A 10 kedvenc kapitányom
2014. április 18. írta: FilmBaráth

A 10 kedvenc kapitányom

Tony Starkon kívül az összes jelenleg regnáló képregényhős hidegen hagy (ő is csak addig érdekel, amíg Robert Downey Jr. ölti magára a vaspáncélt), az Amerika kapitány második részétől sem vártam semmit, de nagy örömre kellemesen csalódtam: egy nagyon jól összerakott, közel sem üres blockbusterhez volt szerencsém, végre sikerült élettel megtölteni az eddig eléggé halvány karaktert. Jól szórakoztam, és a moziból hazafelé elkezdtem nosztalgiázni a kedvenc kapitányaimon. Az első helyezett nem lehetett kérdéses, a többiek esetében azonban eléggé nagy a szórás mind időben, mint műfajban.

Romantikus alkat lévén mindig is nagy kedvenceim voltak a végtelent járó hajók rettenthetetlen kapitányai, akik azonban nem voltak mentesek az emberi gyarlóságoktól. Valljuk be, irigyeljük őket, távol a hétköznapoktól izgalmas kalandokba keverednek, legyőzik az ellent, igazi hősök! Aztán ahogy múlnak a gyermekévek, lassan úrrá lesznek rajtunk a mindennapok, egyre távolodnak tőlünk ifjú éveink bálványai. De jön egy film, és újra hat a régi varázs, dehogy nőttünk még fel, kalandra fel! Tényleg én vagyok az egyetlen, aki túl a harmadik X-en is csillogó szemekkel néz végig egy jó kis kalandfilmet, amelynek kapitányok a hősei? Az évek során nagyon sok filmhez és tévésorozathoz volt szerencsém földön, vízen, űrben, teljesen szubjektív a lista, ők az én kedvenceim, kíváncsian várom a véleményeteket!

10 . Szinbád

Szinbád - A hét tenger legendája /  Sinbad: Legend of the Seven Seas (2003)

szinbád.jpg

Szinbád, a tengerész a hőse ennek a bájos alkotásnak. Reménytelenül nem tudok felnőni, nagy rajongója vagyok a mai napig a rajzfilmeknek / animációs filmeknek. Ez a film nem volt nagy siker, nem is kiemelkedő alkotás, én mégis nagyon szeretem. Szórakoztató, humoros, látványos, és nem utolsó sorban zseniálisan jó a magyar szinkron. Matiné, a jobbik fajtából, mindenkinek ajánlom!

9. Onedin kapitány

Onedin család / The Onedin Line (1971-1980)

onedin kapitány.jpg

Tavaly hunyt el Peter Gilmore, gyermekkorom egyik legjobb tévésorozatának főhőse. Nagyon megrázott a hír, pedig nem most volt, hogy számoltam a perceket, mikor kezdődik az újabb kaland, amint megszólalt a főcímdal, azonnal egy másik dimenzióba kerültem, feledtem mindent, minden idegszálammal az Onedin család tagjainak történetére koncentráltam. Volt itt minden, ami egy profi tévésorozathoz kell, ármány, szerelem, romantika, és persze a végtelen tenger, a hős kapitány. Korán kezdődött nálam a BBC mánia...

8. Hook kapitány

Hook (1991)

hook_2.jpg

Nem tartozik Steven Spielberg legjobb filmjei közé ez a Pán Péter feldolgozás, ez persze nem érdekelt gyerekkoromban, rengetegszer megnéztem, nem tudtam megunni. A Robin Williams - Dustin Hoffman kettős elvitte a hátán a filmet, az elveszett fiúk nagyon coolok voltak, és akkor a krokodilról még nem is beszéltem. Julia Roberts is előfordult Gilinggalang szerepében ebben a nagyon jó kis moziban. Hook kapitány nem volt topformában, mégis máig felejthetetlen Dustin Hoffman megformálásában. Robin Williams is lubickolt a szerepében, de Bob Hoskinsnak is voltak szép pillanatai. Többször nézős, minőségi családi film!

7. Jack Aubrey kapitány

Kapitány és katona : A világ túlsó oldalán / Master and Commander: The Far Side of the World (2003)

kapitány és katona_2.jpg

 A kritika itt olvasható.

Elég vontatottan kezdődik a film, kell egy fél óra, amíg elkezd magával ragadni a történet. Utána már gyorsan telik az idő, lehet szurkolni a legénységnek és a hős kapitánynak. Habár akad benne látványos csatajelenet (mivé is  lennénk, ha nem láthatnánk Crowe-t, amint dögösen fényképezve, látványosan legyőzi a rossz fiúkat), de mégsem az akción van a hangsúly, hanem az érzelmeken, az emberek közötti kapcsolatok bemutatásán.Russel Crowe tökéletes választás volt a főszerepre, teljesen hitelesen alakítja a kapitányt, nemcsak a hősiességét mutatja meg, hanem a vívódásait, az emberi gyengeségeit is. 

6. Ahab kapitány

Moby Dick (1956)

moby dick.jpg

A színészek sorsa a feledés. Ki emlékszik ma Gregory Peckre? Pedig kiváló színész volt, sok szép alakítással örvendeztette meg a mozirajongókat az évek során. Szép emlékek fűznek ehhez a klasszikus alkotáshoz, amit természetesen azért néztem meg, mert valamiért nem ragadott magával könyvben Melville története, viszont sokat hallottam már Ahab kapitányról, ezért megnéztem a filmet. Egyszer, többször, százszor. Nem lehet megunni, mert kiválóan adaptálták filmvászonra a történetet, habár az effektek ma már megmosolyogtatóak, Gregory Peck játéka székhez szögez még ennyi év után is, érdemes megnézni!

5. Nemo kapitány 

Nemo kapitány és a víz alatti város / 20000 Leagues Under the Sea (1997)

nemo_1.jpg

Némóról nekem nem a bájos bohóchal ugrik be elsőre, hanem Jules Verne fanként inkább azok a paplan alatti éjszakai olvasások (zseblámpával, ahogyan azt kell!), amikor véreres szemmel faltam Némó kapitány kalandjait (ha már kapitányokról van szó, muszáj megemlítenem, hogy a Grant kapitány gyermekei sem utolsó olvasmány, és bármilyen hihetetlen, egy zseniális szovjet tévésorozat a legjobb feldolgozás abból  a könyvből!). A filmesek is hamar felfedezték maguknak a titokzatos kapitányt és az ő Nautilusát. Rengeteg feldolgozás született, az én kedvencem a Michael Caine főszereplésével készült tévéfilm.

4. Hornblower kapitány

Őfelsége kapitánya / Captain Horatio Hornblower R. N. (1951)

őfelsége kapitánya_3.jpg

Nemrégiben véletlenül belefutottam az Ioan Gruffud főszereplésével készített hasonló című tévéfilmbe, és bár nem volt rossz, azért a közelében sem volt az eredetinek. Túl a két színész közötti szintkülönbségen (természetesen Peck javára), ez a nagyon régi film sokkal tartalmasabb, jobban felépített, izgalmasabb, és még humor is akad benne. Egyáltalán nem egysíkú a történet, habár elsősorban kalandfilm, mégis vannak drámai mélységei. Én nagyon szerettem, sokszor láttam  gyerekkoromban és felnőtt fejjel is, aki még nem látta, sürgősen pótolja!

3. Jack Sparrow kapitány

A Karib tenger kalózai: a Fekete Gyöngy átka / Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003)

jack sparrow_1_1.jpg

Az ember lánya unottan elkezd nézni egy kalózos izét, és Jack Sparrow--függő lesz, mire a végére ér. Abszolút mértékben Johnny Deppnek köszönhető a film sikere, zseniálisan játssza el a nem kicsit habókos kapitányt, akit nem lehet nem szeretni, egy igazi rocksztár kalózt kaptunk a film alkotóitól. Sajnos a folytatások nem értek az első rész nyomába, de legalább szupersztár lett Depp-ből. A sors iróniája, hogy nem a kiváló Tim Burton filmekre fog emlékezni a közönség vele kapcsolatban, hanem Jack Sparrow kapitányra.

2. Han Solo kapitány

Klasszikus Star Wars filmek

han solo_1.jpg

Benedict Cumberbatch tagadja, hogy benne lenne a J. J. Abrams féle Star Wars filmben. Ugyanezt mondta Khan-ra is tehát, tutira találkozni fogunk vele a moziban. De a fél színészvilágot hírbe hozták már casting-ügyben, majd meglátjuk nemsokára, hogy végül ki kerül kamera elé. De egy dolog biztos: az Ezeréves Sólyom karizmatikus kapitányát nehéz lesz pótolni, Harrison Ford neve összeforrt a szereppel, napestig lehetne sorolni az emlékezetes pillanatokat, amiket szerzett nekünk. Engem nem ejtett igazán rabul a Star Wars univerzum, de Han Solo (és persze Darth Vader) a mai napig nagy kedvencem, a klasszikus trilógiát bármikor megnézem.

1. James T. Kirk kapitány

Klasszikus Star Trek filmek

kirk kapitány.jpg

Hardcore Star Trek fannak ki lehet a kedvenc kapitánya, ha nem James Tiberius Kirk? Nem, Chris Pine nem éri el az ingerküszöbömet, az én Kirk kapitányom William Shatner. Semmi bajom J.J. Abrams-szel, jól kipofozta a franchise-t, főleg a Star Trek: Sötétségben nagy kedvencem (és nem csak Cumberbatch miatt), de azért a klasszikus filmek az igaziak. Nem olyan látványosak, viszont tartalmasak, még él bennünk a Star Trek filozófia, ami a két új CGI-orgiából teljesen kiveszett. A klasszikus filmek közül a legjobb a 2. (Khan haragja) - J:J. nem véletlenül nyúlt ehhez a karakterhez -, de csak a körítés változott, a lényeg megmaradt: az Enterprise csillaghajó feladata különös, új világok felfedezése, eljutni oda, ahol ember még nem járt. Mert az űr a legvégső határ!

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr55911609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.04.18. 12:01:45

Ez király lista lett :D Nálam Solo az első, aztán Amerika kapitány! :P

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.18. 12:06:44

@REMY: Amúgy Amerika kapitány szerintem simán egy fordítási hiba, mert ugye ő nem hajóskapitány, hanem rangja szerint százados. (Csak ugye mindkettő Captain az angolban) Ha feliratosan nézed az elsőt, abban még van is olyan, hogy a rangjaként hivatkozik a "Captain"-re.

FilmBaráth 2014.04.18. 12:07:40

@REMY: Örülök, hogy tetszik a lista:-)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.18. 12:12:37

@danialves: de az amerika százados hülyén hangzana, szóval egy ilyen fordítási "hiba" simán belefér.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.18. 12:26:34

@doggfather: Persze, én sem azért írtam, mert annyira fennakadtam volna rajta, hanem azért, mert ő technikailag nem kapitány, hanem százados.

Annál idegesítőbb viszont, amikor valamilyen háborús filmben "kapitány"-nak fordítják a századost.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.18. 12:28:55

@danialves: hát a háborús filmek jó részében a zsargont (nem csak a címeket, de a fegyvereket, fegyvernemeket is) elrontják rendszeresen. :S És nem csak a fordításnál, de a filmekben magukban is hajlamosak elrontani. :S

A listához:

az első természetesen Jack Sparrow aki gyakorlatilag minden filmben azért harcol, hogy végre nyugodtan lehessen kapitány. :D

Donjon 2014.04.18. 12:37:57

Igen és ott van még Bolygó Kapitány is! Tűz!, Víz!.... :)

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.04.18. 15:13:05

És Ron kapitány sehol?!
Fel vok háborodva!

Asidotus 2014.04.20. 00:31:09

Hát, lehet, hogy én öreg vagyok, de a "színészóriás" prototípusa nekem pont Gregory Peck (többek között)

Első mohikán 2014.04.20. 02:38:55

Pirx kapitány? Csak én vagyok ilyen öreg? :-)

Hefe 2014.04.20. 03:59:26

Nemo kapitanynak ott a klasszikus Omar Shariff film.
Jol latom, hogy nem latom a TENKES KAPITANYA-t a felsorolasban?

FilmBaráth 2014.04.20. 06:55:11

@taxi33: nekem sajnos nem jött be az a sorozat:-)

FilmBaráth 2014.04.20. 06:57:09

@Hefe: Michael Caine klasszisokkal jobb színész, mint Omar Shariff szerintem. Imádom a Tenkes kapitányát, de neki nincs hajója:-)

Punxsutawney Mormota 2014.04.20. 07:19:41

Puskás Öcsi a válogatott kapitánya volt.

Blobov 2014.04.20. 07:57:01

@Hefe: "Romantikus alkat lévén mindig is nagy kedvenceim voltak a végtelent járó hajók rettenthetetlen kapitányai."

Tenkes kapitányának milyen hajója volt? Mert mondjuk a végtelen alföld még esetleg belefér...

Hefe 2014.04.20. 08:04:26

@Blobov: @FilmBaráth:

jaj bocsi, de a szoszt en nem szoktam elolvasni, csak a cimet.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.04.20. 08:29:11

és Capt.-Lt. Henrich Lehmann-Willenbrock?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.04.20. 16:37:39

igazán kár volt ezt az ígéretes listát elbaszarintani két sci-fi kapitánnyal (mert akkor meg hol marad Jean Luc Picard, és a többiek)

és megajánlanám Feketeszakállt, és Cook kapitányt mert egyik rengeteg filmben bukkant fel, másikról meg készült egy nagyon jó tévésorozat

amúgy az Ioan Gruffud minisorozattal én is nem rég találkoztam és szerintem egészen kiváló a maga nemében - többet meg lehet róla tudni mint a nagy filmből az biztos - kicsit azt is megmagyarázta miért tartották ezt a csávót akkora etalonnak a csajok, amikor szerencsétlen csóka a Fantastic Four legigénytelenebb figuráját alakította holott elviekben ő lett volna a főszereplő

nandras01 2014.04.27. 11:35:59

@taxi33:
pirx pilóta volt, nem kapitány :)
amúgy pedig kizárólag könyvben, mert a belőle készült borzalom megtekintését még orvosi felügyelet mellett sem ajánlom senkinek.
süti beállítások módosítása