Villámkritikák - A guardista (2011); Oh Boy (2012)
2014. április 03. írta: danialves

Villámkritikák - A guardista (2011); Oh Boy (2012)

the guard.jpgA guardista / The Guard

Martin McDonagh öccse, John Michael is belevágott a filmezésbe, és ha nem is ér fel rögtön bátyjához, kifejezetten ígéretesen indult pályafutása. Alapvetően az ötlet nem érdemesíti ezt a produkciót többre egy átlagos buddy cop filmnél. A bunkó, vidéki, ámde józan paraszti ésszel működő rendőr, és a tanult, de a helyi viszonyokhoz teljesen hülye nyomozó egymásra találása meglehetősen kiszámítható vonalon halad előre. Azonban McDonagh mindent megtesz annak érdekében, hogy minél jobban felforgassa ezeket a kliséket, legyen szó a Nietzschét idézgető drogdílerekről, vagy a bevetett zsáner-szófordulatok kifigurázásáról. Ezek pedig kellő egyediséget és humort adnak a képlethez, így a végeredmény bár naggyá nem válik, eléggé szórakoztató és emlékezetes tud lenni. Tipikus elsőfilmes próbálkozás a maga bizonytalanságaival, de már a zsenialitás szikrájával.

OH-BOY.jpgOh Boy

Az Oh Boy elképzeléséhez nem kell nagyon megerőltetnie senkinek magát, ez a film gyakorlatilag a Frances Ha, amerikai nő helyett német férfival a főszerepben. Aki hasonlóképpen nem tud semmit kezdeni az életével, egy befejezetlen egyetemi képzés után éppen kőgazdag apját lejmolja. Igaz, ő legalább kevésbé irritáló, amihez jelentősen hozzájárul az, hogy a játékidő nagy részében csak csendesen ül a sarokban és néz ki a fejéből, miközben a különböző mellékszereplők beszélnek hozzá vagy egymáshoz. Merész lenne tehát azt mondani, hogy Jan Ole Gerster filmje bármiféle történettel vagy karakterdrámával kényeztetne el minket, a produkció egyetlen említésre méltó aspektusa, hogy a mellékkaraktereken keresztül rengeteg érdekes sorsot tud bemutatni. Csak az a kellemetlen, hogy ehhez főszereplőnkre semmi szükség nincs.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr285888464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr.Treeger 2014.04.03. 12:15:20

A guardista kifejezetten tetszett, mindenkinek ajánlható.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.03. 18:42:08

a guardista szerintem van olyan jó, hogy simán egy külön posztot megér. A másikat nem láttam shame on me.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.03. 22:37:57

@doggfather: Ez azért nem ilyen alapon megy nálam, szar filmekre se csak a pontot küldöm rá ;)

Dr_utcai_arcos 2014.04.05. 22:09:16

Úúú, a Gárdista zseniális!

Flankerr 2014.04.22. 01:09:51

Jó időzítés, épp most néztem emg a gárdistát, és naggyon jó, egyedi. Limerickben voltam 8 hónapot, meg párszor Galway felé, és bizony ott ilyen minden, ahogy bemutatták..:)
süti beállítások módosítása