Őfelsége titkosszolgálatában / On Her Majesty's Secret Service (1969)
2014. május 18. írta: FilmBaráth

Őfelsége titkosszolgálatában / On Her Majesty's Secret Service (1969)


őfelsége titkosszolgálatában_1.jpgEgy jó színész mindig jó fotómodell, de egy jó fotómodell nagyon ritkán jó színész. Ennek egyszerűen az az oka, hogy a fotón "csak" jól kell kinézni, a technika gyorsan elsajátítható, azonban egy filmhez a tehetségen túl kell egy bizonyos karizma, ami vagy megvan valakiben, vagy nincs. George Lazenby-ben sajnos nem volt meg. Ha ez már a próbafelvételeknél kiderült volna, nem született volna meg ez a szégyenletesen gyenge film, amelynek majdnem sikerült végzetesen lerombolni a Bond-mítoszt.

Egy meglehetősen zaklatott hölgy tart láthatóan öngyilkossági célzattal a tenger felé. Természetesen az utolsó pillanatban megérkezik James Bond (George Lazenby), és megakadályozza ezt a botor cselekedetet. Ennek örömére a bájos hölgyet néhány bűnözőnek tűnő egyén meg akarja gyilkolni, hős ügynökünk természetesen ezt is megakadályozza. A lány eközben eltűnik, de az új találkozás nem késik soká: a kártyaasztalnál összefutnak, és elkezdődik, majd gyorsan véget is ér a románc. Ámde mint kiderül, sikerült egy bűnöző lányába botlania őfelsége titkos ügynökének, és a kedves papa meglepő módon arra kéri őt, hogy vegye feleségül, jelentős pénzt is hajlandó áldozni erre a célra. Ez még nem hatja meg Bondot, de az igen, hogy a leendő após által közelebb kerülhet régi ellenfeléhez Blofeldhez (Telly Savalas). El is kezdődik kettőjük játszmája, azonban kedvenc titkos ügynökünk életében először halálosan szerelmes lesz, és nősülni készül...

Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer halálra fogom unni magam egy James Bond film megtekintése közben. Most azonban szégyenszemre ez történt, ennek két fő oka volt: George Lazenby látványos alkalmatlansága a főszerepre, valamint a forgatókönyv csődje.

Túl hosszú lett a film, túl kevés volt az akció, érdektelen a történet, szürke a főgonosz. De a legnagyobb probléma az volt, hogy végzetesen sikerült félrecastingolni Sean Connery utódját: nem értem, hogyan gondolták komolyan, hogy ha a közönség megszokott egy karizmatikus főszereplőt, akkor meg fog elégedni egy fogpaszta mosolyú, tökéletes külsejű, de színészként teljesen alkalmatlan, súlytalan fotómodellel? És ha már ekkora butaságot követtek el, legalább egy jó forgatókönyvet írtak volna. De nem! Így szegény néző először döbbenten néz, hogy ez most tényleg James Bond film vagy valami paródia. Matinénak is kevés, amit kapunk, unalmas párbeszédek, még a klasszikus bonmont-ok is falsnak tűnnek Lazenby előadásában (Csernák János menti a menthetőt a szinkronban, de csodát ő sem tud tenni). 

A forgatókönyv felháborítóan gyenge volt, pedig "csak" a korábbi filmeket kellett volna alapul venni. A karakterek felszínesek lettek, a főgonosz alakja halvány, ráadásul Telly Savalasnak nem is állt jól ez a karakter, nem tudott mit kezdeni a szerepével, nem tudta megmenteni a filmet a teljes csődtől. Arról a szentségtörésről már nem is beszélnék, hogy James Bond szerelmes lesz (igaz, hogy közben megszokásból elcsábít minden nőnemű lényt, aki a közelébe kerül, de hát ezt tudvalevően a hazájáért teszi, tehát nem számít megcsalásnak), sőt mi több, megnősül! Bár nem sikerült igazán megmutatni, miért is szeretett bele pont ebbe az elkényeztetett, vagány lányba, de mindegy is, mert mire a boldogító igenig eljutunk, a néző már csak fásultan figyeli a lomhán kullogó eseményeket. A végső képsorok sem tudnak megrázni minket. Már tényleg mindegy, csak végre vége legyen ennek a rémesen gyenge filmnek! Az operatőri munkában továbbra sincs hiba, a vágások sem rosszak (annyira viszont nem is jók, mint a korábbi filmekben, nem tudtak dinamikát adni a filmnek), a zene ugyanolyan felejthető, mint minden ebben a balsorsú alkotásban.

őfelsége titkosszolgálatában2..jpgŐszintén mondom, sajnálom George Lazenbyt. Nem tehet róla, hogy őt választották ki James Bond szerepére, mégis egész életében azt hallgathatta, hogy nem volt méltó arra ,hogy magára öltse a 007-es márkás öltönyét. Karizma zéró, tetszetős, de üres arcvonások, atletikus termet - ez egy Zs kategóriás akciófilmhez elég lett volna, de semmi keresnivalója nem volt egy  olyan de luxe A listás filmben, mint a James Bond sorozat. Most lett vége a filmnek, és már most nem emlékszem semmire az alakításából, és ha a főhős érdektelen, akkor a film is az. Nem véletlen, hogy Lazenby soha többet nem került komoly film közelébe. Telly Savalas nagy kedvencem, azonban ezúttal ő sem alkotott maradandót, gyengén megírt és méltatlanul súlytalan szerepében tőle szokatlanul szürke volt. Diana Rigg (bizony, a Trónok harca nem hétköznapi Tyrell nagyija) viszont meglepően jó, a teljesen átlagos szerepbe rengeteg színt tud vinni (nincs rossz szerep, csak rossz színész!). "M" szerepében Brendan Lee zseniális, mint mindig.

Peter R. Hunt először és utoljára rendezett James Bond filmet. Pedig több korábbi filmnél is benne volt a stábban, nem volt egyértelmű, hogy ilyen harmatgyenge lesz a végeredmény. Arról nem tehetett, hogy a főszereplő alkalmatlan volt, de a színészvezetés ettől függetlenül nem volt túl acélos, a jelenetek súlytalanok, a párbeszédek érdektelenek voltak. Csőd a köbön. 

Kizárólag hardcore fanoknak ajánlom ezt a filmet, nekik is csak akkor, ha már tényleg nincs jobb dolguk, a többiek spóroljanak meg magunknak némi dührohamot, és hagyják ki az életükből ezt a gyalázatosan rossz James Bond filmet.

5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr816070716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TomAce 2014.05.18. 16:25:09

Kíváncsian vártam, mit írtok erről a részről - de azt nem gondoltam volna, hogy ennyire lehúzzátok. Nem állítom, hogy a legjobb Bond-film, de korántsem annyira tragikus, ahogy lefestitek.

FilmBaráth 2014.05.18. 17:08:46

@TomAce: szerintem pedig az. Ennél gyengébb James Bond filmet még nem láttam:-)

TomAce 2014.05.18. 18:45:20

@FilmBaráth: Ízlések és pofonok, ezen nem fogunk összeveszni :) Kíváncsian várom a további posztokat!

Nyílméregbéka 2014.05.18. 19:57:04

A fanatikus Bond rajongók többsége anno, népharaggal söpörte el ezt a filmet, aztán az idő haladtával, beérett, és ma már a legjobb Bondnak tarják Lazenbyt Connery után. Szerintem is méltatlanul merült feledésbe ez a film, és Lazenby is megérdemelt volna még egy esélyt annak idején. Én egyébként Timothy Daltont tartom a legjobb Bondnak, aztán sorban Craig, Connery, Lazenby, Moore, és Brosnan.

♔bаtyu♔ 2014.05.18. 22:05:48

@Nyílméregbéka: Én viszont Brosnant, pedig én is fanatikus Bond rajongó vagyok, sőt technikai téren is a legjobbnak ítélem azokat a részeket. Nekem Craig túlságosan tanyasi. Connery nekem már nagyon ósdi, Moore valahogy komolytalan.

Bambano 2014.05.18. 22:18:10

@Nyílméregbéka: "Én egyébként Timothy Daltont tartom a legjobb Bondnak, aztán sorban Craig, Connery, Lazenby, Moore, és Brosnan.": ezen a véleményen sokat segítene, ha láttad volna a filmeket.

Ha pedig azért mondod ezt, mert látássérült vagy, akkor bocs.

porch monkey 4 life! 2014.05.18. 22:22:48

@Nyílméregbéka:
Végre valaki! A Halálos rémületben az egyik legjobb Bond-film :) Ez a rész pedig gyengusz, hiába hipszterkednek utólag a kritikusok, Lazenby helyett B. Krisztián magyar celeb is lehetett volna Bond, egyszerűen UNALMAS (pedig a főgenyó motivációja tökéletesen illik a franchisehoz).

Po 2014.05.18. 23:10:06

@FilmBaráth: "szerintem pedig az. Ennél gyengébb James Bond filmet még nem láttam:-) "

Na és a Casino Royale, az smafu? :) oké, az mondjuk direkt vígjátéknak készült. Ettől még elég gyenge... (értelemszerűen a régire gondolok, Niven és Woody Allen Bond-párosára)

porch monkey 4 life! 2014.05.18. 23:16:39

@Po:
Az nem hivatalos Bond-film. Olyan partizánakció, mint a Soha nem mondd, hogy soha. Nem része a Bond-kánonnak, figyelembe se kell venni, legfeljebb érdekességképpen.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.18. 23:23:09

Jézus mária! Santi szólt, hogy ma nézzem meg az aktuális Bondot, de nem igazán értettem miért... hát kisanyám van egy rossz hírem. Sürgősen tegyed félre Bondot, és add át a projectet valaki arra alkalmasabbnak, mondjuk nyilméregbékának, vagy akár danialvesnek, de lényegében bárkinek csak ne te legyél az.

Olvasom itt most már hetek óta, hogy Bond így, meg Bond úgy, de ezt a filmet nem értékelni? Az egyetlen amiben valamennyire igazad van, hogy a főszereplő halovány - de hozzátenném, Moore, aki szerintem a leggyengébb volt, neki is a harmadik filmre lett meg a saját hangja. Egyáltalán nem tartom Lazenbyt rossznak, tulajdonképpen Dalton se volt rossz, Brosnan meg annak született.

De, hogy a forgatókönyvet kárhoztasd, amikor az a legerősebb, sőt talán az egész franchise történetében nem volt ilyen kibaszott jó script? Max a mostani Skyfall érhet fel ehhez.

Nincs benne akció? Meg izgalom? Lényegében majdnem félórás síelős showdownt kapunk, amivel csupán megteremtődött a síelős üldözések hagyománya. Bond a legbadessebb az egész sorozatban, szembeszáll a főnökével, kilép!!! és szövetkezik leendő apósával, aki történetesen egy bűnöző.

Rossz Savalas Bloefeldnek???? Noooormális? Ki a franc játszotta Bloefdldet tökéletesebben? Erre a szerepre született, ha létezett egyáltalán jó Bloefeld az Savalas volt, és még hogy rossz a szerepben, talán az egyetlen gonosz aki rányomul a főhős csajára, és nem jön ezekkel az aszexuális allűrökkel.

Elkényeztetett és ugyanakkor vagány csaj? Szerintem ez a kettő éppen hogy kizárja egymást. Akiből vagány lesz az a legritkább esetekben lesz elkényeztetve.

Rossz a zene???? Az egyik legjobb Bond Scoret kapjuk ami valaha csak létezett, álmomból felkeltenek tudnám dúdolni. Nem is beszélve arról az érzelmes számról Armstrong előadásában ami hihetetlen többletjelentést kap Bond utolsó mondatai által.

De tudom amúgy mi bánthatta a hölgy lelki világát. Hogy Bond letette a voksát egy csaj mellett, és nem epekedhetett utána ebben a filmben.

És ráadásul 15 voltam amikor először láttam ezt a filmet, és rögtön a kedvencemmé vált, arról meg most hallok először, hogy ezt a kritikusok utólag felfedezték volna, mert szerintem az egyik legjobban utált Bond film - de elsősorban Lazenby miatt.

Semmi gond, nézd csak párszor újra.

Bambano 2014.05.18. 23:40:17

van ez a klasszikus vicc, felvételi az orosz katonaságba.
meg kell inni egy üveg vodkát, meg kell dugni egy nőt és utána kezet kell fogni egy jegesmedvével. a vicc persze arról szól, hogy kijön a férfi a jegesmedvétől és megkérdezi, hogy hol a nő, akivel kezet kell fogni...

szóval bond az, aki ezeket végigcsinálja úgy, hogy az inge nem gyűrődik meg, a nyakánál továbbra is jólszabott módon passzol a gallér és a nyakkendője sem ferdül el. Brosnan meg Moore kiváló bondok voltak, élőben is úgy állt rajtuk az öltöny, mint akinek az a bőre és nem jártak forddal. Connery is szorosan a nyomukban van. Ehhez képest Krég Dániel az egy utcagyerek, Dalton meg kb. semmilyen. Bond ausztrál akcentussal? elképzelhetetlen.

FilmBaráth 2014.05.18. 23:42:59

@scal: Ki kell, hogy ábrándítsalak kisapám, egyáltalán nem epekedem James Bondért, felőlem az csaj viszi, aki akarja, nem az esetem egy ilyen übermacsó playboy.
Nem mondtam, hogy Savalas rossz, csak azt, hogy nem tudott mit kezdeni a figurával, de valóban, volt nála rosszabb Blofeld is.
A síelős rész valóban jó, a zenére sem mondtam, hogy rossz, csak nekem nem tetszett annyira, mint neked.
Eszem ágában sincs megnézni újra, próbálom elfelejteni a filmet.:-)

Nyílméregbéka 2014.05.19. 04:07:27

@♔bаtyu♔: Brosnan jó színész, és az Aranyszem meg a Holnap markában a legjobb Bond filmek közé tartozik. Amiért mégis Daltont tartom a legjobb Bondnak az az, hogy szerintem az ő alakítása és megformált karaktere áll a legközelebb ahhoz amilyennek Fleming elképzelhette és megírta James Bond figuráját (mellesleg a Halálos rémületben top5-ös bond-film). Daniel Craig meg azért jön a sorban, mert Bondja hideg és kegyetlen, célratörő figura, olyan amilyennek elképzelünk egy gyilkolni képes 007-es kémet a mai világban. Connery az archetipusa a Bond karakternek, de mára kissé poros, elavult, kicsit hímsoviniszta macsó figura. Lazenby, ha hagyják még egy filmre, talán hasonló lett volna mint Dalton Bondja. Moore szerintem a legszórakoztatóbb Bond filmeket adta nelünk, könnyed humoros és laza alak, a mai is megállja a helyét. Brosnan egy tipikus 90-es évekbeli sármőr figura, két remek, és két gyenge bond-film fűződik hozzá, és remek színész, de talán a legkevésbé hiteles mint nemzetközi kém és őfelsége orgyilkosa.

@Bambano: Megvan a teljes Bond gyüjtemény, és mindet többször is láttam, sőt az összes könyvet is olvastam. A látásom meg kitűnő, köszönöm! :)

Ez a film egyébkén azért is áll közel a szívemhez, mert egyike volt annak a három csempész betamax Bond videónak, amiről angolul tanultunk még a nyolcvanas évek közepén... :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.20. 00:20:11

@Nyílméregbéka: szerintem is az Aranyszem, meg a Holnap markában a jók Brosnantól
süti beállítások módosítása