Spoilerezésről kezdőknek (spoilermentes)
2014. április 23. írta: danialves

Spoilerezésről kezdőknek (spoilermentes)

Hétfői rutin: kelés, torrent, Trónok harca nézés, mielőtt valami gyökér elspoilerezi. Az internet ugyanis nagyjából most jutott el addig a pontig, hogy minden másokra való tekintet nélkül gyártja és terjeszti a spoileres tartalmakat. Rosszabb esetben pedig még nem is érzik szarul magukat emiatt. Nekik szól ez a cikk.

 A College Humor videója két éve még aranyos naivitással tanácsolta, hogy "viewers should seek information on the internet at their own risk" (="mindenki csak a saját felelősségére nézzen utána a neten ezeknek a produkcióknak", és valóban, néhány film imdb oldalára tényleg nem érdemes felmenni), nem gondolva arra, hogy nem telik el sok idő, és a spoilerek már házhoz fognak jönni. A 9gag és a Reddit userei gyakorlatilag Walking Dead és Trónok harca spoilerekre építik már fel ezen oldalak humorát, barátaink pedig bőszen osztják tovább ezeket a vicceket és a spoileres szövegeket Facebookon vagy Twitteren.

Ez a félig komoly videó más szempontból is egy letűnt korszak lenyomata: gyakorlatilag amióta az interneten bármikor, bárhol elérhető bármilyen tartalom, teljesen értelmetlenné vált up-to-date-nek lenni. Sokan ezt arról az oldalról fogják meg, hogy minden egyes néző 2 percre van attól, hogy képbe kerüljön, de hatalmas tévedés elhanyagolni ennek a másik részét is. Ugyanis már nem a tv-től és a moziktól függünk tartalomfogyasztás szempontjából, senki nem rohan azzal a tudattal a multiplexekbe vagy a tv elé, hogy ellenkező esetben lemarad az Amerika Kapitány 2-ről vagy az új True Detective-epizódról. És most nem (csak) a kiirhatatlan torrentoldalakra kell gondolni, hanem hogy az HBO GO vagy a T-Home és a UPC online videotékáinak segítségével legálisan is gyakorlatilag időbeli korlát nélkül elérhetők ezek a tartalmak. (A Netflixről már ne is beszéljünk.)

Tehát lehet szabályokat hozni, de az a helyzet, hogy ma már egyáltalán nem biztos, hogy egy évvel egy film/epizód megjelenése után már csak olyan emberek vannak, akik vagy látták az adott alkotást, vagy egyáltalán nem is érdekli őket. (Saját példa: a Dextert egy nyár alatt pótoltam a kezdetektől a szeptemberben induló 7. évad elejéig.) Személy szerint én egyetlen szabályt tartok kritikaírás során: ami a film első felvonásában történik, az nem spoiler, minden más igen, ezen felül pedig még jelzetten spoileres tartalmat sem rakok ki a főoldalon szereplő részbe. (Ez persze olyan 0 történettel rendelkező alkotásoknál, mint a Halhatatlan szeretők, kissé felborul, hiszen ott még az előzetes is minden további nélkül elmesél másfél órát filmből.) Sorozatoknál ugyanez a pilot, illetve évadnyitó epizódok tartalma szokott lenni. (Bár nyilván a Trónok harca 4x01-et senki nem írná le végig.)

big-spoiler1.jpg

Persze kivételekre mindig lehet hivatkozni, gyakorlatilag nincs olyan ember, aki nem ismerné A birodalom visszavág vagy a Hatodik érzék nagy fordulatát, még ha nem is látta az adott darabokat. (Utóbbiban mondjuk sokat segített az 50 első randi, úgyhogy elmondható, Adam Sandler még a jó filmjeivel is csak kárt tudott okozni a világnak.) Hozzá kell tenni, nem véletlenül nem a Hetedik vagy a Memento befejezését emlegeti mindenki, pont ez a popkulturális beágyazottság teszi sokak szemében bocsánatos bűnné ezeket a spoilereket, amelyek ettől még nem kevésbé spoilerek, csak nehéz olyan embert találni a világon, akinek még újdonságot jelentenének. Felmerül azonban a kérdés, hogy még ha Stephen King logikájánál maradunk is ("15 éve jelent meg a könyv, miért nem olvastátok el, gyökerek?"), egyáltalán miért csepegtetik a közbeszédbe egyesek ezek az információkat?

Adódik tehát egy olyan dilemma, hogy miért áll neki valaki önszántából hasonló dolgokról beszélni, elsősorban nem az IRL kommunikációra értve ezt (haveroknak tudok és szoktam is szólni, hogy inkább váltsunk témát), hanem az olyan internetes platformokra, ahol az illető egyáltalán nem tud meggyőződni arról, hogy csak a megfelelő közönség látja. Az Index vagy az Origo címlapos spoilereinél, vagy a 444 szenzációhajhász címeinél még érthető is a dolog, már csak abból is kiindulva, hogy ezeknek az embereknek nem hogy lelkiismeret-furdalásuk nincs a hasonlók miatt, hanem még nekik áll feljebb. Most abba inkább ne is menjünk bele, hogy milyen szabály az, amelynek egyik pontja szerint önkényesen meghatározott esetekben ki lehet dobni a szabályokat, önigazolások keresése helyett inkább arra helyezném továbbra is a hangsúlyt, hogy a nem üzleti alapon működő oldalak (kezdve az ország talán legnagyobb sorozatos közösségét tömörítő sorozatjunkie-val), valahogy évek óta képesek spoilermentesen és hasonló mutatványok nélkül működni. (Egyébként az is egy jó kérdés, mi motivál embereket arra, hogy azzal a meggyőződéssel kattintsanak rá egy "top 10 sorozatos halál" című posztra, hogy ott semmi spoileres nem várja majd őket.)

Persze Stephen Kinget vagy éppen online ismerőseinket valószínűleg legkevésbé sem ilyen anyagias motivációk hajtják, de ha már Facebook, a nárcizmus és a közösségtudat ("Nézzétek, milyen menő sorozatról beszélek a haverjaimmal") erejét vétek lenne elhanyagolni. Ezek után érthető, hogy az ilyen emberek valószínűleg könnyebben helyezkednek bele abba az alapállásba, hogy ha nem darálod le a House of Cards egyszerre megjelenő 13 részét egy este alatt, akkor csak magadra vess. De talán egy kicsit álszent azt mondani, hogy könnyebb naprakésznek lenni évi 50 filmmel és sorozattal egyik oldalról, mint egyszer végre kussban maradni a másikról. Saját példám alapján is tudom, hogy kicsit izzadságos munka kifacsart mondatokkal és homályos utalgatásokkal feltölteni a kritikákat konkrét példák helyett (ld. fent az 5. bekezdést), és az sem mindig egyértelmű, hogy a kommentekben mit jelöljek SPOILER-rel, de szerintem 70-es IQ felett bárki számára könnyen elsajátítható ennek a metódusa. Természetesen, ha az illető is akarja.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr236066437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Razzul 2014.04.23. 12:17:07

Eleinte én is úgy gondoltam, hogy nehéz lesz kritikákat és véleményeket írni spoilerezés nélkül, végül még nekem is sikerült, eddig minden alkalommal.

Amúgy én úgy vettem észre, hogy Redditen az oldalak nagy részén (pláne a sorozatok/filmek saját oldalán) nagyon ügyelnek arra a moderátorok, hogy senki se spoilerezzen. Természetesen minden egyes ilyet azonnal kiszűrni szinte lehetetlen.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.23. 12:23:54

@Razzul: Itt főleg az ilyen 9gag-féle meme-szerű poénokon van a hangsúly, nyilván ezek azok, amik aztán utána korlátlanul terjednek az interneten.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.04.23. 12:29:13

Az a baj, hogy a spoiler mindenkinek mást jelent. Vannak olyanok, akik teljesen begubóznak egy-egy film megjelenése kapcsán: szándékosan nem nézik meg az előzeteseket, nem turkálnak utána a neten, stb. De vannak olyanok, akik nem ennyire érzékenyek, de a fontos dolgokat azért szeretnék a film nézése közben megtudni (pl.: ex-szobatársam a mai napig felemlegeti, hogy elspoilereztem neki a Mátrix 3-at - nem mértem fel a helyzet súlyát, nah).
Aztán vannak olyanok is, mint én, akiket rohadtul hidegen hagy a dolog. Ha elolvastam, hát elolvastam. Nem nagy cucc. Nem hőbörgök, mert nem rontották el a filmélményemet, én ugyanis inkább a "hogyan"-ra és nem a "mi"-re vagyok kíváncsi egy film nézése közben. De abszolút megértem, ha ezt valaki máshogy csinálja.

Na most ugye a kritikák kapcsán necces a dolog, én is leírtam már olyan dolgokat, amiket nem kellett volna, ebben biztos vagyok. Ha nagyon erős spoilernek ítélem meg, szokott kapni egy [spoiler] taget. És hogy ilyet miért is írok le egyáltalán? Hát azért, mert magamból indulok ki, és én általában olyan filmekről olvasok, amiket már láttam, vagy a nagyon közeljövőben tervezek megnézni. Ebből csak azt akarom kihozni, hogy igenis vannak olyanok, akik utána olvasnak kritikát és nekik olyasmit is le merek így írni, amit alapesetben nem pötyögnék be. Arról nem is beszélve, hogy ezek az írásaim a premier után is fent maradnak a neten, tehát később is lehet olvasgatni őket.

Az biztos, hogy a legnagyobb bunkóság a címbe spoilert írni. Az a bajuk ezeknek az oldalaknak, hogy nem minőségre, hanem a kattintásra gyúrnak, mert a reklámozókat csak az érdekli. Így okádhatják magukból a szart a hatásvadász cikkekkel ezerrel, mert nem szól rájuk a főnök, lévén nagyobb nézettséget generálnak, mint azt máshogy tennék.

Szóval jah, összetett kérdéskör ez, amire mindenki máshogy reagál, éppen ezért sehogy sem lesz jó senkinek. Mert azért engedtessék már meg a kritikusnak, bloggernek, hogy az adott filmről szóló írásában megemlítsen ezt-azt, amit kifogásol, vagy ami tetszett neki... Szerintem ez a normális. Ha abszolút spoilermentes, vagy erősen spoileres a tartalom, azt kell jelezni. Előbbit a begubózottak olvashatják, utóbbit meg azok, akik már látták.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.23. 12:32:09

Szeretném azt hinni, hogy a twittercsevejünknek (IS!!) köszönhető ez a bejegyzés. :D

1. Én az ilyen helyzetet úgy szoktam elkerülni, hogy amíg nem látom az aktuális epizódot addig nem megyek olyan oldalra amiről tudom, hogy hajlamos a spoiler-re. Ki lehet bírni, index, origó, comment, hogyvolt nélkül is 1-2 napig, nem?

2. a net világában, mikor egy infó 1 órásan is öreg egyszerűen nem alkalmazhatóak a régi világ szabályai ezt el kell tudni fogadni.
Példa: Megjelenik egy hír valamelyik pártról a neten, azt cáfolják is azonnal az esti híradóba már a cáfolat kerül be, ha egyáltalán bekerül!

3. egy film, könyv, sorozat élvezeti értékéből ha levon 1-1 rész közismerete akkor megette a fene az egészet.
Példa: luke én vagyok az apád. Ez egy nagyon erős sokkoló mondat, de nem csak ettől a momentumtól frenetikus a SW. Ha ezt előre tudja valaki akkor is tudja élvezni a trilógiát. Mármint az eredetit. ;)

Így elsőre. ;)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.23. 12:47:30

@lisztes: Azért itt nyilván nem azokról van szó, akik nem néznek trailert, mint írtam, szerintem sem spoileres, ami a film első felvonásában szerepel, boldog lennék, ha csak ennek eldöntése lenne a probléma, és nem az, hogy a filmek/sorozatok nagy fordulatai explicit elmondják.
(Ettől függetlenül én direkt emiatt nem nézek trailereket, mert már a marketingesek sem tudnak mértéket tartani.)

"én ugyanis inkább a "hogyan"-ra és nem a "mi"-re vagyok kíváncsi egy film nézése közben"
Az is egy hogyan, hogy én most két mondatban leírom neked a Memento végét, vagy filmnézés közben látod meg ;)

A folytatáshoz: igazad van, én is nagyon ritkán olvasok kritikákat olyan filmekről, amelyek nem láttam (mondjuk nálam ez szakmai ártalom is, mert nekem segíti az önálló véleményalkotást, ha nem befolyásolnak ezek), de az megint a posztban taglalt hozzáállás, hogy "hát én csak utána olvasok kritikákat, akkor magára vessen az, aki előtte elolvassa, és van benne neki spoiler". Mert továbbra sem azzal van a baj, hogy ilyen dolgok le vannak írva, hanem hogy nincsenek megfelelően jelölve. Amikor az írás jellege azt kívánta, én is írtam full spoileresen, megfelelően jelölve ld.
smokingbarrels.blog.hu/2013/08/20/hogyan_ne_irjunk_filmet_avagy_tanmese_neill_blomkamp-rol
smokingbarrels.blog.hu/2013/05/29/masodvelemeny_sotetsegben_star_trek
smokingbarrels.blog.hu/2014/01/03/5_tortenetszal_amibol_jobb_film_lehetett_volna_mint_a_12_ev_rabszolgasag
(Mondjuk most látom, te az elsőt lazán elolvastad, amikor még nem láttad az Elysiumot, úgyhogy tényleg furcsa eset vagy :D)

Szóval szerintem ez csak kifogás lehet, mert ha komolyan veszed, hogy csak utána olvassák a kritikádat, akkor jelölöd, és meg van oldva. Csak ugye ezt meg senki nem vállalná be, hogy feleannyi ember olvassa az írását :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.23. 12:58:22

@danialves: pont a memento egy jó példa, előtte elmesélték és utána néztem meg és így is tetszett. :D

A fűrészt ellenben, legalábbis az utcsó 10 percet elmesélték előre a filmet azóta se néztem meg mondván, hogy most már minek. :S

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.23. 12:58:36

@doggfather: Abszolút :D
1. "Ki lehet bírni, index, origó, comment, hogyvolt nélkül is 1-2 napig, nem?"
Meg facebook, twitter, tököm tudja mi nélkül, meg most akkor fél évig ne is menjek fel az internetre, amíg mondjuk nem darálom le a Hannibalt?
Ja, tök simán ki lehet bírni, mert biztos sokkal megerőltetőbb lenne néhány 444-es faszkalapnak átfogalmazni két mondatot, meg Indexre nem spoileres képpel kitenni a cikket. De ez szépen le van írva a posztban.

2. Mik lennének a régi világ szabályai? Pont azt mondom, hogy a régi világ volt az, hogy péntek este 8-kor megnézted a Barátok Közt-öt, és akkor este 9-re mindenki egyszerre képben volt és lehetett beszélni róla. Ha volt VHS-ed, akkor esetleg felvetted, de akkor már nagyon kilógtál a sorból. És akkor még mindig tudtál szólni a haverodnak, hogy ne mondja el.

3. Bocs, de amúgy nem te írtad a minap, hogy a Fargoról még csak a kritikát sem vagy hajlandó elolvasni, amíg nem láttad? ;)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.23. 13:00:12

@doggfather: Meg nyilván azoknak is tetszik, akik másodszorra látják, de azért ha néztél már meg másodszorra egy filmet, tudod, hogy lehet élvezetes, de nem ugyanolyan már az események ismeretében.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.23. 13:33:49

@danialves:

3. de én írtam, és tartom is. ;) nem is megyek sehova ahol szó van róla míg meg nem nézem a filmet. :) Ahogy írtam is. ;)

"meg most akkor fél évig ne is menjek fel az internetre, amíg mondjuk nem darálom le a Hannibalt?"

nah ez megint egy más kérdés, hogy a TE döntésed az, hogy bevárod vele a 3 hónapot mire kinn az összes rész, nem? ha heti 1et nézel belőle akkor valószínűbb, hogy nem futsz spoilerbe. Akkor se biztos, csak valószínűbb.

"2. Mik lennének a régi világ szabályai? "

Mindegy is, mert pont ez a lényeg, hogy a mostani világnak már nincsenek ilyen spoileres szabályai.

-Nem is lehetne, mikor a tél katonájáról szóló infót az imdb-n már kiírják mikor a filmet még csak tervezték.
-Nem is lehetne, mikor sajnos nincs eredeti ötlet se a filmekben, se a tvkben, így nincs olyan feldolgozás/remake/reboot aminek az eredetijét valaki ne látta volna és az ne tudna belőle hírt/viccet csinálni.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy jelen esetben ezt a vitát egy olyan sorozat egy momentuma generálta ami 4 éve(!!) fut nagyon sikeresen, és a könyvek 10+ éve(!!) kinn vannak. Akit érdekel már olvasta, akit annyira nem (mint pl engem se) azt meg nem veri földhöz ha elmondják 1-1 jelenetét. Ha igen ott vele is gond van...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.23. 13:55:24

@doggfather: És az hogy jön össze, hogy bár szerinted nem vonna le az élvezeti értékéből, azért mégsem szeretnéd, ha elspoilereznék? És ha én most leírom, akkor meg csak magadra vess?
Kommunikálsz egyvalamit, de azért kiderül, hogy ha már téged érint a dolog, akkor ez nem egészen így van...

"nah ez megint egy más kérdés, hogy a TE döntésed az, hogy bevárod vele a 3 hónapot mire kinn az összes rész, nem?"
Mondok rosszabbat, nem csak 3 hónapot fogok várni, illetve nem tudom. Úgyhogy nem az én DÖNTÉSEM, hogy nem tudok naprakész lenni minden aktuális sorozattal meg filmmel, sőt, visszamenőleg tulajdonképpen az összessel, ha esetleg valakinek azokat támadna kedve emlegetni.

Ismét leírom, talán ne én legyek már a hibás, hogy nem nézek éjt-nappallá téve filmeket meg sorozatokat, és szegény embereknek nagy fáradsággal be kell pötyögniük azt a hét karaktert, hogy "spoiler"...

"Mindegy is, mert pont ez a lényeg, hogy a mostani világnak már nincsenek ilyen spoileres szabályai."
Nem mindegy, mert arra hivatkozol, hogy amit én írok, az egy régi rendszer, amit már meghaladtunk. Ez esetben illene megindokolni, hogy mi ez a rendszer és miért haladtuk meg, máskülönben nem áll meg az érvelésed. Ugyanis én is pont azt mondom, hogy meghaladtunk már egy régi rendszert, le is írom, hogy mit és miért, ld.:

"Akit érdekel már olvasta"
Újra:
"Ez a félig komoly videó más szempontból is egy letűnt korszak lenyomata: gyakorlatilag amióta az interneten bármikor, bárhol elérhető bármilyen tartalom, teljesen értelmetlenné vált up-to-date-nek lenni. Sokan ezt arról az oldalról fogják meg, hogy minden egyes néző 2 percre van attól, hogy képbe kerüljön, de hatalmas tévedés elhanyagolni ennek a másik részét is. Ugyanis már nem a tv-től és a moziktól függünk tartalomfogyasztás szempontjából, senki nem rohan azzal a tudattal a multiplexekbe vagy a tv elé, hogy ellenkező esetben lemarad az Amerika Kapitány 2-ről vagy az új True Detective-epizódról. És most nem (csak) a kiirhatatlan torrentoldalakra kell gondolni, hanem hogy az HBO GO vagy a T-Home és a UPC online videotékáinak segítségével legálisan is gyakorlatilag időbeli korlát nélkül elérhetők ezek a tartalmak. (A Netflixről már ne is beszéljünk.)

Tehát lehet szabályokat hozni, de az a helyzet, hogy ma már egyáltalán nem biztos, hogy egy évvel egy film/epizód megjelenése után már csak olyan emberek vannak, akik vagy látták az adott alkotást, vagy egyáltalán nem is érdekli őket. "

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.04.23. 14:02:26

Index címlapon futottam bele egy fasza GoT spoilerbe... Mondom az úgy nem gyenge... Ha legalább valami kis spoiler lett volna, de hát nem...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.23. 14:10:14

@doggfather: Amúgy egy hipotetikus példa, amit a posztban is említek: House of Cards szezont egyben kinyomja a Netflix. Ilyenkor mi lenne az a pont, hogy akit érdekel, már megnézte az egész évadot, és lehet spoilerezni orrba-szájba? Mondjuk azt is figyelembe véve, hogy Bruzsy sem tudja megcsinálni a magyar feliratot két perc alatt, tehát ha 2-3 hónapnál kevesebbet mondasz, akkor automatikusan kibaszol mindenkivel, aki magyarul nézné.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.23. 14:12:42

@danialves:

"És az hogy jön össze, hogy bár szerinted nem vonna le az élvezeti értékéből, azért mégsem szeretnéd, ha elspoilereznék? "

Mármint a fargót? nem a történet elspoilerezésétől félek azért nem olvasok kritikát, nem is ezt írtam sehova, csak annyit, hogy nem olvasok el róla semmit, hogy miért?
Mert egy pozitív vagy negatív kritika is befolyásolhatja, hogy fog tetszeni. pl.: leírod, hogy ilyen jó volt x vagy y a szerepben ELŐRE, nah ezt nem szeretem, majd utána jövök és megvitatom, hogy SZERINTEM is jó, vagy rossz volt e.

"Kommunikálsz egyvalamit, de azért kiderül, hogy ha már téged érint a dolog, akkor ez nem egészen így van..."

olvasd már el az első pontomat, hogy én, hogy szoktam elkerülni, több kevesebb sikerrel. Érint engem is, hogyne érintene, de idegeskedni nem tudnék rajta. El tudom fogadni, hogy rajtam kívül mindenki láttam már a fargót, vagy olvasta a trónok harcát.

Nem akarod elfogadni amit legelőször írtam, hogy a net világában nincs olyan, hogy friss infó, meg új infó, minden hír régi valakinek. Ebből egyenesen következik az is, hogy semmilyen szabály nincs, mindenki azt ír le amit akar, mert úgyis lesz valaki aki:

1. jobban tudja
2. eddig nem tudta
3. úgyis jobban tudja

Nem kell uptodate nek lenni, ezt is leírtam a 3. pontként, hogy miért:

"3. egy film, könyv, sorozat élvezeti értékéből ha levon 1-1 rész közismerete akkor megette a fene az egészet.
Példa: luke én vagyok az apád. Ez egy nagyon erős sokkoló mondat, de nem csak ettől a momentumtól frenetikus a SW. Ha ezt előre tudja valaki akkor is tudja élvezni a trilógiát. Mármint az eredetit. ;)"

Remélem érthető mit szeretnék írni. Nem a spoilerezés-t szeretném védeni vagy támadni, mert az felesleges, mert nem lehet megszüntetni. Nem azért mert én szeretem, vagy engem nem zavar, hanem mert a világ nem így működik.

A spoilerezésre való ilyesmi elemi erejű reakciót nem tartom érthetőnek így 2014ben.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.23. 14:33:02

@doggfather: "Nem akarod elfogadni amit legelőször írtam, hogy a net világában nincs olyan, hogy friss infó, meg új infó, minden hír régi valakinek."
Elfogadom, csak ehhez hozzáteszem, hogy azzal együtt, hogy minden hír régi valakinek, egyben minden info új valakinek, ezt tulajdonképpen te is leírod. Innentől kezdve pedig az a kérdés, hogy melyik megerőltetőbb, előbbieknek tekintettel lenni utóbbiakra, vagy utóbbiaknak nem netezni / mindent megnézni. Az erre adott válasz szerintem egyértelmű kell, hogy legyen.
Én sem akarok szabályokat, leírtam, hogy nem kell komolyan venni a CollegeHumor videót, és azt számolgatni, hogy hány nap meg hónap telt el, ehelyett nagyjából 1 db egészen egyszerű elvet kell betartani.

Szerintem nem áll meg az a logika sem, hogy attól, hogy "nem csak" az adott momentumtól frenetikus egy film, akkor az nem von le az élvezeti értékéből. Már csak a terminológia miatt sem, ha azt mondanád, hogy "nem veszi el teljesen az élvezeti értékét", akkor igazad lenne teljesen. De megfordítva az állításod, ha szerinted attól a momentumtól IS frenetikus a SW, akkor márpedig ezzel a momentummal valamit biztosan elveszt az élvezeti értékéből, ha nem is sokat.

"nem lehet megszüntetni. Nem azért mert én szeretem, vagy engem nem zavar, hanem mert a világ nem így működik."
Ez abszolút érthető és nem kevésbé igaz, de nem értem, ebből kifolyólag miért lenne felesleges írni róla. A világ működését pont úgy lehet megváltoztatni, ha ezt nem nyilvánítjuk feleslegesnek.

"A spoilerezésre való ilyesmi elemi erejű reakciót nem tartom érthetőnek így 2014ben."
A seggfejség az seggfejség, akár 1814-et, akár 2014-et írunk. Szerintem van egy alapvető félreértés köztünk, én ugyanis már úgy láttam az ominózus reakciókat, hogy képben voltam az epizóddal, szóval bennem semmilyen sértettség nincs ilyen téren. Mint azt már a posztban kifejtettem, egész egyszerűen egy nagyképű, egoista és tapló magatartásnak gondolom, amit ezek az emberek művelnek, és elég ijesztő, hogy ez a mentalitás lesz egyre népszerűbb.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.23. 14:53:23

@danialves: "Ez abszolút érthető és nem kevésbé igaz, de nem értem, ebből kifolyólag miért lenne felesleges írni róla. A világ működését pont úgy lehet megváltoztatni, ha ezt nem nyilvánítjuk feleslegesnek."

írni róla nem felesleges, idegeskedni rajta viszont nagyon is felesleges.

"Mint azt már a posztban kifejtettem, egész egyszerűen egy nagyképű, egoista és tapló magatartásnak gondolom, amit ezek az emberek művelnek, és elég ijesztő, hogy ez a mentalitás lesz egyre népszerűbb."

Igaz, de ez egy rókafogtacsuka helyzet, mert azzal, hogy írsz róla, hogy linkeled azzal te is "népszerűsíted", illetve reklámozod, terjeszted, nem?

Írod, hogy:

"Szerintem van egy alapvető félreértés köztünk, én ugyanis már úgy láttam az ominózus reakciókat, hogy képben voltam az epizóddal, szóval bennem semmilyen sértettség nincs ilyen téren. "

Értem, hogy ebben az esetben téged nem érintett, de a poszt írására téged se a spoiler, hanem annak hatása késztetett, ami negatív volt, nem?

A spoiler tényét senki nem tudja vitatni, de a rá adott reakciókat lehet "normalizálni".

Ahogy írod "seggfejek", nah ő(k) nem fognak megváltozni 1-10-100 ilyen érvekkel alátámasztott írásokkal se, se qrvaanyázással. Ebből a szempontból felesleges, nem?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.23. 15:03:00

@doggfather: Terjeszteni lehet, hogy terjesztem, azt viszont semmiképpen nem mondanám, hogy "népszerűsítem". Éppen ellenkezőleg.

"Értem, hogy ebben az esetben téged nem érintett, de a poszt írására téged se a spoiler, hanem annak hatása késztetett, ami negatív volt, nem? "
Ezt nem egészen értem.
De mint írtam, engem magának a jelenségnek a terjedése és az emögött álló el nem ítélése késztetett.

"Ebből a szempontból felesleges, nem?"
Ebből a szempontból valóban, de nem ez a cél, csak hogy legyen egy ilyen vélemény is, amely valaki másnak meg majd új perspektívát ad. De alapvetően nem is kell cél ahhoz, hogy ideböfögjem a gondolataimat a blogra, ez simán csak egy webkettes emberi jog :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.23. 15:31:21

@danialves: a népszerűsít, mint reklámoz-terjeszt értelemben, nem, mint kedvet hoz hozzá.

""Értem, hogy ebben az esetben téged nem érintett, de a poszt írására téged se a spoiler, hanem annak hatása késztetett, ami negatív volt, nem? "
Ezt nem egészen értem.
De mint írtam, engem magának a jelenségnek a terjedése és az emögött álló el nem ítélése késztetett."

most írtad meg, mikor történt egy igen felháborítást kiváltó spoilerezés, nem egy hete vagy kettő. ergo e miatt az eset miatt írtad ha belefutottál ha nem. és nem a "sajtószabadság" védelmét domborítottad ki az esetnek, mondván, hogy mindenki arról ír amiről akar.;)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.23. 15:53:16

@doggfather: "a népszerűsít, mint reklámoz-terjeszt értelemben, nem, mint kedvet hoz hozzá."
Ez okés, de akkor mi ezzel a probléma, ha nem kedvcsináló szándékkal terjesztem, hanem elrettentő példaként?

Igen, emiatt írtam meg, nem ezt a részét nem értettem, hanem hogy "nem a spoiler, hanem annak hatása."
Ha arra gondolsz, akkor engem nem a felháborodás inspirált (én a te tweetedből tudtam meg először, hogy volt ilyen, illetve bruzsynál láttam szintén twitteren az Origo performanszát), hanem az, hogy ezt így kezelték.

"nem a "sajtószabadság" védelmét domborítottad ki az esetnek, mondván, hogy mindenki arról ír amiről akar.;)"
Mindenki arról ír, amiről akar, én ezt egy percig nem tagadtam. A kettő nem mond ellent egymásnak.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.04.24. 00:05:13

hatalmas LIKE!!!! nem tom mi vitt rá, hogy ezt megírd de nagyon bejött

a magam részéről nem tudtam a Hatodik Érzék csavarjáról amikor elmondták és nem is tudtam élvezni a filémet, az az Adam Sandleres poén ütött :D

a kommentelők között szerintem senkinek nem tiszte spoilerezni azokat nem kötelező olvasni, szerény megítélésem szerint egy kritikát el lehet olvasni film előtt hiszen ezt olyan emberek írják akik többnyire tisztában vannak vele, mit és mennyit fedhetnek fel a filmből, mi számít érdeklődés felkeltésnek és mi spoilerezésnek

de a kommenteket olvassa el film megnézése után, és akkor lehet kibeszélni az egészet, aki nem jön rá hogy nem jó sokat kutakodni semelyik film után az vessen magára (ergo aki hülye haljon meg, mindenkire hagy ne én legyek már tekintettel)

a 444-es faszokat meg fellógatnám az első fára, röhej az az oldal úgy ahogy van, egy kurucinfó kettő hitelesség terén

van egy hülye szokásom, most már harmadik éve január elején nézem meg egy nap alatt a Trónok harca adott évadát, hát ne tudd meg mennyit kellett kerülgessem a különböző oldalakat, hogy ne tudjak meg belőle semmit cirka 8 hónap leforgása alatt

hát igen, lityával vigyázni kell igazi spoilerbetyár :D igazán csodálom hogy a Mátrix 3 után még megmaradt minden végtagod :D

Deepblue Noir (törölt) 2014.04.24. 09:39:36

nyilván címben meg rövid ajánlóban spoilerezni nem jó, általában azt jelzi, hogy az illető nem tud írni rendesen.
a first-look review esetén is fennál ez, bár én ezeket is inkább ajánlónak-élménleírásnak nevezném, elvégre tényleg arról szólnak, milyen elsőre látnia a filmet, valamennyire filmértő-filmrajongó emberek szerint.
a kritika, amit én annak nevezek, viszont azokhoz szól, akik már látták a filmet, vagy látás előtt alaposabban szeretnék megismerni, ezek esetleg reagálnak más kritikusok munkájára, érveire, ellenérvelnek, stb. itt a spoiler nem értelmezhető.

(az más kérdés, hogy én már elég régóta kicsit is komolyabb filmet csak a történet ismeretében nézek, sohasem hagyom magam meglepni és ez így jó. csalódtam már épp eleget, újabbakra nincs szükség:) )

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.24. 09:58:15

@scal: Kommentekben is igyekszem betartani és betartatni, de egyébként igazad van abban, hogy tényleg veszélyes oda úgy benézni, hogy valaki nem látta a filmet. Ez már a videóban is említett "csak a saját felelősségedre keress információt" dolog.

A Trónok harcához meg sok sikert, szurkolok :D Amióta az s01e09 után 1 nappal kint virított indexen a spoiler, azóta én viszont nem bízok semmit a véletlenre, egyelőre ez a hétfő reggel jól működik.

nandras01 2014.05.01. 23:12:10

a kedvenc spoileres történetem, még valamikor a hetvenes évek nagyon elején esett meg.
akkor, amikor még nem volt internet, meg torrent, meg video, sőt multiplex sem, és a plakátokon még külön jelölték, hogy "színes, szélesvásznú" és a "spoiler" fogalom még ismeretlen volt- szóval, nagyjából magyarok kalandozásával egyidőben :)
akkoriban a "nyugati" filmek élményszámba mentek és ha ilyen volt műsoron, akkor mérlegelés nélkül ment az ember a moziba, "az csak jó lehet" alapon.
így volt ez az "és hamarosan a sötétség" c. alkotással is -amely egyébként tényleg jó volt- amelyre csak napokkal későbbre lehetett jegyet kapni. (ami nyugati filmnél gyakorta megesett...)
nem voltam elég fürge, így az első napra nem kaptam jegyet. sebaj, volt vagy két nappal későbbre, így -bár kissé türelmetlenül, de alapvetően nyugodtan vártam az időmet. a következő nap reggeléig...
mint rendesen, hatkor kezdtem a munkahelyemen a műszakot, és belépve a csarnokba, a csoportvezetőm üvöltése fogadott. imígyen:
- láttad az és hamarosan- t?
nemleges válaszomra fülrepesztő hangerővel harsogta
- a rendőr a gyilkos!!!
a műhely röhögött, én egy "a te kurva anyád!"- ra voltam csak képes és kissé elszontyolodtam.
de ettől mág élveztem a filmet :)
süti beállítások módosítása