Az eltűnés sorrendjében / Kraftidioten (2014)
2014. május 18. írta: danialves

Az eltűnés sorrendjében / Kraftidioten (2014)

kraftidioten0.jpgA skandináv filmesek hírneve már messze megelőzi őket, köszönhetően az olyan produkcióknak, mint az Ádám almái, vagy a Jagten. Egy kicsit indokolatlannak szoktam ezt tartani, tekintve, hogy hazánkba érkező havi kb. 1 dán/svéd/norvég alkotásról azonban korántsem lehet mindig ennyire pozitívan nyilatkozni (ld. Nyomtalanul). Viszont Hans Petter Molan filmje azok közé a darabok közé tartozik, amelyek miatt egyértelműen jó előjelnek számít, ha egy mű északról érkezik.

Nils Dickman (Stellan Skarsgard) hókotrással foglalkozik egy kis norvég faluban, teszi mindezt annyira jól, hogy díszpolgárrá választják. A makulátlan és nyugodt életű férfi mindennapjai azonban egyik napról a másikra felfordulnak, amikor a fia meghal túladagolásban. Nils nem hisz abban, hogy a fiú drogos lett volna, és hamar kiderül, hogy egy drogbandának esett áldozatul. Mivel a rendőrség nem hajlandó nyomozni, főhősünk saját kezébe veszi az ügyet, és saját maga kezdi levadászni a bűnszövetkezet embereit. Akik erről mit sem tudva, a rivális szerbekre gyanakszanak...

Kraftidioten-bilde-2.jpgBár az előzetesek egy fekete komédiát lengettek be, a felszín alatt ez nagyon is egy komoly film, és még azon a néhány poénon sincs kedve nevetni a nézőnek azok groteszksége miatt. Azon kevés alkotások egyike, amely nem üresíti ki a bosszút, lezüllesztve a stílusos mészárlás szintjére, a tűzharcokban pedig nem az izgalmas lövöldözést, hanem a mögöttük meghúzódó tragédiákat és konfliktusokat engedi láttatni. A sztori pedig szép lassan kinövi magát egy remek gengszterfilm szintjéről egy sokkal általánosabb érvényű üzenetet megfogalmazó történetté.

A film elképesztően kimért, sokszor kicsit döcögős tempóban halad, azonban ennek megvan az az előnye, hogy így minden szónak, tettenek, de akár már egy tekintetnek is súlya van. Ez igazán csak a kisstílű verőember small talkjainál törik meg, de például a filmben max 15-20 mondatot jegyző főszereplőre egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy a háttérbe szorulna, éppen a fentiek miatt. Illetve természetesen kell ehhez Stellan Skarsgard alakítása is, aki Bruno Ganz és Pal Sverre Hagen segítségével egy egészen színészközpontú drámává emeli az alkotást.

Kicsit nehezen veszi fel a fonalat, de ez a produkció az egyik legjobb, ami az elmúlt évek során a zsáneren belül született, és nem csak a bosszú/gengszterfilmek között lehet róla szuperlatívuszokban beszélni. A skandináv darabok szerelmeseinek kötelező darab, de mindenki másnak is erősen ajánlott.

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr246173707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

K.Leslee 2014.09.30. 14:24:07

Koszi az ajanlot! Ezt majd biztos megnezem. Lattam a review-dat az imdb-n(gondolom a tied), az is jo lett.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.30. 14:55:53

@K.Leslee: Köszi, mondjuk ott kb. ezt a kritikát próbáltam egy az egyben lefordítani. :D
De az csak gyakorlás volt akkor a nyelvvizsgára, mert egyébként szerintem nagyon nem vagyok gördülékeny angolul, néha elszörnyülködöm, hogy mit hányok oda néhány anyanyelvi reviewerhez képest.

K.Leslee 2014.09.30. 15:32:09

@danialves: szerintem teljesen jo lett az angol kritikad, nagyon szorszalhasogatonak kene lenni, hogy hibat keressek benne:-) Ne az anyanyelvi reviewkhoz merd magad. Osszehasonlitva mas angol nyelvu reviewk-kal akaratlanul is talalkozol ismeretlen szavakkal es szerkezetekkel amik azt a benyomast keltik, hogy jobbak a Te irasodnal, pedig lehet hogy nem, csak masrol szolnak mas szavakkal.
Bennem is megvan ugyanez az erzes, pedig Angliaban elek tobb mint 6 eve es itt is tanulok. A masodik evemet csinalom es meg mindig ugyanez az erzes van bennem mikor essayket kell irnom es az osztalytarsaim fele angol es nekik is ugyanazok a kovetelmenyek az essayknel mint nekem. Viszont gyakorlassal egyre konnyebb lesz. Ha alabecsulod magad, az hatraltatni fog a fejlodesben. A cel az hogy termeszetesen jojjenek a szavak, amit rengeteg olvasassal tudsz elerni. Sok sikert kivanok a nyelvvizsgadhoz!!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.30. 18:46:47

@K.Leslee: Köszi, a nyelvvizsga azóta már bőven meglett, ez még májusi sztori. :D
Engem nem hátráltat, hanem pont, hogy motivál, ha látom, hogy valaki jobb nálam, ilyen szempontból még irreleváns is, hogy mennyire racionális ez az elvárás. Meg tanulni is csak ebből lehet.
(Meg a másik, amiért elkezdtem review-kat írogatni, hogy valami mérhető visszajelzést is kapjak.)
süti beállítások módosítása