Need for Speed (2014)
2014. március 12. írta: !Márk!

Need for Speed (2014)

need-for-speed-first-look-06102013-201607.jpgAki olvasta a márciusi ComingSoon bejegyzésünket, az tudhatja, hogy túl sok jót nem reméltem a Need for speedtől. Üres, erőltetett sztorijú látványfilmnek ígérkezett és ezeknek többé-kevésbé meg is felel Scott Waugh filmje, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem élveztem. Mindent tud, amit egy ilyen mozinak tudnia kell, de a csillagokat azért nem hozza le az égről.

A történet a szokásos sémára épül. Hősünket, Tobey-t (Aaron Paul), a tehetséges és ambíciózus autószerelőt csúnyán átveri a rossz arcú gazdag pasas (Dominic Cooper), aminek köszönhetően Tobey börtönbe kerül és a szabadulását követően csak egy cél lebeg a szeme előtt: revánsot venni azokon, akik keresztbe tettek neki. És hol tudná ezt jobban megvalósítani, mint a térség egyik legnézettebb illegális autóversenyén?

Need-for-Speed-2014-Movie-Image.jpgHogy rögtön a közepébe vágjak, a Need for Speed legnagyobb erénye az, hogy nem akar önmagán túlmutatni. Beéri azzal, hogy egy faék egyszerűségű, tesztoszteronban gazdag akciófilm és nem vállalkozik arra, hogy magvas gondolatokat ültessen el az ember fejében. Jól bejáratott, a műfaj által már ismert paneleket rendkívül ügyesen pakolgatja egymásra. Ennek megfelelően vannak itt jó és rosszfiúk, fura és helyenként kínos párbeszédek, keménykedős egysorosok, cicababa a főszereplő mellett és dögös verdák, egyszóval minden, amit egy ilyen Halálos iramban-szerű mozi von maga után. Hím létem ellenére én nem rajongok túlzottan a Halálos iramban szériáért, de az NFS képes azt a színvonalat túlszárnyalni, még ha nem is jelentős mértékben teszi ezt. Egyszerűen beszippant, kap az ember egy izgő-mozgó adrenalinlöketet, ami ki is tart a film végéig. Pusztán néhány felesleges szcéna szakítja meg időnként ezt a tendenciát.

A játékidő tehát lehetett volna rövidebb is, illetve a színészek sem adtak bele mindent érzésem szerint. Paul tisztességgel próbálkozik, de a többiek nem alakítottak akkorát, hogy leszakadjon a vászon. Nem akarok szőrszálhasogató lenni, tudom jól, hogy egy ilyen film kapcsán mindenkit az akciók és a kocsik érdekelnek, amik jelentem piszok hangulatosak lettek. A vágás és az operatőri munka is kielégíti az alapvető igényeinket, követhetőek a versenyek és az egyéb zúzdás jelenetek (amelyeknek többségében a videojátékok is felidéződnek), amire csak rátesz egy lapáttal a meglepően jól megkomponált zene is.

Mielőtt azonban elszaladna velem a ló, szögezzük le, hogy egy szimpla popcornmoziról van szó. A szórakoztatási index ott van a szeren, de aki gondolkozni akar az semmi esetre se ezt a filmet válassza.

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr925855593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr_utcai_arcos 2014.07.13. 00:19:29

Szegény angol lány, minden erőlködése ellenére annnyira csúnya, hogy brrr... A filmben látható autók tuti kamuk, mert ilyen autók nem létezhetnek :O. 3 Koenigsegg a világon nincs nemhogy 1!!! ember garázsában :(. Egyből eszembe jutott, hogy a régi gépemen -ami beszrt :'( - a Most wanted-ben már a black list 8. helyén voltam :((((((. Nekem tetszett a film, szerintem még legalább egyszer újranézős lesz.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.15. 16:55:06

Jól összefoglaltad, ugyanakkor azt hozzáfűzném, hogy megint sikerült egy, a popcornmozisága ellenére bántóan hosszú filmet összehozni, ennek megfelelően rengeteg üresjárattal. Eleve volt pár jelenet, ahova látszott, hogy nagyon nem tudtak mit kitalálni (tankolás menet közben, menekülés az egy szem falusi zsaru elől), közben meg kellett futni még a kliséket is, és belefért jó pár logikátlanság is. (Kedvenc párbeszédem: "- Miért nem semmisítette meg a kocsit? - Nem tudom." Valószínűleg a forgatókönyvírók sem tudták.)

Ezért a narrátor csávóért meg járna a faszkorbács, egy ennyire nem bonyolult filmnél miért kell külön valaki, aki még szájba is rágja, hogy mi történik?
Meg ilyen rossz alakítást sem láttam sokat idén, mint amit Aaron Paul itt levágott. Nem rossz színész a srác, mert pont tegnap néztem a Hosszú út lefelét, és abban elég jó volt, de itt tényleg semmit nem csinált. Mondjuk el tudom képzelni, milyen színészvezetést kaphattak egy egykori kaszkadőrtől. :D

Amúgy az akciójelenetektől sem dobtam el az agyam, legalábbis a forgatókönyv szintjén (mert tényleg jól néztek ki). Gyakorlatilag abból állt az összes, hogy néhány autó kergeti egymást, majd meghatározott időközönként egyet kb. kilőnek az űrbe. Ennél azért láttam már bőven kreatívabb autós jeleneteket.

De ennyit a fikázásról, egyébként a Halálos iramban életérzést tényleg jól adja vissza, jobban legalábbis, mint a legutóbbi F&F, de ezzel nagyjából ki is fújt. Azért egy 6,5-7/10 magasságában kap tőlem is.
süti beállítások módosítása