bár ne tette volna...)

Jégembert továbbra is fájóan keveset használják az én ízlésemnek, de az itteni akciói nagyon jók voltak.

Razzul 2014.05.23. 13:00:19

@doggfather: Nekem nehéz lenne eldönteni, hogy a best X-Men mozi címét ez vagy a First Class kapja-e. Emiatt inkább nem is döntök. =)

mocsariszorny 2014.05.26. 12:01:42

Nekem nagyon komoly gondjaim vannak ezzel a filmmel és leginkább a prezentációjával.
Az egy dolog, hogy a forgatókönyv logikai bukfencek és erőltetett fordulatok halmaza, dinamikátlan és unalmas. Már megszoktam, és emellett voltak nagyon jó jelenetek, egy-két jó dialóg, a karakterek konzisztensek maradtak, stb. Sima nyári blockbuster, szokásosan igénytelen forgatókönyvvel, nincs ezzel baj.

Ami igazán dühít, az 1: a szinkron. Rendben, hogy a magyar közönség funkcionális analfabéta és nem hajlandóak olvasni feliratot. Van nekik szinkron. Hozzászoktam már, hogy a szinkronhangok szarok (csúcspélda a Noéban Jennifer Conelly szinkronhangja, aki tuti, hogy a stúdió éjszakai takarítónője volt), a fordítás pontatlan, a keverés dinamikátlan. De ami itt, ebben a filmben volt, az felháborító. Gyakorlatilag egy mixeletlen szinkron volt a filmen. Gyakran, mikor két szereplő beszélget, a hanguk alapján mintha két helyiségben lennének (az egyiknek dobozhangja van, a másiknak nem). Előfordult, hogy a hang “hullámzott”, mint amikor a magnókazettát elkezdi húzni a lejátszó. Egyszer ki lehetett hallani a stúdió alaphangját, mert nem is editálták a dialógokot, egy másik párbeszédről pedig nem vették le “sziszegést” (mikor az sz hangok nagyon erősek, mint az 50 évvel ezelőtti szinkronokon).
Szóval oké, hogy levitték a mozizást abba, hogy mindent csak szinkronnal, de amikor 1700 Ft egy mozijegy, akkor ne szúrják ki a szemem ezzel a szarral, ami a VHS másolás hőskorának alámondásait súrolja minőség szempontjából.

A másik dolog: senkinek sem tűnt fel, milyen szarul nézett ki a film? Nem az effektek vagy a beállítások, hanem a kép minősége? Motion blur, színmélység hiánya, kontrasszttalan kép. Úgy nézett ki az egész, mint egy videóra forgatott tv-film a kétezres évek elejéről. A legszánalmasabb, hogy képtelenek voltak lassításokat felvenni (kivéve a Quicksilver akciókat, de azokat más kamerával rögzítették), ezért ilyen “step-by-step” lassítást alkalmaztak, amitől az egész nagyon Hallmark.

Nem a digitális kamerákkal van bajom, mert nagyon faszán néznek már ki a digitálisra forgó filmek (pont egy nappal az X-men előtt voltam a Godzillán, masszívan jól nézett ki, amellett, hogy annak is hulladék a forgatókönyve). De azt nem hiszem el, hogy egy 200 milliós film megelégszik ezzel a minőséggel.

Engem zavar és aggaszt a mozis filmprezentáció ilyen mérvű minőségbeli zuhanása, illetve a kritikai felzúdulás hiánya ezzel kapcsolatban. Vagy csak az én termemben volt ez probléma?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.27. 23:59:47

Nem tudom mit szívtál, de ez baromira nem az előző darab hangulatát ültette át, hozzáteszem, szerencsére. Sokkal érettebb és komolyabb film lett, ami emellett képes volt humoros utalgatásokra a First Class erőltetett oldalbaböködései helyett. Persze a múltbeli szálat nagyon jól fűzték tovább, és enélkül feleennyit sem ért volna a film, de szerencsére most egy kicsivel értelmesebb körítést tettek mögé. Egyébként Kinberg valami eszméletlen munkát végzett ezzel a forgatókönyvvel, nem győzöm csodálni, hogy hogy összerakta.

@doggfather: Te ezt biztosan vágni fogod, a piramis-Magnetonak mi a franc köze van ehhez az egészhez?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.28. 01:23:44

@doggfather: Közben elolvastam, amit filmbookon írtál, vedd úgy, hogy nem szóltam.
süti beállítások módosítása