Harcban élve / Homefront (2013)
2014. március 09. írta: Walter White

Harcban élve / Homefront (2013)

JHomefront.jpgason Statham számára mozgalmas volt a 2013-as év. Hiszen pofont osztogatott a Parkerben, a Kolibri-kódban, de láthattuk néhány képkocka erejéig a Halálos iram hatodik részében is. Az elmúlt évet természetesen egy újabb akciófilmmel zárta az angol színész, ezúttal a Gery Fleder rendezte Harcban élve című moziban szolgáltatott igazságot. A forgatókönyvet egyébként nem kisebb név írta, mint Sylvester Stallone.

Phil Broker (Jason Statham) volt rendőr lányával Maddyvel (Izabela Vidovic) egy kisvárosba költőzik, megpróbálva újéletet kezdeni Phil legutóbbi akciója után, ahol egy teljes motorosbandát intézett el. Maddy igazi apja lánya, már az elején péppé veri az egyik dagi osztálytársát. Persze képbe kerül Broker is, ő is kiveszi a részét a jóból, és – önvédelemből – ellátja a baját a srác apjának. A megvert gyerek anyja (Kate Bosworth) viszont nem hagyja annyiban a dolgot, riasztja testvérét – aki egyébként a helyi menőgyerek – Krokodilt (James Franco). A metamfetamin kotyvasztással (is) foglalkozó Krokodil természetesen egyből kezébe veszi a dolgok irányítását, pontosabban megpróbálja a kezébe venni.

homefront-452810l.jpgSly eredetileg a Rambo utolsó részének szánta művét, de végül kifutott az időből, és átadta egy fiatalabb akciószínésznek a stafétát. Statham már a Kolibri-kódban próbálkozott kicsit megmutatni a drámai oldalát, persze nem túlzásba esve, csak minimalista Stathamesen. Ott egy fokkal azért jobban állt neki, jelen esetben viszont az apa szerepben közel sem volt hiteles. Persze ez egyrészt Fleder hibája is. Néha úgy tűnt, hogy egy-két akciójelenet között nem volt ötlete, éppen ezért betett olyan snitteket, ahol apja és lánya lovagol, vagy a jó éjt puszi előtt beszélget. Természetesen ezeket a lehető leggiccsesebben sikerült összehozni.

Az alapötlet nem rossz, legalábbis egy pörgős, sokat nem gondolkodtató akciófilm alapkoncepciójához. A forgatókönyv viszont összecsapott. Nyilván az egyértelmű, hogy egy ilyen filmnek csak happy end lehet a vége. Viszont erőteljes akciójelenetekkel, jól felépített sztorival néhány másodperc erejéig be lehet „csapnia nézőt. Ez pedig egy csonttörő akciófilmnél pont elég ahhoz, hogy élvezhető legyen. A Homefrontban sajnos ez nincs meg. Krokodil karaktere nem rossz, de Brokerrel szemben esélye sincs, emellett pedig a végkifejlet sincs kellőképpen felvezetve.

James-Franco-in-Homefront-2013-Movie-Image1.jpgA Homefront nem az a típusú film, ahol bravúros színészteljesítményeket lehetne véghezvinni. Statham bár tényleg kicsit idegennek hat a kívül kemény, belül szerető apa képében, viszont az akciójelenteket természetesen zsigerből lehozza, így összességében nem igazán lehet belekötni. James Franco játékára a dicséret erős kifejezés, de ő az egyetlen, akit – ha minimális mértékben is, de – ki lehet emelni. Nem játssza túl a karakterét, megmarad a piti, kisvárosi gengszter szerepében, aki élete nagy dobására vár, de amikor megkapja, képtelen kihasználni.

A harcban élve beáll az elmúlt években megszokott Jason Statham filmek sorába. Egy középszerű forgatókönyv és egy középszerű rendezés „gyermekecsak egy szürke, felejthető film lehet. Statham rajongóknak viszont ajánlott: akciójelenet – ha nem is sok – azért van, és a film megnézése után sem kell órákig agyalni: mi, miért történt. Plusz motivációt jelenthet még, hogy a Parker után ismét hosszú, lobogó hajjal láthatjuk a film elején Stathamet.

5/10  

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr495848449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr_utcai_arcos 2014.03.09. 13:37:31

Szerintem nem rossz, ajánlós. (De könyörgöm, ne fordítsunk már le mindent, csak, hogy lefordítva legyen. Nyugodtan maradhat Gator Bodine. És ha már fordítunk, annak ugye semmi köze a krokodilhoz....)
süti beállítások módosítása